İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haziran 2024 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük amacıyla yatırıma başlayalı 72 ay, hedefime ulaşalı ise 9 ay olmuş. Dile kolay tam 6 yıl! Bu yola girerken bu kadar kısa sürede yolun yarısını bile alacağımı düşünmüyordum. 6 yıl önceki kendime bakıyorum bir de şimdiki hayatımıza. Ve şaşırıyorum, bir insan 6 yılda nasıl bu kadar değişebilir diye. Beşinci yıl portföy durumu yazısında geçtiğimiz 5 yılın bir özetini paylaşmıştım. Bu yazıda tekrara girmemek adına sadece son 1 yılın gelişmelerini özetleyeceğim. Öyleyse başlayalım.

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan genel seçimlerden sonra rasyonel politikalara geçmiştik. Tabi ilk etapta düşük faiz ve yüksek enflasyonla geçen 3 yılın yaralarını sarmak kolay olmadı. Hala daha ekonomi yönetimi, tüketim ve ucuz krediye alışmış halkın talebini kısmakta zorlanıyor. Tabi elinde birikim olmayıp sadece maaş gelirine mahkum olan geniş bir kesim de mevcut. Genellikle asgari ücretle çalışan bu topluluk aşırı gelir kaybına uğradı ve refahı azaldı. Öte yandan ellerinde menkul ve gayrimenkul birikimi olanlar ise servetlerini daha artırdılar. Dolayısıyla geçtiğimiz 3-4 yıl gelir eşitliğinin dibe vurduğu bir dönem oldu.

Son 1 yıllık süreçte bu tersine döndürülmeye çalışılsa da para politikası önlemleri, maliye politikasıyla yeterince desteklenmedi. Bütçe açıkları yeni ve artan vergilerle finanse edilmeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte 2024’ün ikinci yarısının bir dezenflasyon sürecine sahne olması ve alım gücünün düzelmesiyle halkın biraz olsun nefes alması hedefleniyor.

Bu 1 yıllık süreçte kişisel hayatımıza bakacak olursak pek fazla bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz yıldan beri aile olarak iş ve özel hayat dengesini sağlamaya çalıştık. 4 adet yurt dışı, 2 adet ise yurt içi gezisi yaptık. 2023’ün üçüncü çeyreğinde bir çekme karavan satın aldık ve ilk turumuzu gerçekleştirdik. Eşim şu an iş hayatına devam ettiği için gezileri onun tatil dönemlerine denk getirmeye çalışıyoruz. Onun dışında kızımla bol bol vakit geçirdik. Parkta oynadık, kütüphaneye, oyun grubuna gittik. Bu yıl resmi olarak anaokuluna başlayacak ve daha az vakit geçirebileceğiz. Bunun hakkında da bir tweet paylaşmıştım:) Sosyal gelişimine çok önem verdiğimiz için erken yaştan başlatmak istedik.

Kişisel hayatımda da üretim ve tüketimi dengede tutmaya çalıştığım bir yıl oldu. Artık tam zamanlı bir işte çalışmadığım için zamanımı kendim yönetebiliyorum. Tabi burada iki ucu keskin bir bıçak söz konusu. Tüm zamanınızı boş ve faydasız şeylerle de geçirebilirsiniz. Ben burada da disiplini elden bırakmadan haftalık bir plan oluşturmaya çalışıyorum. Her saat dakikası dakikasına kayıtlı değil tabi ama mesela salı günü öğleden sonra ne yapacağım diye oturup düşünmek zorunda kalmıyorum. Bu, hem zamanımın boş geçmesini engelliyor, hem de üretkenliğimi artırabiliyorum.

Şu anda hem Midas platformunda makaleler paylaşıyorum hem de blog tarafını boş geçmeden içerik üretmeye devam ediyorum. Önümüzdeki süreçte Midas podcast üzerinde sevgili İlker(@borsadabibasina) ile yeni bir seriye başlıyoruz. “Finansal Özgürlük Kulübü” adını verdiğimiz bu seride her ay bir bölüm olacak şekilde bahsetmekten keyif aldığımız konular hakkında konuşacağız. İlk bölüm linkini paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz:)

Lafı çok fazla uzattığımın farkındayım. İsterseniz vakit kaybetmeden globalde ve ülkemizde neler olmuş kısaca bakalım.

Bu ay FED beklentilere paralel şekilde faizi değiştirmedi ve %5.25-5.5 aralığında sabit tuttu. FED’in ilk indirimi ne zaman yapacağı belirsizliğini korusa da şu anda piyasada 2024’te 25 puanlık tek faiz indirimi fiyatlanmaya devam ediyor. ECB tarafında ise ilk faiz indirimi gerçekleşti ve gösterge faiz 25 puan inerek %3.75 seviyesinde gerçekleşti. Avrupa Merkez bankasının faiz indirimlerine erken başlaması ilk etapta euro/doları 1.10 seviyesine kadar yükseltse de güncel durumda 1.07 seviyesinden fiyatlanıyor.

Yurt içine gelecek olursak mayıs ayında enflasyon aylık %3.37, yıllık ise %75.45 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Mayıs sonu itibariyle zirveyi gören yıllık enflasyonun önce baz etkisiyle ardından da reel olarak düşüşe geçerek yıl sonunda %40-45 aralığına gelmesi bekleniyor. TCMB bu ay da politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Yıl sonu beklentileri de %38 orta nokta seviyesinde korunmaya devam ediyor. Haziran ayında swap hariç net rezervlerin artmaya devam ettiğine şahit olduk. Dolar/TL ise sınırlı yükselerek ekonomi yönetiminin beklentilerine uygun hareket ediyor.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay portföyde hiç değişiklik yapmadım. Geçtiğimiz ay Tüpraş azaltıp Tofaş Oto eklemesi yapmıştım. Bu pozisyon değişimi pozitif getiri yaratmaya devam etti. Tüpraş tarafında marjlar daraldı ve ortalamalara geriledi. Tofaş’ta ise Rekabet kurumunun kararını bekliyoruz. Sürecin kısa sürede biteceğini düşünüyorum. Haziran ayında Vakko Tekstil’den temettülerimizi aldık. Bunun dışında Tuborg nihayet temettü kararını açıkladı. %95’in üzerinde dağıtım oranıyla hisse başına 3 TL’nin üzerinde bir temettü ile yatırımcılarını memnun etmeyi başardılar.

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Portföyün en yüksek payı İş Yatırım Menkul Değerler olmaya devam ediyor. Ay içinde borsaya işlem vergisi beklentisi olmuştu. Bu karar önce ertelendi sonrasında ise taslaktan çıkartıldı. Yine de yaz dönemi olmasının da etkisiyle hacimler zayıf seyrediyor. Üçüncü çeyrekten itibaren yabancının da gelmesiyle hacim artışı bekliyorum. O zamana kadar diğer hisselerin biraz destek çıkması gerekecek.

ABD tarafında bu ay işlem yapmadım. Etf’lerimden SPYG, SCHD ve VOO çeyreklik temettülerini açıkladılar. SPYG çeyreklik 0.1242 $, SCHD 0.8241 $, VOO ise 1.7835 $ temettü dağıtma kararı aldılar. Temettülerin bir kısmı hesaba geçti, bir kısmı ise temmuz başında geçecek. Buradan gelen pasif gelirle yine aynı etf’lerden almayı planlıyorum.

Eurobond tarafında aylardır hiçbir işlem yapmadım. Sadece gelen kuponları toplamaya devam ediyorum. Bunların bir kısmı yurtdışı gezilerimizi finanse ediyor. Finansal özgürlük için yatırıma başlamamın üzerinden geçen 5 yılın ardından eurobond kuponlarından elde ettiğimiz pasif gelirlerle gezebilmek gerçekten güzel hissettiriyor. Haziran ayında maalesef hiç kupon geliri elde edemedik.

Toparlayacak olursam,

Bu ay toplam portföyüm TL bazında %2.34, dolar bazında ise %0.50 büyüdü. Doların sınırlı artışıyla TL olarak çok fazla büyüyemesek de dolar bazında güçlü kalmayı sürdürdük. Finansal özgürlük oranımız ise %125 seviyesine yükseldi. 2024 son çeyreğinde hem ABD’de hem de yerelde faiz indirimlerinin başlamasıyla özellikle geri kalan sanayi şirketlerinin hareketleneceğini düşünüyorum. Şu anda yüksek faizler reel sektörü etkiliyor ve bilançolar enflasyon muhasebesinin de etkisiyle hiç iç açıcı değil. Fakat borsanın geleceği fiyatladığını da unutmamak gerekiyor. Tüm finansal özgürlük yolcularına bol kazançlı bir yıl dilerim.

Bay Tutumlu

5 Yorum

  1. Zafer Zafer 30 Haziran 2024

    Merhaba, SCHD den ve diğer ETF lerden aldığınız temettü den %20 stopaj kesildikten sonra hesabınıza yatıyor, doğru mu ? Tşk

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 30 Haziran 2024

      Selamlar Zafer bey,
      Evet %20 stopaj kaynağında kesiliyor.

  2. Alp Alp 30 Haziran 2024

    Selamlar, sanırım artık %4 kuralına göre yoksulluk sınırını baz alarak yaptığınız finansal özgürlük hesabını değiştirdiniz, doğru mudur? Haziran yoksulluk sınırı henüz açıklanmadı da, o yüzden soruyorum.

  3. Bütçe Takipçisi Bütçe Takipçisi 9 Temmuz 2024

    BBB ile ortak bir programa başlamanız bizler için çok sevindirici bir haber oldu, hayırlı olsun 🙂

  4. hakan kaya hakan kaya 24 Temmuz 2024

    sizce etf mi eurbond yatırımı yapmak mı mantıklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir