İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mayıs 2022 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada finansal özgürlük için yatırıma başlayalı 47 ay olmuş. Bu ay içerisinde gündemde yine artan enflasyon ve enerji fiyatları vardı. Tüm dünyada artık mutlak bir sorun haline gelen ve merkez bankalarının görmezden gelemediği enflasyon gerçeği, artık giderek daha fazla dillendirilen resesyon ihtimallerinin gölgesinde bir yaza giriş yapıyoruz. Giderek artan enerji ve petrol fiyatları ülkemizde doğalgaz, elektrik ve akaryakıta zam olarak bize geri dönüyor. Talep de yeteri kadar azalmadığında enflasyonu artırıcı etki yapıyor. Mayıs ayı itibariyle yıllık tüketici enflasyonu %70’e ulaştı. Yaz aylarında pik yapıp düşüşe geçmesi beklense de yılı %50’nin üzerinde kapatma ihtimali her geçen gün artıyor.

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyüne hiç dokunmadım desem yeridir. Zaten birazdan da anlatacağım sebeplerle oldukça yoğun bir dönem geçirmeye devam ediyorum. Bu nedenle yatırıma harcadığım vakit sadece temettüleri tekrar hisseye dönüştürmek oldu. Bu ay içerisinde EGEEN ve ISMEN’den toplamda 11.256 tl temettü aldım.

Bu ay ve geçen ay hisse senedi alımı yapamamamın nedeni taşınma hazırlıkları idi. 2021 yıl sonu raporunda bu yılki hedeflerimden birinin kurumsal hayatı bırakıp kendi işimi yapmak olduğunu yazmıştım. Bu ay 10 yılın üzerinde çalıştığım işimden ve İstanbul’dan ayrılarak hayatımda verdiğim en önemli kararlardan birini gerçekleştirdim. Hala olayın heyecanını ve şokunu atlatamasam da yeni evimize yerleştik diyebilirim.

Peki ne iş yapacaksın dediğinizi duyar gibiyim:) Kafamda yatırım ve finansal özgürlükle ilgili farklı projeler olsa da şimdilik danışmanlık yapmaya devam ediyorum. Bir kuruma ve şirkete bağlı kalmadan çalışmanın keyfi paha biçilemez. Bunu da bana sağlayan kenarda duran birikimim ve her ay pasif gelir sağlayan temettü ve eurobond kuponları oldu. Yatırım olmasaydı bu cesareti kendimde asla bulamazdım. Henüz aile olarak finansal özgürlükten oldukça uzak olsak da, vaktimin kendime ait olması bile bir nevi özgürlüğe adım atmak demek bizim için.

Kurumsal hayattan ayrıldığım ve artık İstanbul’a bağlılığımız kalmadığı için evimizi boşalttık ve Türkiye’nin 3 büyük şehrinin dışında bir şehre taşındık. Eşimin uzaktan çalışması ve herhangi bir şehire bağlı olmaması da işimizi kolaylaştırdı. Şu anda bir freelancer olarak orman manzaralı evimizin balkonunda bu yazıyı yazıyor olmak bile inanılmaz geliyor:)

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay bahsettiğim yoğunluk ve curcuna nedeniyle piyasalara hiç bakamadım. Bundan sonra vaktim biraz daha kendime ait olacağı için blog yazılarını artırmayı düşünüyorum.

Eurobond tarafında bu ay 2 adet alım yaptım. Cds 700’lerde dolaşıyor ve eurobondlar alım fırsatları vermeye devam ediyor. Uzun vadede risk primimizin düşeceğine ve daha iyi bir ülkede yaşayacağımıza olan inancım devam ediyor. Zaten bu inancım olmasa ülkemizin şirketlerine yatırım yapmazdım. Bazen eurobondların riskleri hatırlatılıyor ve temerrüt endişesi dile getiriliyor. Türkiye her şeye rağmen büyük ve güçlü bir ülke ve borçlarını ödeyemeyecek bir duruma geleceğine ihtimal vermiyorum. Bu ay ayrıca 428.75 usd kupon geliri elde ederek aylık bazda en yüksek rakama ulaştım.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföyüm tl bazında %4.92 büyürken, doların hızlı değer kazancıyla usd bazında %5.05 küçüldü ve 3.131 mn tl’ye ulaştı.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

46 Yorum

  1. Kenan Kenan 31 Mayıs 2022

    Hayırlı olsun yeni eviniz güle güle oturun. Daha fazla blog yazısı gelecek olması da güzel haber, elinize sağlık.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022

      Selamlar teşekkür ederim. Vakit buldukça blogu canlı tutmaya çalışacağım.

  2. Ferhat Ferhat 31 Mayıs 2022

    Yeni evinizde güle güle oturun, gönülden tebrik ederim, inşallah Allah birde hayırlı bir evlat nasip eder,

  3. Serdar Serdar 31 Mayıs 2022

    Hayırlı olsun… Finansal özgürlüğe giden yolda başarılar dilerim…Umarım herşey yolunda gider…

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022

      Çok teşekkürler Serdar bey. Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşırız.

  4. Hasan aydın Hasan aydın 31 Mayıs 2022

    Hayırlı olsun. Bir konuyu danışmak istiyorum. Ben de eurobond yatıırımı yapmak istiyorum. En uygunu ve faizi en yüksek olanı hangisi acaba? Teşekkür ederim

    • anonim anonim 1 Haziran 2022

      Bankalarin internet subelerinden gorebilirsiniz detaylari. Faizi en yuksek kismini inceleyerek bulacaksiniz.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022

      Merhaba teşekkür ederim. Bankanın internet şubesine girdiğinizde getiri ya da bileşik faiz gibi bir ibare göreceksiniz. Buna göre sıralarsanız en yüksek getirili olanları bulabilirsiniz.

      • ufuk ufuk 16 Haziran 2022

        Merhaba, acaba daha yüksek faizli ve daha yeni eurobondları mı almak daha mantıklı, yoksa daha eskiden ihrac edilmis daha düsük faizli olanları mı?

  5. Orkun Orkun 1 Haziran 2022

    Hayırlı olsun. Çok güzel bir adım atmışsınız.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022

      Çok teşekkür ederim, darısı tüm finansal özgürlük yolcularının başına.

  6. Uluç Deniz Akdoğan Uluç Deniz Akdoğan 1 Haziran 2022

    Merhaba, mail sirküsüne nasıl üye olabilirim?

  7. ilker ilker 1 Haziran 2022

    Merhabalar; yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim harika gidiyorsunuz.
    Acaba sizin gibi bu yolculuğa yeni başlayacaklara önerileriniz var mı? Mesela sizin protföyün aynı oranından mal almayı öneriyor musunuz?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022
      • Kemal Kemal 7 Haziran 2022

        Merhaba hocam. Portföyün içerisinde en büyük pay sahibi EREGL. Portföyde bu kadar pay sahibi şirket hakkında sizin için en önemli unsur nedir? Benim 2 tane büyük çekincem oluyor. Bunlar hakkında ne düşünürsünüz?

        1) HRC fiyatları. Satışlar ve karlılıkta en önemli etmen gibi duruyor. Özellikle son dönemdeki karlılıkta HRC fiyatları önemli etken. Ne kadar sürdürülebilir? Burada fiyatların düşme durumu ne kadar önemli?

        2) Özkaynak karlılığı. Enflasyon bu kadar yuksekken enflasyon altında bir karlılık ve karın tamamının paylaşılıyor olması özkaynaklarin enflasyon altında ezilmesi anlamına gelmez mi?

        • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

          Merhaba Kemal bey,
          Portföyün içinde en büyük pay Ereğlide doğru fakat bu biraz da hissenin değer kazancı sayesinde oldu. Yani en güvendiğim ya da en çok potansiyel gördüğüm şirket demek hatalı olur.
          Eregli büyümesini büyük oranda tamamlamış bir cash cow şirket yani karının büyük kısmını temettü olarak dağıtıyor. Karlılığı da büyük oranda fiyatlaması global piyasalarda belirlenen yassı çelik fiyatlarına bağlı. Dolayısıyla mükemmel yönetilen bir şirket olsa da döngü tersine döndüğünde yatırımcısını üzebilir. Bu nedenle portföyde çeşitlendirme yapmak ve büyüme ve temettü şirketlerini dengeli yönetmek önemli diye düşünüyorum.
          Syg.

  8. turgay erarslan turgay erarslan 1 Haziran 2022

    hayırlı olsun bay tutumlu, yeni hayatınızda mutluluklar diliyorum

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Haziran 2022

      Merhaba Turgay bey, çok teşekkür ederim eksik olmayın.

  9. ali bey ali bey 2 Haziran 2022

    merhaba,hayırlı olsun. Ben de şimdiye kadar birikimlerimi ev ve araç satın alımına yönlendirdim ve bunlarda küçülmeye gidip finansal bağımsızlık yoluna başlangıç yapmak istiyorum. Merak ettiğim husus ;aracınızı da portföye dahil ettiğinizi görüyorum da, ayrıca bir ev de satın aldınız mı? taşınırken evinizi kiraya mı verdiniz acaba? yazılarınızın çoğunu okumaya çalışıyorum ama bu konuda bir bilgi ile karşılaşmadım. bir taraftan da kirada olan evimi satıp yatırıma yönlendirmeyi düşünüyorum,kendim de kiracıyım. bu son cümlemi de mantıklı buluyor musunuz acaba? cevabınız için teşekkkür ederim.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba Ali bey,
      Öncelikle teşekkür ederim. Şu anda bir evim yok kirada oturuyorum. Aracı dahil etmemin nedeni tamamen kolaylık olsun diye. Burada paylaştığım rakamlar tüm mal varlığımı oluşturuyor. Daha öncesinde yatırım amaçlı bir evim vardı fakat satıp hisse senetlerinde değerlendirmiştim. Gayrimenkul tarafıyla çok uğraşmak istemiyorum, borsa ve diğer finansal yatırımlar daha cazip geliyor.
      Syg.

  10. ali erkin ali erkin 2 Haziran 2022

    dostum ilk eurobond yatırımıma sayende başlıcam. hangi ürün ile başlamamı tavsiye edersin. teşekkürler başarılar

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba Ali bey,
      Eurobondlarda öncelikle vade belirlemesi yapmalısınız. Bekleyebileceğiniz en uzun vadeyi belirleyip bileşik getirisi en yüksek olanı seçmeniz faydalı olacaktır.
      Syg.

  11. Emre Emre 4 Haziran 2022

    Hocam merhabalar;

    Kısa bir sorum olacak. Ttrak hissesini portföyünüze eklemeyi düşünüyor musunuz? Görüşünüz nedir merak ediyorum

    Selamlar Emre

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba Emre bey,
      TTRAK ile hiç ilgilenmedim bu nedenle bilgim yok.
      Syg.

  12. Erkan Atabey Erkan Atabey 5 Haziran 2022

    Hocam gidp de yozgata yerleşmemişsinizdir diye tahmin ediyorum yalova sakarya çanakkale yani istanbul ve çevresidir sanırım. :))

  13. Sıfırdan Özgürlüğe Sıfırdan Özgürlüğe 6 Haziran 2022

    Kurumsal hayatı bırakarak freelancer çalışmaya başlamanız ve yeni eviniz hayırlı olsun hocam. Finansal özgürlük için çoğu kişinin ilham kaynağısınız, işten ayrılışınız ve serbest çalışmaya başlayışınızla da birçoklarına ilham olacağınıza eminim 🙂

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba hocam çok teşekkür ederim. Benim için de vermesi oldukça zor bir karar oldu. Umarım başarılı olabilirim:)
      Başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  14. Kemal Kemal 7 Haziran 2022

    Merhaba hocam. Portföyün içerisinde en büyük pay sahibi EREGL. Portföyde bu kadar pay sahibi şirket hakkında sizin için en önemli unsur nedir? Benim 2 tane büyük çekincem oluyor. Bunlar hakkında ne düşünürsünüz?

    1) HRC fiyatları. Satışlar ve karlılıkta en önemli etmen gibi duruyor. Özellikle son dönemdeki karlılıkta HRC fiyatları önemli etken. Ne kadar sürdürülebilir? Burada fiyatların düşme durumu ne kadar önemli?

    2) Özkaynak karlılığı. Enflasyon bu kadar yuksekken enflasyon altında bir karlılık ve karın tamamının paylaşılıyor olması özkaynaklarin enflasyon altında ezilmesi anlamına gelmez mi?

  15. ahmet ahmet 10 Haziran 2022

    Merhaba hocam, US900123AL40 ve USM88269US88 kodlu bondlar sizin kullandığınız banka stoklarında var mı şu an? Birkaç bankaya bakındım ama stok yok maalesef.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba Ahmet bey,
      Teb stoklarında US88 var fakat AL40 maalesef yok.
      Syg.

  16. Yunus Emre Yılmaz Yunus Emre Yılmaz 11 Haziran 2022

    Yeni hayatınız tüm aileniz için mutluluklara vesile olsun.
    Hisse tarafında Alkim in gübre işi Belarus dan getiremedikleri gübre hammaddesi dolayısı ile sıkıntıda. Bu hikaye olmadan temettü hissesi olması oyucu değişikliğine engel mi sizin için?

  17. Burçin Burçin 12 Haziran 2022

    dostum sizi tebirk ediyorum. kısa sürede iyi bir noktaya gelmişsiniz.
    2 adet sorum olacak müsadenizle.
    1.hektaş hisse maliyetleri neden eksi görünüyor? maliyetleri hesaplarken temettülerden düştüğünüzü gördüm ancak hektaş için temetü de söz konusu değil. nasıl hesapladınız?
    2. toaso’nun son dönem başına gelenlerden mutlaka haberdar olmuşsunuzdur. portföyden çıkarmayı düşünüyro musunuz?
    teşekkürler.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba Burçin bey teşekkür ederim öncelikle.
      Hektaş maliyetim kar satışları ve temettüler sonrası eksiye düştü. Güncel fiyattan almaya devam edersem tekrar artıya çıkacaktır.
      Toaso hakkında twitterda bir paylaşım yapmıştım. Kısacası doblo yerine gelecek projeyi görmeden portföyden çıkarmayı düşünmüyorum.
      Syg.

  18. Ufuk Ufuk 12 Haziran 2022

    Merhaba gss priminiz ne kadar yatırıyorsunuz? Özel sağlık sigortası yaptırdınız mı?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 16 Haziran 2022

      Merhaba, şimdilik eşim üzerinden sağlık hizmeti alıyorum. Ayrıca özel sağlık sigortam var.

  19. Finansal Ozgurlukcu Finansal Ozgurlukcu 18 Haziran 2022

    Merhaba Eurobond yazinizda da sormustum henuz cevap alamadima ama portfoyunuzu inceledigimde aslinda Eruobond bir nevi olu yatirim gibi oluyor. 670bin TL Borsa yatimlariniz ve kar cok iyi. 38k dolarinizin degeri de nerdeyse esit 670k’ya bugunku dollarla ve karini sadece 3k$ yani 50000TL civari bir kar birakmis kuponlar. Borsa’daki kar 1300.000TL. Eurobond yerine Borsaya yatirsaydiniz bugun finansal ozgurlugunuzu eldee etmis olacaktiniz neredeyse. Riskleri dagitayim stratejisi aslinda surecin daha daa uzamasina sebep olmus. Elestirmek icin kotulemek icin yada ben biliyorum demek icin bunari soylemmiyorum. Yatirim dunyasiyla tanisali 8 ay oldu ve bilmiyorum cogu yatirim araclarini. Lot’un ne oldugunu bile bilmiyordum sirket nedir kar nasil oluyor vs. Sizi cikar pesinde olmayan sadece tecrubelerini paylasan durust biri olarak gordugum icin hikayeniz cok dikkatimi cekti. Sizden ricam bugunku tecrubelerinizle eger baslarsaniz nasil bir strateji izlerdiniz temasinda bir yazi yazmmanizi rica ediyorum yazi serisi olursa daha iyi olur. Bu yazi serisini belki 5 yi sonr cok daha farkli tecrubelerinize yenilersiniz. Baytutumlu bugun baslasaydi yolculluguna neleri yapar neleri yapmazdi? Cok tesekkur ederim umarim beni kirmazsiniz inaniyorum bu yaziyi bekleyen diger arkadaslarda vardir. Yeni eviniz ve hayatiniz hayirlli ollsun, saglikli ve mutlu zaman gecirmeniz dilegiyle

    • Melkorsilver Melkorsilver 19 Haziran 2022

      Finansal ozgurlukçu öncelikle akıllı yatırımcı kitabını okumanı tavsiye ederim. Niçin eurobonda yatırım yaptığını, oradaki sistemden anlayabilirsin. Agresif veya Defansif fark etmez, yatırımcı için tahvil öneriliyor, bu seviyede enflasyonda çok mantıklı olmayabilir o yüzden eurobondla değiştirilmiş şekilde strateji kurduğunu düşünüyorum. Ayrıca sonuca odaklı bakarsan %100 hisse daha mantıklı gelebilir ama geleceği çok iyimser ön görmek her zaman işe yaramayacaktır eninde sonunda hata yapacağımız uzun vadede %100 bu da ciddi kayıplara sebep olabilir. Öncelikle kaybı azaltıp risk yönetimi yapmak, akabinde getiriye odaklanmak uzun vadede daha iyi, abartılı bir örnekle açıklarsak bir kez terste kalıp paranın %90 kaybedersen, başlangıca dönmek için %1000 yapman gerekir.

      • Finansal Ozgurlukcu Finansal Ozgurlukcu 21 Haziran 2022

        Merhaba Melkorsilver, The Intelligent Investor okuma listemde vardi ilk siraya alacagim tavisiyen uzerine. Dedigin gibi bir defa 90% gittimi belimizi dogrultamayiz. Ama BayTutumlu’nun borsa getirilerini gordukten sonra bosrada iyi sirketler bulup ilk 5 sene yogun borsa yatirimi yapmak daha mantikli degilmi? bu sekilde dusunmemin sebebi aylik birikimin cok dusuk olmasi. Tesekkur ederim

  20. Sanrı Sanrı 19 Haziran 2022

    Merhaba,

    Yazılarınız için teşekkürler. Birçok arkadaşın bahsettiği gibi yazılarınız yatırım yapmaya başlayan veya yapmakta olan bizlere ilham oluyor. Borsa konusunda fazla olmasa da bilgi sahibiyim ancak eurobond şu anda araştırmakta olduğum ve yeni yeni öğrendiğim bir mecra. Öğrendiğim kadarıyla eurobond tarafında kupon ödemeler belli bir rakamın üzerinde olduğunda yüksek vergilendirme söz konusuymuş. Bununla ilgili siz de bilgilendirme paylaşırsanız çok memnun olurum. Tekrardan teşekkürler.

  21. Melkorsilver Melkorsilver 19 Haziran 2022

    Benim merak ettiğim bir konu var portföyünüz ciddi anlamanda hızlı büyümüş. Bunu nasıl başardınız? Gelirinizi bilmiyorum ama tasarruf miktarınız nedir acaba? Tüm yazılarınızı okumak zorunda kalacağım sanırım. 1-2 yıllık borsa takip süresi ve araştırmalarının ardından finansal özgürlük yoluna çıkalı sadece 6-7 ay oldu portföyüm sizin yanınızda çok küçük ama az da olsa tatmin edecek büyümeler gözlemlemeye başladım. Arada aç gözlülükle yapılmış hatalarım oluyor malesef. Onları törpüleyip nakitte durma miktarını dengelemeye çalışıyorum. Henüz eurobond yatırımına başlamadım. Erken olduğunu düşündüm. Umarım sizin başardığınız noktalara gelebilirim.

  22. VeBorsa VeBorsa 26 Haziran 2022

    Teşekkürler merak ettiğim bir durum var sizce Eurobond yerine yabancı hisse senedi alımı daha mantıklı olmaz mı? Portfoyde eurobond gibi uzun vadede getiri sağlayan bir yatırım aracının bulunması bana çok mantıksız geliyor. Tabi eurobond işleyişini tam olarak bilmediğimden kaynaklanıyor olabilir bu durum.

  23. Ferhat Ferhat 30 Haziran 2022

    Seçim sonrasında TL değer kazanır, USD değer kaybederse eger, Eurobonddan zarar etmiş olmuyor musunuz?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 1 Temmuz 2022

      Eğer tl değer kazanırsa eurobondların tl karşılığı düşer. Fakat bahsettiğiniz durumda cds de düşeceği için eurobondların usd karşılığı artacaktır. Birbirini dengeler diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir