Ağustos 2022 Sonu Portföy Durumu

Ağustos 2022 Sonu Portföy Durumu

1 Eylül 2022 7 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 50 ay olmuş. Ağustos ayı yine hem dünyada hem de Türkiye’de hareketli geçti. 2022’yi krizler yılı olarak da adlandırabiliriz aslında. Önce Covid-19 sonrası lojistik ve hammadde krizi ardından enerji ve doğalgaz krizi derken FED’in ve ECB’nin enflasyonu kontrol etmek için daha etkin olması gereken dönemlerden geçiyoruz. Özellikle Rus-Ukrayna Savaşı sonrası belirginleşen Rus doğalgazına bağımlılık ve bu bağımlılığı azaltmak isteyen Avrupa’nın alternatif yollara yönelmesi fiyatları artıran sebeplerden biri oldu. Tüm bu etkenlerden dolayı FED’in bu ay içerisinde yapacağı toplantıda 75 bp faiz artışı beklentisi ağırlık kazanıyor.

İçerde ise artan enerji ve doğalgaz fiyatlarına paralel olarak zamlar yapıldı. Hane elektriği %20, doğalgaz %20 ve sanayi elektriği ve doğalgazına %50 civarında gelen zamlar hem enflasyonu olumsuz etkileyecek hem de enerji yoğun sektörlerde iş yapan şirketleri zorlamaya devam edecek. Burada artan enerji maliyetlerini kullanıcılarına yansıtabilen şirketler pozitif ayrışacaktır. Öte yandan Merkez Bankası bu ay faiz indirimi yaparak politika faizini %13 olarak belirledi. Politika faizinin son 1 yılda piyasadaki fiyatlama ile ilgisinin kalmadığı göz önüne alınırsa bu indirimin pek etkisi olduğu söylenemez. Usd/try bir miktar artış göstererek 18.20 bandına oturdu. Bunun dışında genel olarak borsada bankalar ve enerji şirketleri önderliğinde güzel bir yükseliş yaşadık. Bunun enflasyon düzeltmesi mi yoksa bir siyasi değişiklik beklentisi mi olduğunu zaman gösterecek. Ayrıca son 1 yılın en büyük yabancı yatırımcı girişi de bu ay yaşandı. Özellikle güçlü bilanço açıklayan ve ucuz kalmış şirketlerin önderliğinde rallinin devam etmesini bekliyorum.

Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay hisse senedi portföyüm %20.5 civarında büyüyerek 2.36 mn tl’ye ulaştı. BIST100’ün %22.3 artış gösterdiğini düşünürsek borsanın gerisinde kalmışım. Bunun en önemli sebebi portföyümde banka ve enerji şirketi olmamasıydı. Momentum yatırımı yapmadığım için ve sürekli olarak hisse değiştirmediğim için bir sektörün önderliğinde yaşanan rallilerde geçici olarak geride kalabiliyorum. Bana göre önemli olan yıllık bazda ve uzun vadede endeksi geçebilmek olduğu için sabırla ucuz olduğunu düşündüğüm hisselerde alıma devam ediyorum.

Bu ay twitterdan da paylaştığım üzere ANHYT hisselerimi satarak yerine KMPUR ekledim. Kimpur şirketini alış nedenlerimi paylaşmıştım bu yüzden tekrara girmiyorum. Ben aldıktan sonra hisse iyi performans gösterdi ve %15 civarında bir kazanç oluştu. Ben uzun yıllar elde tutmak için aldığımdan dolayı bu ufak kazançları önemsemiyorum. Bunun dışında TUPRS OTKAR EGEEN EREGL ALKIM ve ISMEN hisselerime ekleme yaptım. Güncel portföy durumu bu şekildedir.

Eurobond tarafında bu ay 1 adet alım gerçekleştirdim. US900123BJ84 kodlu ve 2041 vadeli eurobonddan alım yaptım ve toplam eurobond portföyümü 44 bin usd’ye, yıllık kupon gelirimi ise 3206.5 usd’ye çıkardım. Ağustos ayı kupon gelirleri açısından bereketli bir ay oldu. Ay içerisinde toplamda 420 usd civarında kupon geliri elde ettim.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyümün %20.5 civarında büyümesine karşın usd’nin nispeten sabit kalmasıyla toplam portföyüm %13.71 büyüyerek 3.74 mn tl’ye ulaştı. Usd bazında büyüme de %11.77 oldu ve ilk defa 205 bin usd seviyesini geçmiş olduk. Finansal özgürlük oranım ise %55.6 olarak gerçekleşti.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu