Herkese selamlar.
Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı 71 ay, hedefime ulaşalı ise 8 ay olmuş. Mayıs ayı ailemiz için nispeten sakin geçti. Bahar aylarını seviyorum, kendimizi dışarı atıp temiz havanın tadını doyasıya çıkarabiliyoruz. Havalar da henüz aşırı ısınmadığı için gündüz yürüyüş yapmak için hala uygun. Gerçi bugün itibariyle ilk defa klima çalıştırdık, hava 30 derecenin üzerinde idi. Kızımla bu ay çocuk kütüphanesine gittik. Çok hoşuna gitti, oyun alanı da olduğu için içerden çıkmak istemedi:) 6 kitap ödünç aldık. Evimize çok yakın olmasa da düzenli olarak gidebileceğimizi düşünüyorum.
Ay içinde kısa bir yurt içi seyahati gerçekleştirdik. Daha önce hiç görmediğim bir il görmüş oldum. Haziran ayında da bir yurt dışı gezimiz var, ondan sonra henüz bir plan yapmadık. Yaz veya sonbahar döneminde bir cruise tatili kovalıyorum ama henüz bize uygun bir tur denk getiremedim.
Onun dışında genel olarak olaysız bir ayı geride bıraktık. Bu ay storytel sayesinde 4 kitap bitirmişim. Kitap dinlemek günlük yürüyüşlerime gerçekten keyif katıyor. Bu ay okuduğum kitaplar, Kuyucaklı Yusuf, İnsanlar, Hasat ve Fareler ve İnsanlar oldu. Youtube’da James Hoffman’ın harika bir fincan kahvenin nasıl olması gerektiğine dair olan videosunu izledim ve çok hoşuma gitti. Kahveyi müziğe benzetmesi ve dengeli bir kahvenin aynı müziğin verdiği keyifi vermesi gerektiği farklı bir bakış açısı oldu benim için. İlgili postu aşağıya ekliyorum.
Lafı fazla uzatmadan finansal piyasalara geçelim. Bu ay ABD tarafında enflasyon beklentilere paralel gerçekleşti. %3’ün altına bir türlü inilememiş olması bana Howard Marks’ın yeni ekonomik düzene ilişkin büyük değişim beklentilerini anımsattı. Marks 2024 ve sonrasında FED’in yeni enflasyon çıpasının %2 değil %3 ve üzerinde olacağını iddia ediyor. Dolayısıyla yüksek faiz ortamında hisse senetlerinin düşük performans göstereceğini ve tahvillere yatırım yapılması gerektiğini söylüyor. Kendisinin de portföyünde büyük oranda tahvil var zaten. Ben onun kadar kötümser olmasam da faiz indirimlerinin giderek ötelenmesi, yıl başında 4-6 arası beklenen indirim sayısının 1’e kadar düşmesi kuşku verici. Özellikle hizmet enflasyonundaki katılık dikkat çekiyor. Önümüzdeki süreci izleyeceğiz fakat hisse senedi piyasası için 2024 fena bir yıl olmuyor diyebiliriz.
Yurt içine gelecek olursak, enflasyon nisan ayında %3.18, yıllık bazda ise %69.8 oldu. Veriler şimdilik TCMB beklentileriyle uyumlu seyretmeye devam ediyor. TCMB mayıs ayındaki enflasyon raporunda yıl sonu beklentisini %2 yükselterek %38 seviyesinde belirledi. Bu bile oldukça iyimser bir bakış açısı bana göre. Hanehalkının tüketim eğilimini kırmak kolay olmasa da yavaşlamayı artık net olarak görebiliyoruz. Özellikle ülkemize gelen portföy akımlarının sonucu olarak dövizlerini bozduran yabancı yatırımcı ve seçim sonrası beklediği hareketi göremeyince dövizini bozduran yerli yatırımcı doların düşmesine neden oluyor. Normalde bu şartlarda doların değer kaybetmesi beklenir fakat TCMB bu durumu rezervlerini güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanıyor. Aralık 2023’te -70 milyar dolara kadar düşen swap hariç net rezervler ay sonu itibariyle artıya geçmiş durumda. Bu, kırılganlığın azalması bakımından oldukça güzel bir gelişme tabi. Önümüzdeki süreçte portföy akımları gelmeye devam ederse döviz geçişkenliğinden kaynaklı enflasyonun kontrol altında tutulmasına da katkıda bulunacaktır.
Kişisel portföyüme gelecek olursak mayıs ayında portföyde önemli bir değişiklik yapmadım. Yalnızca 200 TL’yi geçen Tüpraş paylarımdan %15 oranında azaltarak 269 TL’den Tofaş eklemesi yaptım. Bununla ilgili bir tweet paylaşmıştım. Aralık ayından beri devam eden Rekabet Kurulu incelemesinin Tofaş özelinde büyük bir baskı unsuru oluşturduğunu ve bundan dolayı uzun vadede bir fırsat yarattığından bahsetmiştim. Aradan geçen 6 ayın ardından karar için süre uzatımı yapıldı ve bekleyiş devam ediyor. Tofaş bu süreçte iyi performans gösterdi ve beklentimi boşa çıkarmadı.
Ay içerisinde Migros, İş Yatırım Menkul Değerler ve Ege Endüstri temettülerimizi aldık. Gelen bu temettüleri henüz hisse alımında kullanmadı. Günlük olarak alınıp satılabilen para piyasası fonlarında duruyorlar. Deniz Yatırım Tofaş ve Ford hedef fiyatlarını yükseltti ve benim beklentilerime yakın bir seviyeye getirdi. Otomotiv sektöründe 2024’te daralma olacak olsa da her iki şirketimin de kendisine göre beklentisi var ve iyi performans göstermeye devam ediyorlar.
Değişikliklerle birlikte güncel portföy durumu şu şekilde oluştu. Portföyün en yüksek payı İş yatırım olmaya devam ediyor. Borsada hacimler biraz hareketlense de hala yeterli seviyede değil. Günlük 200 milyarların üzerine çıktığımız takdirde #ISMEN’in buralarda kalamayacağını düşünüyorum.
ABD tarafında bu ay hiç işlem yapmadım. Sp500 ufak bir düzeltme yapsa da hala zirveye çok yakın seyrediyor. Elime nakit döviz geçtikçe burayı büyütmeye devam edeceğim.
Eurobond tarafında aylardır hiçbir işlem yapmadım. Sadece gelen kuponları toplamaya devam ediyorum. Bunların bir kısmı yurtdışı gezilerimizi finanse ediyor. Finansal özgürlük için yatırıma başlamamın üzerinden geçen 5 yılın ardından eurobond kuponlarından elde ettiğimiz pasif gelirlerle gezebilmek gerçekten güzel hissettiriyor.
Bu sırada cds ve ABD tahvillerini yakından takip ediyorum. 260’ların altına sarkarak son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen cds ümit veriyor. ABD 10 yıllıkları ise hala FED’den haber bekliyor gibi görünüyor. Yazının başında bundan biraz bahsetmiştim. Hala eurobond fiyatlarının gidecek yeri olduğunu düşünüyorum ve satmak için henüz erken bana göre.
Toparlayacak olursam,
Bu ay toplam portföyüm TL bazında %0.29 küçülürken dolar bazında %0.33 büyüdü. Bunu yazacağımı hiç düşünmezdim fakat dolar uzun süredir ilk defa aylık bazda değer kaybetti. Finansal özgürlük oranımız ise %124 seviyesinde yatay seyretti. 2024 ve 2025’in borsa yatırımcıları açısından özel yıllar olacağını düşünüyorum ve portföy stratejim de buna uygun hareket ediyor. Tüm finansal özgürlük yolcularına bol kazançlı bir yıl dilerim.
Bay Tutumlu
Merhaba BayTutumlu,
Sizi yaklaşık 3 yıldır x vasıtasıyla takip ediyor, kendimde yaklaşık 30 aydır bir fiil yatırım yapıyorum. İlhan kaynaklarımdan birisiniz.
Bu ay ki paylaşımınıza istinaden yazmak istedim, benim tanıdığım bayTutumlu eğer bir şirket değerinin çok üzerinde fiyatlanıyorsa ya kısmi ya da tamamen satış yapardı. (HEKTAŞ)
Bu ay özellikle bekledim EGEEN için herhangi bir aksiyon alacak mısınız diye. Fakat azaltma ya da satma işlemi yapmadınız. Temettü için tutuyorsunuz desem çok yüksek bir verime de sahip değil. Neden satmadığınızı paylaşır mısınız? Sizce fiyatı uygun mu, daha iyi bir fırsat olmadığından mı tuttunuz ya da motivasyonunuz mu düştü? Kesinlikle al-sat tavsiyesi için değil zaten kendi portföyümde tuttuğum bir şirkette değil.