İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nisan 2024 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük amacıyla yatırıma başlayalı tam 70 ay olmuş. Hedefime ulaştıktan sonra ise 7 ay geçti. Zamanın yine hızlı hızlı aktığı bir nisan ayını geride bıraktık. Bahar geldi, havalar ısındı biz de kendimizi dışarı attık. Kızımla neredeyse her gün parka ya da yürüyüşe çıkıyoruz. Bütün kış eve tıkılı kalmanın acısını çıkarırcasına ben de tempoyu artırdım. Yeni abone olduğum storytel’den sesli kitap dinleyerek yürümek oldukça keyifli oluyor. Havaların biraz daha ısınması ve gündüzlerin uzamasıyla bilikte muhtemelen yürüyüşleri akşama kaydıracağım.

Nisan ayı aynı zamanda temettülerin de yoğun olarak dağıtıldığı bir ay oldu. Tüpraş, Ford Otosan ve Tofaş Otomotiv kar paylarını dağıtarak yatırımcılarını sevindirdiler. Mayısta da İş Yatırım Menkul Değerler ve Migros temettülerini alacağız. Şu anda temettüleri harcamaya ihtiyacımız olmadığı için ucuz olduğunu düşündüğüm hisselerde alım yapmayı tercih ettim. Portföy değişikliklerine birazdan değineceğim. Öncelikle globalde ve ülkemizdeki finansal gelişmelere bakalım.

Mart ayındaki toplantıda FED faizi değiştirmeyerek %5.25-5.5 aralığında sabit tutmuştu. O zamanlar ilk güçlü gelen istihdam verisi sonrası faiz indirimlerinin bir miktar ötelenebileceği konuşulmaya başlansa da henüz haziran ayına işaret ediliyordu. Nisan verileri ise bunun eylüle kadar ötelenebileceği ve yıl boyunca 3 değil 2 faiz indirimi olacağı beklentisi ağırlık kazanmaya başladı. Bunun neticesinde de SP500 marttaki güçlü yükselişin aksine nisan ayını %3 civarında düşüşle tamamladı. Özellikle yüksek faizden olumsuz etkilenen değer(value) hisseleri daha fazla etkilendi. Önümüzdeki süreçte gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.

İçerde ise TCMB nisan toplantısında beklendiği gibi politika faizini sabit tutarken para politikası metnindeki şahin tonunu artırdı. Bir önceki metinde 4 kez geçen sıkı ifadesi bu metinde tam 6 kez geçiyor. Sadece para politikası tarafında değil, bütçe yönetimi ve likidite tarafında da adımlar atılmaya devam ediliyor. Nisan enflasyonunu merakla bekliyor olacağım.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, nisan ayında portföyün yaklaşık %10’unu oluşturan Alkim Kimya ve Ereğli Demir Çelik hisselerimi satarak yerlerine Pegasus ve Migros alımı yaptım. Bu alımlarımın nedenlerini twitter üzerinden detaylı olarak paylaşmıştım, o twitleri aşağıya ekliyorum. Alımlarımın zamanlaması oldukça iyi oldu. Alım tarihinden itibaren Pegasus %30, Migros ise %6.5 değer kazandı.

Değişikliklerle birlikte güncel portföy durumu şu şekilde oluştu.

ABD tarafında bu ay gelen eurobond kuponları ve temettülerin bir kısmıyla VOO eklemesi yaptım. Güncel ABD portföyü bu şekildedir.

Eurobond tarafında bu ay da alım yapmadım. Hem eşimle birlikte 2024 yılı beyan sınırına yakın olmamız hem de cds’lerin düşük olması nedeniyle gelen kuponları biriktirmeye devam ediyorum. Bu ay 288 $ kupon geliri elde ettim. Bu yıl yeni alım yapmazsam toplamda kupon geliri 6520 $’a ulaşacak.

Toparlayacak olursam,

Bu ay hisse senedi portföyü %10.9, toplam portföy ise %7.52 büyüdü. Dolar bazında büyüme %6.82 olurken finansal özgürlük oranımız %124 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi önderliğinde her ne kadar sıkı para politikaları sürse de öngörülebilirliğin artmasını ve dezenflasyon sürecini önemsiyorum. Bu süreçte genellikle defansif, aşırı fiyatlanmamış ucuz ve beklentisi olan hisselerle kafamı yastığa rahat koyuyorum. Borsamız tarihinde ilk defa 10 bin puanı geçti. Geçtiğimiz günlerde bir miktar yabancı girişi olduğu, dolar/tl’nin bundan etkilendiği, swap faizlerinin düştüğüne yönelik haberler okuduk. Burada sadece yabancıya bel bağlamadan, çarpanları uygun, geleceği parlak şirketlere ortak olmayı sürdüreceğim.

2018 yılından beri sürdürdüğüm ve şeffaf biçimde tüm adımlarını paylaştığım finansal özgürlük yolculuğumda irili ufaklı bir sürü engelden geçtik. Bundan sonra da geçmeye devam edeceğiz. Küçük paylarına sahip olduğum şirketler sayesinde finansal özgürlüğe ulaşıp maaşlı işimi bırakmaya cesaret edebildim. Bunu sıradan bir insan olarak ben başarabildiysem yeterince inanan ve çaba gösterebilen herkesin başarabileceğini düşünüyorum. Umarım bu blog gelecekte birilerine ilham olmaya devam eder.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

5 Yorum

  1. Recep KARA Recep KARA 30 Nisan 2024

    Teşekkürler hocam 🙂

  2. Doruk Doruk 30 Nisan 2024

    Selamlar,
    Simdiden uzun yorum/email icin kusura bakmayin,
    Sizleri bir suredir Twitter uzerinden takip ediyorum. Yurtdisinda okuyan ve yasayan (son 7 yildir) ve calisan (son 2 yildir) bir takipcinizim. Blog yazilariniza yeni yeni gelip okumaya calisiyorum, genelde X uzerinden takip ediyordum. Paylasimlarinizi guzel ve ilgi cekici buluyorum. O platformda bir soru sormustum ancak sanirim yorumlar arasinda kaybolmus olmali. Bir soracagim soru; FIRE ile ilgili yolculugunuza baslarken, ilk hangi kaynaklardan sirketleri analiz etme konusunda kendinizi egittiniz ve nasil egittiniz? Youtube? Diger Bloglar? Sirketlerde yatirimlar konusunda yada hangi sirketi portfoyunuze ekleyeceginiz hangisini cikartacaginizi belirlediginiz kriterleri secmenizde bu kaynaklar ne kadar yardimci oldu? Anladigim kadariyla ve paylasimlarinizdan gordugum kadariyla yatirim hesap butcenizi paylasmamissiniz (veya ben kacirdim), USD bazinda Turkiye’de FIRE emeklilik icin su anda ne kadar bir gideriniz ve hesabiniz bulunmakta? Benim gibi ileriyi dusunen gencler icin bir yon bulmaya faydasi olacagini dusunuyorum.

    Bir diger sorum ise; MIDAS kullandiginizi gormekteyim ve biliyorum, gayet guzel uygulama gibi gozukuyor. Bende sahsen burada $4,500 yakin bir net bir aylik gelirim ve tabii oranli giderlerim var. 401K, Roth IRA (burada ki BES esdegeri hesaplar) ve Schwab uygulamasinda cok cuzi her ay aldigim bir kisisel brokerage hesabim var ve burada genelde bireysel sirketler ve diger hesaplarimda genelde ETFlere cesitli uzun vade yatirimlarim var ve her ay duzenli devam ediyorum. Ancak, Turkiye’de dogup buyumus olmam, ailem ve arkadaslarim hala orada olmasi dolayisiyla 15-20 yil icerisinde kesin donus yapmayi planliyorum. Bu konuda BIST borsasina ve TR degerli sirketlerine (SISE, THYAO, vb.) bu zaman diliminde yatirim yapmayi planliyorum, ayni sekilde BES icinde. Bu konuda MIDAS yurtdisindan TR yatirimi maalesef yaptirmiyor, turk telefon numarasi ile dogrulama istemekte. Sizin kullandiginiz veya duydugunuz bu sekilde kullandiginiz bir uygulama/sirket var midir? Interactive Brokers cok duydum ve hesabimda var ancak TR sirketleri bulunmamakta. Bu konuda ki onerilerinizi ve diger fikirlerinizi merak ediyorum. Turkiyede hesaplarim var (Is bankasi, Halkbank vs) ancak telefondan her giriste istenen SMS kodlari dolayisiyla Turkiye’den geri buraya, islerime dondugum zaman maalesef bir erisimim kalmiyor, yani her ay duzenli bir alim/satim yapacagim bir sistem bulamadim henuz maalesef.

    Simdiden tesekkur ediyorum zamanininiz icin, iyi gunler/haftalar dilerim.

  3. Abdullah Deniz Kanlı Abdullah Deniz Kanlı 1 Mayıs 2024

    Aksa yı hiç düşünmemişsiniz belli bir sebebi var mı acaba ?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 10 Mayıs 2024

      Merhaba, portföy zaten yeterince kalabalık diye tercih etmedim. Ama çok kaliteli bir şirket, takip ediyorum.

      • Muammer Muammer 24 Mayıs 2024

        Hocam şu puan harca kampanyası sizinle Bi alakası var mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir