İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mart 2022 Sonu Portföy Durumu

 

 

Herkese selamlar,

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 45 ay olmuş. Bu ay dünya gündemine devam eden savaş ve FED’in ilk faiz artışı damgasını vurdu. FED politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak %0.5’e yükseltti. Piyasa beklentisine uygun gelen bu faiz artışı borsaları çok fazla etkilemezken yıl sonuna kadar beklenen faiz artış sayısı 7, beklenen ortalama yıl sonu faizi ise en az %1.9 civarında. Bundan sonraki toplantılarda 50 baz puanlık artışlar bekleniyor. Savaş nedeniyle artan gerginlik sonucunda birçok emtianın fiyatında artış görüldü. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında önemli artışlar görebiliriz. Aynı şekilde petrol fiyatları da yıllar sonra üç haneli rakamlara ulaştı ve bir süre daha öyle kalacağa benziyor.

Yurt içinde ise artan enflasyon ve işsizlik devam ediyor. Gıda ve akaryakıt fiyatları her gün yeni zirveler tazelerken özellikle sabit gelirli kesim ağır yük altında ezilmeye devam ediyor. Bu da yatırımın ve finansal özgürlüğün önemini bir kez daha bize gösteriyor. hayatımızı idame ettirmek için çalışmak zorunda olduğumuzda işverenimize finansal olarak bağımlı oluyoruz. Bize vereceği zam yaşam düzeyi enflasyonumuzu karşılamayabilir ve buna karşı yapabileceğimiz bir şey yok. Bu nedenle pasif gelir ve hatta finansal özgürlük için yatırım yapmaya çalışma hayatının başlarından itibaren başlamamız gerekiyor.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyünde ufak değişiklikler yaptım. 2022’ye fırtına gibi giren ve çok yüksek varil başı marjlara ulaşan TUPRS portföye girdi. TUPRS alımı için EREGL ve TOASO’dan gelen temettüleri kullandım. Ayrıca DEVA, HEKTS ve EGEEN’de ufak satışlar yaptım. 

Bu ay EREGL, TOASO, ANHYT ve OTKAR temettü ödemeleri yaptılar. Toplamda mart ayı içerisinde 65.489 TL net temettü aldım. Bunun bir kısmını TUPRS alımında kullanırken bir kısmıyla da aynı hisseden alımlar yaptım. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyüm geçen aya göre %13.4 büyüdü.

 
Eurobond tarafında bu ay 1 adet alım yaptım. US900123CG37 kodlu ve 2045 vadeli eurobonddan 1000 usd nominallik ekleme yaparak toplam yıllık eurobond kupon gelirimi 2592.5 usd’ye çıkardım. Eurobond kuponlarından aylık ortalama 216 usd nakit akışı elde ediyorum.
Bu ay ayrıca yurt dışı hisse senedi yatırımına başladım. Bununla ilgili yaptığım twitter paylaşımına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Henüz portföyüm çok küçük olduğu için ayrıca bir bölüm açmak yerine kriptolarla birlikte portföyün döviz kısmında gösteriyorum.
 
 
Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföyüm TL bazında %9.98, usd bazında ise %4.05 büyüyerek 2.73 mn TL’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı 16.052 TL olurken finansal özgürlük oranım %56.68’e yükseldi.
 
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Bay Tutumlu
 
 

16 Yorum

  1. Baran Baran 4 Nisan 2022

    Tebrik ederim, en kısa sürede hedeflerinize ulaşmanızı dilerim. Bu paylaşımlarınız son derece yol gösterici oluyor teşekkürler.. Şuan da bile gayet güzel pasif geliriniz var ama siz, bırakın rehavete kapılıp pasif gelirinizden para tırtıklayarak harcamayı, kendi harcamalarınızı bile minimuma indirmişsiniz. Bu hayat pahalılığında koca 1 yılı 102bin harcamayla bitirmiş olmak bence oldukça başarılı:) saygılar

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 4 Nisan 2022

    Selamlar, çok teşekkür ederim. Hedeflere ulaşana kadar bir miktar ekstra tasarruf herkesin yapabileceği bir şey fakat ben genel olarak zaten fazla para harcayan birisi değilim. Basit ve pahalı olmayan zevklerim var:)
    Yani finansal özgür olduktan sonra bile aşırı salıp para harcayacağımı zannetmiyorum.
    Saygılar.

  3. Ercan Ercan 9 Nisan 2022

    Bir dönem bantaş almıştınız, sonra ortamın sert bir dönemde olduğunu small cap hisselerinin daha fazla etkileneceğini düşünüp/yazıp satmıştınız. Şu an ne düşünüyorsunuz çok merak ediyorum.
    iyi günler dilerim

  4. aslı aslı 13 Nisan 2022

    merhaba, eurobond seçimlerinizi neye göre yapıyorsunuz?

  5. Unknown Unknown 2 Mayıs 2022

    Öncelikle sizi azminiz, gayretiniz ve istikrarinizdan dolayı tebrik ederim. Gençlerin 20 li 30 lu yaşlarında bu şekilde yatırım yapabilmeleri ve siniz de buna olumlu örnek olusunuz fevkalade güzel.
    Ben de 3 – 4 aydır hiç bilmediğim borsada uzun vade temettü yatırımı için bilgi edinmeye çalışıyor bir taraftan da portföy oluşturarak yavaş yavaş işin içerisine girmeye yatırım yapmaya çalışıyorum.
    Blogunuza rastayinca bir gecede okudum ve ilerlemenin ne kadar kolay olabileceğine şahit oldum.
    Tabi burada aylık alımların miktarı ve ilk girişte yapılacak hisse alımları önem kazanıyor. Ayrıca bazı hisseleri daha fiyatı dusukken keşfetmek ve oralardan başlamak da lot sayısını ve bileşik gelirinin gücünü arttırıyor.
    Portfoydeki bazı hisselerimiz aynı olmakla beraber malesef ben şirketleri 5 yıl önce değil şimdi keşfediyorum. Haliyle bu seviyelerde yatırım yapmak daha zor olabiliyor. O nedenle blogunuzda belirttiğiniz gelişim yönü açık alım noktası düşük sektoru gelecek vaat eden şirketler bulmak da lazım.
    Deneyimli bir yatırımcı olarak şimdi başlayanlar için sektör ve hisse secim sürecini yeniden değerlendirebilir misiniz?
    Mesela şimdi baslasaniz nasıl bir portföy olustururdunuz.
    Teşekkürler…

  6. Unknown Unknown 2 Mayıs 2022

    Eurobond faiz gelirinizle temettü gelirlerinizin toplamı beyan sınırını aşıyor. Sınır 70bin tl sizin geliriniz 120bin tl civarı gözüküyor. Temettünün yarısı vergiden istisna ayrıca stopaj indirimide oluyor çok detaylı bilemiyorum. Sizin eurobond faiz gelirinizden ne kadar vergi kesiliyor yada kesilecek bu durumda.

  7. Mehmet Mehmet 2 Mayıs 2022

    Merhabalar, suan tekrar bu yolculuga baslasaydiniz turk hisselerinden mi baslardiniz yine, yoksa abd hisselerinden mi?
    1 aydir bu ise baslamz niyetim var. Fakat henuz net bir karar verebilmis degilim. Turkiyenin dengesiz politikalari ileriye yonelik guven vermiyor. Yurtdisi hisse yatirimi da extra vergi yuku doguracak gibi. Tabi dunya para politikasi da suan yurtdisi hisselerin fiyatini dusuruyor. Bu konuda fikrinizi merak ettim.
    Tesekkurler.

  8. Adsız Adsız 2 Mayıs 2022

    merhaba, ayda ne kadar miktar birikime ayırıyorsunuz acaba ?

  9. Adsız Adsız 2 Mayıs 2022

    pintidegiltutumluyum.com ile bir baglantiniz var mi? ordaki arkadasta Bay Tutumlu adi ile yaziyor.

  10. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, twitterdan tanışıklığımız dışında bir bağımız yok:) Kendisi de finansal özgürlük yolcusu, ilgiyle takip ediyorum.

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, her ay değişmekle birlikte gelirimin min %50'sini ayırmaya çalışıyorum.

  12. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, şu an tekrar bu yolculuğa başlasam direkt olarak tesla ya da bitcoin alırdım:) Şaka bir yana TL'nin bu kadar değer kaybedeceğini önceden öngörsem daha fazla döviz bazında enstrümanlara yönelirdim muhtemelen. SP500 endeks fonu almak son 10 yılda aşırı volatil yatırım araçları dışında en makul ve getirisi yüksek enstrüman oldu sanırım.

  13. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Selamlar, eurobondlar eşimin üzerine olduğu için ayrı değerlendiriliyor. 2023 yılında elde edeceğim temettülerden ilk defa beyanname vermek durumunda kalacağım. O zaman bilgilendirme yazısı yazmayı düşünüyorum.

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, yatırımın başlarında şirket keşfetmek veya yüksek miktarda alım yapmak için kendimizi kasmak yerine tasarrufa odaklanmak ve işin mantığını kavramak daha önemli bence. Gerekirse bu aşamada yatırım fonları alınıp finansal okuryazarlık gelişene kadar bunlara ve altın-döviz gibi araçlara yatırım yapılabilir. Şirket değerleme ve bilanço okumayı öğrendikten sonra yavaş yavaş buradaki para diğer tarafa aktarılabilir. Klasik olacak ama borsada fırsatlar bitmez. En geç her 2 yılda bir kendi krizimizi yaratan bir ülke olarak hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız:)

  15. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, small cap hisseleri tutmada sıkıntı yaşıyorum:) Kurumsallık ve şirket yönetimi kriterleri bende ağır basıyor. Bu nedenle genellikle midcap büyüme şirketleri ve büyük kurumsal şirketler var portföyümde.

  16. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, kısa, orta ve uzun vadeli eurobondları dengeli dağıtmaya çalışıyorum. Bileşik getirisine dikkat ediyorum ve mümkünse her ay pasif gelir alacak şekilde ayarlama yapmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir