İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şubat 2022 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar,

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 44 ay olmuş. Bu aya savaş söylentileri ve nihayetinde Rusya’nın Ukraynayı işgaliyle sonuçlanan süreç damgasını vurdu. Hemen AB ve ABD’nin yaptırımları devreye girdi ve önümüzdeki günlerde Putin’i zor bir süreç bekliyor diyebiliriz. Hem istediğini alamadı hem de oldukça ağır yaptırımlara maruz kaldı. Swift sisteminden çıkarılması, bazı rezervlerine el konulması gibi sonuçlardan sonra yönetim sabit kura geçti ve tam sermaye kontrolü uygulamaya başladı. Ülkemiz de yakın coğrafyasında gerçekleşen bu olaydan nasibini aldı ve hem borsada hareketli günler yaşandı hem de Montrö sözleşmesi gündeme geldi. 

Bütün bu hareketlilik içerisinde kişisel portföyümde kulaklarımı gürültüye tıkayarak düzenli alımlar yapmaya devam ediyorum. hedefe ulaşmanın en kısa yolu belki bu değildir fakat beni en güvende hissettiren ve stressiz yolu bu diyebilirim. Yoksa gün içi al sat(trade) yapabilir, viopta kaldıraçlı işlemler yaparak belki karımı maksimize edebilirdim. Fakat bütün bunlar hem sürekli ekran başında olmayı gerektiriyor hem de kontrolünüz dışında gerçekleşen olaylar yüzünden aldığınız bir pozisyon ters tepip sizi zor durumda bırakabilir(viopta temerrüte düşmek gibi) Bu nedenle hikayesine ve karlılığına güvendiğim şirketleri düzenli alıp ekranı kapatmayı beden ve ruh sağlığım açısından daha mantıklı buluyorum.

Piyasaların durumuna bakarsak, şubat başında BIST100 2003 puanda idi, şubat sonunda ise 1946 puanda bulunuyor. Dolar/tl 13.32 tl ile başladığı ayı savaş endişeleri baş gösterince 13.88 tl’den kapattı. Geçen ay havacılık hisselerinde yaşanan yükseliş bu ay tersine döndü ve derin düşüşler gördük. Bu ay ayrıca yıl sonu finansal tabloları açıklanmaya başlandı. Ayrıca temettü kararları da birer birer gelmeye devam ediyor. Şimdi biraz portföyümdeki hisselerden bahsetmek istiyorum.

TOASO portföyümdeki şirketlerden ilk bilanço açıklayanlardan oldu ve hisse başına 5.76 tl ile oldukça dolgun bir temettü kararı geldi. Böylece 2021 yılında iyi bir performans gösteren şirket temettü yatırımcılarını da memnun etmeyi bildi.

 

Ardından büyük abi EREGL bilançosunu açıkladı ve tüm beklentileri aşarak 15.5 milyar tl net kar ve hisse başına 4 tl net temettü açıkladı. Portföyümde açık ara en yüksek temettü Ereğliden alacağım ve oldukça heyecanlıyım. Ton başına favök 413 usd ile rekor kırarken şirket yüksek çelik fiyatları ile satış ve karlılık sorunu yaşamadan faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Ay sonuna doğru ise ALKIM yine beklentileri aşan çok güçlü bir finansal tablo açıkladı. 1.65 tl’ye ulaşan hisse başı karından 0.8 TL brüt temettü kararı alan şirket yıllardır istikrarlı temettü büyümesini sürdürüyor. 2021 kasım ayında devreye giren potasyum sülfat yatırımının 2022 cirosuna olan etkisi takip etmeye devam edeceğim. 

 

Portföyümdeki nadir sanayi dışı şirketlerden olan ANHYT 2021 karından 1.02 tl brüt, 0.92 tl net temettü dağıtma kararı aldı. Geçen ay yüksek fiyatlama nedeniyle bir miktar azaltmış olsam da geleceğinin parlak olduğunu düşündüğüm için portföyde tutmaya devam ediyorum.

 

Ayın son iş gününde ise EGEEN hem finansal tablolarını açıkladı hem de temettü teklifini sundu. Son çeyrekte çok güçlü sonuçlar açıklayan şirket kur farkı karlarıyla da birlikte 600 milyonu geçen net kar açıkladı ve bir rekora imza attı. Temettü konusunda ise beklentilerimin altında kalarak hisse başı 72 tl brüt, 64.8 tl net kar payı dağıtma kararı alındı.

 
Yine aynı gün VESBE de bilançosunu açıkladı ve yine beklentileri oldukça aşan bir tablo oldu. Son çeyrekte kurun yükselmesi nedeniyle finansal giderlerden yüksek miktarda zarar yazması beklenen şirket son çeyrekte 611 mn efk ve 129 mn ebit açıkladı. Ertelenmiş vergi gelirinden gelen destekle birlikte net kar 413 mn tl oldu. Şirket henüz temettü kararını açıklamadı fakat hisse başına 0.5-0.6 TL civarında net temettü beklentim devam ediyor.
 
Bugün içerisinde ISMEN de temettü kararını açıkladı. Brüt 1.126 tl, net 1.014 tl temettü verecek. 6840 adet hissem için 6936 tl net temettü alacağım. Geçen yıla göre %20’lik temettü artışı pek tatmin etmese de hiç yoktan iyidir:)
 
Bunun dışında HEKTS da güzel sonuçlar açıkladı. Tabi yatırım döneminde olduğu için temettü beklemiyorum. Finansal tablolarını açıklamayan şirketlerim DEVA ve YATAS kaldılar. Böylece 2022 yılı için cari temettü gelirim net 81.643 tl oldu. Temettü açıklamayan 3 şirketin de açıklamasıyla yıllık 100 bin tl net temettü elde etmeyi hedefliyorum.
 
Güncel portföy durumu ve pasif gelirler bu şekildedir. Bu ay makul fiyatlandığını düşündüğüm hisselerime ekleme yapmaya devam ettim. 
 

 

 

 

Eurobond tarafında ise bu ay US900123BG46 kodlu ve 2040 vadeli eurobondddan 1000 usd nominallik alım yaptım. Böylece toplam eurobond portföyüm nominal 35 bin usd’ye, yıllık kupon gelirim ise 2526.50 usd’ye yükseldi. Eurobond kuponlarından aylık ortalama 210 usd nakit akışı sağlıyorum. 
 

 

 

 

Bu ay kripto yatırımına da ufak ufak devam ettim. Şu anda kripto portföyümün piyasa değeri 1056 usd civarında. Sahip olduğum coinler ise şu şekildedir. Kriptoda genellikle stake ediyorum ve al tut stratejisini uyguluyorum.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföy tl bazında %4.17, usd bazında ise %0.11 büyüyerek 2.48 mn tl’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı 15.140 tl’ye ulaşırken finansal özgürlük oranım %54.63 oldu.

 

 

 

 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

45 Yorum

  1. Unknown Unknown 1 Mart 2022

    Eurobond biraz arkada kalmis gibi gozukuyor, her ay yatirimlarinizin ne kadarini hisse, ne kadarini eurobond ya da kripto vb yatirimlara dagitiyorsunuz, neye gore her ay karar veriyorsunuz

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mart 2022

    Merhaba, nihai hedefim %70 hisse senedi, %25 eurobond % 5 nakit olan bir portföy oluşturmak olduğu için eurobondun düşük olması normal.

  3. Unknown Unknown 1 Mart 2022

    Benim gibi yolun başında olanlar için en büyük motivasyon kaynağı ve öğretici yol gösterici olduğunuz için teşekkürler. Bereketli olsun. Bol kazançlar.

  4. ggulmez36 ggulmez36 1 Mart 2022

    Sayın hocam Yataş'ı gördüğüm kadarı ile pasif gelir elde etmeyi planlayanlar arasında bir siz bir ben tutuyoruz. Şirketin rekabetçi yanına güveniyorum. Umarım temettü yönünü de güçlendirir ve hayal kırıklığına dönüşmez. Ben portföyümde %5 civarı pay ayırdım. Kazançlarınız bereketli olsun.

  5. Unknown Unknown 1 Mart 2022

    Ne işle meşgulsunuz aylık geliriniz ne kadar

  6. ömer ömer 1 Mart 2022

    benim merak ettiğim ne zaman borsaya ne kadar sermaye ile girdiniz geri dönerseniz sevinirim.

  7. Unknown Unknown 2 Mart 2022

    Tesekkurler yanitiniz icin, hisse senedi %70 olmasinin bir nedeni var mi? Usd olarak daha iyi korumaz mi/getirisi daha iyi olmaz mi, tl hisse senedine gore?

  8. Unknown Unknown 2 Mart 2022

    Usd eurobond, tl hisse senedine gore daha iyi getiri yaratmaz mi demek istemistim

  9. İbrahim Alkan İbrahim Alkan 2 Mart 2022

    Selamlar,
    FIRE yolculuğunda idolüm sizsiniz. Umarım en kısa zamanda hedefinize ulaşırsınız.
    BES'te hangi fonlara yatırım yapıyorsunuz? Aylık yazılarınızda onları da paylaşma şansınız olursa seviniriz.
    Saygılar.

  10. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Sabit getirili bir varlık olan eurobondların hisse senetlerinden daha iyi performans göstermesi istatistiksel olarak uzun vadede mümkün değil. Eğer öyle olsaydı tüm şirketler hiç yatırım yapmaz tüm paralarını tahvile yatırırdı. Değer yaratan doğru şirketler para biriminden bağımsız olarak her zaman diğer finansal yatırım araçlarından daha fazla kazandırmalıdır.

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Rica ederim faydalı olmasına çok sevindim. Başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  12. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Merhaba, Yataş beklediğim performansı gösteremedi ne yazık ki. Hammadde maliyetleri beklediğimden yüksek seyrediyor. Şirket cirosunu artırmaya devam ediyor, temettü konusunda da en az %25 dağıtacaklarını söylemişti Ceo Nuri bey. Umarım ilerde daha yüksek oranda temettü görürüz.

  13. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Merhaba, hisse senedi yatırımına 2018 temmuz ayında aylık alımlarla başladım.

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Selamlar İbrahim bey,
    Yorumunuz için teşekkür ederim. Bes'te fonlarım hisse senedi ağırlıklı, az da borçlanma araçları var.
    Başarılar ve bol kazançlar.

  15. Unknown Unknown 2 Mart 2022

    Merhaba Bay Tutumlu,

    Şubat ayı portföy durumu yazınız için çok teşekkür ederim. Ben de Aralık ayından beridir sizin gibi her ay kendi portföyümün durumunu özetleyen bir yazı yazıyorum. Sizin özellikle eurobond tablolarınızı örnek aldım. Gelir ve giderleri aylık takip etmek tasarruf ve yatırım bilincinin yerleşmesi için çok faydalı oluyor. Ben mutfakta (evde de diyebiliriz) ekonomi diye bir bölüm ekledim aylık yazılarıma. Hem elektrik giderlerini azaltmak, hem de mutfaktaki yemek yaparken uyguladığım tasarruf yöntemlerimi yazıyorum.

    Çok çok sağ olun. Hedeflerinizin bir bir gerçekleşmesi dileğimle…

    Sağlıcakla kalın

  16. Adsız Adsız 2 Mart 2022

    Sayın Hocam,
    Senelerce calısıyor olmama ragmen, tasarruf, varlık, yukumluluk gibi kavramları ancak cocuk sahibi olup , enflasyon krizine tutulup, alım gucunu hepten yıtırdıkten sonra anlayabıldım (ne acı ki bunların hepsi hepi topu 1 aylık bir surede oldu).
    Ne yapmalıyım diye dusunurken de yaklasık bir hafta once blogunuz aracılıgıyla sizi kesfettim… Hemen tum yazılarınızı okudum. Yola cıkmaya hazırlanan insanlar icin ne kadar guzel bir rol model oldugunuzu bilmenizi istiyorum.
    Sizi canı gonulden kutluyor, kazanclarınızın bereketli olmnasını diliyorum.
    Anladıgım uzere, ne kadar gec de olsa baslamak gerekıyor biryerlerden. Yoksa icinde bulundugum girdabın bir sonu/cıkısı yok… Benım kodlarıma işlenmis "borsa kumardır" algısının dogru olmadıgını da sayenizde anladım.
    Borsa yatırımlarınızla ile ilgili size sormak istedıgım bir konu var. Anladıgım kadarıyla borsa yatırımlarınız sadece Turkiye piyasasında. Yurtdısı piyasalarında (ozellikle de ABD borsalarında) islem yapmamanızın ozel bir nedeni var mıdır?
    Cehaletimi mazur gorun ama anlayabıldıgım kadarıyla ABD borsalarının getırısı hep TR den yuksek olmus gorunuyor (belki de yanlıs bır cıkarım bu ama dolar bazlı TR endexi hep ABD ye yenılmıs gorunuyor). Tabı yurt dısı islem yapmanın, islem maliyeti / vergi / veraset konularında bilmedıgım dezavantajları da olabılır.
    Cevap verebılırsenız cok mutlu olurum.
    Sizi tekrar tebrik eder bol kazanclar dilerim.

  17. Adsız Adsız 2 Mart 2022

    Bizlere kıymetli tecrübelerinizi anlattığınız bu yazı serileri için öncelikle teşekkür etmek isterim.
    Benim merak ettiğim bir konu var cevabınızı paylaşırsanız sevinirim. Eurobond alım-satımlarını hangi kurum/platform üzerinden gerçekleştiriyorsunuz?
    Teşekkürler.

  18. Adsız Adsız 2 Mart 2022

    Hocam daha once belırtmısti cesıtlı cevaplarda. Isbankası ve TEB kullanıyor.

  19. Adsız Adsız 2 Mart 2022

    merhabalar;

    Portfoyünüzdeki hisselerden hala ucuz olduğunu düşündüğünüz var mı?

  20. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Merhaba, evet var tabiki. Makul olduğunu düşündüklerimden alımlar yapıyorum.

  21. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Selamlar teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Eurobond işlemleri için teb ve iş bankası kullanıyorum.

  22. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Merhaba,
    Düşünceleri yazıya dökmek bazen çok işe yarıyor. Özellikle yatırım kararlarını alırken bir kenara not düşmek ve sonra geri dönüp bakmak oldukça faydalı. Gelir gider tabiki için de aynı şekilde çeşitli uygulamalar var veya excel tablosu kullanılabilir.
    Umarım hedeflerinize ulaşırsınız, başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  23. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2022

    Merhaba,
    Alım gücünün azalması özellikle son aylarda birçok kişiyi ultra tasarruf moduna itti. İnsanlar maaşlarının dahi kendilerini enflasyona karşı koruyamadığını görünce yatırıma yöneldiler. Zararın neresinden dönerseniz kardır diye düşünüyorum. Geç de olsa bir yerden başlamak ve sabırla devam ettirmek en önemlisi.

    Yatırım konusundaki sorunuza gelince, ABD piyasaları yaklaşık 12-13 yıldır bir boğa piyasası içinde ve fiyatlamalar oldukça yükselmiş durumda. Ortalama fklar ve cape oranları tarihi zirvelere yakın. Bu durumda o piyasaya girmenin risk olduğunu düşünüyorum. Daha iyi bildiğim ve tanıdığım, ayrıca ucuz olan Türk şirketlerine yatırım yapıyorum(şimdilik) Vergi konuları da işin başka bir boyutu tabii.

    Başarılar ve bol kazançlar dilerim.

  24. Earlyreefing Earlyreefing 2 Mart 2022

    Ben de varım 🙂 Yalnız değilsiniz.

  25. Mustafa Mustafa 2 Mart 2022

    Merhaba hocam böyle detaylı paylaşım için teşekkürler, Bu ay hangi hisselerden hangi fiyatlara aldınız hocam?

  26. Adsız Adsız 3 Mart 2022

    Çok teşekkür ederim hocam. Sizi tweeter dan da takip edıyorum. Bazı gonderilerinizin altına yapılan saçma sapan yorumları gorunce de cok uzuluyor/sinirleniyorum (sizin ozverinizi takdir edip nasıl basarmıs diye anlamaya calısacagına yok oyle degıldır , yok oyle olmaz gibi toksik sızıntı yorumlar gordugum icin bunu soluyorum). Sizden ricam lütfen gunun birinde bu art niyetli cahillere kızıp bizleri paylasımlarınızdan mahrum bırakmayın… Insallah hedefinize en kısa surede ulasırsınız (yolu zaten bitirmek uzeresınız). Tekrar tesekkur eder bol kazanclar dilerim.

  27. Aşır Akgül Aşır Akgül 4 Mart 2022

    Hocam merhaba,
    Öncelikle bana ve aileme yol gösterici olduğunuz için teşekkür ederim. Geç tanışmış olsakta sizin gittiğiniz yola koyulduk bizde. Şimdilik 4 aydır düzenli alıma başladım ve bir gün sizin yazdığınız "Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 44 ay olmuş." gibi yazmak istiyorum bir kenara.
    Allah tekerinize taş değdirmesin. (Hem bisiklet kullanırken hem de tüm hayatınızda)

    Benim size üç sorum var;
    VESBE-ALKIM-ISMEN hedeflediğini hisse değeri nedir?
    HEKTS yatırımınızın Hedeflediğini hisse değeri nedir? Ve Temmettü dağıtımı yapma ihtimali var mı?
    EGEEN için geç kalmış sayılır mıyız?

  28. Adsız Adsız 4 Mart 2022

    Bay tutumlu hocamda müsade ederse blog sayfanızı soylesenizde sizide takip etsek.

  29. Adsız Adsız 4 Mart 2022

    Hocam öncelikle bütün yazılarınızı okuyorum ve ilham kaynağı oluyorsunuz. Emeğinize sağlık umarım hedefe daha erken ulaşırsınız.

  30. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 5 Mart 2022

    Merhaba, çok teşekkür ederim desteğiniz için. Bu blogu açarken hedefim bu işin yapılabileceğini göstermek ve motivasyon sağlamaktı. Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşırız.

  31. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 5 Mart 2022

    Selamlar, çok sağolun geç başlamak hiç başlamamaktan çok daha iyidir.
    Hisse sorularınıza maalesef spesifik cevaplar veremeyeceğim. Hem yönlendirme olmaması açısından hem de spk nezdinde suç olduğu için. Sadece şunu söyleyeyim, bahsettiğiniz şirketlerin hepsinde yatırımım olduğu için detaylı araştırmış birisi olarak rahatlıkla çok kaliteli şirketler olduklarını söyleyebilirim. HEKTS 2018 ve öncesinde yüksek oranda temettü dağıtıyordu. Yatırımları ve borçları azaldığında muhakkak temettü dağıtacaktır.

  32. Adsız Adsız 6 Mart 2022

    Merhaba Bay Tutumlu,

    Yazılarınızdan edindiğim bilgiler ufkumu açıyor. Birçok kişi gibi benimde hayatıma dokunduğunuz için teşekkür ederim.

    DEVA'nın değerlemesi ile ilgili anlayamadığım bir şeyler var. Karının neredeyse tamamını imtiyazlılara veriyor. Dolayısıyla KY olarak bize kar artışının hisse fiyatına yansıması kalıyor değil mi?

    Düşünce olarak şöyle bir varsayım yapsak, şirket satılmayacak ve kar dağıtımı hep böyle devam edecek, bu durumda şirketin değeri biz KY için 0 olmaz mı?

    Yani sorum şu oluyor heralde: KY neden böyle bir şirkete yatırım yapar, şirket satılırsaya bahis mi oynuyoruz?

  33. Ozgur Ozgur 7 Mart 2022

    Merhaba, DEVA için bilanço sonrasında yatırım stratejilerinizde değişiklik oldu mu? Hedef lot sayısınız aynı kaldı mı, alım ve ya satım yönünde işlem yaptınız mı? Teşekkürler

  34. Aşır Akgül Aşır Akgül 10 Mart 2022

    Sayenizde başladık ve umarım devam eder başarılı oluruz. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

    Tasarruf önerileriniz ve yöntemlerinizi yine portföy paylaşır gibi paylaşmayı düşünür müsünüz? Zira 2018 yılından beri yaşadığınız tüm tecrübeler çok kıymetli olmalı.
    Pazar alışverişlerinden, taşımalık yemek planlarınıza kadar her türlü detay fazlasıyla tecrübe barındırıyor. Bizlerde kendi işleyişimize dahil etmeye gayret ederiz.

  35. Muhammet Muhammet 11 Mart 2022

    Merhaba blogunuzu baştan sona okudum verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim. Portföyünüzde 10 hisse var ben size şöyle bir soru sormak istiyorum. Eger portföyü 5 hisseye düşürmeniz gerekse hangilerini tercih ederdiniz

  36. MuratAkin MuratAkin 12 Mart 2022

    Hisse senedi ve eurobond kupon gelirleri bu sene beyan sınırını aşacak gibi duruyor. 70000tl limitinin altında kalmak için bir çözüm var mı aklınızda?

  37. Unknown Unknown 17 Mart 2022

    yakınınıza bır kısmını transfer edınız eşiniz anne baba vb.. veya çok fazla vergi çıkmayabılır bır hesaplayın öyle karar verınız

  38. Sympa Sympa 19 Mart 2022

    Merhabalar, yilbasindan beri Is Bankasi uzerinden hic Eurobond alamadim, Mevcut adetler hep sifir gozukuyor. Siz IS Bankasindan nasil alim yapiyorsnuz acaba paylasabilir misiniz? Tesekkurler

  39. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, DEVA yatırım stratejimde bir değişiklik yok. Bir miktar satış yaparak TUPRS almıştım fakat geri kalan hisselerim büyük oranda duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir