İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nisan 2021 Sonu Portföy Durumu


Herkese selamlar,

Bir ayı daha geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 34 ay olmuş. Baharın iyice kendini gösterdiği şu günlerde maalesef 17 günlük bir tam kapanma evresine girmiş bulunuyoruz. Tüm dünyada hızla devam eden aşılama faaliyetleri sonucunda birçok ülke açık havada maske uygulamasını kaldırdı. Ülkemizde ise geçtiğimiz günlerde hızla artarak 60 binlere ulaşan vaka sayılarından dolayı ramazan bayramı sonuna kadar bazı istisna meslek grupları haricinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Umarım bu yasaklar işe yarar ve vaka sayıları tekrar 4 haneli rakamlara iner. 

Bir yandan kapanmayı konuşurken bir yandan da aşılama başladı. Bir yandan Sinovac bir yandan Biontech derken şimdi de rus aşısı Sputnik V’nin kullanıma sunulacağı açıklandı. Sonbaharda ise yerli aşının çıkacağı konuşuluyor. 2021 sonbaharına denk inşallah nüfusun büyük bir kesimi aşılanmış olur ve kış aylarında sıkıntı yaşamayız. 

Piyasalara bakacak olursak, yurtdışı piyasalarda Nisan ayında da iyimserlik devam etti. Nisan ayına 3987 puandan başlayan SP500 ay sonu itibariyle 4187 puanda bulunuyor. Dolar/TL geçen ay geçirdiği çalkantılı günlerin ardından biraz daha sakin bir ay geçirerek 8.30 seviyesinden kapattı. BIST100 ise 1391 puandan başladığı Nisan ayında yatay seyrederek 1397 puanda bulunuyor. CDS de geçen ay hızla yükselerek 480’lere kadar çıkmışsa da buralarda tutunamadı ve ay sonunda 418 seviyesinde bulunuyor. Aslında buralar bile maalesef yüksek, orta ve uzun vadede 300’ün altına inmezse ülke olarak borçlanma maliyetlerimiz yüksek kalmaya devam edecek.

Portföy durumuna gelecek olursak bu ay iyi bilanço getirmesini beklediğim şirketlere ekleme yaptım. Portföyde rotasyon yapmayı pek sevmiyorum fakat bariz görünen fırsatları da kaçırmak istemediğim için BIMAS hisselerimi satarak EREGL ve  EGEEN ağırlıkta olmak üzere ISMEN, AKGRT, ALKIM ve ANHYT hisselerine ekleme yaptım. Yaptığım alımlar,

EREGL 2200 lot

EGEEN 10 lot

ISMEN 320 lot

AKGRT 70 lot

ANHYT 35 lot 

ALKIM 150 lot

Satışlar ise,

BIMAS 400 lot

HEKTS 50 lot olarak gerçekleşti. Toplamda 29043 TL’lik satış, 50598 TL’lik alım gerçekleştirmişim. ALKIM ve EREGl’nin bir kısmını temettüyle diğerlerini ise dışarda para koyarak aldım. Böylece EREGL ve ISMEN’de ilk hedefime ulaşmış oldum. Bundan sonra çok bariz fırsatlar olmadığı müddetçe diğer hisselerdeki lot hedeflerime odaklanacağım. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyü geçen aya göre %1 civarında büyüdü. HEKTS hisselerinde bedelli ve bedelsiz sermaye artışı sonucu oluşacak lot durumuna göre hesaplama yaptım. 

Eurobond tarafında ise bu ay US900123BG46 kodlu ve 2040 vadeli eurobonddan 1000 usd nominallik ekleme yaptım. CDS 400’ün üzerinde olduğu sürece ekleme yapmak için fırsat olduğunu düşünüyorum. Eurobond alımlarında minimum alım miktarından dolayı hisse senetleri kadar esnek olamıyorum. 1000 usd biriktirmek ve doğru zamanı yakalamak nispeten daha zor olsa da devam ediyorum. Böylece yıllık toplam eurobond kupon miktarım 2180 usd’ye ulaştı. Aylık ortalama 181 usd kupon geliri elde etmek oldukça güven verici:)

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay nispeten yatay seyreden portföy TL bazında %0.6, usd bazında ise %0.36 değer kazandı. Finansal özgürlük seviyem ise yoksulluk sınırının artmasıyla %54.77’den %54.48’e düştü. %100’e ulaşana kadar azim ve sabırla tasarruf ve yatırıma devam ediyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu


İlk yorum yapan siz olun

  1. Ahmet Ahmet 30 Nisan 2021

    Eurobond vergilendirme alt sınır ne kadar?

  2. Semih Semih 1 Mayıs 2021

    merhabalar hocam, eksi maliyet durumunu anlamak icin soruyorum. 10 liraya hisse aldim diyelim, brut 1tl temettu verdi ve borsada fiyati 9 liraya dustu, ben de maliyetimi o zaman excelde 9.15'e mi cekmeliyim?

  3. Unknown Unknown 1 Mayıs 2021

    Hocam portfoyunuzu takip ettiğiniz excell dosyalarının boş hallerini paylaşmanız mümkün mü?

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mayıs 2021

    Merhaba, eğer temettü ile tekrar hisse almadıysanız evet maliyetiniz 9.15 tl olur. Temettü ile aynı hisseyi alırsanız biraz daha yükselir.

  5. Adsız Adsız 1 Mayıs 2021

    Paylaşım için çok teşekkürler, takipteyiz 🙂

    Bol kazançlar

  6. Adsız Adsız 1 Mayıs 2021

    merhaba eurobondlarınızın portföy üzerindeki değerlemesini ödenen tutar üzerinden mi yoksa nominalden mi yapıyorsunuz? bir de tl'ye dönerken ay sonu kur mu işleniyor?

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mayıs 2021

    Merhaba, eurobondları portföyde gösterirken nominal üzerinden gösteriyorum çünkü vade sonuna kadar satmayı düşünmüyorum. Dolar/TL kurunu ay sonu kuru olarak alıyorum.

  8. CC CC 1 Mayıs 2021

    eurobond alimi icin hangi kurumu tercih ediyorsunuz ?

  9. CC CC 1 Mayıs 2021

    Bu yorum yazar tarafından silindi.

  10. Young Investor Young Investor 1 Mayıs 2021

    Hocam selamlar,

    Bende 25 yaşında sizleri okuyarak uzun vade yatırıma başladım.
    2 sorum var;
    1) Burada merak ettiğim şey lot hedefleri. Bu hedefleri neye göre belirliyorsunuz?
    2) Uzun vade yatırımın başında temettü verimliliği yüksek şirketler mi yoksa temettü verimi az ama büyümesi daha kuvvetli şirketlerle mi yola çıkılması daha doğrudur? temettü verimine odaklandığımızda sanki bazı fırsatlar göz göre göre kaçıyormuş gibi geliyor 🙂

    sevgiler.

  11. Semih Semih 1 Mayıs 2021

    Yeniden ayni hisseyi almakla almamak arasindaki farki anlayamadim hocam, gelen temettu ile yeniden hisse aldigimda 9 liradan maliyetlenmis olmuyor muyum? 9.15'ten daha yuksek olmasini cozemedim.

  12. Adsız Adsız 1 Mayıs 2021

    Hocam merhabalar, sizleri takip ederek temettü yatırımına daha yeni başladım ve her ay 1000 tl lik düzenli alımlarla devam ediyorum. 10 hisse seçtim kendime ancak bu maliyeti nasıl hesaplamam gerektiğini inanın çözemiyorum. Hep defalarca anlatıldı deniyor ama ben anlatıldığı yeri de bulamadım. Temettü verimini hisse fiyatına göre değil kendi maliyet ortalamama göre hesaplamam gerektiğini anladım. A hissesinden 85 lot aldım mesela ortalama 14.1 liradan temettüden sonra hisse fiyatı düşmesi beni ilgilendirmiyor diye düşünüyorum sonuçta ben 14.1 ödedim. Temettü parası ile 5 lot daha aldım diye düşünelim bunu ana para girişi gibi mi eklemeliyim? Yoksa o lotlar bedavaya geldi gibi düşünüp dokunmadan 0 liradan 5 lot geldi gibi mi düşünmeliyim? Cevap verebilir veya konunun detaylı açıklandığı bir yere beni yönlendirebilirseniz çok sevinirim. Kendi excel tablomu tutuyorum.

  13. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mayıs 2021

    Hocam alınan temettüyü artık nakit gibi düşünün. Temettü sonrası hisse 9 lirada kalırsa dediğiniz gibi biraz daha düşer maliyetiniz. Eğer temettü sonrası yükselirse yüksekten alacağınız için maliyetiniz de artmış olur.

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mayıs 2021

    Selamlar,
    Lot sayısı için belli bir kuralım yok. Büyüme ve temettü hisselerini dengede tutmaya çalışıyorum. Nihai hedefim temettülerden pasif gelir elde etmek olduğu için temettü veren veya gelecekte vereceğini düşündüğüm şirketleri portföyüme alıyorum. Büyüme temettü oranı ne olmalı derseniz bence gençken büyüme hisseleri daha yüksek(%60-%40 gibi) yaş ilerledikçe temettü hisseleri daha ağır basabilir.

  15. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mayıs 2021

    Merhabalar, temettü aldıktan sonra maliyetinizi net temettü kadar düşürmeniz gerekir çünkü portföyünüze nakit girişi oldu. Bundan sonra bu nakitin diğer herhangi bir nakitten farkı yoktur. ister aynı hisseyi alıp lot sayınızı artırırsınız isterseniz başka bir hisse alırsınız. Bu alımı yaparken maliyeti sıfır olarak almamanız gerekir çünkü zaten maliyeti temettüyü alırken düştünüz.
    Kolaylıklar ve bol kazançlar dilerim.

  16. Adsız Adsız 3 Mayıs 2021

    eurobond vergi muafiyet sınırı için aldığınız kupon ödemelerini aldığınız günkü kurdan mı çevirip değerlemeniz gerekmektedir? bonoyu satmadığınızı varsayıyorum 1 sene boyunca

  17. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Mayıs 2021

    Kuponları aldığınız günün tcmb döviz kurunu kullanmanız gerekiyor.

  18. Semih Semih 4 Mayıs 2021

    tesekkur edeerim hocam, sabit kalmasi uzerine konusuyordum, o zaman excelimde elime gecen net temettu degerlerini maliyetlerimden dusuyorum, selamlar

  19. Adsız Adsız 9 Mayıs 2021

    Merhaba,

    Toplu bir parayla bugün başlayacak birisi için tavsiyeniz ne şekilde olurdu?

  20. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 10 Mayıs 2021

    Merhaba, hisse olarak soruyorsanız tavsiye vermek yasak fakat şu anki portföyümden oldukça memnunum. Portföy ağırlıkları olarak soruyorsanız eurobond ağırlığı düşük kaldı onu biraz artırmak istiyorum.

  21. Adsız Adsız 10 Mayıs 2021

    Teşekkürler, tam olarak şunu soruyorum, hisse senedi tarafında topluca giriş yapmak mı yoksa kademeli olarak almak mı mantıklı olur?

  22. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 10 Mayıs 2021

    Anladım, ben her zaman kademeli alımı öneriyorum. Elinizdeki nakiti 6 eşit parçaya bölüp düzenli olarak ekleme yapabilirsiniz. Böylece ortalama bir maliyet oluşur.

  23. Adsız Adsız 10 Mayıs 2021

    Teşekkür ederim cevabınız için. Düzenli alım derken aylık periyodu kastediyorsunuz sanırım?

  24. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 10 Mayıs 2021

    Evet aylık ya da 2 aylık alımlar uygundur. Bazı yatırımcılar karar verme hatalarını en aza indirmek için her hafta cuma günü fiyat ne olursa olsun alım yapmayı tercih ederler. Böylece bir disiplin oluşturmuş olursunuz.

  25. Adsız Adsız 10 Mayıs 2021

    Çok teşekkür ederim.

  26. Ali Hakan Ali Hakan 11 Mayıs 2021

    Merhaba. Bir sorum olacak: KUB fonunu almanın yolu nedir? Kare Portföy'de yatırım hesabı açtırmak mı? Yoksa başka bir banka üzerinden satın alma imkanı var mı? Cevabınız için peşinen teşekkürler.

  27. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 14 Mayıs 2021

    Merhaba Ali bey, bahsettiğiniz fon hakkında bilgim yok fakat serbest fonlar haricindeki fonları direkt alabiliyor olmanız lazım. Pazartesi günü deneyip bilgi verebilirim.

  28. Adsız Adsız 18 Mayıs 2021

    Merhaba, geçmişte birçok kez finansal özgürlük yolunda hisse senetlerinin vazgeçilmez olduğunu ve elde ettiğiniz getirileri hisseler olmadan sağlayamayacağınızı söylemiştiniz.

    Hisse seçiminde zorluk yaşayan birisi olarak, geçmişte sizin de alıp sattığınız NNF gibi performansına ve fonu yönetenlere güvendiğimiz bir veya birkaç hisse senedi yoğun fonlarda sanki ay sonları kademeli hisse senedi alıyormuş gibi bu fonlardan almayı düşünüyorum.Finansal özgürlüğü kazanma yolunda bu yaklaşım hakkında ne düşünürsünüz?

    Nakit akışı sağlamıyor olması olumsuz bir durum evet ama getiri anlamında uzun vadede söz konusu fonları yöneten kişilerin performansını geçebileceğimi düşünmüyorum.

    Olumlu/olumsuz görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bol kazançlar.

  29. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 19 Mayıs 2021

    Merhaba, evet hisse senetleri tarihsel olarak bazı dönemlerde istisnalar olsa da hep diğer yatırım araçlarını getiri anlamında geçmişler. Bu yüzden eğer tatmin edici bir getiri istiyorsak hisse senetleri veya hisse senedi fonları portföyde ağırlıkta olmalı diye düşünüyorum.
    Türkiyede hisse senedi fon piyasası henüz çok yeni ve elimizde çok sayıda fon yok. Olan fonların da geçmişlerini karşılaştırabilecek kadar veri elimizde mevcut değil. Buna rağmen son birkaç yılda ciddi getiri sağlayan fonlar da var. Uzun vadede bunlardan bir sepet yapılıp endeksin ve enflasyonun üzerinde getiri sağlanabilir. Burada bence tek fon yerine farklı yatırım tarzlarına sahip birkaç fondan oluşan sepet önemli. Ayrıca yönetim ücreti nispeten düşük fonlardan seçmeniz uzun vadede getiriyi artıracaktır. Şimdiden başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  30. Ali Ali 22 Mayıs 2021

    Merhaba, yakın gelecekte twitterdan takibe başlayıp blogunuzu takip etmeye başladım. Öncelikle verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim ve hedefinizde başarılar dilerim.

    Bir sorum var cevaplarsanız sevinirim. Eurobond yazınızı okudum, lakin bu işlerde yeni olduğumu için teyit etmek istiyorum. Şimdi günün sonunda bu eurobondların getirisi bizim cds'le doğru orantılı ve aynı zamanda abd tahvil faizleriyle de doğru orantılı. Bu durumda hem Türkiye CDS'i hem de abd tahvillerinin yüksek olduğu dönemde almak en kârlısı değil mi?

  31. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 23 Mayıs 2021

    Merhaba Ali bey,
    Dediğiniz gibi eurobond getirileri TR CDS ve ABD uzun vadeli tahvillerden etkileniyor. İkisinin de yüksek olduğu zamanı yakalamak en mantıklısı. Şimdi ABD'de yüksek enflasyon beklentileri var ve tahvil faizleri artabilir. Ayrıca eğer TL'den dolara geçecekseniz dönüştürme maliyetini de düşünmeniz lazım.

    Yani temel olarak ucuzdan dolar toplayıp, bir krizde CDS arttığında eurobond almak en mantıklı hareket olur. Ancak bu zamanlamayı kaçımız yapabiliriz soru işareti:) O yüzden ben düzenli olarak alım tercih ediyorum. Kolaylıklar ve bol kazançlar dilerim.

  32. Ali Ali 23 Mayıs 2021

    Anladım, teşekkür ederim, keyifle yazılarınızı takip etmeye devam edicem 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir