İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Staking Nedir? Eurobond Yatırımına Alternatif Olabilir Mi?


Herkese selamlar,

Blogumu takip edenlerin bildiği üzere yaşamımı sürdürecek miktarda pasif gelir elde ederek erken emekli olmayı hedefliyorum. Bunun için de hisse senedi ve eurobond yatırımı yapıyorum. İlerde hisse senedi kar payları ve eurobond kuponlarından gelen nakit akışı ile günlük harcamalarımı karşılayabileceğim bir sistem oluşturmaya çalışıyorum. Pasif gelir amacıyla yatırım alternatiflerini değerlendirirken kripto paralarla ilgilenenlerin gayet iyi bildiği fakat benim yakın zamana kadar yabancısı olduğum bir sistemden bahsetmek istiyorum. Öyleyse başlayalım.

Staking adı verilen bu sistemi kripto paraları belirli süreler boyunca kilitleyerek, ilgili süre sonunda size bir ödül verilmesi suretiyle pasif gelir elde etme yöntemi olarak açıklayabiliriz. Klasik banka mevduatına benzese de aslında tam olarak öyle değil. İşin arka planında çeşitli kripto paraların dayanmış olduğu proof of stake algoritmasını işletmek yatıyor. Kripto dünyasında iki farklı algoritma var. Birincisi bitcoin ve benzerlerinin dayanmış olduğu proof of work yani madenciliğe dayalı sistem, ikincisi ise elinizdeki kripto miktarına göre ödül aldığınız ve madencilik barındırmayan proof of stake algoritması. 

Proof of stake, madenciliğin aşırı enerji tüketiminin önüne geçmek amacıyla ortaya çıkmış ve daha modern özellikleriyle öne çıkan bir sistem. Kripto para transferleri staking adı verilen bir sistemle onaylanıyor ve stake eden kişilere bunun karşılığında bir ödül veriliyor. İşin beni ilgilendiren kısmı da işte bu ödül bölümü:) Bildiğiniz gibi kripto paralar oldukça volatil ve değerleri hisse senetlerine nazaran bile daha dalgalı. Bu yüzden anapara riski almamak adına stabil coin adı verilen ve Amerikan dolarına endekslenmiş coinlerde stake etmek nispeten daha güvenilir bir yöntem olarak öne çıkıyor. Başlıca stabil coinler arasında USDT, BUSD ve USDC var.

Deneme amaçlı binance üzerinden locked staking, flexible staking ve defi staking yaptım. Bunlardan anapara güvencesi açısından en güvenilir flexible olmak üzere sırasıyla locked ve defi olarak sıralanıyor. Getiri olarak da tahmin edebileceğiniz üzere en az getiri flexible stakingde. Çeşitli coinler için değişen getiri oranlarını gösteren tabloyu aşağıya ekliyorum.


Peki senin stratejin nedir diye soracak olursanız, ben hala kripto para dünyasına oldukça yabancı olduğum için yatırımlarımın ciddi bir kısmını buraya aktarmayı düşünmüyorum. Fakat hazine eurobondları için fırsat kollarken dövizi vadesiz hesapta tutmak yerine burada değerlendirmeyi planlıyorum. Eğer cds uzun bir süre düşük kalır ve eurobond alımı yapamazsam, buradaki getiriler de gayet işimi görecektir. Para yatırma ve çekme işlemleri ayrı bir dünya ve başka bir yazının konusu fakat tahminimden daha kolay ve az masraflı olduğunu söyleyebilirim.

Peki sizin kripto hakkındaki düşünceniz nedir? Yatırımlarınızın bir kısmını burada değerlendirmeyi düşünür müsünüz?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

14 Yorum

  1. geceyarısı geceyarısı 14 Temmuz 2021

    Stake etmenin getirisin borsadan borsaya değişiyor, eurobondan daha fazla verenlerde var fakat iki sorun var : kullanılan site ne kadar güvenilir? 2. Sorun stake edilen cripto para düşerse alınan kar zararı karşılamıyor..

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 14 Temmuz 2021

    Merhaba sn Geceyarisi,
    Benim binance hesabım var o yüzden orayı seçtim. Stake edilen kripto paranın değerinin düşmesi riskini almamak için de stabil coinlere yoğunlaştım şimdilik. Bakalım ilerde bilgim arttıkça diğer araçlara da bakabilirim.

  3. Sıfırdan Özgürlüğe Sıfırdan Özgürlüğe 19 Temmuz 2021

    Hocam binance hesabınızla binancetr'de oturum açarak eft ile para transferi yapabilirsiniz. Bu yöntemde binancetr'ye tl yolluyorsunuz. Binancetr'den usdt alıp binance'e transfer ediyorsunuz. Para çekerken de tam tersi sırayla yapmak gerekiyor. Eft ücreti almıyorsa bankanız hem para göndermek hem de para çekmek komisyonsuz hale gelmiş oluyor bu sayede

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 19 Temmuz 2021

    Teşekkür ederim hocam,
    Ben de aynen bu şekilde yaptım. BinanceTR diye bir oluşumun varlığını sonradan keşfettiğim için başta nasıl para aktaracağımı bulamamıştım:)

  5. Yavuz Yavuz 20 Temmuz 2021

    Merhaba, bildiğim kadarıyla portföyünüzü investing üzerinden takip ediyorsunuz. Temettü sonrası maliyet düzeltmesini investing.com otomatik olarak yapabiliyor mu acaba? Teşekkür ederim.

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 20 Temmuz 2021

    Merhaba Yavuz bey,
    Maalesef investing temettü düzeltmesi yapmıyor. Eskiden manuel olarak sıfır maliyetli hisse olarak ekliyordum şimdi ise google tablolarda tutuyorum portföyümü. İyi bayramlar dilerim.

  7. Yavuz Yavuz 21 Temmuz 2021

    Cevabınız için teşekkür ederim Sn Bay Tutumlu, Kötü olmuş bu durum. Son sorum, temettü sonrası Osmanlı Menkul maliyet düzenlemesi yapıyor mu? Hedefinize en kısa sürede ulaşmanız dileği ile.

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 22 Temmuz 2021

    Bedelsizleri düzeltiyor fakat temettüyü düşürmüyor.

  9. didemtk didemtk 26 Temmuz 2021

    Merhaba, eurobond alımı yapmak için cds lerin kaç civarı olmasını bekliyorsunuz, teşekkürler…

  10. İbrahim Alkan İbrahim Alkan 27 Eylül 2021

    Selamlar,

    Eurobond alırken hükümetin bazı söylemleri ve seçimde muhalefetin kazanması durumu gelecek için sizi korkutmuyor mu? Yani böyle bir durumda kupon ödemelerinin yapılamama endişesi taşıyor musunuz?
    Bu arada benimde eurobond yatırımım var, ancak daha fazla almaya çekiniyorum.
    Sevgiler.

  11. Adsız Adsız 12 Mart 2022

    Merhaba. Bu yorumu görür müsünüz bilmiyorum ancak bu konuda birkaç bilgi verebilirim. Bu iş için benim bulabildiğim en uygun yer anchor protocol. Vaadettikleri şey çoğu protokolün aksine sabit bir getiri sağlamak. Üstelik alt limit üst limit çekme yatırma süresi yok istediğiniz zaman paranızı elde edebilirsiniz. Risklere gelirsek 2 tane söylenmeye değer riski var. Bir tanesi akıllı kontratlar bildiğiniz gibi yazılım ürünleri ve hacklenebilirler/ saldırıya uğrayabilirler. İkincisi ise bu akıllı kontrata koyulan ust stable coinin bazı anormal piyasa koşullarında 1 dolara eşit olamaması sorunu.
    İlk riskin çözümü yine anchor protocolün sitesinden alınabilecek sigortalar olabilir (bu tür büyük ve total locked valuesi yüksek kontratlara görece güvenilir denilebilir). Tabi ki böylece getiriniz biraz kısıtlanıyor ancak çok büyük para bağlıyorsanız kafanız rahat eder. İkincisini ise son zamanlarda ekip düzeltmise benziyor aşırı volatil savas zamanında bile ustde dolardan aşırı ayrılma sorunu görülmedi yanlış bilmiyorsam. (siz yine de kontrol edersiniz.)
    Bu alanda çok fazla seçeneğiniz var. Örneğin binance yüzde 10 faiz veriyor ve onu da anında cekebiliyorsunuz. Bir diğeri okx borsası üzerinden anchor protocol e para koyabiliyorsunuz. (Ki bu cüzdanla vs uğraşmak istemeyenler için daha ideal). Daha bu dünyaya girecek olursanız çok çok büyük fırsatlar görebilirsiniz. Umarım yazdıklarımın birilerine bir faydası olur, yazım yanlışları için şimdiden kusura bakmayın.

    • Halil Ünay Halil Ünay 1 Ekim 2022

      Anchor, Luna ve UST tam da arkadaşın risk olarak gördüğü noktalardan patladı.
      Yatırımcısına geçmiş olsun.

  12. […] alım yapmak daha karlı olacaktır. Bu ay toplamda 238 usd kupon ödemesi aldım. Bu ödemeleri son yazımda da bahsettiğim gibi kripto para platformlarında stake ederek değerlendireceğim. Getirisi kısa […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir