İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekim 2022 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 52 ay olmuş. Ekim ayı finansal piyasalar açısından yine hareketli geçti. ABD tarafında geçen ay 3500’lere kadar düşen SP500’de bu ay alımlar gördük. Ayı %8 yukarıda kapatan SP500 an itibariyle 3861 puanda bulunuyor. Ekim ayı içerisinde FED toplantısı olmadı, bir sonraki toplantının sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

Yerel piyasalara baktığımızda ise klasik faiz indirimlerinin devam ettiğini gördük. Merkez Bankası bu ay beklentilerin de üzerinde 150 bp indirim yaparak faiz oranlarını %10.5 seviyesine çekti. Bu faizlerin reel piyasa ile pek fazla ilgisi kalmadığı için artık fazla yorum yapmadan geçiyorum. Ekim ayında yıllık enflasyon %83.45′ ulaştı. Kasım ve sonrasında baz etkisiyle düşmesi beklense de %65’in altına inmesini pek beklemiyorum. Zaten TCMB enflasyon beklenti anketinde de yıl sonu enflasyon beklentisi %67.78’e yükseltildi. 2023 yılında seçim sürecine girmemizle birlikte iktidarın değişip değişmeyeceğine bağlı olarak politika faizi, borsa ve enflasyon üçgeninde hareketli aylar yaşayacağımızı düşünüyorum.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyüm ciddi manada değer kazandı. Yükselişi sırtlayan EGEEN, ALKIM, TUPRS, KMPUR ve DEVA’daki yükselişler oldu. Portföyümde bu ay EREGL hariç neredeyse yükselmeyen hisse olmazken hisse senedi piyasalarımız tarihi aylarından birini yaşadı.

Bu ay ayrıca 2022 üçüncü çeyrek bilançoları açıklanmaya başladı. Her bilanço döneminde olduğu gibi bu ay da yatırımcılar açısından yoğun geçiyor. Ben de portföyümde olan hisselerden ve beğendiğim diğer hisselerden seçtiklerimi analiz ederek finfree uygulamasında paylaşıyorum. Şimdiye kadar TOASO, EREGL, HEKTS, ISMEN, VESBE ve OTKAR bilançoları geldi. Diğerleri de geldikçe vaktim olduğu müddetçe incelemeye devam edeceğim.

Güncel hisse senedi portföyüm bu şekildedir. Bu ay portföyüme Sun Tekstil firmasını ekledim. Alma sebeplerimi twitter üzerinden paylaşmıştım. Ayrıca Finfree platformundan da detaylı şirket analizime ulaşabilirsiniz. Bu aydan itibaren hisse adetlerini ve portföy büyüklüğünü belirtmeden sadece fiyat ve kar oranlarını paylaşacağım.

Eurobond tarafında bu ay da ciddi alımlar yaptım. Cds’in 780-800 bandında olmasını fırsat bilerek elime geçen toplu parayla ve aylık tasarruflarım ile toplamda 9000 usd nominallik alım yaparak toplam eurobond portföyünü 61.000 usd, yıllık kupon gelirimi ise 4369.75 usd seviyesine çıkardım. Aylık bazda ortalama 364 usd yani güncel kurla 6770 TL pasif gelir elde ediyorum.

Bu ay toplam portföy tüm zamanların en büyük yükselişini yaparak hem TL hem de usd bazında çift hanelerde artış gösterdi. Portföy dağılımım %71.5 hisse senedi, %24.3 eurobond ve %4.2 diğer varlıklardan oluşuyor. Finansal özgürlük ve erken emeklilik için planladığım ideal portföy dağılımı %70 hisse senedi, %25 eurobond ve %5 nakit şeklindeydi. Şu anda ideal portföy dağılımına oldukça yakın durumdayım. Yıl başından beri toplam portföyümün TL bazındaki büyümesi %114, usd bazında ise %52 olarak gerçekleşti. Finansal özgürlük oranım ise %70’i geçerek yine tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. %100’e ulaşana kadar tasarruf ve yatırıma devam..

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

12 Yorum

  1. Emre Hesapdar Emre Hesapdar 1 Kasım 2022

    Ay içerisinde ciddi yükseliş kaynaklı Hektaş satısı yapmıştınız twitterdan takip ettiğim kadarıyla yanılmıyorsam.
    Paralelde hektaşta bedelsiz+bedelli vardı.
    Hektaş’taki hedef lotunuzu satış yapmasaydınız zaten çokça geçeceğinizi takip eden biri olarak; bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda Hektaş’taki hedef lotunuzda bir güncelleme düşündünüz mü? Evetse yaklaşımı paylaşabilir misiniz?

    ps: sırf buradaki stratejinizi görmek için bu ayki mesajınızı bekliyordum 🙂

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Kasım 2022

      Selamlar, evet Hektaşta hedef lot sayımı artırdım fakat bedelli ve bedelsiz sermaye artışı ile aynı miktarda değil. Bir hissenin portföyde %20’yi geçmesini sevmiyorum, gereksiz şekilde risk oluşturuyor ve rahatsız ediyor. Bu nedenle pahalandığını düşündüğüm hisselerde satışlar yapabiliyorum.

      • Erdem G. Erdem G. 20 Kasım 2022

        Merhaba. Twitter’dan gördüğüm üzere hektaş pozisyonu tamamen kapanmıştı. Oradan gelen nakit ile sahol mü aldınız yoksa diğer hisselerde hedefler doğrultusunda alım mı yapmayı düşünüyorsunuz. Tabi diğer taraftan CDS düştüğü için eurobond’da biraz beklediğiniz varsayıyorum. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

  2. Emre Emre 1 Kasım 2022

    Hocam ben de 60000nominal eurobond ve 4milyon₺ degerinde hisse senedim var… eurobondlari % olarak yazarken nominal mi yoksa bugun bozsaniz edecek fiyattan mi hesapliyorsunuz? Benim 1 nominalim ortalama750$ oldugu icin 60×750$ olarak hesaplayip portfoyu oranliyorum dogru mu yapiyorum?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Kasım 2022

      Selamlar Emre bey, ben vade sonuna kadar tutacağım için nominal tutarı kullanıyorum. Eğer vadesinden önce satacak olursanız o anki satış fiyatı üzerinden güncelleme yapmanız gerekir.

  3. özkan özkan 2 Kasım 2022

    Önclikle böyle bir blog ile insanları teşvik ettiğiniz için sizi tekrar tebrik ederim. Fakat rakamları çıkarmamış olsaydınız çok daha güzel ulurdu ( blog ve takip edenler açısından ) diye düşünüyorum ama muhtemelen geçerli bir nedeniniz vardır. Ayrıca ufakta bir düzeltme yapmak isterim pasta grafikte OTKAR olmadığı için tüm yüzdeler yanlış çıkmış. Tekrar tebrik ve teşekkürler.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Kasım 2022

      Merhaba Özkan bey teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Dikkatiniz için de sağolun, pasta grafiği düzelttim:)

  4. çağdaş çağdaş 2 Kasım 2022

    Keyifle okuyorum, sen ilerledikçe ben mutlu oluyorum. Başarılar!

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 2 Kasım 2022

      Çok teşekkürler Çağdaş bey, eksik olmayın..

  5. Mert cengiz Mert cengiz 4 Kasım 2022

    Sevgili Bay Tutumlu,
    Deva projeksiyonunuzda yanıldığınız noktaları size anlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü sizin eurobond yazılarınızdan fazlasıyla faydalandım
    Öncelikle devanın ve diğer ilaç üreticilerinin en kötü ayı son çeyrektir çünkü rutin zam senede bir kere şubatta yapılır.
    İkincisi devanın en buyuk dezavantajı geniş bir ürün yelpazesinin çoğunluğu ucuz ilaçlardan oluşur.Kutu prospektüs nakliye üretim stoklama şişe blister masraflarının kumulatif min 3 kat arttığı son 1 senede aldıkları 70-80% zam malesef sadece devayı değil benzer pekçok üreticiyi zora sokmuştur
    Üst baremdeki pahalı ürünlerdeki kar marjı da düştüğünden artık dip toplamda çok düşük karlar söz konusudur.
    Eylülde zam istekleri geri çevrilmiştir.
    Ucuz ürünlerdeki zarar aşırı arttığından çoğunu sadece üretmesi gerektiği adette üretmektedir.
    TR de ilaç fiyatları her şubatta bir önceki şubattaki eur/try nin artışı oranında yapılmaktadır.Son iki senede bu oran korunmadığı için tüm üreticiler ciddi sıkıntıdalar.
    Ayrıca rekabet kurumu deva diye aratırsanız farklı bir konuyu da görebilirsiniz
    Daha fazla burdan yazmam doğru olmaz mailim sizde var daha fazla detay isterseniz bir mail atmanız yeterli

  6. Sezen Ünal Sezen Ünal 25 Kasım 2022

    Selamlar Bay Tutumlu,
    Bir sorum olacak. Hisse senedi ile ilgili izlediğiniz yol nedir? Mesela bir hisse aldınız? Onu ne zaman satıyorsunuz veya portföyde misal 10 çeşit kağıt var. Bunları satma-tutma- arttırma vb. konularda izlediğiniz yol nedir ? Kısaca hisse kağıtlarının alışı satışı, elde edilen karı nasıl yönetiyorsunuz ? Uzun vadeli bir yatırımcı olarak soruyorum. Misal bir hisse % 20 arttı hemen satıyor musunuz?
    Yeni başlayanlar için tavsiyelerinizi rica etsem olur mu?
    Saygılar.

  7. Berkay Berkay 24 Ocak 2023

    Merhabalar,
    Ben de 2000 dolar nominal den dg28 eurobond almak istiyorum fakat yapı kredi minimum 10k lık satıyor. Hangi kurumu önerirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir