İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tasarruf ve Mutluluk Üzerine

Yatırımcılar olarak, düşünce sistemimiz hayatı nasıl yaşadığımızı belirliyor. Hayatta mutlu olmak için, pozitif bir düşünce sistemine sahip olmamız çok önemli. Bir saniye gözlerinizi kapatın ve ailenizi ve tanıdığınız insanları düşünün. Hepsi mutlu mu görünüyor? Yoksa her zaman üzgün veya sinirli insanlar da tanıyor musunuz? Peki hangisi olmak istersiniz? Her zaman stresli ve öfkeli olmak mı hayatımıza pozitif etki yapar yoksa endişesiz ve rahat olmak mı?

Hepimiz konfor alanımızda kalmayı severiz. Bu, insan doğasıdır. Kendimizi zorlamayı ve bildiğimiz tanıdığımız alanın dışına çıkmayı istemeyiz. Konfor, tıpkı uyuşturucu gibidir, bizi hareketsizliğe mahkum eder. Hayatınız boyunca rahat yaşarsanız, hiçbir yere varamazsınız. Sadece ortalama bir insan olursunuz ve bir fark yaratamazsınız. Bir şey başarmak için motivasyon sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum. Eğer yaptığınız işte daha iyi olmak istiyorsanız, düşünce sisteminizi değiştirmeniz ve bir miktar rahatsızlık hissetmeniz gerekiyor.

Şimdi sinirli ve mutsuz birisi olduğunuzu düşünelim. Etrafınızda mutsuz ve sinirli insanlar var çünkü onların yanında daha “rahat” hissediyorsunuz değil mi? Bazı kişiler mutlu olmayı hak etmediklerini düşünürler. Onlar için mutluluk ve huzur asla ulaşılmaması gereken bir ütopya gibidir. Peki bu insanların yanında kalmak size ne katıyor?

Pozitif bir düşünce sistemine sahip olmak, etrafınızdakilere ve kendi hayatınıza nasıl baktığınıza bağlıdır. Hayatımızdaki neredeyse her şeyi bakış açımızı değiştirerek daha katlanılabilir ve pozitif hale getirebiliriz. Bir tarafta istemediğiniz veya hoşlanmadığınız şeyleri hayal edin – borç, evlilik, ilişki ve sağlık sorunları. Diğer tarafta ise istediğiniz veya başarmak istediğiniz şeyleri hayal edin – finansal özgürlük, eğlence, mutluluk, sağlıklı ilişkiler ve fit bir vücut gibi.

Sadece kötü şeylere odaklanırsanız ne olur? Sadece istemediğiniz olumsuz şeyleri görürsünüz. Diğer taraftaki tüm pozitif şeyler bir anda yok olur ve sanki tüm hayatınız bir problemmiş gibi algılamaya başlarsınız. Birçoğumuz tam olarak bunu yapıyoruz. Hayatımızdaki kötülüklere ve istemediğimiz şeylere o kadar odaklanıyoruz ki, var olan pozitiflikleri göremiyoruz. Kötü şeyler bizi kör ediyor.

Tutumlu yaşarken daha mutlu bir hayat nasıl elde edilir?

Bunun için en iyi yol olumsuz düşüncelerden ve olumsuz kelimelerden uzaklaşmak bana göre. Örneğin, çok borcunuz var ve eksidesiniz diyelim. Tüm zamanınızı ve enerjinizi borcunuzdan kurtulmaya harcarsanız, borçtan kurtulmakta zorlanabilirsiniz. Borca ne kadar çok odaklanırsanız, psikolojiniz de bundan olumsuz etkilenir. Bunun yerine, yaşam enerjinizi gelirinizi artırmaya odaklamalısınız, ardından birikimlerinizi borcunuzu ödemek için kullanabilirsiniz. Twitterda bu konuyu sıkça dile getiriyorum. Aslında para bizim yaşam enerjimizdir. Tasarruf oranınızı belli bir seviyeye kadar artırabilirsiniz fakat insani yaşama standartlarının altına inerseniz bu sefer motivasyonunuz kaybolur ve negatif düşüncelere girersiniz.

 Başka bir örnek, finansal özgürlük amacıyla yatırım yapan insanlar. Portföyleri küçükken genellikle insanların finansal özgürlük konusunda daha az motivasyonu vardır. Bu yüzden tasarruf oranlarını artırmak yerine parayı katlamayı düşünürler. Bu yüzden finansal okur yazarlıkları zayıfken vadeli ve kaldıraçlı işlemler gibi yüksek riskli araçlara paralarını yatırırlar. Büyük olasılıkla da hırslarına yenik düşerek paralarını sıfırlarlar ve negatif düşünce tuzağına çekilirler.

Bunun yerine kendilerine bir yol haritası belirleyip yolculuğun keyfini çıkaracak şekilde hareket etseler hem hayata pozitif bakacaklar hem de gereksiz riskler almamış olacaklar. Tasarruf oranınız yetersiz mi? Risk alarak yüksek kazanç elde etmeye çalışmak yerine gelirinizi artırmaya odaklanın! Yaptığınız işte kendinizi geliştirmeye çalışın. Böyle bir imkanınız yoksa ek gelir yöntemlerini araştırın. İnternet çağında günde birkaç saat çalışarak online işler yapmak mümkün. Eğer ingilizceniz yoksa öğrenin. Kısacası kendinizin en iyi versiyonuna ulaşmak için hayat boyu gelişmeye odaklanmaya çalışın.

Pozitif kelimeler kullanmak, hayatta iyi şeylere odaklanmanızı sağlar. Yanlış anlamayın, anlamsız bir polyannacılık oynayın demiyorum. Hayatta başınıza kötü şeyler de gelebilir ama enerjinizi bunlara odaklamanın hiçbir faydası yoktur. Hayatınızın her dakikasını kötü şeyler düşünerek geçirirseniz, gerçekten mutsuz biri olursunuz. Ve bunun kimseye bir faydası yok. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

3 Yorum

  1. Mehmet zülfü Mehmet zülfü 27 Haziran 2024

    Kaleminize yüreğinize sağlık .

  2. Çağdaş Çağdaş 27 Haziran 2024

    Güzel bir yazı, teşekkürler.

  3. Oğuz Oğuz 28 Haziran 2024

    Elinize sağlık. Borsa ve ekonomi dışında sizdeki en önemli yetkinlik disiplinli olmanız sanırım. Hayat için hedeflerinizi belirlemişsiniz ve bu amaç için taşları sıra ile diziyorsunuz. Bu konudaki istikrarınız inanın benim açımdan etkileyici ve motivasyon arttırıcı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir