İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kasım 2023 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 65 ay olmuş. Bu ay küresel piyasalarda ciddi bir yükseliş yaşandı. Ekim sonunda 4117 puana gerileyen SP500 endeksi bu ay %9 civarında artış göstererek 4600 puana kadar tırmandı. FED’in faiz artışlarında sona gelmiş olduğunun görülmesi, beklenenden düşük gelen enflasyon rakamları ABD tahvillerine ve borsaya alım getirdi. 2 ay öncesine kadar %5 seviyelerinde bulunan 10 yıllık ABD tahvilleri an itibariyle %4.2 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte 2024 son çeyrekte başlaması beklenen faiz indirimi beklentilerinin gittikçe geriye çekildiğini söylemekte fayda var. Tüm bu durumlar piyasalarda Noel baba rallisinin başlayabileceğini düşündürüyor.

İç piyasaya baktığımızda ise kasım ayında TCMB beklenti üzeri bir faiz artışı yaparak fonlama faizini %40 seviyesine taşıdı. Toplantı metninde faiz artışlarının devam edebileceği sinyali sürerken yıl sonunda faizin en az %42.5 olması bekleniyor. TCMB beklenti anketinde 1 yıl sonra beklenen enflasyonun %40 civarında olduğu dikkate alınırsa ileriye dönük reel faiz verildiği görülüyor.

Dolar/TL ufak ufak yükselişini sürdürürken kasım ayını 28.91 TL’den kapattı. Altın da hem ortadoğudaki devam eden karışıklıklar hem de FED’in faiz indirimlerine beklenenden erken başlayabileceği beklentisinin artmasıyla 2000 $ seviyesini aşarak 2071 $’a kadar tırmandı. BIST100 ise %10’a yakın düştüğü ekim ayının kayıplarını az da olsa toplayarak kasımı %6.8 kazançla 8026 puandan kapattı.

Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay toplam portföyüm TL bazında %1.69 büyürken $ bazında ise %0.49 küçüldü. Hisse portföyümde en büyük payı alan ISMEN’in ay içerisinde değer kaybı bundan büyük etki sahibi olurken EGEEN güzel yükselerek bunun bir kısmını telafi etti. Bu ay bir miktar EGEEN satarak fiyatlarının daha makul olduklarını düşündüğüm TOASO FROTO ve VESBE alımları yaptım.

ABD tarafında bu ay alım yapmadım. Hem etf’lerim hem de hisselerim güzel yükselişler yaşadı. Zamanla bu portföye eurobond kuponlarından gelen nakitlerle ekleme yapmaya devam edeceğim.

Eurobond tarafında bu ay alım yapmadım. Cds geçtiğimiz aydan beri ciddi geri çekilerek 408 puandan 330 puana kadar geriledi. Bu da eurobond fiyatlarını yukarı çekiyor. Bu seviyelerden eurobond almak için iştahlı değilim. Gelen eurobnd kuponlarının harcamadığım kısımları ile ufak ufak etf toplamaya devam edeceğim. Bu ay toplamda 457.5 $ kupon aldım. Yıl içerisinde başka gelirim olmadığı için 2023’ü de pasif gelir anlamında kapatmış olduk. Bu yıl toplamda 5168 $ ile geçtiğimiz yılın %76 üzerinde kupon geliri elde ettim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay toplam portföyüm TL bazında %1.7 büyüse de $ bazında %0.5 küçüldü. Finansal özgürlük oranım ise %114.7 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi politikalarıyla birlikte düşen cds primleri ve artan öngörülebilirliğin sonucunda ülkemize doğrudan ve dolaylı yatırımların artmasını bekliyorum. Özellikle yerel seçim sonrası siyasi baskının da azalmasıyla ekonomi yönetiminin daha etkin kararlar alması beklenebilir. Şu anda BIST100 6.5 civarında bir fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Bunun önümüzdeki 5 yılda 10 civarına gelmemesi için bir sebep göremiyorum. Yeter ki ülke olarak dersimize çalışarak ödevlerimizi iyi yapalım. Tüm bunlar olurken inandığım ve geleceğine güvendiğim şirketlerde sıkı sıkıya oturmaya devam edeceğim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

15 Yorum

  1. Ömer Ömer 2 Aralık 2023

    Merhaba,
    Portföy büyümesini hesaplarken elinizdeki nakit miktarını ve yaptığınız eklemeleri değerlendiriyor musunuz?
    Teşekkürler

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 3 Aralık 2023

      Selamlar Ömer bey,
      Evet değerlendiriyorum fakat 1 yılı aşkın zamandır portföye ekleme yapmadım bu nedenle portföy büyüklüğü karşısında eklemeler artık ihmal edilebilir durumda.

  2. GoldieSfr GoldieSfr 2 Aralık 2023

    “TCMB beklenti anketinde 1 yıl sonra beklenen enflasyonun %40 civarında olduğu dikkate alınırsa ileriye dönük reel faiz verildiği görülüyor.”
    Dikkate almıyorum, ciddiye de almıyorum. Hatta bir yerimle de gülüyorum!

  3. GoldieSfr GoldieSfr 2 Aralık 2023

    Seçimden sonra ‘etkin kararlar’ dediğin çok daha acımasız zamlar ve hayat pahalılığı…Ödevmiş..! Faturayı halk ödüyor buna da ödev diyorsun!

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 3 Aralık 2023

      Selamlar Sn. GoldieSfr,
      3 yıldır inanılmaz şekilde kötü yönetilen ekonomi politikaları yüzünden bu haldeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde bedava öğle yemeği yoktur. Zamanında yapılan servet transferleri, suni olarak şişirilen varlık fiyatları inmek zorunda. Bu da evet halkın sırtına biniyor. Fakat halk halinden oldukça memnun olmalı ki bir değişim istemedi. Syg.

  4. Erkan Erkan 2 Aralık 2023

    Bence TOASA’yı da elden çıkarmalısınız. 2023 yılında 1.000.000’u geçmesi beklenen araç satışlarının 600 bin’ler civarında kalacağı öngörülüyor. Dolayısıyla 2024 yılında iç pazara satış yapan otomobil şirketlerinin karlarının düşeceğini düşünüyorum.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 3 Aralık 2023

      Selamlar Erkan bey,
      Orta vadeli bilanço odaklı yatırım yapsaydım dediğinizi uygulayabilirdim. Ben Tofaş’ın 2024’te satacağı araç sayısına değil gelecekteki pazar payına, kurumsal yönetimine, KO projesine yatırım yapıyorum. Umarım anlatabildim. Sevgilerle,
      Bay Tutumlu

      • Ozan Ozan 3 Aralık 2023

        EGEEN’i bir miktar satmanız bu cevabınızla çelişmiyor mu? Fabrika kapasitesinin artması, 90-95% ihracat oranı, katma değerli üretim yapması, otomotiv sektöründeki büyük değişimlerden etkilenmeyecek olması gibi unsurlar EGEEN’i daha da sıkı tutmanızı gerektirmez miydi? 150 Milyon çeyreklik satışa bir ulaşsa diye bir temenniniz de olduğunu biliyorum 🙂 İtiraz etmek için değil, biraz da sadık bir EGEEN yatırımcısı olarak merak ediyorum.

        Selamlar

        • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

          Merhaba Ozan bey,
          Bahsettiğiniz hususların hepsi olumlu ve güzel gelişmeler. Fakat fiyatlama abartı olduğunda bunların hepsinin önüne geçebiliyor. Benzer durum geçtiğimiz yıl hektaş’ta gerçekleşmişti. Bu durumda Hektaş kötü firma mı oluyor? Tabiki hayır sadece fiyatlaması mantıksızdı. Umarım mantığımı alatabilmişimdir.
          Syg.

  5. Engin Engin 3 Aralık 2023

    Hocam merhaba, Eurobond kuponları ile ABD ETF alıyorsunuz diye anladım. Eurobond kuponlarından gelen doları Midas hesabınıza aktarım için SWIFT mi kullanıyorsunuz? Banka hesabımızdaki ABD dolarını Midas hesabımıza en düşük maliyet ile nasıl transfer edebiliriz? Teşekkürler, saygılarıma..

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Merhaba Engin bey,
      Midas’ın anlaşmalı olduğu bankalardan birinde döviz hesabınız varsa sıfır masrafla havale yapabiliyorsunuz. Ben Teb kullanıyorum. Syg.

  6. bahadır candemir bahadır candemir 5 Aralık 2023

    teşekkürler paylaşımınız için, elinize sağlık

  7. Cengiz Cengiz 12 Aralık 2023

    Merhabalar,

    Yatirim fonu almamanizin nedeni temettu veya kupon odemesi yapmiyor olmasi mi?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Selamlar Cengiz bey,
      Yerli yatırım fonu almama sebebim yönetim ücretlerinin yüksek olması, ayrıca pasif gelir imkanı olmaması. Portföyümde yabancı etler mevcut.

  8. Atakan Atakan 16 Aralık 2023

    Bist hisselerinde dolar bazlı maliyetlerinizi nasıl hesaplıyorsunuz ya da hesaplıyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir