2021 Yılı Değerlendirmesi ve 2022 Hedeflerim

2021 Yılı Değerlendirmesi ve 2022 Hedeflerim

24 Aralık 2021 29 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Geçen yıl sonu değerlendirme yazısında her açıdan olağanüstü bir yılı geride bıraktığımızı yazmıştım. Gerçekten de öyle idi. En son yüz yıl önce böyle bir pandemi yaşayan dünya, aksayan tedarik zinciri ve bitmeyen varyantlarla oldukça zor dönemler geçirdi. Finansal piyasalar ise 2020’de oldukça hızlı toparlayarak birçok ekonomisti şaşırtmıştı. FED’in piyasaya sürdüğü olağanüstü büyüklükte paranın ciddi bir kısmı hisse senetlerine akarak yatırımcıların yüksek karlar elde etmelerini sağladı. 2021’de global piyasalar açısından bir önceki yıldan çok farklı değildi açıkçası. Ülkemiz ise en geç 2-3 yılda bir kendi yerel krizini üretmekte usta olduğu için 2021 bizim açımızdan global piyasalar kadar iyi geçmedi. Tüm dünyada artan faizlere karşın merkez bankasının faiz indirme politikası, buna paralel kurun yükseliş hareketi ve genel güvensizlik ortamı nedeniyle yılın son çeyreğine kadar yatay giden piyasa son çeyrekte hareketlenmeye başladı. Yine de pek çok yatırımcı için 2021’in bir önceki yıl kadar karlı geçmediği bir gerçek.

Kişisel finansal özgürlük yolculuğumu paylaştığım bu blogda son iki yıldır yıllık bazda hedeflerimi paylaşıyor ve yıl sonunda bunları ne kadar gerçekleştirebilmişim bakıyorum. Önceki yıl hedeflerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

2020 yılı hedeflerim

2021 yılı hedeflerim

Öncelikle 2020 sonunda koymuş olduğum 2021 hedeflerime bakalım.

1. 50.000 TL ileriye dönük temettü geliri elde etmeliyim.

Yıl başında pek olası görmediğim bu hedefime yıl sonu itibariyle ulaşmış durumdayım. 2021 yılında toplam ileriye dönük temettü gelirim 55.922 TL oldu. Portföy durumunu ay sonu itibariyle paylaşacağım.

2. 2500 usd(20.000 TL) eurobond kupon geliri elde etmeliyim.

Bu hedefime maalesef usd bazında ulaşamadım fakat doların yüksek oranda değer kazancıyla TL bazında rahat ulaştığım bir hedef oldu. Toplamda 2021 yılı içerisinde 2382.5 usd eurobond kupon geliri elde ettim. Güncel kur ile yaklaşık 27.368 TL ediyor.

3. Toplamda 70.000 TL pasif gelire ulaşmak.

Bu da ulaştığım başka bir hedef oldu. 2021 yılında 83.290 TL toplam pasif gelire ulaştım ve son 12 ay harcamalarım olan 84.152 TL’nin çok hafif altında olsam da rahatlıkla bu yılki harcamalarımı pasif gelirlerim karşılardı diyebiliyorum.

4. Toplam 20 adet kitap okumalıyım.

Maalesef bu hedefe ulaşamadım. Yıla iyi başlasam da üçüncü çeyrekten sonra biraz saldım ve hedefin gerisinde kaldım. Bu yıl okuduğum kitaplar,

Borsada Tek Başına-Peter Lynch

Atomik Alışkanlıklar-James Clear

21. Yüzyıl için 21 Ders-Yuval Noah Harari

Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar-Philip Fisher

Piyasaların Şifresini Çözen Adam-Gregory Zuckerman

Borsada Önden Koşanlar-Arzu Güneysu Yıldırım

Tanrı Daima Tedbili Kiyafet Gezer-Laurent Gounelle

Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması-Mary Buffett ve David Clark

The Millionaire Next Door-Thomas J. Stanley

İnci-John Steinbeck

Otuz Milyon Kelime-Dana L. Suskind

Borsada Rastgele Seyir-Burton G. Malkiel

Göç-R.A. Salvatore

Kristal Parçası-R.A. Salvatore

Bir Borsa Spekülatörünün Anıları-Edvin Lefevre

Toplamda 15 kitap okumuşum. Sanırım limitim buralarda:)

5. 75 kg civarında kalmak ve düzenli egzersizlere devam etmek.

Bu hedefime de büyük oranda ulaştım. Şu anda 74.9 kiloyum ve önümüzdeki yıl da bu civarlarda kalmayı hedefliyorum.

6. Genel olarak tüm yıl boyunca mutluluk seviyemi 10 üzerinden 7 civarında tutmak

Bu hedefi her ay paylaşacağım demiştim fakat beceremedim:) Yine de genel bir rakam verecek olursam şu anda 10 üzerinde 8.5 diyebilirim mutluluk seviyem için. Bakalım 2022 yılı bizi ne şekilde sınayacak merak ediyorum.

Şimdi gelelim 2022 hedeflerine,

 

1. 115.000 TL ileriye dönük temettü geliri elde etmeliyim. Birkaç gün önce twitterda da paylaştığım gibi bu yıl 100 bin TL’nin üzerinde temettü almayı hedefliyorum. Hedefi yine motivasyon olsun diye bilerek yüksek tutuyorum, umarım ulaşabilirim.

2. 3000 usd(güncel kurla 35 bin TL civarı) eurobond kupon geliri elde etmeliyim.

3. Toplamda 150 bin tl pasif gelire ulaşmalıyım.

4. Toplamda 15 tane kitap okumalıyım. Bu yıl 20 kitap hedefine ulaşamadım, bu yüzden hedefi biraz düşürüyorum.

5. 75 kg civarında kalmalıyım ve düzenli egzersizlere devam etmeliyim. Ayrıca bisiklete ağırlık vererek turlara katılmalıyım. 

6. Kurumsal hayattan ayrılarak kendi işime başlamalıyım. En büyük hedefi sona sakladım. Herşey yolunda giderse bu yıl içerisinde kurumsal hayatı bırakıp kendi işlerimle ve yatırımla meşgul olmayı hedefliyorum. Bununla ilgili kafamda planlar ve düşünceler var. Zamanı geldikçe blogdan ve twitter’dan paylaşmaya devam edeceğim.

Benim 2022 hedeflerim böyle. Sizde durumlar nasıl? 2021 hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu