Borsa Dususlerinden Alinacak Dersler

Borsa Dususlerinden Alinacak Dersler

26 Mart 2020 0 Yazar: Bay Tutumlu

 

Borsada son haftalarda roller coaster benzeri bir dusus ve yukselis sekanslari yasiyoruz. Koronavirusun tum dunyayi esir almasiyla beraber nereye vardigini bilmedigimiz bir yolda son surat giden bir arabanin icinde gibiyiz:) Bu surecten herkes gibi ben de kendi adima dersler cikardim ve bunlari sizlerle paylasmak istiyorum.

 

  1. Portfoy dagilimini gozden gecir 

Su anki portfoy dagilimim %38 borsa %19 eurobond %43 garimenkul seklinde. Bu oranlar borsanin ve dolarin yukselmesi ve dusmesiyle dinamik olarak degisiyor. Nihai amacim bildiginiz uzere evi satip %65 borsa, %30 eurobond, %5 ise likit fon seklinde bir portfoye sahip olmak. Bu dususte farkettim ki emeklilik asamasinda planlarimda olmasa dahi portfoyde bir miktar altin bulundurmanin mantikli olduguna karar verdim. Bunun sebebi hedge den ziyade borsa ile ters korelasyonda bulunan tek yatirim aracinin altin olmasi. Eurobondlar CDS in yukselmesi ile ucuzluyorlar ve ayrica satip hisse senedi almak isterseniz vergi problemi var. Nakitte beklemek bir secenek olabilir fakat yatirimcilar acisindan bu bir irade problemi olarak one cikiyor. Sahsim adina, hesabimda bulunan nakiti bir an once yatirima donusturme konusunda acele ettigimi ve bu konuda kendimi gelistirmem gerektigini farkettim. Bir miktar altin bulundurup, altinin yukselip borsanin dustugu zamanlarda bozup ekleme yapmak bir secenek olabilir.

  1. Eurobondlari yatirima donusturmek icin acele etme

Eurobond stratejimi cok ekstrem durumlar haricinde disiplinli olarak surduruyorum. Kendime belirli bir minimum yuzde belirledim(%6) ve almak istedigim eurobondlarin bilesik getirileri bu rakamin altina dusmezse alima devam ediyorum. Fakat son aldigim eurobondun uzerinden 1 ay gecmeden CDS lerin aniden yukselip eurobond getirilerinin %8 lerin uzerine cikmasi beni kardan zarar ettirdi diyebilirim. %6 stratejimi biraz esnetip %6.5 yapabilirim. Boylece elimde doviz tutma konusunda da kendimi gelistirebilirim diye dusunuyorum.

  1. Evi satmak icin acele etme

Su ana kadar yatirim amacli elimde bulundurdugum 1+1 evimi satmak icin ozel bir caba sarfetmedim fakat aklimin bir kosesinde hep vardi. Kira carpani oldukca dusuk olan bu evden fiyatina gore guzel bir pasif gelir elde ediyorum ve buradan gelen geliri borsaya aktariyorum. Bu nedenle eger istedigim fiyatta bir alici cikmaz ise bu evi satmak icin acele etmeyecegim. Evin elimde olmasi hep portfoyun volatilitesini azaltiyor, hem de nakit yaratma sikintisi cekme ihtimalim olan aylarda yatirima donusturebilecek kaynak sagliyor. Her zaman su sozu aklimda bulunduracagim, borsada firsatlar asla bitmez.

  1. Borsada kesinlikle kredi ile islem yapma

Bu dususte bunu ciddi manada dusunmesem de nasil olabilir diye kafamda hesaplamalar yaptim. Bazi senaryolarda basarili sonuclar ciksa da olusturacagi psikolojik baski ve stres nedeniyle vazgectim. Borsa yatirimi ihtiyac olmayan parayla yapilmali ki dususlerde psikolojik olarak saglam olalim. Simdi buralara dip dersiniz, yuklu miktarda kredili alim yaparsiniz, virus mutasyon gecirir ya da bu surec uzun bir zamana yayilirsa, o stres ile bas edebilmek en saglam sinirlere sahip yatirimci icin bile zor hale gelebilir. Bu nedenle bazi potansiyel kazanclari kaybetme pahasina, kredi ile islem yapmaktan kacinarak duzenli alimlara devam etmek cok onemli. Yukarida yazdigim nakit yonetimini biraz daha gelistirebilirsem, dususlerde daha fazla kursunum olabilir.

Okudugunuz icin tesekkur ederim.