İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eylül 2020 Sonu Portföy Durumu

Bugün itibariyle Eylül ayını ve yılın üçüncü çeyreğini geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 27 ay olmuş. 125 ay sürmesini hedeflediğim finansal özgürlük yolculuğunda geriye 98 ay kaldı. Bu ay ABD piyasalarının düzeltme yaptığı, BIST100’ün ise yükseldiği bir ay oldu. Geçen ayı 3508 puandan kapatan SP500, başkanlık seçimlerinin yaklaşması ve artan virüs belirsizliği nedeniyle 3335 puana kadar düştü. Geçen ayı 1078 puanla tamamlayan BIST100 ise 1145 puanda bulunuyor. Bu ayki Merkez bankası toplantısında sürpriz bir kararla faiz artımı yapılarak sıkılaştırma politikalarının devam edeceğinin sinyali verildi. Zaten birkaç aydır fiilen faiz oranları %11-12 lerde idi. Bu karar ilk etapta doların ateşini düşürse de orta ve uzun vadede daha ciddi önlemlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. USDTRY geçen ayı 7.35 civarından kapatmıştı, şu anda ise 7.73 seviyesinde bulunuyor. Gram altın ise 465 liradan 470 liraya yükseldi.

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay BIST100 nispeten yatay seyretmesine karşın hisse senedi portföyü ciddi anlamda yükselerek 500 bin TL sınırını geçti. Bunda özellikle BIST100 dışı hisselerin yükselişleri etkili oldu. Doların da ciddi değer artışı ile eurobond portföyü de 200 bin TL sınırına dayandı. Bu ay portföye DEVA hissesini eklerken JANTS hisselerinin tamamını sattım. Birkaç cümle ile alış ve satışları yorumlarsak,
DEVA 2019 yılının sonlarından beri takibimde olan fakat bir türlü emin olup alamadığım bir hisseydi. 2020 ilk ve ikinci çeyrek bilançoları ile birlikte ciddi karını artıran şirket 6 liralardan 22 liraya kadar yükseldi. Buradan biraz geri çekilen hisseyi 19 lira civarlarından toplamaya başladım. Şirketin uzun vadeli planlarını ve vizyonlarını beğendiğim için çok absürt fiyatlanmazsa satmayı düşünmüyorum.
Jantsada ise bildiğiniz üzere mayıs ayında 50 lira maliyetle aldığım hisseleri, ederinin üzerine spekülatif şekilde çıktığını düşündüğüm için 175-225 lira bandından sattım. Aslında maliyetim kadarını satıp karı elde tutmayı düşünüyordum fakat 1 Ekim itibariyle gelecek olan açığa satış yapma imkanının birçok fiyatı şişmiş ana pazar hissesinde düşüşlere neden olabileceğini düşünüyorum. 5 ayda 4.5 katına çıkmış bir şirket, karlarını aynı oranda artıramazsa özellikle yüksek maliyetli yatırımcılar bence mağdur olacaklar.
Bu ay yaptığım alımlar,
DEVA     1200 lot
LINK      400 lot
AKGRT   1200 lot
ISMEN   1400 lot
ALKIM   200 lot
TOASO  100 lot
TBORG  210 lot
SODA    24 lot
Satışlar ise,
JANTS  200 lot
LINK    150 lot olarak gerçekleşti.
Toplamda 64.620 liralık alım, 41.426 liralık satış gerçekleştirmişim. Portföye dışardan eklenen para ise 23.194 lira olmuş. Bu ayla birlikte artık toplu alımları tamamladım. Bundan sonra aylık maaşımdan gelen tasarruflar ile ekleme yapmaya devam edeceğim. Portföy belli bir limit değerini aştığı için günlük artış azalışlar yaptığım eklemelerden daha fazla etki ediyor. Bu nedenle piyasanın ve şirketlerin performasının daha fazla ortaya çıkacağı bir dönem başlıyor diyebiliriz.
Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay yaptığım alımlarla birlikte portföyün 12 aylık temettü miktarı 17.472 TL oldu. Tabi, bu geçen yılın temettülerine göre belirlenmiş miktar. Bu yıl pandemiden dolayı kısıtlanan temettüler nedeniyle zayıf bir yıl oldu. Yaptığım hesaplamalara göre şu an elimde olan lotlarla 2021 için tahmini temettü gelirim 26-30 bin TL arasında olacak. Böylece yaklaşık 26-30 bin liralık lotu geri yatırarak bileşik getiri makinasını işletmeye devam edeceğim.
Eurobond tarafında bu ay 2 adet alım gerçekleştirdim. US900123BG46 kodlu eurobonddan 1921 usd karşılığında 2000 usd nominallik alım yaptım. Böylece yıllık eurobond kupon gelirim 1848.75 usd oldu. Yıl başında hedeflediğim 1800 usdlik eurobond kupon geliri hedefine de ulaşmış oldum.

Fon tarafında bir değişiklik yapmadım. Geçen ay almış olduğum NNF fon ve nakit paramı tuttuğum OSL fon ani düşüşlerde ekleme yapmak için hazırda bekliyorlar 🙂

 
 Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay portföy TL bazında %9.75, usd bazında ise %4.35 değer kazandı. 1 milyona çok az kaldı. Finansal özgürlük yolculuğuna ilk çıktığım zamanlarda sn Mr. Milyoner’in nasıl maaş geliri ile milyoner oldum yazı dizisini sık sık okurdum. Aynı yollardan geçiyor olmak ve o hissiyatı yaşamak gerçekten bambaşka. Umarım, ikinci milyonda ve daha sonrasında da aynı heyecanla ve kararlılıkla devam ederiz. Finansal özgürlük için tasarruf ve yatırıma devam..
 
Bay Tutumlu
 

İlk yorum yapan siz olun

  1. BahtiYaR BahtiYaR 30 Eylül 2020

    Emeğinize sağlık ciddi bir emek söz konusu. Sizi tanımak isterdim. Insallah 1m hedefiniz sonrası da tüm hedeflerinize ulaşırsınız. Selamlar.

  2. İbrahim yalçın İbrahim yalçın 30 Eylül 2020

    Ellerinize sağlık bu tarz yazılar gördükçe bizlerde devam ediyoruz. İlham kaynağı oluyor uzun vade dengeli bir yatırım inşallah 10 milyonları görürsünüz sabırla kalın.

  3. Zamantı Zamantı 30 Eylül 2020

    Tebrikler, çok güzel bir yazı olmuş, emeklilik yazan kısım BES mi?

  4. Hüsniye Hüsniye 1 Ekim 2020

    Kardeşim basarilar. Emeklilik yaşında sıkıntı var. Yaş 32 ise başlama 2010 ise 60 yaş olur. İlgi ve saygıyla takip ediyorum. En kısa sürede hedeflerine ulaşması dilerim.

  5. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Ekim 2020

    Teşekkür ederim, evet işe başladığımdan beri devam eden BES yatırımı.

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Ekim 2020

    Teşekkür ederim inşallah dolar milyoneri olduğumuz günleri de görürüz.

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Ekim 2020

    Çok teşekkür ederim. Çeşitlendirilmiş bir portföy ve sabırla finansal özgürlüğe ulaşılabileceğini göstermek istiyorum. Umarım başarılı olurum.

  8. Adsız Adsız 8 Ekim 2020

    Merhaba başarılar dilerim tekrar.

    Yurt dışı hisse senedi yatırımı yapmayı düşünüyor musunuz? Burdan gelecek temettülere hiç dokunmadan birikim yaparak dolar temettülerimiz olduğu takdirde getiri oranları tatmin edici midir?

    Açıkcası temettü verimi en fazla %5 olan hisse senetlerini biriktirmek mi daha iyi bir yatırım olur yoksa zaten eurobond geliri senelik şu anda yüzde 6 dan fazla. Bu eurobondlar ile mi hareket etmek gerekir. Yabancı borsaya yatırım yapmak, ülkemizde eurobond almaktan daha az getiri sağlıyor sonuçta. Bu yatırımı yapmanın tek amacı bileşik getiri mi sağlaması oluyor? Neden bu kadar internette finansal özgürlük adına önemseniyor.

    Teşekkür ederim.

  9. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Ekim 2020

    Merhaba, teşekkür ederim. Yurt dışı yatırım yapmayı düşünüyorum fakat özellikle ABD borsaları şu anda oldukça pahalı ve az fırsat içeriyor. Ayrıca temettü ve alım satım kazançları da vergilendiriliyor. Bu yüzden eğer yatırım yaparsam da az temettü veren büyüme hisselerine yatırım yapmayı düşünüyorum.
    Fakat burada eurobond ile yabancı hisse senetlerini karşılaştırmak çok doğru değil. Eurobondlar sabit getirili yatırım araçları ve vade sonunda ve başında alacağınız anapara aynı. Hisse senetleri potansiyel olarak tahvillere göre çok daha fazla getiri vaadediyor. Eurobondlar ancak hedge veya portföyün volatilitesini azaltma amacıyla tercih edilmeli.
    Şahsım adına konuşacak olursam, BIST her zaman amiral gemisi oalcak şekilde ileriki yıllarda ABD borsalarında bir düzeltme yaşanırsa portföyün bir kısmını oraya kaydırabilirim. Bu da muhtemelen hisse yerine endeks fonları olur.

  10. Adsız Adsız 10 Ekim 2020

    Hocam merhabalar. İzninizle bir konuda yardımınızı isteyecektim. Temettü dağıtan şirket seçimi takdir edersiniz ki zor bir karar. Bu yüzden yatırımcısına aldığı temettü ödemelerini dağıtan azimut kar payı ödeyen hisse senedi fonuna yatırım yapmayı düşünüyorum. Temettü fonları hakkında blogunuzda ve tweetlerinizde bir bilgi bulamadım. Bu konuda bizleri aydınlatırsanız sevinirim. İyi günler.

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 11 Ekim 2020

    Merhaba, bahsettiniz fonu inceledim. Geçmiş performans olarak 2016 ve 2017 de endekse yenilmiş. 2018 den sonra ise yenmeye başlamış. Fon dağılım raporundaki hisselere baktığımda genellikle benim de alacağım temeli sağlam sanayi şirketlerine yatırım yapılmış. Bu yapısı itibariyle bence yatırım yapılabilir bir fon fakat %2.7 yönetim ücreti çok yüksek. Sırf yönetim ücreti yüzünden bu tarz fonlara yatırım yapmaktan geri duruyorum.

  12. Adsız Adsız 11 Ekim 2020

    Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

  13. Adsız Adsız 12 Ocak 2021

    Merhaba, öncelikle yolunuzda başarılar dilerim. Bizim gibi yeni başlayanlar için de güzel bir örnek ve motivasyon oluşturuyor. Tüm yazılarınızı geçmişten bugüne okudum, merak ettiğim bir şey var. Bu ay içerisinde iki temettü ödemesi aldım ancak her iki temettü ödemesini de hisselerimde maliyet düşüşü olarak görüyorum. Yani ödeme hesabıma yatıyor ancak bunu yeni lot alımı olarak değerlendiremiyorum, maliyetimi düşürüyor.

    Yazılarınızdan anladığım aldığınız temüttülerle yeni lot alabiliyorsunuz. Bu şekilde büyüyerek gitmenin daha güzel bir yolu olamaz 🙂 Bunu nasıl yapıyorsunuz? Aracı kurumla ilgili bir şey midir?

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 12 Ocak 2021

    Merhaba, öncelikle teşekkür ederim bu yola girdiğiniz için. Temettü ödemesi konusunda sorunuza gelince, temettü ödendiğinde şirketten para çıkışı olur. Bu da şirketin piyasa değerini dolayısıyla fiyatını düşürür. Siz hesabınıza nakit ödeme aldığınız için o hissedeki maliyetiniz artık (eski maliyet-temettü)/lot sayısı olur. Dolayısıyla maliyetinizin düşmesi normal. Temettü ile yine aynı hisseyi alırsanız maliyet ikinci defa düşmez, zaten mantıksız olur. Temettü t+2'de yani verildikten 2 gün sonra hesaba geçer. Temettüden gelen para da sonuçta nakittir, ister yine hisse alırsınız isterseniz yersiniz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir