İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nisan 2022 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı tam 46 ay olmuş. Bu ay sonu raporu bayram telaşıyla biraz gecikti. Piyasaların genel durumuna baktığımızda FED’in planlanan faiz artışlarına devam ettiğini görüyoruz. Bu haftaki toplantıda beklendiği üzere 50 bp artış yaparak maksimum faiz oranını %1’e taşıdılar. Önümüzdeki toplantılarda 75 bp faiz artışı yapılmayacağının sinyalini de vererek piyasayı rahatlatan açıklamanın ardından ABD ve TR borsalarında %3’e varan yükselişler gördük.

Önümüzdeki dönemde takip edilmesi gereken bir diğer konu Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nin sergileyeceği tutum olacak. Belirsiz ve muğlak ifadelerle bu yıl faiz artışı gerekebilir gibi açıklamalar yapmaya devam ederlerse euronun daha da zayıflaması kaçınılmaz. Bu da paritede düşüşe yol açar ve Avrupa’ya ihracat yapan şirketlerimiz için negatif bir durum. Umarım AB’de enflasyon daha da fazla yükselmeden ECB’den gerekli adımları görürüz.

Yurt içinde ise düşük faiz politikasıyla birlikte artan enflasyonun etkileri hissedilmeye devam ediyor. 2022 Nisan ayında yıllık enflasyon TÜİK tarafından %69.9 olarak açıklandı. Çevremizde de bunu net şekilde hissedebiliyoruz, hayat pahalılığından şikayet etmeyen kalmadı diyebiliriz. Kur tarafı nispeten sakin seyrederken borsada enflasyon fiyatlaması devam ediyor. 

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyünde neredeyse hiç değişiklik yapmadım. Sadece ay içerisinde EGEEN, DEVA ve ALKIM hisselerinden gelen temettülerle EGEEN ve TUPRS ekledim.

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyüm geçen aya göre %10.9 büyüdü.

Eurobond tarafında bu ay 2027 vadeli USM88269US88 kodlu eurobonddan alım yaparak toplam eurobond portföyünü 37 bin usd’ye, yıllık toplam kupon getirisini ise 2678.5 usd’ye çıkardım. Eurobond kuponlarından aylık ortalama 223 usd nakit akışı elde ediyorum.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföyüm TL bazında %9.35, usd bazında ise %7.88 büyüyerek 2.984 mn TL’ye ulaştı. Ayrıca ilk kez usd bazında 200 bin usd sınırını geçmeyi başardım. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

30 Yorum

  1. Atalay Atalay 5 Mayıs 2022

    Öncelikle tebrikler, başarılarınızın devamını dilerim. Eurobond yatırımları için hangi platformu/kanalı kullandığınızı paylaşabilir misiniz sakıncası yoksa? Ben de düz dövizde durmaktansa eurobond yatırımına geçmeyi istiyorum. 2. sorum ise eurobond fonları yerine doğrudan alım yapmanın daha mı avantajlı olduğunu değerlendiriyorsunuz? Fonlarda işletim ücreti var ancak vade sonunu beklemeden de satış yapılabiliyor. O yüzden kararsız kaldım.

    Saygılar

  2. Zamantı Zamantı 5 Mayıs 2022

    Merhaba tebrikler, Amerika ve kripto alımlarınız ne durumda hocam, özellikle Amerika borsası alımlarınızı merak ettim, saygılar,

  3. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 5 Mayıs 2022

    Merhaba, yaptığım ilk alımlardan sonra ekleme yapmadım. Şu aralar nakitim pek olmadığı, var olanları da hala ucuz olan TR hisselerine yatırdığım için o tarafı boşladım:)

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 5 Mayıs 2022

    Merhaba, teşekkür ederim.
    Eurobond yatırımları için teb ve iş bankası kullanıyorum. Eurobond fonu almak kısa vadede mantıklı olabilir fakat yönetim ücretleri, pasif gelir imkanı olmaması, fonların isteğiniz dışında al-sat yapmaları vb nedenlerle eurobondun kendisini almayı daha makul buluyorum. Tek dezavantaj 1000 usd minimum alım miktarı olabilir. Düşük miktarlı yatırımlar için fon tek alternatif.

  5. Adsız Adsız 5 Mayıs 2022

    Merhaba. Blogunuzu ilgi ile takip ediyorum. Benim merak ettiğim portföyünüze düzenli nakit girişi yapıyor musunuz? Yapıyorsanız bu miktar ne kadar ve ekleme periyodunuz nedir? Saygılar;

  6. Adsız Adsız 6 Mayıs 2022

    Merhaba, portföyünüz ve temettü yolculuğunuz ilham verir nitelikte öncelikle bunun için teşekkür ederim, sorum ise hisse senetlerinde maliyet olarak gördüğümüz tutarlar temettuden arındırılmış olarak mı yazıyor yoksa sizin örneğin eregl icin ortalama alım maliyetiniz 6.52₺ mi?

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 6 Mayıs 2022

    Merhaba, teşekkür ederim. Portföye başından beri düzenli olarak alım yapıyorum. Başlangıçta portföy büyüklüğüne göre ciddi olan bu miktar son 1 yıldır neredeyse çerez parası kalıyor. Hisse senedi portföyündeki maliyet değeri kısmını kontrol edebilirsiniz.
    Syg.

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 6 Mayıs 2022

    Selamlar, çok teşekkür ederim. Hisse senedi maliyetlerim temettü düşülmüş fiyatlardır. Örneğin 2018 yılında almaya başladığım EREGL hissesindeki temettü hariç ortalama maliyetim 6.52+4+1.57+0.19=12.28 tl dir.

  9. Adsız Adsız 6 Mayıs 2022

    Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Yurtdışı hisse senetlerine yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

  10. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 6 Mayıs 2022

    Rica ederim faydalı olmasına sevindim. Çok az da olsa yurtdışı yatırımım var. İlerde devam ettirmeyi düşünüyorum. Twitter hesabımdan takip edebilirsiniz.

  11. Baran Baran 6 Mayıs 2022

    Mrb, paylaşımlarınızz için çok teşekkürler hocam. Önceden de yazmışlığım var ama gördüğüm her paylaşımınızda yeniden teşekkür etmeyi borç olarak hissediyorum:) Umarım hiç vazgeçmezsiniz paylaşım yapmaktan. Başarılarınız daim olsun bol kazançlar.

  12. Adsız Adsız 6 Mayıs 2022

    Portföy için kullandığınız excel dosyanızı paylaşır mısınız? Buna benzer bir şey yapmak istiyorum ama çok karmaşık geliyor.

  13. Tolgahan Tolgahan 7 Mayıs 2022

    Hocam merhaba temettuyu nasıl düşüyorsunuz ogrenebilirmiyim

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 7 Mayıs 2022

    Hisse fiyatı ve maliyetiniz 10 tl ve elinizde 100 adet hisse olsun.Şirket 1 tl net temettü verdiyse maliyetiniz 10-1=9 tl olur. Hisse ise 1.10 tl düşerek 8.9 tl'ye düşer.Temettü ile aynı hisseyi alırsanız 100/9=yaklaşık 11 adet yeni hisse alırsınız ve yeni ortalama maliyetiniz 1000/111=9.01 tl olur.

  15. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 7 Mayıs 2022

    Merhaba Baran bey,
    Güzel ve yapıcı yorumlarınız için çok teşekkürler. Elimden geldiğince daha sık yazmaya çalışacağım. Şu anda ayda bir paylaşım yapsam da önümüzdeki dönemlerde ara yazılar da yazmayı düşünüyorum.

  16. Adsız Adsız 7 Mayıs 2022

    Sevgili Bay Tutumlu, her ay heyecanla beklıyoruz paylasımlarınızı…Tekrar emeklerınız için tesk ediyorum. Bir paylasımımızda beyaz yakalılıgı daha erken bırakıp, yenı bir projeye baslamayı planşadıgınızı yazmıstınız. O konuda gelısme var mı? Bizler de destek olmak ısterız

  17. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 7 Mayıs 2022

    Çok teşekkür ederim yorumunuz için, faydalı oluyorsa ne mutlu bana. Sorunuzla ilgili haziran sonu portföy raporunda belki bir şeyler olabilir:) Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşırız.
    Syg.

  18. Adsız Adsız 8 Mayıs 2022
  19. Baran Baran 8 Mayıs 2022

    Çok güzel bi haber. Ağzınıza sağlık. Sizinle Froto GK da aynı ortamdaydık ama diğer değerli hocalarla muhabbet ederken sizin orada olduğunuzu sonradan öğrenmiş oldum. Tanışmak çok isterdim ama kısmet başka bir zamana inşallah. Tekrar saygılarımı sunarım hocam. Sevgiler

  20. Adsız Adsız 8 Mayıs 2022

    Teşekkür edeyim. Biraz uğraşayım bakalım.

  21. Aşır Akgül Aşır Akgül 9 Mayıs 2022

    Sayın Bay Tutumlu,
    Her ay düzenli bir şekilde mailinizin gelmesini bekliyorum. Sayenizde düzenli bir şekilde yatırıma başladım. Adeta ilham oldunuz bana. Geç kalmamak için sizin paylaşımlarınız doğrultusunda ilerliyorum. Belki benim gibi onlarca yüzlerce kişi var sizi takip eden. Sorumluluğunuz siz istemeseniz bile artmış durumda 🙂
    Düşününki hiç tanımadığınız ailelere insanlara çocuklara faydanız artarak devam ediyor.
    Bir gün tanışmak elinizi sıkmak ve teşekkür etmek isterim. Belki ortak olduğumuz şirketlerden birinin Genel Kurul toplantısında olur.
    Şahane hikayenizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Allah sağlık sıhhat afiyet versin ve güzel günlerde ağız tadıyla hedeflediğiniz hayatı yaşamayı nasip etsin.

  22. aslı aslı 9 Mayıs 2022

    merhaba, eurobond seçimini hangi kriterlere göre yapıyorsunuz acaba?

  23. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 10 Mayıs 2022

    Merhaba Aşır bey,
    Siz ve sizin gibi destek verici yorumlar sayesinde benim de yazmak için motivasyonum artıyor. Sorumluluğumun da bilincindeyim artık daha dikkatli yazmaya çalışıyorum, hem burada hem twitterda:)
    Bu yıl ilk defa bir genel kurula katıldım, umarım önümüzdeki yıllarda sizinle ve diğer yatırımcı arkadaşlarla güzel buluşmalar gerçekleştiririz. İnşallah hepimiz hakettiğimiz ve hedeflediğimiz hayata kavuşuruz.
    Syg.

  24. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 10 Mayıs 2022

    Merhaba, başka bir yazı altında cevap vermiştim ama yine yazayım.
    Kısa, orta ve uzun vadeli eurobondları dengeli dağıtmaya çalışıyorum. Bileşik getirisine dikkat ediyorum ve mümkünse her ay pasif gelir alacak şekilde ayarlama yapmaya çalışıyorum.

  25. Adsız Adsız 10 Mayıs 2022

    Merhabalar
    Eurobond kuponlar için gelir vergisi konusu benim hep kafama takıldığı için uzak duruyordum. Bunlarla uğraşmamak için fona yöneldim. Ama Eurobond fonları da kötü, neredeyse hiç getiri yok hatta zarar.
    Vergi konusunda aydınlatma yapabilir misiniz?

  26. Adsız Adsız 10 Mayıs 2022

    şimdi boş dosyaya bakınca, 2029 Aralık daki dolar kuru beklentinizin bugünlerde gerçekleştiğini görmek çok acı verici.. Allah hepimizin yardımcısı olsun

  27. ömer ömer 23 Mayıs 2022

    hocam sasa hakkında ne düşünüyorsunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir