İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ağustos 2023 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük amacıyla yatırıma başlayalı tam 62 ay olmuş. Seçim sonrasında başlayan yükseliş ve olumlu hava ağustos ayında da devam etti. Şimdi kısa kısa dünyada ve ülkemizde finansal piyasalarda neler olmuş özetleyelim.

Global tarafta bu ay FED toplantısı olmadığı için görece sakin geçti. En son temmuz ayında %5.5 seviyesine getirilen fonlama faizinin ne kadar süreyle buralarda kalacağı eylül toplantısı öncesi gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Eylüldeki toplantıda son bir faiz artışı bekleyenler olsa da çoğunluğun fikri sabit bırakılması yönünde. Burada asıl önemli konu bu seviyelerde ne kadar kalınacağı ve faiz indirim sürecine ne zaman girileceği. 6 ay ve üzerinde bu seviyelerde kalınması enflasyonu ciddi anlamda dizginleyeceği gibi reel ekonomideki durgunluğu da iyice artıracaktır.

Yurt içine baktığımızda ise bu ay TCMB faiz kararını açıkladı ve beklentilerin oldukça üzerinde 750 bp artış yaparak 1 haftalık repo faizini %25 seviyesine yükseltti. Piyasanın bu karara tepkisi olumlu olurken dövizde kısmi düşüş ve borsada yukarı hareketler gördük. TCMB önümüzdeki süreçte hem faiz artışı hem de miktarsal sıkılaştırmaların devam edeceğinin sinyallerini vererek enflasyonla mücadelede önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Ağustos ayı genel rakamlarını da verdikten sonra kişisel portföyüme geçeceğim. SP500 endeksi ağustos ayında 4576 puandan hafif gerileyerek 4507 puana geldi. BIST100 ise dolar/TL’nin %1 civarında gerilediği bir ayda %9.7 artış göstererek göz doldurdu. Dolar/TL 26.93’ten 26.65’e gerilerken gram altın da benzer şekilde 1704 TL’den 1663 TL’ye geldi.

Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay hisse senedi portföyüm %18.1, toplam portföyüm ise %10.6 büyüyerek hem TL bazında hem de usd bazında tarihi zirvesini yeniledi. Aylık usd bazında büyüme de %11.77 oldu. Ay içerisinde TKFEN hisselerimi satmak dışında pek bir hareket yapmadım. Buradan gelen kaynağı ALARK paylarımı artırmakta kullandım. Bu ayın portföyüm açısından en dikkat çeken ismi kuşkusuz ISMEN oldu. Neredeyse %100 artış göstererek portföy sıralamasında ilk sıraya çıktı. Önce çok iyi bir ikinci çeyrek bilançosu açıklayan şirket ardından borsada hacimlerin yüksek seyretmeye devam etmesiyle en iyi günlerini yaşıyor. Bunun dışında TUPRS, ALARK ve TBORG portföyde ay içerisinde ciddi değer kazanan hisseler oldu. TOASO, FROTO, VESBE, ALKIM, EREGL ise görece zayıf bir ay geçirdiler.

Yatırımcı olarak artık volatilite konusunda kendimi yeterince disipline ettiğimi düşünüyorum. Panikle işlem yapmıyor, aşırı heyecana kapılmıyorum. Sadece şirketlerime ve neler yaptıklarına odaklanıyor ve piyasada sörfün tadını çıkarıyorum. Bileşik getirinin etkilerini sadece beşinci yılda bu kadar hissetmek heyecan verici.

ABD tarafında alımlarımı tamamladığımı yazmıştım. Güncel portföyüm VOO, SCHD ve SPYG etfleri ile Home Depot ve Starbucks’tan oluşuyor. Bu ay içerisinde SBUX hissesinden az miktarda temettü aldım.

Eurobond tarafında bu ay 1 adet alım yaptım. Normalleşen ekonomi politikalarıyla birlikte cds’te 372 puana kadar düşüş yaşandı ve eurobond getirileri %8’lerin bile altına indi. Bu seviyelerden yeni alım yapmaya iştahlı değilim. Var olan eurobondlarımdan kuponları toplamaya devam ediyorum. Ağustos ayında 232 $ kupon geliri elde ettim.

Bu ay hisse senedi portföyüm %18.1, toplam portföyüm ise %10.6 büyüyerek hem TL bazında hem de usd bazında tarihi zirvesini yeniledi. Aylık usd bazında büyüme de %11.77 oldu. Finansal özgürlük oranım da %120 seviyesine ulaştı. TCMB ve ekonomi yönetimi tarafından rasyonel adımların atılmaya devam edildiği bir borsada gelecek fiyatlamalardan ümitliyim. Bu esnada şerit değiştirmeden inandığım ve güvendiğim sektör ve şirketlere yatırım yapmaya devam edeceğim. Yatırımda geçirdiğim 5 yılın ardından bileşik getirinini sihirli doğasını sonuna kadar gördüm ve yaşamaya devam ediyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

7 Yorum

  1. Erdinç Doğan Erdinç Doğan 4 Eylül 2023

    Hocam merhaba adım erdinç iki buçuk yaşında bir oğlum var okul zamanına kadar yaklaşık 4 yıl arkasına bakmadan 70 bin TL yatırım yapmak istiyorum. Sorum şu
    Bu rakam üzerinden porföyümü tek hissede mi bir kaç hissedemi kullanmalıyım.
    Sizden öneri rica ediyorum hangi hisse yada hisselerden toplam portföy oluşturmalıyım 😊😊😊😊😊

    • A A 11 Eylül 2023

      Mumkun oldugunca fazla hisseye yatirim yap. Bu sekilde risklerini azaltirsin
      Butun yumurtalari tek sepete koyma

    • yunus yunus 20 Eylül 2023

      portföy yapmanız sağlıklı ve kazançlı olacaktır. 4, 5 yıl temettü hisleri yanına genç büyüme potansiyeli olan güzel işler yapan 2,3 ufak şirkette ekleyebilirsiniz. kesinlikle trade yapmayın, sabır…

  2. Mehmet Kurt Mehmet Kurt 5 Eylül 2023

    Hocam merhabalar, Eski raporlarinizda portfoyunuzdeki lot sayilarini da paylasiyordunuz. O ay icinde aldiginiz/saatiginiz hisse senetlerini gormek acisindan faydali oluyordu. Tekrar paylasmaniz mumkun mudur?

  3. yunus yunus 20 Eylül 2023

    hocam ara yazı ve makaleler de bekliyorum…

  4. asl asl 21 Eylül 2023

    merhaba,

    kullandığınız excel formatını paylaşabilir misiniz?

    teşekkürler.

  5. Taner Kandemir Taner Kandemir 25 Eylül 2023

    Merhaba,

    Eurobond kupon ödemelerini her ay eşit olarak dağıtabilecek iken, bazı aylar çok yüksek, bazı aylar düşük, bazı aylar ise sıfır olacak şekilde ayarlamışsınız. Bunun özel bir sebebi var mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir