Aralık 2023 Sonu Portföy Durumu

Aralık 2023 Sonu Portföy Durumu

2 Ocak 2024 14 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 66 ay olmuş. Aralık ayıyla birlikte oldukça volatil geçen 2023 yılını tamamlamış olduk. 2023’ün genel muhasebesini 2023 yılı değerlendirmesi yazımda anlattığım için burada tekrar paylaşmayacağım, dileyenler o yazıyı okuyabilir.

Aralık ayına bakacak olursak global piyasalarda Noel etkisinden dolayı nispeten sakin geçen bir ay olduğunu söyleyebiliriz. Aralık ayında %4 civarında daha yükselen Sp500 endeksi yılı da %24.6 yükselişte 4769 puandan kapattı. Bu ayki toplantıda faizi %5.25-%5.5 aralığında sabit bırakan FED’in önümüzdeki süreçte artık indirimlere ne zaman başlayacağı küresel tarafta piyasalar açısından belirleyici olacak. Güncel durumda enflasyon %3.1 seviyesinde. Enflasyonu kontrol altında tutmak için uzun bir süredir reel faiz veren FED’in en azından ikinci çeyreğin sonuna kadar bu şekilde devam etmesi bekleniyor.

Yerel piyasalarda ise aralık ayı sert düşüşlere sahne oldu. BIST100 endeksi geçtiğimiz ayın kazançlarının tamamını geri vererek yılı 7542 puandan kapattı. TCMB faiz oranlarını beklendiği şekilde 250 bps artırarak %42.5 seviyesine taşıdı. Tıpkı FED tarafında olduğu gibi TCMB’nin de faiz artışlarında zirveye çok yakın olduğu konuşuluyor. Ocak toplantısında muhtemel bir 250 bps artışın ardından %45 ile zirveyi göreceğimizi düşünüyorum. Dolar/TL yükselmeye devam ederek yılı 29.48 TL’den kapattı. Altın ise global karışıklıklardan nasibini almaya devam ediyor. Kasım ayında 2078 $ ile tarihi zirvesini gören ons altın an itibariyle 2069 $ seviyesinde.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, 2023 yılı her ne kadar BIST100 endeksini geçmiş olsam da $ ve enflasyon karşısında yeterince reel getiri elde edemediğim bir yıl oldu. Hem genel piyasanın durumu hem de portföyümdeki döngüsel şirketlerin döngülerinin alt noktalarına yakın olmalarından dolayı TL bazında %61.5, $ bazında ise %2.53 getiri ile finansal özgürlük yolculuğuna başladığımdan beri en düşük yıllık büyümeyi kaydettim. Tabi 1 yıl ile değerlendirme yapmak oldukça yanlış. 5 yıllık CAGR hesabı yaptığımda TL bazında %106, $ bazında ise %46.4 yıllık getiriye sahip olduğumu görüyorum. Uzun vadede bu rakamların bile ulaşılması imkansız olduğunu bildiğim için ortalamaya dönmek hayalkırıklığı yaratmadı.

Güncel portföy durumu aşağıdadır. Aralık ayında herhangi bir alım satım işlemi yapmadım.

ABD tarafında bu ay etf’lerimden temettü gelirleri elde ettim. Gelen temettüler ile aynı etf’lerden alarak ortaklık oranlarımı artırdım. Hem etf’lerim hem de hisselerim güzel yükselişler yaşadı. Zamanla bu portföye eurobond kuponlarından gelen nakitlerle ekleme yapmaya devam edeceğim.

Eurobond tarafında bu ay da alım yapmadım. Cds geçtiğimiz aydan beri ciddi geri çekilerek 284 puana kadar geriledi. Bu da eurobond fiyatlarını yukarı çekiyor. Eurobond getirileri %7.5’ların bile altına indi. Bu seviyelerden eurobond almak için iştahlı değilim. Gelen eurobond kuponlarının harcamadığım kısımları ile ufak ufak etf toplamaya devam edeceğim. Bu yıl toplamda ise 5168 $ ile geçtiğimiz yılın %76 üzerinde kupon geliri elde ettim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay toplam portföyüm TL bazında %3.5, $ bazında ise %5.4 küçüldü. Finansal özgürlük oranım ise %108.5 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi politikalarıyla birlikte düşen cds primleri ve artan öngörülebilirliğin sonucunda ülkemize doğrudan ve dolaylı yatırımların artmasını bekliyorum. Özellikle yerel seçim sonrası siyasi baskının da azalmasıyla ekonomi yönetiminin daha etkin kararlar alması beklenebilir. Şu anda BIST100 6 civarında bir fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Bunun önümüzdeki 5 yılda 10-12 civarına gelmemesi için bir sebep göremiyorum.

Gelinen süreçte 2023 aralık ayı itibariyle cds 280 bp altında ve uluslararası değerlendirme kuruluşlarından not artırımları beklentisine girdik. Bu sürecin de aksi bir siyasi hamle olmaması durumunda en azından 2025 yılına kadar devam etmesini bekliyorum. Önce faizlerde zirveyi göreceğiz, ardından indirimler başlayacak. Bu süreçte önce tahvil piyasasına ardından da hisse senetlerine doğrudan girişler olması olası. İyi yönetilen, borçluluk durumu makul ve büyüyen şirketler 2024 ve sonrasında da karlılıklarını koruyacak, bu da hisse fiyatlarına yansıyacaktır. Tüm bunlar olurken inandığım ve geleceğine güvendiğim şirketlerde sıkı sıkıya oturmaya devam edeceğim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu