Barista FIRE Nedir?

Barista FIRE Nedir?

11 Eylül 2021 2 Yazar: Bay Tutumlu


Herkese selamlar,

Geçen haftaki yazımda Coast FIRE hakkında temel bilgiler vermiş ve matematiksel altyapısından bahsetmiştim. Coast FIRE genel olarak çalıştığı işte mutsuz olup iş ya da sektör değiştirmek isteyenler için uygun bir konsept. Bulunduğu ortamda dişini sıkıp 5 yılda hedefine ulaşmak yerine belli bir birikime sahip olup yeni heyecanlar denemek isteyenler tarafından rağbet görebilir. Cebinizde Coast FIRE yapacak kadar para varken kendi işinizi kurmayı deneyebilir, başka bir sektöre geçebilir ya da 1 yıl ara verip kafanızı toparlayabilirsiniz. Barista FIRE ise bu konsepte benziyor fakat biraz daha fazla birikim gerektiriyor. Şimdi neymiş bu Barista FIRE bakalım.

Tıpkı Coast FIRE gibi bunun da bir matematiksel altyapısı var. Barista FIRE’da sahip olduğunuz portföyden tıpkı klasik FIRE’da olduğu gibi her yıl %4 oranında para çekim yapıyorsunuz. Fakat bu çektiğiniz para tüm harcamalarınıza değil de belli bir miktarına yetecek kadar. Örneğin yıllık harcamanız 100 bin tl ise bunun 50 bin TL’sini çalıştığınız işten 50 bin TL’sini ise portföyünüzden karşılarsanız klasik finansal özgürlüğe göre aşırı stresli ve sizi yıpratan işinizi çok daha erken bırakabilirsiniz. İşin sırrı çalışma hayatından tamamen çıkmadan yarı zamanlı bir işe ya da freelance çalışmaya geçmek ve dolayısıyla hayat kalitenizi artırmak. 

Bu kavrama Barista FIRE denmesinin nedeni, ABD’de Starbucks ve bazı diğer kahve zincirlerinin yarı zamanlı çalışanlarına sağlık sigortası hakkı tanıması. Herhangi bir işte çalışmazken sağlık sigortanızı kendiniz ödemek durumunda olduğunuzdan, gerçekte tam zamanlı çalışmak zorunda olmayan ve portföyü belli seviyeye erişmiş kişiler Starbucks’ta yarı zamanlı barista olarak çalışarak hem ücretsiz sağlık sigortasından faydalanıyor hem de portföyünden para çekme oranını sınırlayarak finansal özgürlük planını sağlamlaştırıyor. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren oldukça popüler olan bu yaklaşım bu tarz kahve zincirlerinde sadece alt gelir seviyesinde kişiler çalışır algısını da yıkmayı başarmış durumda.

Tabii ki sadece barista olarak çalışmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yarı zamanlı iş ya da freelancer olarak çalışmak da seçenekler arasında. Önemli olan sahip olduğunuz portföye göre para çekme oranınızı %4 ile sınırlayarak geri kalan harcamalarınızı bir şekilde aktif geliriniz ile finanse etmek. Ücretli öğretmenlik ya da danışmanlık yapabilir, ek iş olarak ev-araba alıp satabilir, mevsimlik işçi olarak bile çalışabilirsiniz. Kazanmanız gereken miktar normal ücrete oranla düşük olduğu için canınızın istediği kadar çalışır hatta bazı aylar hiç çalışmadan kafa bile dinleyebilirsiniz. Finansal özgürlük işte bu kadar güçlü.

Barista FIRE konseptinin matematiksel altyapısını merak eden ve kendi rakamını hesaplamak isteyenler için linki bırakıyorum. Usd ya da TL bazında hesap yapabilir, işinizi ne zaman bırakabileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Barista FIRE hesaplama

Kendim için hazırladığım örnek üzerinden anlatayım. Rakamlar usd görünüyor ama siz onları TL olarak düşünebilirsiniz.

Şu anda 33 yaşındayım ve 1.35 mn TL’lik bir yatırım portföyüm var. Barista FIRE sonrası 120 bin TL’lik yıllık harcamayı finanse etmek için aylık 4 bin TL’lik bir işte çalıştığımı düşünelim. Yıllık %10 reel getiri(%25-%15 enflasyon) ile Barista FIRE’a ulaşmak için 2 yıl daha bulunduğum işte çalışmam gerekiyor. Daha sonrasında yarı zamanlı işimde ayda 4 bin TL’ye çalışarak 40 yaşında klasik finansal özgür olabiliyorum. Eğer şu anki işimi bırakmaz isem 4 yıl daha çalışarak 37 yaşında klasik FIRE’a erişebiliyorum. Burada daha önce de söylediğim gibi şu anki işinizde ne kadar mutsuz olduğunuz öne çıkıyor. Eğer bir an önce işi bırakmak istiyorsam barista FIRE macerasına atılarak erken emeklilik hayatının tadına bakabilirim. Veya birkaç yıl daha dişimi sıkarak 37 yaşında klasik finansal özgürlüğe erişebilirim.

Sizin Barista FIRE rakamınız nedir? Yarı zamanlı çalışmayı düşünür müydünüz?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu