İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Finansal Özgürlük Yolculuğum. Kurumsal Hayatı Neden Bıraktım?

Herkese selamlar.

Bugün standart ay sonu raporlarının dışında farklı bir konu ile karşınızdayım. Twitter üzerinden oldukça fazla sorulduğu için bu konu hakkında bir yazı hazırlamak istedim. Blogumu takip edenlerin bildiği üzere 2022 mayıs ayında maaşlı işimi bırakarak ve hatta neredeyse hayatımın yarısını geçirdiğim İstanbul’u terkederek daha küçük bir şehre yerleşmiştim. Şimdi bu konu hakkında biraz detay vermek ve yeni hayatımın nasıl gittiğini paylaşmak istiyorum. Öyleyse başlayalım.

Öncelikle geriye gidelim ve 2018 yılına yani finansal özgürlük yolculuğumuzun başlangıcına dönelim. 2018’de yaklaşık 8 yıldır çalışıyordum ve kendi açımdan fena olmayan fakat finansal özgürlüğü kazanmaktan fersah fersah uzakta ufak bir birikimim vardı. eski kayıtlarımı kontrol ettiğimde yaklaşık 250 bin tl civarında bir mal varlığına sahip olduğumu görüyorum. Geriye dönük olarak hesapladığım finansal özgürlük oranım ise %13 civarında imiş. Bu esnada birikimim çoğunlukla vadesiz dövizde ve küçük bir oranda da altında duruyordu. 2018 mayıs ayında eşimle birlikte bir miktar da kredi çekerek yatırım amaçlı bir ev aldık ve bu evi alırken tüm altın ve dövizlerimizi bozdurduk. İlk kiracımızdan aylık 1350 tl civarında bir nakit akışı elde ediyorduk. Bu esnada ben işimde tatminsizlik sorunu yaşıyordum. Emeklilik sistemindeki zaafları ve adaletsizlikleri de bildiğim için kendimce bir çıkış yolu aramaya başladım. Bu esnada yolum finansal özgürlük kavramı ile kesişti. Önce redditte financial independence subredditini gördüm ve 1 haftada neredeyse hatim ettim. Ardından Türkiye’de bu işi kovalayan birileri var mı diye bakınırken lattedenborsaya.com adlı blogu keşfettim. Sevgili Yiğit’in yazılarını da komple bitirdikten sonra kafama koymuştum artık. Ben finansal özgür olmalıydım. 60 yaşına kadar sevmediğim bir işte çalışmak istemiyordum. Şu anda yaptığım işi sevsem bile ilerde sevmeme ihtimali doğduğunda rahatça ceketimi alıp gitme özgürlüğüne sahip olmayı istedim. O zamana kadar yatırımdan anladığım sadece altın ve döviz iken, bu araçlarla reel getiriye sahip olamayacağımı anlayınca onyıllardır bu işi yapan insanların ortak özelliği olan hisse senedi yatırımını keşfettim.

graphs display on an ipad
Photo by Burak The Weekender on Pexels.com

Tüm parayı eve yatırdığım ve hatta üzerine kredi çektiğim için ödemelerim vardı ve elimde hiç nakit yoktu. Ayrıca zaten borsa yatırımında da acemiydim. İlk aylarda eşimle birlikte ufak ufak maaşlarımızdan artan paralarla her ay hisse almaya başladık. 2018 sonbahar ve kışını hatırlarsınız piyasalar hep aşağı yönlüydü. Ben aldıkta düştü, düşünce ben yine aldım. Bazı hisselerden büyük hatalar da yaptım fakat yatırım miktarlarım düşük olduğu için bunlar uzun vadede portföyümü çok fazla sarsamadı.

2019 yılının ortalarında ise eurobond yatırımına başladım. Yurtdışında takip ettiğim finansal özgür bloggerlar ve bu amaçla yatırım yapanlar portföyde belli oranda tahvil olması gerektiğini ve bu oranın yaşınız ile orantılı olabileceğini yazmışlardı. Ben portföydeki hisse/tahvil oranını belirlerken genellikle theretirementmanifesto.com sitesinin sahibi Fritz Gilbert’ın yazıları ve hesaplarından faydalandım. Nihai olarak %65 hisse senedi, %30 civarı tahvil(eurobond) ve %5 civarı nakit olacak şekilde hedef portföyümü oluşturdum. Bu esnada da aylık hane halkı gelir ve giderlerimizi takip etmeye başladık. Amaç, şu anda ne harcıyoruz ve finansal özgürlükten sonra ne kadar paraya ihtiyacımız olacak bunu belirlemek idi. Yaptığımız hesaplar sonucunda 1000 usd civarında bir aylık giderimiz olacağını saptadık. Bunun üzerine %25 belirsizlik payı ekleyerek 1250 usd aylık gider hesabıyla toplam finansal özgürlük portföyümüzün bunun 300 katı yani 375 bin usd olmasına karar verdik. Bu hesabın nasıl yapıldığına şuradan ulaşabilirsiniz(ingilizce kaynak). Türkçe kaynak içinse lattedenborsaya.com’daki şu yazıya bakabilirsiniz.

2018 temmuz ayından beri her ay düzenli hisse senedi ve eurobond alımlarına devam ediyorum. Güncel durumda hisse senedi ve eurobond portföyümüzün toplam değeri 3 mn tl’yi geçmiş durumda. Finansal özgürlük oranımız ise %50 civarında. Bu yolculuğa başlarken ne kadar süreceği hakkında hiçbir fikrim olmadığı için kendime 10 yıllık bir hedef belirlemiştim. 4 yıl geride kaldığında %50 seviyesine ulaştığımızı göz önünde bulundurursak fena gitmiyor diyebilirim. Özellikle 2021’in ikinci yarısından itibaren ekonominin geldiği durum göz önüne alındığında yerimizde saymak bile bir başarı olarak değerlendirilebilir.

bills capital cash cent
Photo by Pixabay on Pexels.com

Peki ne oldu da sadece %50’ye ulaşmışken maaşlı işimi bırakıp bir maceraya atılma gereği duydum? Bunun en büyük sebebi 2021 yılı sonunda dünyaya gelen çocuğumuz oldu. Eşimle ikimiz de onunla daha fazla vakit geçirmek istiyorduk. Eşim pandemi başlangıcından beri evden çalışıyordu ve şirket politikası gereği bu durum kalıcı hale gelmişti. Benim ise işim gereği ne yazık ki böyle bir imkanım olmayacaktı. Ayrıca çocuğumuza anneanne, babaanne ya da bakıcı tarafından bakılmasını da istemiyorduk. Bu nedenle eşimin doğum izninin bitiminden itibaren iş bölümü yaparak yeni bir düzen oturttuk. Ben şu anda freelancer olarak serbest çalışıyorum. Yani çalışacağım zamanı ve süresini kendim belirliyorum. Bu da genellikle akşam saatlerinde oluyor. Gündüz saatlerinde çocuğun bakımıyla ben ilgileniyorum. Eşim ise gündüz çalıştığı için mesai saatleri dışında devralıyor:) Tabii ki ikimiz de evden çalıştığımız için kesin kurallarımız yok, bazen gün içinde benim işim olduğu zamanlarda değiş tokuş yapabiliyoruz. Başlardan biraz zorlansak da şu anda sistemi oturtmuş durumdayız. Bir ebeveyn olarak çocuğumuzun büyüme ve gelişim aşamalarını birebir takip etmek ve her adımına şahit olmak tarif edilemeyecek kadar güzel bir duygu.

Tabii çocuk oldukta sonra hayatımız çok daha yoğun bir döneme girdiği için yatırıma daha az vakit ayırabiliyorum. İşin güzel yanı ise hisse senetleri siz onlarla ilgilenmeseniz dahi değer kazanmaya ve temettü ödemeye devam edebiliyorlar:) Pasif gelir ve yatırımın en güzel yanı da bu. 3 aylık bilanço dönemlerinde daha yakın olarak takip ediyorum piyasayı. Bunun dışında günlük portföyüme bazen bakmayı unutuyorum bile. Çünkü çoğu zaman bunu yapacak vaktim olmuyor.

Bende durumlar böyle. Biraz da sizden dinleyelim. Sizin finansal özgürlük yolculuğunuz nasıl gidiyor?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

16 Yorum

  1. Emre Taşpınar Emre Taşpınar 1 Ağustos 2022

    Merhabalar, henüz mini mini bir portföye sahibim. 18.000 TL 🙂 yılbaşı itibari ile yatırıma başladım. Temettü hisselerinden her ay maaşımın %20 si ile temettü hisselerinden alım yapıyorum. Birde 500 TL lik bes yatırımı yapıyorum. Siz yazdıkça biz motive oluyoruz. Bizde durumlar bu şekilde.

    • Emir Emir 6 Haziran 2023

      Merhabalar aldığınız hisseler türk borsasından mi abd borsasından mı acaba 🙏

  2. Serdar Balıkçı Serdar Balıkçı 1 Ağustos 2022

    9.5 yıllık devlet memuruyum kendime ait bir evim birde arabam var 2021 Ekim Ayından itibaren sizin gibi birikmiş altın ve dövizlerle yaklaşık değeri 190.000TL ile finansal özgürlük yoluna girip her ay maaşımın %30 ile 7 hisselik portfoyle yatırım yapıyorum bugün 01.08.2022 itibariyle hisse senedi birikim tutarım 266.000TL, ayrıca çok ufak meblağ ile (200TL) bireysel Emeklilik sistemine 8.5 yıldır pirim ödemesinde bulunuyorum oradaki tutarda 92.000TL civarında, Ayrıca riskli yatırım gurubunda kripto paralarda da yaklaşık 5000$ yatırımın var. Kendime 11 sene vade belirledim ins hedefim olan 350.000$ hedefine ulaşıp finansal özgürler kervanına bende katilabilirim

  3. özkan özkan 1 Ağustos 2022

    Merhabalar,
    Öncelikle gözünüz aydın sizin adınıza çok sevindim. Aynı zamanda çocuk sahibi olmuşuz benimde aralık ayında bir oğlum oldu. Bu duygu paha biçilemez. Bende sizinle aynı yolu izlemeye gayret ediyorum. Fakat benim işi bırakmam 2025 yılının sonunu bulacak gibi görünüyor. Ben sizin yaptıklarınıza ek olarak cripto yatırımı da yapıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. Başta Yiğit Bey ve size bu konuda çok şey borçluyum iyi ki varsınız.

  4. Yusuf Yusuf 1 Ağustos 2022

    Pandemi basindan beri borsada hisse topluyorum, biraz kredide cektim yaklasik 600 bin tl bakiyem oldu, full hissedegim, bunun 100 bin tl lik kismi 3 yasindaki oglumun , her ay asgari ucreti yarisi kadar onun adina hisse aliyorum umarim 20 yasina geldiginde otomatikman finansal ozgur olur.

  5. Gökhan Gökhan 1 Ağustos 2022

    Benim sorum şu. Hisse senedi alarak (temettü dağıtan) hem temettüsünü alıp, hem ana paranızı enflasyon bazında korumanız mümkün mü? Yani sizin portföyünüz, hisse bazlı değerlerini enflasyon bazında (en azından devletin açıkladığı resmi enflasyon) koruyor mu? Tabi ayrıca temettü geliri de elde ediyor musunuz? Yoksa hisse değerleri + temettüler mi ancak enflasyon bazlı koruma sağlıyor.

    Bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim.

  6. Hakan Hakan 1 Ağustos 2022

    Hocam merhabalar kendimden biraz bahsedecek olursam 20 yaşında üniversite 4. Sınıf bir gencim. Para konularında geçmişte ailemle yaşadığım sıkıntılı zamanlar vesilesiyle hep tutumlu olmuşumdur. Emtia ve döviz hep ufak tefek birikimlerim sebebiyle takibimdedir. Fakat temettü ve değer yatırımının amacını bu senenin nisan ayında kavradığımı düşünüyorum. Sizin gibi paylaşımcı insanlar sayesinde bu konuyu twitterdan duyup çeşitli mecralardan okuyup araştırıp bende kendi imkanlarım dahilinde temettü yatırımcılığına başladım. Çok çeşitli bir portföyüm yok emtialarımı bozmadan öğrenci halimle arttırabildiklerimi %80 VESBE ve %20 EREGL olarak biriktiriyorum şimdilik. Bu yılın nisan ayından beri sizin ve birkaç sizin gibi paylaşımcı insanın takipçisiyim. Bizdeki durumları sormuşsunuz uzun zamandır sizden dinliyoruz paylaşmayı borç bildim. Teşekkür ederim.

  7. Finansal Ozgurlukcu Finansal Ozgurlukcu 2 Ağustos 2022

    Merhaba benimde 2 eurobond 2k nominal degerinde ve 21k hisse portfoyum var suan. eklemeler yapamiyorum ne yazikki son iki aydir giderler gellirleri asmis durumda. Turkiye’den bir sureligine ayrilma karari aldik son 2,5 yilda yurtdisinda yaptigimiz tum birikimmlerimiz eridi ne yazikki. Finansal ozgurluge Turkiye’de ulasma sansimizin cok dusuk oldugunu gecte olsa anlamis olduk. Bir sure emeklerimizin karsiligini alabillecegimiz bir ulkede yasamaya calisarak ordan yatirimlara devam etmeyi ummuyoruz. Yatirim hayati madem risklerle dolu bizde risk alarak ciddi bir baslangic yapmak istiyoruz. mevcut portfoyu muhtemelen kapatmak zorunda kalacagiz yurtdisi cikis masraflarindan dolayi. Ama finansal ozgurlukculerle irtibatta kalarak umudumu diri tutmaya clisacagim. Sizin azminiz, cesaretiniz ve bu yyola olan inanciniz bana itici guc oluyor.

  8. Can Can 3 Ağustos 2022

    Merhaba, bende suan icin yurtdisinda calisiyorum o nedenle her ay duzenli eurobond alimi yapiyorum. Bu surecte hedefim 1000 k usd olarak aylik dolar geliri elde etmek. sonrasinda yurtdisinda 6 aydan fazla yasayarak dar mukellef olup vergisiz net bir gelir elde etmek gibi bir planim var. sizede yolunuzda basarilar diliyorum. Ilham oluyor paylasimlariniz tesekkurler

    • OzgurYol OzgurYol 6 Haziran 2023

      Merhaba sizle tanistigimda sadece altindaydim 10 kilo altinim vardi, Sepet yapmaya karar verip bilesik getiriyi denemek istedim esim cocugumla ben diger cocugumla 240 bin dolari bolerek yillik 22 bin dolar olacak sekilde dh45 aldik. Bilesik getiri getirmeyen 5 yillik getiriler secmeye karar verip deniz kenarlwrindan cesitli mevkilerde 15 deprem bolgelerinden 5 donum olmak uzere arsa aldim. Turkiyenin kalbi olan sehrimizden 1 daire aldim gidip hic araca yatirim yapmadim. Devlette Maasli calsiyorum ancak istedigimde cikta ozgurlugune kavustum. Cocuklar ozel okul masraflsrini, yilda 2 tatili ilerde yapacagim gayrimenkul yatirimlarini bilesik getirilerle saglamayi hedefliyorum. Toplam varlik birikimim 1.5 milyon dolari buldu hedefim 50 yasina geldigimde 2.5 milyon dolara ulasmak….

  9. İlker İlker 3 Ağustos 2022

    Merhaba senin sıkı takipçinim. oturmadığım 1 evim (kiradayım) dandik bir arabam, köyde bir arsa ve tiny house um var. Eşim çalışmıyor aldığım maaş birikim yapmaya artık yetmiyor. Ev fiyatları 1 senede 4 katına çıkınca evi sattım ufak ufak eurobond topluyorum hesaplarıma göre $35.000k civarı eurobond yaklaşık %9-%10 civarında faizle vergi dilimi altında kalabiliyorum. TR nin default olmayacağına ikna olursam eşim içinde bi eurobond alacağım. Hisse senedi yatırımım henüz yok ne yazıkki $ bazında getiri getireceklerine ikna olamadım. Ama ufak ufak alıp kenara koymayı planlıyorum. Tüm hesaplarımı 2027-2028 e göre yaptım o yıllarda tazminatımı alabileceğim hedefim aylık $1k pasif gelir elde etmek ki bu para anca yaşamımızı idare edenilecek. Kalanı freelance ve e-ticaret yoluyla halletmek geçen sene bir site açtık gümüş alış satışı yapıyoruz. Site ile ben lojistik kosımla eşim ilgileniyor. 5 yıl içinde umarım bir yerlere gelir.

  10. […] oranımız yalnızca %57 idi. Neden maaşlı işimi ve kurumsal hayatı bıraktığımı şu yazımda anlatmıştım, bu nedenle burada detaya girmiyorum. Kısacası bu yıl kendim ve ailem adına […]

  11. murat murat 1 Mayıs 2023

    Merhaba,
    Bende yazılarınızı daha önce görmüştüm.Daha sonra hisse tarafından yuzde 20 lik bir kayıp yaşadıkdan sonra tekrardan nasıl yaparım nasıl duzelirim araştırması yaparken bu yazınıza denk geldim.

    Aslında yuzde 20 kayıp yaşamam tamamen günlük işlemlere girmemle ilgili.Günlük işlemlere girmeden devam etseydim şu anda yuzde 20 kayıp değil kazanç sağlamış olacaktım.
    Yani TL bazında %20, USD bazında %13 karda olacaktım.Bu şekilde devam ettirebilseydim 3 yıl içerisinde ortalama portfoyu 8 katına çıkarıp finansal özgurluk adına buyuk bir kazanım elde edecektim.

    Malesef ki piskoloji ve para kazanma hırsı yuzunden 3 yıllık plan 1 sene uzadı ve 4-5 yıla çıktı.
    Soruma gelince bu gibi piskolojik sorunları nasıl aşıyorsunuz ? kendinizi nasıl dizginliyorsunuz ? bu konudaki tavsiyeleriniz nelerdir.
    teşekkürler.

  12. Oktay Oktay 29 Temmuz 2023

    Merhaba 2021 mart 18000 TL ile acıktığım yolda an itibariyle 720000 TL ye ulaştım her ay düzenli olarak önce alımlarımı yaptım sonra kalan para ile ödemeler ve temel ihtiyaçlarımı karşıladım eskisi gibi gereksiz harcamalarımı kestim elime geçen toplu para ile alım yaptım piyasanın kırmızı olduğu dönemlerde kartlardan taksitli avans alıp daha iştahlı oldum(faiz oranı 1.36 olduğu dönem artık çok geç😀) temel analiz anlamında sürekli kendimi geliştirdim faaliyet raporları okudum en önemlisi hep soğuk kanlı kaldım en büyük silahımız sabrımız en büyük tavsiye %70 sağlam köklü şirket %20 büyüme odaklı şirket %10 da manipülasyon müsait şirkette pozisyon almak hedef sizin gibi finansal özgür olmak..

  13. Berk Berk 21 Ocak 2024

    Merhabalar, öncelikle bu kaynakları paylaştığınız ve internette kaliteli bilgi havuzu (bu sıralar gerçekten bulması zor) oluşturduğunuz için teşekkür ederim. Bu metni yanıt olarak değil de finansal okuryazarlığımı nasıl arttırabileceğim hakkında fikir almak için yazıyorum.
    Konuya gelecek olursak elimde döviz ve altın cinsinden para bulunuyor ve cehaletimden dolayı hisse senetlerine yatırım yapmamıştım fakat artık hisse senetlerini almaya başlamak için yatırımı öğrenmek istiyorum. Nasıl bir yol haritası veya tavsiye verebilirsiniz? Şimdiden teşekkürler

    Not: 21 yaşındayım ve üniversite okuduğum için haftalık yaklaşık 10 saat ayırabileceğim. Ayrıca harçlık ve kendi kazandığım cüzi miktarda bir aylık gelirim var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir