İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Hedeflerim

Herkese selamlar.

Bu yıl beşincisini yazdığım klasik bir yıl sonu değerlendirme yazısıyla yine karşınızdayım. 2018 yılında eşimle birlikte başladığımız finansal özgürlük yolculuğunda altıncı yılın içindeyiz. Bu süreçte hayatımızda olağanüstü değişiklikler oldu. Herhalde son 5 yılda olan olayları sıralamaya kalksak biz neler yaşamışız deriz. Yine de bu süreçte sabırla kaliteli şirketlere yatırım yapanlar kazandılar ve kazanmaya devam ediyorlar.

2023 yılını seçim öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Seçim öncesi belirsizliklerle dolu ve irrasyonel bir ekonomi yönetimi varken seçim sonrasında yeni gelen bakan ve TCMB başkanıyla birlikte makul politikalara yöneldik. Parasal sıkılaşma olacağının bilinmesine rağmen piyasa sırf hesap verilebilirlik ve güven arttığı için olumlu fiyatladı. Ardından hızla artan faizler reel piyasayı olumsuz etkiledi ve şirket karlarında sert düşüşler gözlemledik.

Gelinen süreçte 2023 aralık ayı itibariyle cds 300 bp altında ve uluslararası değerlendirme kuruluşlarından not artırımları beklentisine girdik. Bu sürecin de aksi bir siyasi hamle olmaması durumunda en azından 2025 yılına kadar devam etmesini bekliyorum. Önce faizlerde zirveyi göreceğiz, ardından indirimler başlayacak. Bu süreçte önce tahvil piyasasına ardından da hisse senetlerine doğrudan girişler olması olası. İyi yönetilen, borçluluk durumu makul ve büyüyen şirketler 2024 ve sonrasında da karlılıklarını koruyacak, bu da hisse fiyatlarına yansıyacaktır.

Bu kısa değerlendirmeden sonra geçtiğimiz yıl paylaşmış olduğum 2023 hedeflerinden ne kadarını gerçekleştirmişiz ona bakalım ve 2024 hedeflerini belirleyelim. Geçmiş yıl hedeflerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

2020 hedeflerim

2021 hedeflerim

2022 hedeflerim

  1. 350.000 TL ileriye dönük temettü geliri elde etmeliyim.

Bu hedefi gerçekleştirmeyi bekliyordum fakat beklentimin aksine şirketler 2023 yılının özellikle siyasi olarak çalkantılı geçeceğini öngördükleri için karlarını bünyelerinde tutmayı tercih ettiler. Tüpraş ve Ford Otosan yılın ikinci yarısında tekrar temettü dağıtsa da bu yıl beklentimin oldukça altında kalarak 208.036 TL ileriye dönük temettü geliri elde ettim. Bunun 197.774 TL’sini BIST hisse senetlerinden, 10.262 TL’sini ise ABD hisse senedi ve etf’lerden elde ettim.

2. 6000 $ ileriye dönük eurobond kupon geliri elde etmeliyim.

Bu hedefimi gerçekleştirmeyi başardım. Özellikle cds’in yüksek olduğu dönemlerde yüklü alımlar yaptım ve güncel ileriye dönük kupon gelirim 6520.75 $ olarak gerçekleşti. Güncel kurla 189.101 TL yapıyor.

3. Toplamda 460.000 TL pasif gelire ulaşmalıyım.

Temettü gelirleri beklenti altında kaldığı için bu hedefe ulaşamadım. Toplam pasif gelirim 397.134 TL olarak gerçekleşti.

4. 15 adet kitap okumalıyım.

Bu hedefime de kılpayı da olsa ulaşmayı başardım. William Green’in kitabı henüz bitmedi fakat yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyorum.

Bu yıl okuduğum kitaplar,

Die with Zero-Bill Perkins
Serenad-Zülfü Livaneli
Üzüntüyü bırak yaşamaya bak-Dale Carnegie
Martin eden-jack London
Kanını Satan Adam-Yu Hua
Paranın Psikolojisi-Morgan Housel
İstanbul Hatırası-Ahmet Ümit
Elias Canetti-Körleşme
Harvey Karp-Mahallenin en Mutlu Yumurcağı
Büyük defter kanıt üçüncü yalan 
Bağırmayan Anne Baba Olmak-Hal Edward Runkel
Sağduyulu Yatırım Rehberi-John Bogle
Same As Ever-Morgan Housel
Richer Wiser Happier-William Green
Karar Anı-Richard Peterson

5. Ailecek 1 adet yurt dışı gezi ve 1 adet uzun süreli yurt içi gezi(karavan olabilir) yapmalıyız.

Bu hedefimizi maaşlı çalışmayı bırakmamın da etkisiyle rahatça gerçekleştirmeyi başardık. Yıl içerisinde 3 tane Avrupa seyahati yaptık. Ayrıca eylül ayında karavanımız teslim edildi ve kısa da olsa bir sonbahar turu yapmayı başardık. Havalar biraz daha ısındığında karavan turlarına devam edeceğiz.

6. %120 finansal özgürlük seviyesine ulaşmalıyız. 

Yıl içerisinde bu rakamı aşmış olsak da sonbaharda sıkılaşma ve faiz artışlarının etkisiyle piyasalarda bir geri çekilme gördük. Kasım 2023 sonu portföy durumuna göre finansal özgürlük oranımız %114.72 seviyesinde.

7. 75 kg altında kalmalıyım ve spora devam etmeliyim.

Bu hedefte kısmen başarılı oldum fakat şunu farkettim ki yaş ilerledikçe kilo kontrolü zorlaşıyor. Haftada 3 gün düzenli olarak spor yapsam da şu anda 78.5 kiloyum ve 75 altına inmekte zorlanıyorum. Beslenmeye daha fazla dikkat etmem gerekiyor.

2023 hedeflerim böyle idi. 7 hedeften sadece 3 tanesini tam başardım, 1 tanesinde ise kısmi başarı sağladım. Bu, ilk bakışta kötü görünebilir fakat özellikle temettü konusunda şirketlerim bünyelerinde tuttukları karları yüksek özkaynak karlılığı ile değerlendirdiler ve 2024 yılında dağıtılabilecekleri daha fazla kaynakları var. Dağıtılmamış karlar hakkında Warren Buffett’ın şu sözlerini çok önemsiyorum.

“Zamanla ve toplu olarak, dağıtılmayan kârların piyasa fiyatına yansımasını, şirketin değerini arttırmasını ve aynı bizim şirketlerimizde kontrolümüzde olduğu ve raporladığımız gibi değer yaratmasını bekliyoruz. Bu devasa müzayede alanında (hisse senedi piyasası), bizim görevimiz; 1 dolarlık dağıtılmamış kârını en az 1 dolarlık piyasa değerine dönüştüren şirketleri bulmaktır.

Şimdi gelelim 2024 yılı hedeflerimize;

  1. 450.000 TL net temettü geliri elde etmeliyim. Bu yıl enflasyonist bir yıl oldu ve şirketler de buna uygun olarak karlarını ciddi manada artırdılar. Bu durumun 2023 temettülerine yansıyacağını düşünüyorum. Bu hedefimi gerçekleştirebilirsem yıldan yıla temettü büyümesi %116 olacak.
  2. 6500 $ eurobond kupon geliri elde etmeliyim. 2024 yılında hem vergi dilimine yaklaşmamız, hem de riski dağıtmak maksadıyla eurobond alımı yapmayı düşünmüyorum. Eğer fiyatlar daha da yükselirse eurobondlardan bazılarını satmayı düşünebilirim.
  3. Toplamda 685.000 TL pasif gelire ulaşmalıyım.
  4. 15 adet kitap okumalıyım.
  5. Ailecek en az 2 adet yurtdışı ve 1 adet yurtiçi karavan gezisi yapmalıyız. Bunu yaparken daha önce görmediğimiz en az 2 yeni ülke görmeliyiz.
  6. %130 finansal özgürlük seviyesine ulaşmalıyız. Bu rakama göre 2024 portföy büyüme beklentim $ bazında %13.3 oluyor. Ulaşılabilecek mütevazi bir hedef olduğunu düşünüyorum. Umarım bu hedefime de daha fazlasına ulaşacağımız bereketli bir yıl olur:)
  7. 2024 yılı boyunca ortalama uyku kalitemi 80 puan ve üzerinde tutmalıyım. Uyku kalitemi uzun süredir akıllı saat kullanarak ölçüyorum ve ortalamam 75-80 aralığında idi. Bunun hakkında bir tweet paylaşmıştım.

Benim 2024 hedeflerim böyle. Sizde durumlar nasıl? 2023 hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

26 Yorum

  1. Muhammed Burak Demir Muhammed Burak Demir 16 Aralık 2023

    Bu tarz yazıları sadece aydan aya değil de haftalık (belki daha da sık) paylaşabilirseniz çok daha iyi olur bence çünkü okuması çok keyifli oluyor.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Selamlar Muhammed bey,
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Her hafta yazabilecek materyal ve konu bulmakta zorlanırım sanırım. Ama blogda daha sık yazmaya çalışacağım.
      Syg.

    • Murat Bal Murat Bal 5 Mayıs 2024

      Çok iyi kaleminize sağlık.Kendimden çok şeyler buldum hocam yazınızda finansal özgürlük yolunda.

  2. Kenan Kenan 16 Aralık 2023

    Başarılarınızdan dolayı tebrik ederim.

    ”2024 yılında hem vergi dilimine yaklaşmamız, hem de riski dağıtmakları maksadıyla eurobond alımı yapmayı düşünmüyorum. Eğer fiyatlar daha da yükselirse eurobondlardan bazılarını satmayı düşünebilirim” diye belitmişsiniz .

    Riski dağıtmaktan kastınız nedir? (Abd tarafına yönelmeyi mi düşünüyorsunuz?)

    Olası yükselişlerde hangi eurobondlarınızı satmayı düşünürsünüz?

    Saygılarımla,

    Teşekkürler

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Kenan bey merhaba,
      ABD tarafında halihazırda yatırımlarım var. Bahsettiğim gibi eurobondlar bir miktar değerlenirse o tarafa aktarım yapabilirim. Hem ülke riskini azaltmak hem de çeşitlendirme için. Öncelikle 2006 öncesi ihraç edilmiş olanlarla başlamayı düşünüyorum. Şu anda elimde AL40 ve AW05 var.
      Syg.

  3. AHMET KAYHAN İNAN AHMET KAYHAN İNAN 16 Aralık 2023

    Üstat, yedinci madde ” 75 kg altında kalmaliyim…” cümlesini yorumlarken, 2024’te yeni altın alımı yapılmayacak – 75 kg altın ile devam edilecek ” olarak yorumlayıp, sonra kendime geldim…
    Selamlar, teşekkürler
    A.Kayhan İnan

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Selamlar, birçok kişi benzer şekilde anlamış. Ben yanlış ifade ettim sanırım:)

  4. Abbas Demir Abbas Demir 17 Aralık 2023

    Merhabalar Bay Tutumlu.
    YouTube’daki Bay Kalem kanalı size mi ait? Çünkü yatırım tarzı ve söylemleri size çok benziyor.
    Ayrıca yaşadığınız yeri çok beğeniyorum, özelden de olsa paylaşma şansınız var mı? Çünkü 8,5 yıl sonra ben de sizin gibi bir hayata geçmeyi planlıyorum.
    Teşekkürler saygılar.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Merhabalar Abbas bey,
      Youtube kanalım yok. Baykalemi ben de sizin gibi ilgiyle takip ediyorum. Sosyal medyada hepimiz birbirimizden etkilenip benzer tarzda yazabiliyoruz:)
      Yaşadığım yeri paylaşmıyorum ama 3 büyükşehirden birisi değil. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
      Syg.

  5. Erdem Erdem 21 Aralık 2023

    Merhabalar,
    Blogunuzu ve paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum. 2024 yılında da yeni hedeflerinizde başarılar diliyorum.
    Hedefleriniz takip etmek açısından ailece takip edebileceğiniz hayal panosu uygulamasını önerebilirim.
    2024 yılına yönelik hedefleriniz için tavsiye olarak’ da
    Sesli Kitap / PodCast ‘leri de dahil edebilirsiniz.
    Saygılar

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Merhabalar Erdem bey,
      Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.
      Podcast dinlemeyi çok seviyorum, bu konuda da bir paylaşım yapayım iyi hatırlattınız.
      Syg.

  6. yunus yunus 21 Aralık 2023

    yerinizde olsam hedeflerden biri SCHD’den tamamen çıkıp VOO’ya aktarım yapmak olurdu.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Merhabalar Yunus bey,
      katkınız için teşekkür ederim. Şimdilik portföy dağılımından memnunum eşit şekilde ekleme yapmaya devam edeceğim.
      Syg.

  7. Melih Melih 22 Aralık 2023

    Mükemmel yazı, her yazınızı zevkle takip ediyorum .saygılar

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Merhaba Melih bey,
      Mesajınız için teşekkür ederim.
      Syg.

  8. Ferhat Ferhat 23 Aralık 2023

    Abi hayatımda ilk defa eurobond yatırımı yapacağımı, cds lerin yüksek olduğu dönemlerde alım yapamadık, şuan elimde aydan aya eurobond alabileceğim para mevcut, bistin durumuna göre de ya hisse ya eurobond alacağım, sormak istediğim soru şu, mb faizlerinin bu kadar yüksek olduğu dönemde eurobond bu durumdan nasıl etkilenir, bir de eurobondu direkt almak yerine eurobond fonu alsam, gelir vergisi beyanı vs yapmam gerekiyor mu? Direkt eurobond alıp vergi kısımlarıyla da ben uğraşmak istemiyorum.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Ferhat bey selamlar,
      Eurobond getirilerini TCMB faiz oranlarından çok CDS ve ABD tahvilleri etkiliyor. 2024 yılında FED’den faiz indirimi göreceğimiz garanti gibi. CDS de düşmeye devam ederse eurobondlar değerlenebilir. Tabi sene başından beri oldukça değerlendi, potansiyeli azaldı.
      Eurobond fonu konusunda her fonun stratejisi farklı. Kimisi kısa vadeli bondlar alıyor kimisi uzun. O yüzden genel bir yorum yapmak yanlış olur ama yukarıda bahsettiğim senaryolar gerçekleşirse eurobond fonları da değer kazanabilir. Bu arada eurobond fonlarında %10 stopaj vergisi mevcut, bilginize.
      Syg.

      • Ferhat Ferhat 16 Ocak 2024

        Teşekkür ederim abi, yatırımlarında başarılar, takipteyiz seviliyorsun 🙂

  9. Ferhat Ferhat 23 Aralık 2023

    Abi hayatımda ilk defa eurobond yatırımı yapacağımı, cds lerin yüksek olduğu dönemlerde alım yapamadık, şuan elimde aydan aya eurobond alabileceğim para mevcut, bistin durumuna göre de ya hisse ya eurobond alacağım, sormak istediğim soru şu, mb faizlerinin bu kadar yüksek olduğu dönemde eurobond bu durumdan nasıl etkilenir, bir de eurobondu direkt almak yerine eurobond fonu alsam, gelir vergisi beyanı vs yapmam gerekiyor mu? Direkt eurobond alıp vergi kısımlarıyla da ben uğraşmak istemiyorum.

  10. Onur Çağırgan Onur Çağırgan 29 Aralık 2023

    Merhabalar, gittiğiniz bağımsızlık yolunda başarılar dilerim. Bu sürece podcast veya youtube içerikleri de dahil ederseniz sevnirim. Son olarak kullandığınız portföy takibi vs gibi excel formallarını drive olarak paylaşırsanız da ayrıca memnun olurum. Saygılarımla

  11. HIKMET SARIAYDIN HIKMET SARIAYDIN 29 Aralık 2023

    Merhabalar uzun bir süredir sizi takip ediyorum. Benimde 2017 den küçük bir gayrimenkul la başladığım 2020 den sonra hisse senetleri ile devam ettiğim ve 2022 yılı başında Eurobond ekleyerek ve son olarak 2023 yılında yurt dışı borsalarda devam eden yatırımlarım mevcut.
    2023 de yaklaşık 23000₺ temettü 550$ civarı Eurobond ve 65000₺ gayrimenkul kira getirisi ile tamamladım.
    2024 için hedeflerim ise
    1. BIST temettü geliri 55000₺-70000₺ (şirketlerin geçen yıl ki gibi vermeme durumuna karşı azaltılmış)
    2. Eurobond geliri 1000$
    3. kira geliri 100000₺
    4. Yurt dışı borsalar temettü 500$-700$
    5. 10 kitap okuma ( eski alışkanlığımı kazanmam gerek)))
    6. Min 4 Ülke gezme.
    7. Belki de en önemlilerden aileme ve çocuklarıma daha fazla zaman ayırma
    8. Birazcık abartarak 80 kg lara çıktım(: onu hiç yoktan 75 altına çekebilme:
    Teşekkürler

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Aralık 2023

      Selamlar Mehmet bey,
      Güzel ve dengeli bir portföy. Umarım hedeflerinizde başarılı olursunuz.
      Syg.

  12. Emrah Emrah 27 Mayıs 2024

    Merhabalar 2024 kazançları açısından temettü 200.000 eurobond 200.000 olduğunu varsaydığımızda 230.000 vergi sınırını geçmiş oluyor mu 1 kişi yoksa aile üyelerinin hesabına dağıtılmış mı olmalı. Teşekkürler.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 1 Haziran 2024

      Selamlar, vergi kanunumuz kişisel olarak ele alır vergileri. Dolayısıyla eurobond ve temettü gelirlerini aile üyelerine dağıtabilirsiniz. Bizde eurobondlar eşimin hesabında, temettü hisseleri ise bende.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir