Warren Buffett’ın da hayatında çok büyük yer tutan ve ofisinde duvara çerçeveletip astığı tek sertifikayı aldığı kursun eğitmeni Dale Carnegie’nin Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı isimli kitabından beğendiğim kısımları paylaştım. Umarım faydalı olur. Keyifli okumalar.
Bay Tutumlu
İnsanlar ne kadar yanlış hareket etseler de kendilerinin eleştirilmesine dayanamazlar. Eleştiri insanı savunma durumuna geçirir, insanlar, kendilerini haklı göstermeye sevkettiği için zararlıdır. Çünkü insanın gururunu zedeler.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 14, loc. 179-181
İşte insan böyledir. Kendisinden başka herkesi tenkit etmek insanın yapısında vardır. O halde bir başkasını eleştirmeden önce bu örnekleri gözönünde bulundurmamız gerekir. Bütün eleştirilerin yuvalarından uçan güvercinler gibi yuvalarına geri döneceklerini hatırlayalım.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 15, loc. 205-207
Konfüçyüs der ki: “Kapınızı temizlemeden komşunun damındaki karlardan şikâyet etmeyiniz.”
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 19, loc. 251-252
Bir insana istediğimiz bir şeyi yaptırmanın bir tek yolu vardır. O da o insanda bu şeyi yapması için istek uyandırmaktır. Bunun başka çaresi yoktur.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 20, loc. 268-269
Her insan şunları ister: 1- Sağlıklı olmak ve hayatını devam ettirmek 2- Uyumak 3- Beslenmek 4- Para kazanmak ve paranın elde edebileceği şeylere ulaşmak 5- Ölümden sonraki hayata ulaşmak 6- Cinsi ihtiyaçlarını tatmin etmek 7- Çocuklarının iyi durumda olması 8- Önemli bir insan olmak
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 21, loc. 277-281
İnsanlar kendilerine vermek istedikleri ehemmiyeti tatmin için akıllarını bile kaybederek ona ulaştıklarına göre biz başkalarına karşı samimi takdirlerimizi bildirerek neleri başaracağımızı tahmin edebilirsiniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 25, loc. 330-331
Schwab diyor ki: “En büyük özelliğim, insanlara heyecan verebilmektir. İnsanın en önemli özelliklerini takdir ve teşvik ederim. Amirlerinin eleştirisi kadar insanların ihtiraslarını öldüren bir şey yoktur. Ben kimseyi eleştirmedim. İnsana, çalışmak için hız verilmesine inanıyorum. Onun için başkalarını övmeye
bayılırım. Başkalarında kusur bulmaktan çekinirim. Bir şeyi beğendiğim zaman takdirimi belirtmekten zevk alırım.”
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 25, loc. 336-340
İnsanları etkilemenin tek yolu onların istekleriyle ilgilenmek ve onların isteklerini yerine getirmektir.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 27, loc. 366-367
Meselâ oğlunuzun sigara içmesini istemiyorsanız, ona nasihat ederek işe başlamayınız, ona kendi isteğinizi yüklemek istediğinizi göstermeyiniz. Mesela onun ilgilendiği bir sporla söze başlayarak sigara içen insanların bu sporda başarısızlığa uğradıklarını anlatınız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 27, loc. 367-369
Eğer ben bu şekilde hareket etmeyerek kiranın arttırılmasına ait olan mektubu alır almaz sinirlenip derhal otel müdürüne koşarak: – Biletler dağıtıldı, gazetelere ilanlar verildi, siz nasıl kirayı arttırmaya kalkıyorsunuz, bu sizin yaptığınız, ayıptı” Deseydim sonuç ne olurdu? Bu yüzden tartışacaktık ve
birbirimize düşman olacaktık. Ben haklı çıksam bile onun gururunu kıracaktım.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 30, loc. 404-407
Bernard Shaw, bir gün şunu ileri sürmüştü: “Birisine birşey öğretmek isterseniz asla öğrenmez.” Shaw haklıdır. Öğrenme insanın içinde doğacak bir faaliyettir. İnsanlar bir işi yaparak öğrenirler.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 35, loc. 478-480
Siz insanlarla ilgilenmezseniz insanlar sizinle niçin ilgilensin? Biz başkaları üzerinde iyi bir izlenim bırakarak onların bizimle ilgilenmelerini beklersek
hiçbir zaman hakikî, samimi dost sahibi olamayız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 38, loc. 512-514
“Hareketlerin duyguları takip ettiği görülür. Fakat gerçekte hareket ve duygular birliktedir, irademizin denetimi altında bulunan hareketlerimiz sonucunda irademizin denetimi altında bulunmayan duygularımız ortaya çıkar. “Bundan dolayı neşemizin kaybolduğu zaman neşeli davranmak her şeyi halledecektir.” Dünyada herkes mutlu olmak ister ve mutluluk arar. Bunun bir tek yolu vardır. O da düşüncelerimizi kontrol etmektir. Mutluluk dış etkenlere bağlı değildir, iç dünyamızla alakalıdır.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 45, loc. 624-628
Hemen hemen aynı şartlarda bulunan iki insandan birisi kendini mutlu, diğeri mutsuz hisseder. Neden? Çünkü bu iki insanın düşünceleri farklıdır.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 46, loc. 629-630
Çünkü gülümsemeye en çok muhtaç olan kişi, başkalarına verecek tebessümü olmayan kimsedir.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 47, loc. 647-647
sağlamıştım. Güzel bir konuşmacı olmanın sırrı neydi? Charles Eliot’a göre “Bunun hiçbir sırrı yoktur. Sizinle konuşan kimseye bütün dikkatinizi vermektir” der. Bunu öğrenmek için Harward’a gitmek mi gerekir diyeceksiniz. Ama ben içinizde öyle tüccarlar tanıyorum ki iş yerlerini en iyi şekilde dizayn ederler, ama söz dinlemeyi bilmeyen işçiler kullanırlar.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 53, loc. 724-727
Güzel bir konuşmacı olmanın sırrı neydi? Charles Eliot’a göre “Bunun hiçbir sırrı yoktur. Sizinle konuşan kimseye bütün dikkatinizi vermektir” der. Bunu öğrenmek için Harward’a gitmek mi gerekir diyeceksiniz. Ama ben içinizde öyle tüccarlar tanıyorum ki iş yerlerini en iyi şekilde dizayn ederler, ama söz dinlemeyi bilmeyen işçiler kullanırlar.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 53, loc. 724-727
İyi konuşan bir insan olarak tanınmayı istiyorsanız, önce dinlemeyi öğreniniz. Northam Lee’in söylediği gibi “ilgi uyandırmak mı istiyorsunuz, ilgilenmeyi biliniz.” Karşınızdakinin seve seve cevap vereceği sorular sorunuz ve onu kendisinden bahsetmeye teşvik ediniz. Herkesin sizi sevmesini istiyorsanız dördüncü kural şudur: Karşınızdakini dinlemeyi bilin ve ona kendisinden bahsetme fırsatını verin!
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 55, loc. 764-768
O halde başkalarının sizinle ilgilenmesini istiyorsanız beşinci kural şudur: Başkalarının ilgilendikleri şeyleri öğreniniz ve kendilerine onlardan bahsediniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 58, loc. 797-799
Kenan dağlarında ondokuz yüzyıl önce müritlerine ders veren bir filozof bir gün şu sözü söylemişti: “Vermek almaktan daha hayırlıdır.”Bu insan davranışlarının en önemli kuralıdır. Bu kurala uyarsak başımız hiçbir zaman derde girmez. Belki de bu kuralı uygulamak bize sayısız dostlar kazandırır.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 59, loc. 809-811
Tartışmaların onda dokuzu iki taraftan birisinin haklı olduğuna daha fazla inanmasıyla sonuçlanmıştır. Tartışmayı kazanmanın imkanı yoktur. Kazanamazsınız; çünkü tartışmayı kaybettiyseniz kazanamadınız demektir. Kazansanız da kayıptır Neden mi? Diyelim ki karşınızdakinin fikirlerini çürüttünüz. Bu durumda kendinizi üstün hissedeceksiniz. Ve bu sizin hoşunuza gidecek. Ama ya karşınızdaki? Onu küçük düşürdünüz ve gururunu kırdınız. Sizin zaferiniz onun hiç hoşuna gitmeyecektir.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 68, loc. 941-945
“Başkalarının bana uymayan düşüncelerine tahammül etmeye ve onların düşüncelerini ileri sürmelerine kendimi alıştırdım. Hatta “Şüphe yok ki” “Muhakkak ki” gibi kelimeleri kullanmamaya başladım. Onların yerine “zannederim” “aklımda kaldığı kadarıyla” “tahmin ettiğime göre” ‘gibi kelimeleri kullanmaya başladım. Başkası düşüncesini ileri sürdüğünde ve ben bu düşünceyi yanlış gördüğüm zaman tartışmaya girmemeye çalıştım.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 75, loc. 1032-1035
İkinci kural şudur: Başkalarının düşüncelerine saygı gösteriniz ve kimseye yanlış düşündüğünü söylemeyiniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 76, loc. 1056-1057
“Bir damla bal, bir varil ziftin çekemeyeceği sineği toplar.” Söze dostane bir şekilde ve samimi bir şekilde başlayınız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 84, loc. 1167-1168
O halde insanları kazanmak ve sizin gibi düşünmelerini sağlamak isterseniz altıncı kural şudur: Karşınızdakinin konuşmasına fırsat verin.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 90, loc. 1251-1252
Başkalarını etkilemek ve sizin gibi düşünmelerini sağlamak istiyorsanız yedinci kural şudur: Karşınızdakine fikrin kendisinin olduğu izlenimini verin.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 93, loc. 1293-1294
Olaya samimiyetle yaklaşın ve olaya karşınızdakinin penceresinden bakmaya çalışınız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 96, loc. 1324-1325
İnsanların sizin gibi düşünmelerini sağlamanın oniki yolu: 1- Tartışmamak en büyük tartışmayı kazanmaktır. 2- Başkalarının düşüncelerine saygı gösteriniz. Ve kimseye yanıldığını söylemeyiniz. 3- Yanlışınızı gecikmeden kabul ediniz. 4- Konuşmalarınıza dostça başlayınız. 5- Karşınızdakinin size evet diye karşılık vermesini sağlayınız, 6- Karşınızdakinin çok konuşmasını sağlayınız. 7- Düşüncenizin başkası tarafından benimsenmemesini kabul ediniz. 8- Meseleye başkasının gözüyle bakmaya çalışınız. 9- Karşınızdakinin düşüncelerine sempati gösteriniz. 10- Asil duygulara hitap ediniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 103, loc. 1422-1429
11- Düşüncelerinizi örneklerle ortaya koyunuz. 12- İnsanları özelliklerini ortaya çıkarabilecekleri şekilde teşvik ediniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 103, loc. 1429-1430
Büyük insanlar, şahsi başarılarından bahsederek vakit kaybetmeyecek kadar büyüktürler. Asırlarca devam eden düşmanlıktan sonra, Türkler düşmanlarını yurtlarından çıkarmak istediler. Mustafa Kemal, askerlerine hitaben “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri” dedi ve bugünkü tarihin en müthiş savaşlarından birisi gerçekleşti. Türkler savaşı kazanmış ve yunan generalleri Trikopis ile Dionis teslim olmak zorunda kalmışlardı. Bütün halk onları nefretle karşılarken Mustafa Kemal, düşmanlarına mağlubiyetlerini hatırlatmayacak şekilde karşıladı. – Buyrun! Yorgun olmalısınız! demiş ve savaş hakkında konuştuktan sonra onlara: “Savaş, öyle bir oyundur ki, hazan en kudretli insanları bile yıkar.” Demişti. Mustafa Kemal, zaferin en zevkli dakikasında düşmanlarının gururunu koruyarak, bu kuralı düşünmüştü. Beşinci kural şudur: Karşınızdakinin gururunu koruyunuz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 113, loc. 1559-1566
İNSANLARI ÜZMEDEN DEĞİŞTİRMENİN DOKUZ KURALI 1- İnsanları övmekle ve samimi bir takdirle işe başlayınız! 2- Karşınızdakine yanlışını dolaylı olarak anlatın. 3- Karşınızdakini eleştirmeden önce kendi hatalarınızdan bahsedin. 4- Emir vermek yerine sorular sorun. 5- Karşınızdakinin gururunu koruması için ona yardımcı olun. 6- Küçük de olsa gösterilen bir başarıyı samimi bir şekilde övün. 7- İnsanlara muhtaç oldukları kıymeti verin. 8- Teşvik edin ve yanlışların kolayca düzeltilebileceğini gösterin. 9- Yaptıracağınız işleri sevdirerek yaptırınız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 121, loc. 1663-1670
”Aile hayatınızda mutlu olmak istiyorsanız. Birinci kural şudur: Sakın dırdırcı bir kadın olmayınız.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 123, loc. 1696-1697
Eğer ev hayatınızda mutlu olmak istiyorsanız. İkinci kural şudur: Eşinize önem veriniz ve onu olduğu gibi kabul ediniz.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, pg. 124, loc. 1706-1707
Çok güzel alıntılar, ellerinize sağlık
👏