İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekim 2023 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 64 ay olmuş. Bu ay küreselde gündemi belirleyen olay Ortadoğudaki karışıklıklar oldu. Ekimin başında önce Hamas’ın saldırısıyla başlayan ve İsrail’in cevap vermesiyle alevlenen olaylar topyekün bir savaşa evrildi. Şimdilik savaşın diğer ülkelere sıçramamış olması sevindirici olsa da İsrail’in savaş hukukuna uymayan hareketlerine rağmen batı ülkelerinden açık şekilde destek olması işleri zora sokuyor. Ülkemiz başta duruşunu nötr olarak korumuş olsa da son günlerde Erdoğan’ın açık şekilde İsrail’i hedef alan konuşmaları piyasa tarafından sevilmedi. Sonuç olarak BIST100 endeksi ekim ayını %9.84 kayıpla 7514 puandan kapattı.

Küresel piyasalara baktığımızda bu ay FED toplantısı olmadığı için görece sakin geçen ABD tarafında SP500 ayı %2.2 kayıpla 4166 puanda bitirirken, dolar/TL %3.2 yükselerek 28.3 TL’ye ulaştı. Ayın bir başka kazandıranı altın olurken hem Ortadoğudaki karışıklıklar hem de küresel belirsizlikler nedeniyle ons altın 1982 $, gram altın ise 1806 TL’den işlem görüyor.

İç piyasada ise TCMB faiz kararını açıkladı. Beklendiği şekilde artışlara devam eden sn Hafize Gaye Erkan ve ekibi faizi %35 seviyesine taşıdı. PPK metninde faiz artışlarına ara verilmesiyle ilgili herhangi bir ipucu verilmezken, güncel politika faizi 12 ay sonra beklenen enflasyonun üzerine çıkmış oldu.

Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay içerisinde hisse senedi portföyüm %5.7, toplam portföyüm ise %3.23 küçüldü. $ bazında küçülme ise %6.28 olarak gerçekleşti. Ay içerisinde herhangi bir alım satım işlemi yapmadım. Sadece gelen #FROTO temettüleri ile tekrar aynı hisseden alarak ortaklık oranımı artırdım.

ABD tarafında bu ay ufak da olsa alım yapmaya çalıştım. Yıl içinde 4600 puana kadar yükselen SP500 an itibariyle 4193 puanda bulunuyor. Genellikle değer hisselerini içinde barındıran $SCHD etf’i ise son 1 yılda %7.87 değer kaybetmiş durumda. Bunu fırsat bilerek $SCHD etf’ine ekleme yaparak pay sayımı artırdım. Güncel ABD portföyüm şu şekildedir.

Eurobond tarafında bu ay alım yapmadım. Cds devam eden savaşa rağmen 400 civarında sabit kalmayı sürdürüyor. Ay içinde toplamda 288 $ kupon geliri elde ettim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay hisse senedi portföyüm %5.7, toplam portföyüm ise %3.23 küçülerek zirveden biraz uzaklaştı. $ bazında küçülme ise %6.28 oldu. Finansal özgürlük oranım da gerileyerek %115 seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay da yazdığım gibi TCMB ve ekonomi yönetimi tarafından rasyonel adımların atılmaya devam edildiği bir borsada gelecek fiyatlamalardan ümitliyim. Bu esnada şerit değiştirmeden inandığım ve güvendiğim sektör ve şirketlere yatırım yapmaya devam edeceğim. Yatırımda geçirdiğim 5 yılın ardından bileşik getirinini sihirli doğasını sonuna kadar gördüm ve yaşamaya devam ediyorum. Finansal özgürlük yolunda yeni başlayanların ve düşüşler nedeniyle motivasyon kaybı yaşayanların aşağıdaki grafiğe bakmalarını öneriyorum. Pandemi düşüşünü ya da Naci Ağbal krizinin oluşturduğu çentiği görebiliyor musunuz? Yeterince uzaktan baktığınızda her kriz ufak bir çentiğe dönüşür.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

7 Yorum

  1. Akın Çetin Akın Çetin 1 Kasım 2023

    Son günlerde sayenizde benim gibi para biriktiren insanlarla tanıştım. Yazdıklarınızla ben ve benim gibilere ilham kaynağı olduğunuz için teşekkürler.

  2. Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım 2 Kasım 2023

    %30 Altın taşıyan biri olarak bu ay benim ayımdı diyebilirim. Fakat diğer piyasalarda oluşan düşüşleri indirim olarak görüp kademeli olarak satmaya devam edeceğim gibi duruyor. “Yeterince uzaktan baktığınızda her kriz ufak bir çentiğe dönüşür.” bu söz ders niteliğinde bol kazançlar hocam 🙂

  3. Sefa Kara Sefa Kara 4 Kasım 2023

    Teşekkürler. Finansal ve birikim deneyimlerinizi ilgiyle izliyor ve faydalanıyoruz.

  4. Muharrem Muharrem 8 Kasım 2023

    Bütün blog yazılarınızı okudum. Yolculuğunuza hayran kaldım.Bende bu yolda henüz yeniyim ve yol gösterici ve itici bir güç olarak bana dahada ilerleme gücü katınız.
    Kafama takılan aylık gider hesaplamasında (1250 usd) içeriğinde neler vardır.Örneğin
    benim Genel Yönetim gideri dediğim Elektrik,su, faturalar, araç yakıt gibi giderleri mi yoksa gıda ,tekstil vb harcamalarda bunların içinde mi? Ayrıca bu harcamaları nasıl takip ediyorsunuz ?

  5. yunus yunus 12 Kasım 2023

    Bist portföy tablonuzda %Kar hesaplamalarınızı enflasyon (tuik veya enag) ile adjust etmelisiniz. Bu hali ile bir anlam ihtiva etmiyor.

  6. Osm Osm 30 Kasım 2023

    Excell Tablolarına nereden ulaşabiliriz. ?

  7. Freedom Freedom 3 Aralık 2023

    Merhaba,
    İlham kaynağı olduğunuz için çok teşekkürler. Portföy dağılımınızı kendi yatırımlarında dikkate alıyorum. Geçmiş paylaşımlarınızda olduğu gibi yerli ve yabancı ETF miktarlarını paylaşmanız mümkün olmasa da bu iki başlığın toplam sermayeniz içerisindeki ağırlıklarını paylaşabilir misiniz 🙂
    Anlayış ve desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir