İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eylül 2023 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 63 ay olmuş. Bu ay sonu raporu yurtdışı seyahatinden geç dönmemiz sonrasında da ailecek hastalanmamız nedeniyle biraz geç geldi. Hem sosyal medya hem de telefonla geçmiş olsun dileklerini ileten herkese çok teşekkür ederim.

Eylül ayı küresel piyasalarda yılın ilk yarısının aksine oldukça sancılı geçti. FED beklendiği üzere politika faizini değiştirmeyip sabit bıraksa da satır aralarında sıkılaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini belirtmesi borsaları karıştırdı. 2023 başından itibaren yıl içerisinde faizlerin %5-5.5 aralığında tepe noktasına ulaşacağını ve indirimlerinin muhtemelen başlamayacağını fiyatlamıştık. Fakat son birkaç ayda 2024 yılı içinde de faiz indirimi olmayabileceği konuşulmaya başlandı. Enflasyon yapışkan mı değil mi tartışıladursun FED reel ekonomideki durgunluğu göze alarak bildiğini yapmaya devam ediyor.

Yurtiçine baktığımızda ise tekrar eski önemini kazanan ve merakla beklediğimiz TCMB faiz kararı açıklandı. Geçen ayki sürpriz 750 bp artışın üzerinen tekrar 500 bp artış yapılarak politika faizi %30 seviyesine çıkartılırken hem faiz artışlarının hem de miktarsal sıkılaştırmanın devam edeceği vurgulanmaya devam edildi. Parasal sıkılaştırma sonucunda tekrar eski güvenini kazanmaya başlayan ekonomi politikaları ilk meyvesi kredi derecelendirme kuruluşları tarafından geldi. Kredi notunu değiştirmese de iki kuruluş görünümlerini negatiften durağana çekerken not artışı için daha somut adımlar gerektiğini belirttiler.

Ay içerisinde ayrıca OVP(orta vadeli program) açıklandı. Önümüzdeki dönem için büyüme, enflasyon, işsizlik ve kur beklentileri bu programda yer aldı. Burada yeniden değerleme oranlarına göre eurobond ve temettü beyan sınırlarının belirleneceği için ortalama $ kuruna dikkat etmem gerekiyor. Ortalama $/TL kur beklentisi 2023 için 23.88 TL, 2024 için 36.78 TL, 2025 için ise 43.93 TL olarak açıklandı. Beyan sınırlarının belirlenmesinde ekim sonu itibariyle son 12 ay ortalama üfe rakamı esas alınıyor. Eylül sonu rakamlarına baktığımızda son 12 ay üfe ortalaması %65.55 oldu. Ekim sonu bu rakamın en kötü %60 olacağını varsayarsak eurobond ve hisse senedi beyan sınırının 2024 yılı için 240 bin TL olması muhtemel.

Eylül ayı genel rakamlarını da verdikten sonra kişisel portföyüme geçeceğim. SP500 endeksi eylül ayında 4507 puandan 4288 puana kadar geriledi. BIST100 ise dolar/TL’nin %2.55 civarında arttığı bir ayda %5.27 artış göstererek $ bazında değer kazanmayı sürdürdü. Dolar/TL 26.65’ten 27.41’e gelirken gram altın 1663 TL’den 1629 TL’ye gelerek kan kaybetmeye devam etti.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyüm %4.55, toplam portföyüm ise %5.15 büyüyerek yeni zirve tazelese de endeksin altında performans gösterdiğim bir ay oldu. Aylık $ bazında büyüme ise %1.52 olarak gerçekleşti. Ay içerisinde herhangi bir hisse değişikliği yapmadım. Sadece $ bazında zirvesini gören Tüpraş hisselerimden bir kısmını azaltarak Alarko eklemesi yaptım. Ayrıca ay içerisinde teslim aldığımız karavanın nihai ödemesi için yine az miktarda Ege Endüstri satışı gerçekleştirdim. Geçen ay da yazdığım üzere artık volatilite konusunda kendimi yeterince disipline ettiğimi düşünüyorum. Panikle işlem yapmıyor, aşırı heyecana kapılmıyorum. Sadece şirketlerime ve neler yaptıklarına odaklanıyor ve piyasada sörfün tadını çıkarıyorum. Bileşik getirinin etkilerini sadece beşinci yılda bu kadar hissetmek heyecan verici.

ABD tarafında alımlarımı tamamladığımı yazmıştım. Güncel portföyüm VOO, SCHD ve SPYG etfleri ile Home Depot ve Starbucks’tan oluşuyor. Bu ay içerisinde SCHD, SPYG eft’lerinden ve HD’den temettü aldım ve bu nakdi VOO, SCHD eklemesi yaparak değerlendirdim.

Eurobond tarafında bu ay 2 adet alım yaptım. Normalleşen ekonomi politikalarıyla birlikte düşen cds tekrar 400’lerin üzerine çıktı. ABD 10 yıllıkları da eylül ayında yükselince eurobond alımı için fırsat doğdu. Ben de bu fırsatı değerlendirerek %9’a yakın oranlardan ekleme yapmayı tercih ettim. Ayrıca eylül ayında 950 $ kupon geliri elde ettim.

Bu ay hisse senedi portföyüm %4.55, toplam portföyüm ise %5.15 büyüyerek hem TL bazında hem de usd bazında tarihi zirvesini yeniledi. Aylık usd bazında büyüme de %1.52 oldu. Finansal özgürlük oranım da %123 seviyesine ulaştı. TCMB ve ekonomi yönetimi tarafından rasyonel adımların atılmaya devam edildiği bir borsada gelecek fiyatlamalardan ümitliyim. Bu esnada şerit değiştirmeden inandığım ve güvendiğim sektör ve şirketlere yatırım yapmaya devam edeceğim. Yatırımda geçirdiğim 5 yılın ardından bileşik getirinini sihirli doğasını sonuna kadar gördüm ve yaşamaya devam ediyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

4 Yorum

  1. Zengin Muallim Zengin Muallim 7 Ekim 2023

    Yeni karavan, yurt dışı seyahati ve hastalık. Yoğun geçen bir ay olmuş ama şu an iyi olmana sevindim hocam.

  2. Sanırım geçen ay hepimiz hasta olduk cümleten geçmiş olsun 🙂 Eurobond kupon ödemelerinizin olduğu tablo 5 yıl içerisinde bileşik getirinin gücünü gözler önüne seriyor aslında gerçekten muhteşem..

  3. Taner Kandemir Taner Kandemir 9 Ekim 2023

    Merhaba,
    Eurobond kupon ödemelerini her ay eşit olarak dağıtabilecek iken, bazı aylar çok yüksek, bazı aylar düşük, bazı aylar ise sıfır olacak şekilde ayarlamışsınız. Bunun özel bir sebebi var mıdır?

  4. Murat Murat 15 Ekim 2023

    Merhaba , bu ay ekleme yaptiginiz eurobond kodlarini paylasabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir