Mart 2022 Sonu Portföy Durumu

Mart 2022 Sonu Portföy Durumu

1 Nisan 2022 16 Yazar: Bay Tutumlu

 

 

Herkese selamlar,

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 45 ay olmuş. Bu ay dünya gündemine devam eden savaş ve FED’in ilk faiz artışı damgasını vurdu. FED politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak %0.5’e yükseltti. Piyasa beklentisine uygun gelen bu faiz artışı borsaları çok fazla etkilemezken yıl sonuna kadar beklenen faiz artış sayısı 7, beklenen ortalama yıl sonu faizi ise en az %1.9 civarında. Bundan sonraki toplantılarda 50 baz puanlık artışlar bekleniyor. Savaş nedeniyle artan gerginlik sonucunda birçok emtianın fiyatında artış görüldü. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında önemli artışlar görebiliriz. Aynı şekilde petrol fiyatları da yıllar sonra üç haneli rakamlara ulaştı ve bir süre daha öyle kalacağa benziyor.

Yurt içinde ise artan enflasyon ve işsizlik devam ediyor. Gıda ve akaryakıt fiyatları her gün yeni zirveler tazelerken özellikle sabit gelirli kesim ağır yük altında ezilmeye devam ediyor. Bu da yatırımın ve finansal özgürlüğün önemini bir kez daha bize gösteriyor. hayatımızı idame ettirmek için çalışmak zorunda olduğumuzda işverenimize finansal olarak bağımlı oluyoruz. Bize vereceği zam yaşam düzeyi enflasyonumuzu karşılamayabilir ve buna karşı yapabileceğimiz bir şey yok. Bu nedenle pasif gelir ve hatta finansal özgürlük için yatırım yapmaya çalışma hayatının başlarından itibaren başlamamız gerekiyor.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyünde ufak değişiklikler yaptım. 2022’ye fırtına gibi giren ve çok yüksek varil başı marjlara ulaşan TUPRS portföye girdi. TUPRS alımı için EREGL ve TOASO’dan gelen temettüleri kullandım. Ayrıca DEVA, HEKTS ve EGEEN’de ufak satışlar yaptım. 

Bu ay EREGL, TOASO, ANHYT ve OTKAR temettü ödemeleri yaptılar. Toplamda mart ayı içerisinde 65.489 TL net temettü aldım. Bunun bir kısmını TUPRS alımında kullanırken bir kısmıyla da aynı hisseden alımlar yaptım. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyüm geçen aya göre %13.4 büyüdü.

 
Eurobond tarafında bu ay 1 adet alım yaptım. US900123CG37 kodlu ve 2045 vadeli eurobonddan 1000 usd nominallik ekleme yaparak toplam yıllık eurobond kupon gelirimi 2592.5 usd’ye çıkardım. Eurobond kuponlarından aylık ortalama 216 usd nakit akışı elde ediyorum.
Bu ay ayrıca yurt dışı hisse senedi yatırımına başladım. Bununla ilgili yaptığım twitter paylaşımına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Henüz portföyüm çok küçük olduğu için ayrıca bir bölüm açmak yerine kriptolarla birlikte portföyün döviz kısmında gösteriyorum.
 
 
Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföyüm TL bazında %9.98, usd bazında ise %4.05 büyüyerek 2.73 mn TL’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı 16.052 TL olurken finansal özgürlük oranım %56.68’e yükseldi.
 
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Bay Tutumlu