İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Temmuz 2023 Sonu Portföy Durumu

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük amacıyla yatırıma başlayalı tam 61 ay olmuş. Seçim sonrasında başlayan yükseliş tüm hızıyla devam ediyor. Haziran ayında %17.8 yükselen BIST100 endeksi temmuzda da yaklaşık %20 arttı ve an itibariyle 7217 puanda bulunuyor. Böylece seçim sonucunun belli olmasından bu yana yükseliş %57.5’e ulaşmış oldu. Tabi bunda Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekonomi politikası, yeni MB başkanı Hafize Gaye Erkan ve yardımcılarının tutumları büyük oranda etkili oldu. Piyasa doğru atılan adımların devam edeceğine ikna olmuş görünüyor.

Global piyasalar tarafında SP500 temmuz ayını yatay geçirdi. Ay içerisinde FED biz kez daha 25 bp faiz artışı yaparak fonlama faizini %5.25-5.5 aralığına taşıdı. Pek çok uzman tarafından bu rakamın zirve olduğu ve Powell’ın iki toplantı önce bahsettiği ikinci 25 bp artışın yapılmayacağı beklentisi ağırlık kazandı. Ben de şahsi olarak bu seviyelerle yılı kapatacağımızı düşünüyorum. Piyasa resesyonun gelmeyeceğini ve soft landing’e ikna olmuş olacak ki SP500 tüm zamanların zirvesinden yalnızca %4 aşağıda seyrediyor.

Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay hisse senedi portföyüm %27.5, toplam portföyüm ise %17.5 artış göstererek hem TL hem de usd bazında en yüksek seviyesine erişti. Aynı zamanda tek ayda TL ve usd bazında en yüksek miktarsal artışı yaşadığım ay oldu. Bu, hem korkutucu hem de bir anlamda heyecan verici. Bileşik getirinin etkilerini sadece beşinci yılda bu kadar hissetmek heyecan verici. Yatırımcı olarak artık volatilite konusunda kendimi yeterince disipline ettiğimi düşünüyorum. Panikle işlem yapmıyor, aşırı heyecana kapılmıyorum. Sadece şirketlerime ve neler yaptıklarına odaklanıyor ve dalga sörfünün tadını çıkarıyorum.

Bu ay katıldığım ufak halka arzlar dışında hiç alım-satım işlemi yapmadım. Güncel portföy durumu şu şekildedir.

Hisse senedi portföyü

ABD tarafında geçen ay alımlarımı tamamladığımı yazmıştım. Güncel portföyüm VOO, SCHD ve SPYG etfleri ile Home Depot ve Starbucks’tan oluşuyor.

Eurobond tarafında bu ay 1 adet alım yaptım. Normalleşen ekonomi politikalarıyla birlikte cds’te 379 puana kadar düşüş yaşandı ve eurobond getirileri %8’lerin bile altına indi. Bu seviyelerden yeni alım yapmaya iştahlı değilim. Var olan eurobondlarımdan kuponları toplamaya devam ediyorum. Temmuz ayında 1239 $ ile tüm zamanların en yüksek kupon gelirine ulaştım.

Bu ay hisse senedi portföyüm %27.5, toplam portföyüm ise %17.5 artış göstererek hem TL hem de $ bazında en yüksek seviyesine erişti. Son 7 haftadır üstüste yabancı girişinin olduğu bir borsada gelecek fiyatlamalardan ümitliyim. Bu esnada şerit değiştirmeden inandığım ve güvendiğim sektör ve şirketlere yatırım yapmaya devam edeceğim. Yatırımda geçirdiğim 5 yılın ardından bileşik getirinini sihirli doğasını sonuna kadar gördüm ve yaşamaya devam ediyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

15 Yorum

  1. Bir takipçiniz Bir takipçiniz 1 Ağustos 2023

    Merhaba. Öncelikle f.özgürlüğünüz hedefine ulaştığınız için tebrik ederim. Portföy ağırlıkları(bist,s&p,e.bond,döviz) yüzdesel nedir. Ve şu an f.özgürlük oranınız güncelde nedir? pPaylaşmanızda mahsur yoksa öğrenmek isterim. Saygılar

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 13 Ağustos 2023

      Merhaba, şu anda yaklaşık %72 hisse senedi, %20 eurobond %8 de diğerleri gibi bir oran var. Güncel finansal özgürlük oranım %110’un üzerinde.

  2. çağdaş çağdaş 5 Ağustos 2023

    Merhaba, tebrikler, her ay severek takip ediyorum.
    Ek olarak siteyle ilgili bir geri bildirim, yazı fontunda sorun var,

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 13 Ağustos 2023

      Merhaba Çağdaş bey teşekkür ederim.Yazı fontuyla ilgili ne gibi bir sorun yaşadınız?

  3. Ümit Aydın Ümit Aydın 10 Ağustos 2023

    Merhabalar sizi yeni takip etmeye başladim. Emeğinize sağlık. Sadece merak ettiğim nokta ne aralıklarla kar al yapıyorsunuz? Teşekkür ederim.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 13 Ağustos 2023

      Merhaba Ümit bey, klasik bir kar alma yöntemi uygulamıyorum. Şirketlerime birer ortaklık gözüyle bakıp işleri kalıcı olarak bozulmadığı sürece ortaklığımı devam ettiriyorum.

  4. Mustafa Mustafa 15 Ağustos 2023

    Merhaba eurobond alırken alış fiyatı 1000in altında olursa ucuz üstüyse pahalıdır diye bir kriter var mıdır? Kirli fiyatta neye dikkat etmeliyiz? Teşekkürler,

  5. Idris Idris 23 Ağustos 2023

    Merhaba hocam,
    Aylık giderlerinizi nerden temin ediyorsun?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 27 Ağustos 2023

      İdris bey merhaba,
      Sorunuzu tam anlayamadım. Aylık harcamalarımızı aktif(eşim çalışıyor) ve pasif gelirlerimiz(temettü ve eurobond) ile karşılıyoruz. Bunu kastettiniz sanırım.

  6. Levent Levent 27 Ağustos 2023

    Merhaba. Öncelikle yolculuğunuzu ve deneyimlerinizi paylaşmanı çok değerli.
    Sorum ise; finansal özgürlüğe ulaştığınıza göre aktif olarak çalışmayı bıraktınız mı maaşlı olarak? Eğer evet ise, SGK – Emekli Primlerinizi de, Finansal Özgürlük planlaması içerisinde bir masraf olarak mı ödüyorsunuz bir yandan devletten emeklilik yaşını beklerken?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 27 Ağustos 2023

      Selamlar Levent bey,
      Öncelikle çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Geçtiğimiz yıl aktif maaşlı çalışmayı bıraktım. Şu anda serbest olarak çalışıyorum. 4b’li olarak bagkur ödüyorum. Sgk emekliliği için pek bir planlama ve hesap yapmıyorum çünkü edevlette görünen emeklilik yaşım 2045 ve o tarihe kadar sgk’nın varlığını sürdürebileceginden emin değilim. Kendi emekliliğimi ve pasif gelir kaynaklarımı oluşturdum, bunları büyütmeye çalışıyorum.

  7. Hüseyin Hüseyin 27 Ağustos 2023

    Merhaba, 2018’den bu yana Brunson krizi, pandemi ve Naci Ağbal’ın görevden alınması gibi olaylarla bildiğiniz gibi borsa çok düştü. Böyle zamanlarda da hisselere hiç dokunmadınız mı ?

      • Hüseyin Hüseyin 27 Ağustos 2023

        Hocam cevap için teşekkürler. Okudum ve benimsedim bu yolda ilerleyeceğim bende. Bir soru daha sormak istiyorum. Türk borsasına sizin kadar olmasa da bir birikim yaptım. Elime bir miktar daha para geçti. Bu parayı Amerikan borsasında değerlendirmeyi düşündüm ama dolar kuru yüzünden ona ileride ilaveler yapmakta zorlanacağım bu yüzden bileşik getiri anlamında katkısı daha sınırlı olacak. O yüzden Türk borsasında güvendiğim hisselere daha fazla eklemeler yaparak bileşik getiriden daha fazla faydalanmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Sizin de fikrinizi almak istedim.

  8. Göktürk Göktürk 29 Ağustos 2023

    Merhaba,

    Yurtiçi, yurt dışı hisse ve eurobond alımlarınızı hangi platform yada banka üzerinden yapıyorsunuz?
    Birde bu konularda kendimizi geliştirmek için başlangıç aşamasında tavsiyeleriniz ne olur, şimdiden çok teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir