İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kasım 2021 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar,

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 41 ay olmuş.  Kasım 2021 yatırım hayatımın en ilginç ayı oldu diyebilirim. Merkez bankasının faiz indirmesiyle başlayan süreçte hızla yükselen dolar/tl ve usd bazında ucuzlayan borsanın buna tepki yükselişi bize ilginç günler ve haftalar yaşattı. Bunun yanında Güney Afrika’da ortayan çıkan yeni Covid-19 varyantı piyasaları tehdit etmeyi sürdürüyor. Çok fazla uzatmadan piyasaların genel durumuna geçelim.

SP500 geçen ayı 4551 puandan kapatmıştı, şu anda ise 4572 puanda bulunuyor. Genel olarak yatay bir görüntü sergiledi. Dolar geçen ayı 9.61 tl’den tamamlamıştı, an itibariyle ise rekor yükselişle 13.37 tl’de bulunuyor. BIST 100 endeksi ise 1522 puandan 1809 puana yükselerek kısmen dolara eşlik etti. Bu ayın kazananı usd bazında gelir elde edenler, kaybedeni ise tl mevduatta kalanlar oldu diyebilirim. Hisse senetleri bana göre hala servet üretme ve bunu artırmanın en iyi yolu. Bu yolda bazen zorluklarla karşılaşsak da sonuçta değer üreten ve finansal olarak sağlam şirketler bu durumdan sıyrılmayı başaracaktır.  

Portföy durumuna gelecek olursak bu ay portföye dışardan ekleme yapmadım. Doların ani yükselişinden olumsuz etkileneceğini düşündüğüm AKGRT hisselerimi 8 tl civarından satarak EREGL, VESBE, DEVA ve YATAS ekledim. Alım satımlarımı kimsenin etkilenmemesi maksadıyla gecikmeli olarak sadece ay sonu raporlarında yazıyorum. Bazen bu geçişlerden zarar ettiğim de oluyor, kimsenin benden etkilenerek alım satım yapmasını istemediğim için böyle bir yola başvuruyorum.

Bu ay vadeli piyasalarda işlem yapmaya devam ettim. 1660 civarlarından almış olduğum BIST30 endeks long kontratlarım vardı. Bunları piyasanın doygunluğa ulaştığını düşündüğüm 1950 puan civarından sattım. Şu anda vadeli piyasalarda 32 bin TL civarında nakitim mevcut.

Güncel hisse senedi portföyü bu şekildedir. Bu ay hisse senedi ve vadeli portföyüm %28 civarında değer kazanarak 1.4 mn TL barajını geçti.  

 
Bu ay hiç temettü almadım. Toplamda 327.5 usd eurobond kupon geliri elde ettim. Böylece toplamda bu yıl elde ettiğim temettü geliri 44.461 tl, eurobond kupon geliri ise 2082 usd oldu. Sürpriz bir temettü kararı açıklanmaz ise yılı bu şekilde kapatıyorum. Bu yıl ilk defa pasif gelirlerim ile harcamalarımın neredeyse tamamını karşılayabildiğim bir yıl oldu. Bunun için temettü aldığım şirketlerime ve eurobond kuponları için TC hazinesine minnettarım:)
 
Eurobond tarafında bu ay işlem yapmadım. Hiç vadesiz dövizim kalmadığı için alım yapamamakla beraber CDS’in 500 üzerinde seyretmesi alım için uygun seviyeler olduğunu gösteriyor. Bu seviyelerde kalırsa aralıkta bir alım düşünebilirim.
 
Güncel portföy durumu ve pasif gelirler bu şekildedir. BIST100’ün %18.8 değer kazandığı kasım ayında toplam portföyüm tl bazında %30’luk rekor yükselişle 2.2 mn TL’ye ulaşırken, usd bazında %6.5 kayıp yaşadı. Finansal özgürlük oranım da sıçrama yaparak %70 seviyesini geçti. Bu günler de geçer, biz yeter ki tasarruf ve yatırıma devam edelim. Tüm yatırımcı dostlarıma bol kazançlar dilerim.
 
Bay Tutumlu
 
(Google finance hata verdiği için usd grafiğini ekleyemedim)

30 Yorum

  1. Adsız Adsız 30 Kasım 2021

    Hocam selamlar,

    Ne kadar dışardan ilave yapıldı ya da portfoyde para çekildi mi bilmiyorum ama ocak ayı ile kıyaslayınca portfoyde %12 lik bir küçülme var. 186k dan 164k ya gelmiş toplam değer. Yılsonu için öngörünüz nedir.

  2. yunus yunus 30 Kasım 2021

    hisse senetlerinin tamamı bist mi hocam? yabancı borsalardan hisse alımı yapıyor musun? s&p veya nasdaq.

  3. Adsız Adsız 30 Kasım 2021

    Merhaba,

    öncelikle elinize sağlık. bu paylaşımlarınızın ne kadar ilham verici olduğunu bilmenizi isterim, umarım bir yerde sıkılıp bırakmazsınız.

    siz hatırlamazsınız ama ara ara yorum bırakıyorum.
    26 yaşında beyaz yakalı bir çalışanım.
    Portföyüm küçük 100binin altında , 9 aydır toaso eregli ve vesbe biriktiriyorum aylık tasarruflarımla.
    Toaso maalesef çok fazla yükseldi %170 kar ile portföyde ve almaya elim gitmiyor.:)
    Eregli ve vesbe için ise devam. siz olsanız yeni bir hisse mi eklerdiniz yoksa belli bir müddet aynı hisseleri biriktirmek mi daha mantıklı?

  4. ArtizKiran ArtizKiran 30 Kasım 2021

    Merhaba,
    Portföyünüz tl olarak %30 büyürken, %6,5 dolar bazında düşmesi size ne hissettiriyor. Bende size benzer bir portföy dağılımı ile hareket ediyorum ancak dolara karşı poisyonumun azalması ve dolarında kendi içinde enflasyona göre eriyen bir kaynak olması, motivasyonumu kötü etkiliyor. Siz bu sorunsalı aşabiliyor musunuz?

    Bir diğer konuda geçtiğimiz ay paylaştığınız araç bedeli portföyünüzde 130k tl iken bugün 200k tl olması sizce reeliteye dönüştürülmek istense karşılık bulabilir mi? (Not: ben arabamın değerini akranlarından daha ucuza satarak, yatırıma yönlendirdim)

    Teşekkürler

  5. Ozan Ozan 1 Aralık 2021

    merhabalar kullandığınız excelin son halini paylaşır mısınız rica etsem?

  6. Hocam çok önemli bir konuda acil yardımınıza ihtiyacım var.

    Eurobond vergilendirmesini öğrenebilir miyim

    Vergilendirilirken aldığımız maaş da eurobond ile birlikte mi vergilendiriliyor yoksa ikisi ayrı ayrı mi vergilendiriliyor ? Örnek verecek olursam diyelim ki 2021 yılında 250 bin TL maaş geliri elde ettik ve 250 bin TL de eurobond geliri elde ettik. Ikisi birlikte 500.000 TL olarak mı vergilendirilir yoksa her iki gelir de ayrı ayrı 250 bin TL olarak mı vergilendirilir? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Aralık 2021

    Selamlar, doların ani yükselişi sonrası portföy dolar bazında eksiye geçti. Usd'nin stabil hale gelmesiyle tekrar artıya geçecektir. Yıl sonunu bilmem ama uzun vadede doları yeneceğimi düşünüyorum.

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Aralık 2021

    Selamlar, şimdilik BIST'e yatırım yapıyorum. ABD borsaları ucuzlar ise oraya da bakabilirim ilerde.

  9. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Aralık 2021

    Merhaba, çok teşekkürler yorumunuz için. Sıkılmak değil ama bir süre sonra tekrara düştüğümü hissedersem raporları 3 aylık yapabilirim.
    Sorunuza gelince, elinizdeki hisselerin dolara karşı grafiklerine bakarsanız aslında o kadar da pahalı olmadığını göreceksiniz. Bu şirketlerin hepsi usd veya euro ile ürün satıyorlar. Bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
    Başarılar ve bol kazançlar.

  10. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Aralık 2021

    Merhaba,
    Aslına bakarsanız portföyüm arttığı için seviniyorum fakat ülkenin durumu için üzülüyorum. Şirketlerimin uzun vadede usd ve enflasyona karşı ezilmeyeceğini düşünsem de sabit gelirli vatandaş için maalesef önümüzdeki birkaç yıl kötü geçecek.
    Araç konusunda ise yıl başından beri güncelleme yapmamıştım. Genellikle yılda bir kez yeniden değerleme yapıyorum. Yani aslında aracın değeri geçen ay da 130k değildi.
    Saygılar ve bol kazançlar.

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Aralık 2021

    Merhaba,
    Eurobond vergilendirmesi menkul kıymet sınıfına giriyor. Bu nedenle ücret gelirleri buna dahil değildir. Eurobondlar ile beraber hesaba katılacak menkul kıymetler,
    hisse senedi temettüsü
    devlet tahvili
    hazine bonosu
    yatırım fonu
    kira sertifikası vb ürünlerdir.
    Başarılar ve bol kazançlar.

  12. UPTOWNİSTANBUL UPTOWNİSTANBUL 4 Aralık 2021

    Merhabalar; öncelikle finansal özgürlük yolunda başarılı bir şekilde ilerlemenizi tebrik ederim.
    Yıl içersinde aldığımız eurobondu bozdurur isek kur farkından gelir vergisi çıkıyorum bilğiniz vardı?
    Örneğin 10.000$ nominal değerli eurobondu kur 8 tl iken aldık kur 13 lere geldiğinde bozdurduk 80.000Tl ile 130.000TL bin farkı 50.000TL bu kazançtan vergi doğuyormu? Selamlar sevgiler

  13. Adsız Adsız 7 Aralık 2021

    hocam merhabalar, ben 21 yaşında bir öğrenciyim ve temettü yatırımı son zamanlarda epey ilgimi çekti. ülkenin durumu malum, insan gibi yaşayabilmek için elimizi taşın altına koymak durumundayız. bist ya da kripto piyasalarında geçmişim çok yok. buna bağlı olarak teknik/temel analiz de bilmiyorum. yalnızca, temettü camiasında ismini çok sık gördüğüm bazı hisseleri (eregl, vesbe, doas, toaso, bimas, hekts) portföyüme eklesem ve elime geçen her parayla bunlara ekleme yapsam bile 5-6 yılda belki benim açımdan iyi olabilir ancak maliyetlendirme konusu çok kafamı karıştırıyor. örneğin eregl şu an 25.44 ve ben yalnızca ismini çok duyduğum için bu hisseyi alsam ne kadar doğru olur? yakın zamanda belki eregl düşecek ve yeni bir alım noktası oluşacak, bunlara çok dikkat etmeli miyiz?

  14. Adsız Adsız 8 Aralık 2021

    Araba daha önce usd miktarını hesaplarken dikkate alınırken, şu anda alınmıyor görünüyor, farkın sebeplerinden biri bu sanırım. Ayrıca 2021 Ocak ayı doların en düşük ay olduğu için, kıyaslayınca portföy usd bazında küçülmüş görünüyor. Ancak daha geniş açıdan bakınca; 2019 Aralık ayıyla Kasım 2021'i kıyaslayınca ise usd bazlı % 83 getiri var. Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

  15. Tarık Kaya Tarık Kaya 12 Aralık 2021

    Hocam selamlar, bloğunuzu çok geç keşfettim diyeyim, büyük dikkatle takip ediyorum ama artık, emeğinize sağlık.

    Ben eurobond ile ilgili soru sormak istiyordum. Kendim de eurobond yatırımı yapmak istiyorum ama bulabildiğim işbanktaki fiyatlara göre çok daha uygun almışsınız veya maletmişsiniz. Önetiniz nedir? Hangi kurumdan alfınız siz, yardımcı olursanız sevinirim

  16. Hakan Hakan 15 Aralık 2021

    Bay tutumlu bey iyi günler.Eurobond kuponlarından vergi kesintisi yapılıyormu diyerek osmanlı yatırıma başvurduğumda kupanlardan vergi kesintisi olduğu söylendi.Ben vergi dilimine girmediğim halde aldığım kupon ödemesinden vergi kesiliyor mu?Bu konu hakkında bilginiz var mı teşekkürler.

  17. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 15 Aralık 2021

    Selamlar çok teşekkür ederim. Eurobondlarda kur farkı vergisi var fakat alım ile satım arasında tüfe endekslemesi yapılıyor. Daha detaylı bilgi için 2020 vergi rehberine bakabilirsiniz.

  18. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 15 Aralık 2021

    Selamlar öncelikle bu erken yaştaki farkındalığınız için tebrik ederim. Finansal okuryazarlık bir süreç ve az bilmek hiç bilmemekten daha tehlikeli olabilir. Hiç bilginiz yoksa öğrenme sürecini fon alarak değerlendirebilirsiniz.
    Sabit twitimdeki yazıların da faydalı olacağını düşünüyorum. Şimdiden bol kazançlar.

    https://twitter.com/BayTutumlu/status/1454143149782224914

  19. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 15 Aralık 2021

    Selamlar. eurobond yatırımlarımı genellikle cdsin yüksek olduğu zamanlarda yapmaya çalışıyorum. Böylece düşük maliyetle alım yapabiliyorum. Kendi stratejime göre uzun vadeli tahvillerde %7.5, kısa ve orta vadelerde ise %6.5-7 bileşik getiri makul bana göre.
    Başarılar ve bol kazançlar.

  20. Hakan Hakan 15 Aralık 2021

    Yanıtınız için teşekkürler bay tutumlu.Siz 17/02/45 vadeli eurobondunuzun senelik 66.25 dolarlık gelirinizden hiç bir kesinti olduğunu gördünüz mü.Ne ilginçtir ki fon yönetiminde bulunan bir yönetici kendiniz reel alırsanız kuponlarda vergi kesintisi olduğunu söylüyor.Tekrar teşekkür ederim.Yolunuz açık olsun.

  21. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 15 Aralık 2021

    3 yıldır kupon alıyorum bir kez bile kesinti olmadı.

  22. Angel's_Share Angel's_Share 18 Aralık 2021

    Bende hocamın yorumuna ek yapayım. Kuponlarda kesinti olmuyor, eurobond gelirleri beyana esas olduğundan her yıl mart ayında alt limitin üstünde bir gelir elde ettiyseniz, beyan etmeniz gerekiyor. 2021 için 53000 tl idi vergi 0 rakamı. Fakat bu rakam içinde kira gelirleri temettü gelirleride var. Dolayısıyla vergi kanununu iyi okumanız bu tip beyana esas gelir elde edilen varlıklara yatırım yaparken önem arzediyor.

  23. Adsız Adsız 22 Aralık 2021

    ( Toaso Eregl İsmen Vesbe ) Uzun zamandır yatırım fonlarıyla yatırım yapıyorum çok popüler olan temettü verimliliği net kar artışına bakarak tercih ettiğim bu 4 hisseyi biriktirme kararı aldım bireysel emeklilik de yaptığım gibi birikimlerimi bu şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum. not niteliğinde söylemek istediğiniz birşey var mı kalem kağıt vereceğiniz cevabı bekliyorum.

  24. Adsız Adsız 27 Aralık 2021

    Merhaba, naçizane önerim gerçek maliyetin dolayısıyla karın doğru değerlendirilebilmesi için hisse senedi tablonuza ne kadar süredir elde tuttuğunuzu gösteren vade sütunu eklemenizdir.

  25. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, şirketleriniz çok güzel. Bunların yanına belki midcap ya da smallcap bir büyüme şirketi eklerseniz getiriyi artırabilirsiniz. İyi araştırmak şartıyla tabiki.

  26. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mayıs 2022

    Merhaba, öneriniz için teşekkür ederim. Bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir