İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şubat 2024 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 68 ay olmuş. 29 gün olmasından mı bilemiyorum ama zamanın yine su gibi akıp geçtiği bir şubat ayını geride bıraktık. 35 yaşını devirmiş olmanın da etkisiyle sanırım hayatta her anımızı doyasıya yaşamamız gerektiğini düşünmeye başladım. Sevdiğimiz kişilerle ve aktivitelerle daha fazla zaman geçirmeli ve ilerde keşkelerimiz olmaması için uğraşmalıyız. Eğer bu imkanımız yoksa veya kısıtlıysa zamanımızı satın almak için var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. İş hayatının günlük karmaşasına kendimizi kaptırıp yaşamayı unutmadığımız bir gelecek dileğiyle. Çünkü hayat tahmin ettiğimizden çok daha daha kısa..

Finansal piyasalara gelecek olursak şubat ayı globalde nispeten sakin geçti. FED’in geçtiğimiz ay da faizi sabit bırakmasıyla indirimlerin ne zaman başlayabileceğine dair spekülasyonlar artmıştı. İlk aşamada mayıs gündeme gelse de şu anda ağırlıklı olarak haziranda başlanacağı ve yılın toplamında 75 bp indirim yapılacağı konuşuluyor. BU esnada reel ekonomiden gelen her olumlu veri FED’in elini biraz daha güçlendiriyor. SP500 şubat ayında %3.87 yükselerek 5096 puana tırmandı ve tüm zamanların en yüksek seviyelerinde geziniyor.

Yurt içinde TCMB’nin şubat toplantısı gündemdeydi. Başkan Fatih Karahan’ın ilk defa yönettiği toplantıda politika faizi %45 seviyesinde sabit tutulurken karar metninde daha sert ve sıkılaştırıcı ifadeler yer aldı. Gelen kredi kartı verilerinden ve PMI’lardan piyasanın henüz tam olarak soğumaya başlamadığını gözlemliyoruz. Bu nedenle faiz indirimlerinin beklenenden bir miktar daha geç başlayabileceğini tahmin etmek zor değil. BIST100 şubat ayında %6.34 yükselerek 9194 puana geldi.

Kişisel portföyüme gelecek olursak şubat ayı içerisinde iki adet alım satım işlemi yaptım. Birincisi EREGL hisselerimin bir kısmını(%35) satarak ALARK ve VAKKO aldım. Alarko ay içerisinde çok güzel bir sunum yayımladı. Gelecek projeksiyonlarını ve yatırımlarını zaten beğendiğim bir şirketti. 2028 yılında 4 milyar $ NAD ulaşmak istediklerini ifade ettiler. Ben bunun bir miktar muhazakar olduğunu düşünsem de yine de yeterli güvenlik marjının bulunduğunu düşündüğüm için Alarkoda ek alımlar yaptım. VAKKO tarafında ise alım sebebimi Twitter’da paylaşmıştım, buraya da ekleyeyim.

Ocak ayında BIST100 %6.34 artarken hisse senedi portföyüm %17.8 büyüyerek endeksi geride bıraktı. Bu yükselişte en büyük pozisyonlarımdan olan ISMEN, EGEEN ve FROTO gibi şirketlerin başarılı performansları etkili oldu. Toplam portföyüm ise TL bazında %11.36, $ bazında ise %8.23 artış gösterdi. Güncel hisse senedi portföyüm şu şekildedir.

ABD tarafında bu ay yeni ekleme yapmadım. Piyasalar yı başından beri oldukça yükseldi. Elimdeki az miktarda vadesiz dövizi yaşanabilecek bir geri çekilme için saklıyorum. Şubat ayında Home Depot temettüsünü artırarak çeyreklik 2.25 $’a çıkardı. Ufak ufak temettüleri toplamaya devam:)

Eurobond tarafında bu ay da alım yapmadım. Hem eşimle birlikte 2024 yılı beyan sınırına yakın olmamız hem de cds’lerin düşük olması nedeniyle gelen kuponları biriktirmeye devam ediyorum. Bu yıl yeni alım yapmazsam toplamda 6520 $ kupon geliri elde edeceğim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay hisse senedi portföyüm %17.8, toplam portföyüm ise %11.36 büyüdü. $ bazında toplam büyüme %8.23 oldu. Finansal özgürlük oranım ise %123 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi önderliğinde her ne kadar sıkı para politikaları sürse de öngörülebilirliğin artmasını ve dezenflasyon sürecini önemsiyorum. Portföyümdeki şirketler genellikle borçsuz ve net nakitte bulunan şirketler olduğu için sıkı politikalar karşısında defansif konumdalar. 2025 yılından itibaren tekrar gevşemenin başlamasını beklerken borsa bunu mutlaka önden fiyatlayacaktır. O sürece kadar güvendiğim ve inandığım şirketlerin paylarını toplamaya devam edeceğim.

Küçük paylarına sahip olduğum şirketlerin hisse senetleri sayesinde finansal özgürlüğe ulaştım. Bunu sıradan bir insan olarak ben başarabildiysem yeterince inanan ve çaba gösterebilen herkesin başarabileceğini düşünüyorum. Umarım bu blog gelecekte birilerine ilham olmaya devam eder.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

4 Yorum

  1. OKTAY OKTAY 2 Mart 2024

    teşekkürler paylaşım için ,bir sorum olacak finansal özgürlük hesabınızı yaparken Eurobond varlıklarınızı nominal değerleri üzerinden mi,ödenen değer üzerinden mi yoksa güncel değer üzerinden mi hesaplıyorsunuz?

  2. uğur uğur 21 Mart 2024

    Hocam selamlar, sizi yaklasık 3 yıldır takip eden, sizin gibi mühendis olan birisiyim,yolunuzdan gitmeye çalışıyorum. En başından beri yıllara göre büyüme küçülme oranlarınızı sizce mahsuru yoksa paylaşabilir misiniz ?

  3. Murat kinali. Murat kinali. 4 Nisan 2024

    Çok Teşekkürler. Güzel ve Değerli bilgileri paylaşmanız çok özel.

  4. yunus yunus 20 Nisan 2024

    VOO’ya ekleme yapmak yerine SCHD’ye yatırım yapmanızdaki sebep nedir? hiç anlamlı gelmiyor bana açıkçası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir