İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekim 2021 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar,

Bu ay kapak fotoğrafı olarak gün doğumunu seçtim çünkü önümüzdeki süreci karanlığın en yoğun olduğu andan güneşin doğuşuna doğru ilerleyen zamana benzetiyorum.

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı tam 40 ay olmuş. Ekim ayına MB’nın faiz indirimi ve ardından gelen borsanın yükselişi damga vurdu diyebiliriz. Dünyanın birçok yerinde merkez bankaları artan enflasyon endişeleriyle faiz artışına giderken biz zaten yüksek olan faizleri düşürmeye çalışıyoruz. 200 bp indirimin neticesinde dolar/tl sıçrama yaparak 9.7 seviyelerine kadar geldikten sonra geri çekilerek 9.61 seviyesinden ayı kapattı. Birçok kişi doların yükselmesiyle borsada düşüş beklerken tam tersi oldu ve BIST mini bir ralli yaparak 1400 civarından 1522 puana kadar yükseldi. Bunun sebebi olarak yüksek enflasyonu ve dolar bazında hisselerin çok ucuz kalmasını gösterenler var. Ben piyasayı zamanlamaya ve anlamaya çalışmadan şirketlerime odaklanarak fiyat makul oldukça alım yapmaya devam ediyorum. Şimdi piyasaların genel durumuna bakalım.

SP500 geçen ayı 4356 puandan kapatmıştı, an itibariyle ise 4551 puanda bulunuyor. Dolar/tl ve borsayı yukarda yazmıştım, CDS ise 426 puandan başladığı Ekim ayını 442 puandan tamamladı. 

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay faiz indirimi kararı öncesi ve hemen sonrasında çeşitli eklemeler yaptım. Böylece birkaç aydır biriktirdiğim nakitlerin neredeyse tamamını yaktım. Hisse portföyüne yaptığım eklemeler şu şekilde oldu.

AKGRT 1000 adet

ISMEN 1000 adet

VESBE 1263 adet(düzeltilmiş fiyatla)

YATAS 510 adet(45 adedi temettü ile)

EGEEN 9 adet

DEVA 200 adet

Bu ay borsada işlem hacimleri artmaya başladı. Özellikle ISMEN’de VIOP vade sonunun da etkisiyle güncel hacimler tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Doların yükselişe geçmesiyle de ihracatçı ve döviz pozisyonu yüksek olan şirketlerin piyasa değerinde artışlar yaşadık. 

Bu ay, 40 aylık yatırım geçmişimde ilk defa vadeli piyasalarda işlem yaptım. Bundan sonra da portföyümün %10-30’u civarında bir pozisyon büyüklüğüyle vadeli piyasalarda poz açmayı düşünüyorum. Bunu, genellikle BIST30 endeksine long veya short pozisyon açmakla yapacağım. MB faiz kararının açıklandığı gün deneme maksatlı 1534 puandan 3 adet BIST30 long pozisyonu açmıştım. Dün vade sonu olduğu için pozisyon 1635 puandan otomatik olarak kapandı. Bu işlemden yaklaşık 3000 TL kar elde ettim. Vadeli işlemlerde kısmen teknik analiz kullandığım stratejim şu şekilde,

BIST100 endeksinde 5 günlük hareketli ortalama 22 günlüğü yukarı veya aşağı kestiğinde işlem yapıyorum. Bu sistemi hisse.nette de uzun yıllardır yazan @cautionary nickli sn Ali Öztürk’ten esinlendim. Sistem orta vadeli olduğu için çok sık sinyal üretmiyor. Bunun dışında kısa vadeli işlemler için de 8 saatlik hareketli ortalamanın 40 saatliği kestiği zamanlarda dikkatli izlemeye geçiyorum. Kısa vade işlem yapmadığım için bu sinyali sadece dönüşleri tahmin etmeye çalışmak için kullanıyorum. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir.

 

Bu ay YATAS hissesinden toplamda 603.25 tl temettü aldım. Böylece bu yıl toplamda aldığım net temettü 44.461 tl oldu. Eurobond tarafında ise 2 adet eurobonddan toplamda 135 usd kupon geliri elde ettim. Portföy pasif gelir üretmeye devam ediyor.

 

Eurobond tarafında bu ay işlem yapmadım. Geçen ay CDS 440 civarında iken 1 adet alım yapmıştım. Elimde olan az miktarda vadesiz dövizi de hisse senedi almak için bozdurdum. Borsa da buna kayıtsız kalmadı ve yükselişine başladı:) 

Güncel portföy durumu ve pasif gelirler bu şekildedir. BIST100’ün %8.22 değer kazandığı ayda hisse senedi portföyüm %17.51, toplam portföyüm ise %10.66 büyüdü. Usd bazında ise toplam büyüme %2.37 oldu. Yoksulluk sınırı 10.076 lira olurken finansal özgürlük oranım sıçrama yaparak %56.03’e yükseldi. %100 olana kadar tasarruf ve yatırıma devam..

 

19 Yorum

  1. Adsız Adsız 28 Ekim 2021

    Hocam tebrikler.. Hisse senetlerine all in yapmissiniz neredeyse gordugum kadariyla. Bol kazanclar

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Ekim 2021

    Teşekkür ederim hocam. Bu ay borsanın yükseliş trendine girebileceğini tahmin ettim. Birkaç aydır biriktirdiğim nakiti tek seferde ekledim portföye.

  3. beyenpe beyenpe 28 Ekim 2021

    selamlar, yine cok guzel yazi olmus. lakin ilk kez viop pozisyon goruyorum hayirdir insallah diyelim 🙂

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Ekim 2021

    Selamlar, teşekkür ederim. Viop'u hala anlamaya çalışıyorum o yüzden küçük pozisyonlar açıyorum. Benden tecrübeli, finansal özgür olmuş kişilerden gördüğüm kadarıyla çoğu bu platformu hedge amaçlı kullanıyor. Ben de deneyeyim dedim:)

  5. Tltkr Tltkr 28 Ekim 2021

    Merhaba
    Viop'u çok uzun zamandır hedge amaçlı kullanıyorum. Mevcut portföyümün TL bazlı kısmı kadar uzun vadeli USD/TL alım pozisyonuna giriyorum. Bu şekilde tüm pozisyonumu yabancı paraya çevirmiş oluyorum. Viop, spekülatif kullanılmadığı sürece oldukca faydalı bir araç. Ayrıca tüm teminat bakiyeniz (boşta olan ve yatırım yaptığınız teminat dahil) üzerinden günlük nemalandirilirsiniz. Bu da ayrı bir güzelliği. Selamlar..

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Ekim 2021

    Teşekkür ederim yorumunuz için. Dolar longlamak bu konjonktur ve ekonomik anlayışta mantıklı. Erken seçim ya da kalıcı bir yapısal reform beklentisi olursa stratejiniz değişir mi?

  7. Adsız Adsız 28 Ekim 2021

    Selamlar, ben de sizlerden esinlenerek uzun vadeli portföy birikimine 9 ay önce başladım.
    Eregli, toaso, vesbe ile.

    Vesbede alım yapmanızın özel bir sebebi var mı? rutin bir alım mı?

    teşekkürler

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Ekim 2021

    Selamlar, yazılarımın faydalı olmasına çok sevindim. Alım yaptığınız şirketlerin hepsi kurumsal ve kaliteli şirketler. Vesbe'de alım yapmamın nedeni fiyatını makul bulmam. Başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  9. Adsız Adsız 29 Ekim 2021

    Hocam tebrikler.. Hisse senetlerine iyi arttırmıssınız. Bol kazanclar fotodakilerin boş excell formatını maille gönderme şansınız varmı bende sahsi olarak sizin gibi tablo yaparak tutmak istiyorum
    mail: kurmay223@gmail.com

  10. Adsız Adsız 29 Ekim 2021

    Aksigorta arttirmanizin ozel bir nedeni var mi? Gecen seneye gore net kari azaliyor.

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 29 Ekim 2021

    Evet bu aralar karları baskılandı. Portföy yönetiminde başarısız oldular. Ben bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. Zaten uygun çarpanlarla fiyatlanıyor.

  12. Tltkr Tltkr 29 Ekim 2021

    Çok uzun vadeli düşünüp hareket ediyorum. Ülke olarak bizim mevcut risklerimizle ve dünyadaki gelişmelerle uzunca bir süre bu gidişatın değişeceğini düşünmüyorum. Ama evet, birşeylerin değiştiğini düşünürsem o durumda bu sefer portföyümün yabancı paralı olan kısmını hedge edecek şekilde pozisyon alırım. Selamlar.

  13. Adsız Adsız 7 Kasım 2021

    Merhabalar,

    Yol gosterici blogunuz icin tesekkur ediyor, basarilarinizin devamini diliyorum.

    Aciklanan USD ve EUR enflasyonunun %5'lere dayandigi, gercek degerinin daha da fazla olabilecegi bir ortamda %7.18 Eurobond gelirini yeterli buluyor musunuz?

  14. Adsız Adsız 19 Kasım 2021

    Hocam öncelikle teşekkürler ve bol kazançlar. Ben sizi feyz alıp temettü yatırımı yoluna çıkmış genç bir arkadaşınızım. Kafamı kurcalayan bir var, temettü yatırımcısı borsa ralli yaptığında şişen hisselerinden kar alıp düzeltmelerde ekleme yapmalı mıdır, yoksa sadece düştükçe eklemeli midir?

  15. Unknown Unknown 22 Kasım 2021

    eurobond yatırımlarınızı hangi kanal üzerinden yapıyorsunuz?

  16. Cemal.D. Cemal.D. 22 Kasım 2021

    Merhabalar, 2 milyon barajını geçtiğiniz ve tecrübelerinizi paylaştığınız için tebrik / teşekkür ederim. Bildiğim kadarı ile güncel alışveriş miktarlarınızı da kaydediyorsunuz. Yani kendi enflasyon verinizi de ölçüyorsunuz. Bununla ilgilide paylaşımda bulunabilir misiniz? Ya da yeni bir yazı dizisi…?

  17. Adsız Adsız 22 Kasım 2021

    Hic bir sey anlamadim, amma tamamini okudum)) tesekkurler yazi icin.

  18. Fernando Claudse Fernando Claudse 30 Kasım 2021

    Merhabalar. Öncelikle ilham verdiğiniz için teşekkür ederim, sonra başarınız için tebrik ederim. Yatırım yaparken hissenin ucuz olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? Atıyorum Ereğli şu an 22 lira, temettü verimi yüksek, ihracat da yapıyor ancak 7.22'ye Vesbe almak konusunda kararsız kalırsanız nasıl bir yön izlersiniz, alacağınız hissenin daha düşüp düşmeyeceğini nasıl anlarsınız, üçüncü sorum da piyasa yükselişteyken mesela geçen haftaki gibi veyahut potansiyel bu hafta gibi durumlarda kademeli alım mı yaparsınız yoksa toplu yatırım yaparak nakitte kalma riskinden kaçar mısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir