Eurobond, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır. Yani eurobond alarak bir nevi eurobondu ihraç eden kuruma yabancı para cinsinden borç vermis oluyoruz. Bu, T.C hazinesi olabileceği gibi çesitli bankalar ve şirketler de olabilir. Adında euro olması, eurobondların sadece euro cinsinden çıkarılabileceği anlamına gelmemektedir. Dolar cinsinden de ihraç edilebilirler. Ben devlet garantili olduğu icin genellikle 5-30 yıl vadeli ihraç edilen usd cinsinden hazine eurobondlarını tercih ediyorum. Çok büyük oranda kuponlu olarak çıkarılan devlet eurobondlarının usd cinsinden olanları yılda 2 kez, euro cinsinden olanları ise yılda 1 kez kupon ödemesi yapmaktadır.
Nasıl Alırız?
Esasında eurobondlar büyük ve kurumsal yatırımcılar icin ihraç edilirler. Tahvilin kupon oranı o zamanki faiz oranları ve ülke ekonomisinin durumuna göre belirlenir. İhraç tarihinden sonra da yine faizler ile ters orantılı olacak sekilde eurobond fiyatları hareket eder. Tahvillerin ihraç bilgilerine(prospektüs) ilgili tahvilin kodunu bourse.lu sitesinde aratarak ulaşabilirsiniz. Minimum alım miktarları değişmekle birlikte 200 bin usd ve katları şeklindedir. Kurumsal yatırımcılar ve finansal kuruluşlar(bankalar) aldıkları bu eurobondları ikincil piyasada uzerine komisyon koyarak bireysel yatırımcılara satarlar.
Ülkemizde birçok büyük bankadan hazine eurobondu alabilirsiniz. Benim bildiklerim, Is bankası, Ziraat bankası, TEB, Garanti Bankası, Denizbank, HSBC. Kendi bankanızı arayarak ya da şubeye giderek minimum alim-satım miktarlarını öğrenebilirsiniz. Benim işlem yaptıgım bankalardan iş bankası, TEB ve Garanti Bankasında minimum alim miktarı 1000 usd.(son günlerde Garanti bankasında min alim miktarı 10 bin usd olarak güncellendiğine dair yorumlar paylaşıldı) Internet bankacılığı ya da şubeden satın alabilirsiniz. Alim saatleri değişmekle birlikte is günlerinde 11-17 arası diyebiliriz. Alim satım marjları %1.5 seviyesinde, herhangi bir komisyon veya saklama ücreti alınmıyor. Bazı bankalar t+2 valorlu olarak islem yaparken bazıları direkt olarak stoktan alıma izin vermektedir.
Neden Alinmali?
Hepimiz hisse senetlerine yatırım yapıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin bazilarinin döviz pozisyonları arti bazilarinin ise döviz borcu mevcut. Özellikle döviz borcu yüksek olan şirketler, kriz ve kur dalgalanmalarından olumsuz etkileniyorlar. Ya da yatırım yaptığımız şirketin yurt dışına ihracatı olmayabilir. Dövizle alıp TL ile satış yapan bir şirket de yine kur dalgalanmasından olumsuz etkilenecektir. Bu gibi durumlara karşı, hedge mekanizması olarak portföyümde bir miktar eurobond bulunduruyorum. Bunun dışında uzun vadede aydan aya sabit usd getirisi elde etmek istiyorum. Ülkemizde yerel para birimimize olan güven maalesef düşmüş durumda. Bu nedenle finansal özgürlük yolunda pasif gelir hedeflerimi usd cinsinden takip etmeyi daha mantıklı buluyorum. Uzun vadede usd/try paritesinin artacağını da öngörürsek sabit usd geliri elde etmek fena bir yatırım olmayacaktır.
ABD’de tahvil yatırımları her zaman getirilerinin hisse senetlerinden düşük olması nedeniyle ikinci planda kalırlar ve yatırımcılar tarafından pek tercih edilmezler. Ülkemiz gibi risk priminin yüksek olduğu yerlerde ise yabancı para cinsinden tahviller, eğer ülkenin default olmasını yani borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesini beklemiyorsanız dolar bazında ciddi bir fırsat yaratmaktadır. Özellikle bist100 ve bist30 endeksinin uzun vadede dolar bazında yerinde saymasıyla, hisse secmek istemeyen yatırımcılar, eurobond alarak 10 yılda dolar bazında portföyünü en az 2 katına çıkarma potansiyeline sahiptir.
Riski Nedir?
Devlet eurobondlarında birden fazla risk unsuru bulunmaktadır. Bunlar temel olarak faiz riski, iflas riski, kur riski ve yeniden yatırma riski olarak adlandırabiliriz. Faiz riski, tipki diğer tahvillerde olduğu gibi eğer eurobondu vadesinden önce satmak isterseniz piyasa faizleri ile ters orantılı olarak hareket eden eurobond fiyatları yüzünden edebileceğiniz zararın riskidir. Piyasa faizleri yükselirken eurobond fiyatları düşmekte, faizler düşerken ise fiyatlar yükselmektedir. Yani, al-sat uzerinden para kazanma amacında iseniz, piyasa faizlerinin yüksek olduğu zamanlarda alim yapmanız faydanıza olacaktır. Öte yandan vade sonuna kadar tutmayı planlıyorsanız bu risk sizin icin yoktur diyebiliriz. Iflas riski, TC devletinin temerrüde düşmesi yani kupon odemelerini geciktirmesi, yapılandırması veya tamamen ödememesi gibi bir durumla karşılaşılması riskidir. Kur riskini, eğer tl den dönüşüm yapıp eurobond alıyorsanız dolar/tl kurunun sizin aldığınız seviyenin altına düşerek zarar ettirmesi olarak düşünebiliriz. Yeniden yatırma riski ise, piyasa faizlerinin ne olacağı bilinmediğinden alınan kuponların yeniden eurobond olarak degerlendirilmek istenmesi durumunda ayni fiyatlarda yatırılıp yatırılamayacağının bilinememesi riskidir.
Tüm bu riskler içerisinde benim gibi vadesine kadar eurobond tutup kuponları ile pasif gelir yaratma hedefinde olanlar icin en büyük risk iflas riski, digerinin ise yeniden yatırma riski oldugunu düşünüyorum.
Neden usd mevduat degil de eurobond?
Usd mevduatın stopaj oranı su anda %18 seviyesinde ve faiz oranları oldukça düşük.(%1-2) Bu nedenle kısa vadeli usd mevduat ancak eurobond almak icin piyasa faizlerinin yükselmesini beklerken paranin degerini koruma amaçlı uygulanabilir diye düşünüyorum. Bunun dişinde eurobondların uzun vadeli(5-30 yil) yatırım araçları olması, kısa vadeli yatırım düşünenleri usd mevduata yönlendirebilir.
Eurobondların vergi mevzuatı diğer yatırım araçlarından biraz farklıdır. Eurobondlarda kupon gelirleri ve alim-satım kazancı ayrı iki sekilde vergilendirilmektedir.
Hazine eurobondları icin kupon geliri icin stopaj oranı %0 olarak belirlenmiş durumda. Peki bu ne demek oluyor? O takvim yılı içerisinde(2022 yılı icin 70.000 tl olarak belirlenmiş) eurobondlardan elde edeceğiniz kupon geliri olarak beyan limitini aşmazsanız beyanname vermek zorunda degilsiniz. 70.000 tl üzeri kupon geliri elde ederseniz de stopaj %0 olarak uygulanıyor fakat diğer menkul sermaye gelirleriniz(kira, hisse senedi vs) ile birlikte gelir vergisine tabi oluyorsunuz. 70.000 tl’ye kadar olan bu beyanname vermeme serbestisi uzun vadede çok ciddi avantaj sağlamaktadır.
Alim satım kazancı icin ise herhangi bir limite tabi olmadan gelir vergisi diliminize göre vergilendirme yapılmaktadır. Burada satış fiyatı o günkü TCMB kurundan TL’ye çevrilerek alım-satım karı bulunmakta, daha sonra TUFE endekslemesi yapılarak aradaki fark kardan düşülerek net kar uzerinden vergilendirme yapılmaktadır. Detaylı bilgi icin 2020 menkul kıymetler vergi rehberini inceleyebilirsiniz.
Ne zaman alınmalı?
Bu sorunun cevabi kisinin özelinde, ancak kendisi tarafından verilebilecek bir cevap fakat eurobond getirilerini etkileyen parametrelerden kısaca bahsedelim.
T.C hazine eurobondları temel olarak 2 parametreden etkilenir.
1Turkiye CDS
2.ABD uzun vadeli tahvil oranları
CDS bir ulkenin risk primi olarak adlandırılır ve genellikle 5 yıllık CDS dikkate alınır. Bir ulkenin risk primi ne kadar artarsa o ulkenin eurobondlarının fiyatları o kadar düşer yani getirisi o kadar artar çünkü yabancı yatırımcı bu riskli tahvili almak icin daha fazla getiri bekleyecektir. Yani eurobond almak isteyen yatırımcılar CDS’lerin nispeten yüksek olduğunu düşündükleri zaman yatırım yapmaları faydalarına olacaktır. CDS baz puan olarak ölçülür, ornegin Türkiye’nin su anda risk primi 710 bp seviyelerinde. Bu yüzde olarak %7.1’e karşılık gelmektedir.
ABD uzun vadeli tahvil oranları, daha global bir parametre olup FED tarafından belirlenen faiz oranları, ABD ekonomisinin büyümesi, ABD enflasyonu, global riskler vb birçok parametreden etkilenir. Son 1-2 yıldır ciddi sekilde talep alan ve düşen ABD tahvil faizleri FED’in faiz artırım sürecine girmesiyle yükseldi ve şu anda %3.3 seviyelerinde. Tahvil oranları ne kadar yüksek olursa eurobondumuzun da getirisi o kadar yüksek olacaktır.
Bunun dışında elinizde birikmiş usd mevduat yok ise, usd/try kur tahmini yapmak zorundasınız. Toplu parayla eurobond yatırımı yapılmamasını tavsiye etmemin nedeni budur. Önümüzdeki süreçte eğer doların TL’ye karşı deger kazanacağını düşünüyorsanız su anda usdye geçip eurobond almanız mantıklı bir hareket olur. Ancak en iyi tahminciler bile yanılabilmektedir. Bu konuda alacağınız risk eurobondunuzun getirisi konusunda belirleyici olacaktır.
Peki senin stratejin nedir?
Ben toplu parayla alim yapmak yerine, aydan aya biriktirdiğim usd ile dollar cost averaging yöntemini deniyorum. Ek işlerimden gelen bir miktar usd gelirim var, bunun uzerine kupon getirilerim ve kendi yaptıgım eklemeler ile her ay ya da 2 ayda bir 1000 usdlik alımlar yapıyorum. Eurobond alırken hem kısa ve orta vadeli(5-10) yıl, hem de uzun vadeli eurobondlar alıyorum.(15-20 yıl) Hedefim, vergi beyan limitinin altında kalarak yılın 12 ayında pasif gelir elde etmek oldugundan farklı vadelerde eurobondlar alarak homojen bir dagilim yaratmaya çalışıyorum. Eurobond alırken piyasa zamanlaması yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum fakat hisse senetlerinde uyguladığım güvenlik marjının bir benzerini eurobondlar icin de uygulamaya çalışıyorum. Alim icin belirlediğim bir getiri oranı(ornegin %6.5) var ve bu oranın altına inmemeye çalışıyorum. Eğer almak istediğim eurobondun bileşik getirisi bu oranın altında ise bekliyorum veya parami başka alanlarda degerlendiriyorum.
Selamlar bir çok banka ile görüştüm ama genelde eurobond minimum alım tutarları çok yüksek en az limit 100.000 Usd gibi küçük tutarlarla eurobond hangi bankada var? Teşekkürler
Yok öyle bir şey..
Mobilden ve internet bankacılığından istediğiniz miktarlarda alabilirsiniz.
Bankada bankacıya sorarsanız eurobond konusunda doğru bilgi alamazsınız.
Yüzde doksanı yeterli bilgiye sahip değil, bilgi sahibi olan da onların kotasına etki etmeyeceği için satmak istemez.
Merhaba,
öncelikle yazılarınız için çok teşekkürler. teb'de eurobond olarak sadece bir yatırım fonu bulabildim. birçok yatırım fonunda olduğu gibi ciddi bir komisyon söz konusu (1.25%). bahsettiğiniz bu gibi ürünler mi yoksa başka bir üründen mi bahsediyorsunuz?
teb'de benim bahsettiğim ürün bu: https://www.tebportfoy.com.tr/tr-TR/fon/TPL
cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba, hazine eurobondu icin bilgi almaniz gerekiyor. Ozel sektor bondlarinda genelde bahsettiginiz miktarlar gecerli. Bircok bankanin internet subesinden temsilci ile gorusmeden de alabilirsiniz. Benim kullandigim bankalar, is bankasi,teb ve garanti bankasi.
Merhaba, rica ederim begenmenize sevindim. Ben eurobond fonu degil eurobondun kendisini almayi tercih ediyorum. Internet subesinde(mobil degil) yatirim islemleri bolumunde eurobond/dibs kismini gorebilirsiniz.
Merhaba, zaman harcayıp bu yazıyı hazırladığınız için teşekkürler. Fon almak ile Eurobond'un kendisini almak arasındaki avantaj ve dezavantajlar nelerdir? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Eurobond fonlarinda paranin yonetimi sizde degil dogal olarak da al-sat yapabilirler. Kupon odemeleri fonun fiyatina eklenir, yani pasif gelir elde edemezsiniz. Yonetim ucretleri de bana gore yuksek. Bu nedenle tercih etmiyorum.
Avantaji ise eurobondlarda min alim miktari 1000 usd iken fonlarda boyle bir zorunluluk yok.
Saygilar.
Merhaba, bilesik getiri hesabinizi 1000*(1+x)^vade denklemindeki gibi mi yapiyorsunuz? Eurobond olayinda faiz meselesini netlestiremiyorum bir türlü 🙂
Merhaba, bende uzun zamandır eurobond alımı için araştırma yapıyorum, elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Ben işbankası üzerinden işlem yapıyorum ve usd bondlarına baktığımda vade 6 ay diyor, kupon ödemesi neye göre yapılıyor. Örnek olarak,
643 kodlu usd bond ödeme tarihi 05/06/2020 3,5 oran 6 ay 1034 dolara karşılığı aldım bana 05/06/2020 de 22,44 usd mi yatacak?
Merhaba, kupon odemeleri usd icin 6 ayda bir, eur icin 12 ayda bir yapiliyor. Bahsettiginiz eurobondun tek bir kupo odemesi kalmis, 6 haziranda 35 usd kupon odemesi alacaksiniz ayrica bu tarih vade sonu oldugu icin 1000 usd olarak eurobondu geri alacaksiniz. Yani su anda bu bondu alirsaniz net kariniz 1 usd.
Arkadaslar bazi bankalar tahvil bono ve eurobond lari mobil bankacilikta alim satima erisim saglamiyor. Yani pc den girip islem yapabiliyorsunuz.
orumu daha açık hale getireyim 🙂 15/01/2030 vadeli eurobonddan 1216 dolar vererek 1000 nominal değerinde almış oldum. yılda (59,37*2)
118,74 dolar kupon geliri elde edeceğim. 118,74/1216=%9,76 ediyor aldığım faiz. bu eurobondu vade sonuna kadar elde tutarsam; itfada alacağım para ile birlikte 2187 dolar alıyorum. yatırdığım 1216 idi toplamda %79 getiri elde etmişim. Bunu 10 yılda aldığıma göre 1,79^(1/10) dersem bileşik faize koysam %6 faize koymuş gibi olacaktım. siz getiriyi nasıl hesap ediyorsunuz, nasıl hesap edilmeli?
Merhaba, evet bilesik getiri hesabınız doğru fakat özellikle uzak vadeli eurobondlarda bu hesap biraz şaşabiliyor. Başka bizim bilmediğimiz değişkenler giriyor diye düşünüyorum. Alırken sahip olacağınız bileşik getiriyi görebiliyorsunuz, ona göre alım yapmaya çalışıyorum.
Bileşik getiriyi yıl değil de gün bazında hesaplamak gerekir çünkü tüm bondların kupon ödeme tarihleri aynı değil ve birikmiş faiz olayı da var. Şöyle bir hesap yapalım. 15.01.2030 vadelı bondun vade sonuna bugün itibariyle 3518 gün var. Şu anda bu bondun satış fiyatı is bankasında 1389 dolar. Vade sonunda 1000 dolar alacagız ve her 6 ayda bir 59,375 dolar kupon ödemesi yapılacak. Bu bondun kalan kupon sayısı 20 yani 20×59,375=1187,5 dolar kupon alacaksınız. Vade sonunda ise 1000+1187,5=2187,5 dolar elinize geçecek. Burdan elde edeceğiniz kar ise 2187,5-1389=798,5 dolar. ((798,5/3518)x365)/1389=%5.96 bu eurobondun basit getirisidir.
Fakat iş bankasında bileşik getiri kısmına bakarsanız %6.91 görürsünüz. Bu da kuponların tekrar geri yatırılması ile oluşabilecek muhtemel bileşik getiriyi gösteriyor.
Umarım anlatabildim, biraz karışık oldu:)
Sordugum sorunun cevabi burda sanirim. CDSler ayni kalsa bile asllinda en basta odedigimizin cok altinda fiyata satiyoruz elimizdeki eurobond’u. 1389a alinan bondu 1000e satiyoruz. yani 1000 dolari 10 yilligina baglayip 798 dolar net kar aliyoruz. Bunun yerine emlak alip kira geliri elde etmek yada o 1000 dolari BIST30da herhangibir hisseye yatirmak daha mantikli degilmi? yani Bist30un en kotu getirili hissesi bile bu verdiginiz eurobond orneginden kat kat getiri saglar sanki. Goremedigim bir sey mi var hocam? Eurobond neredeyse vadellimevduat gibi birsey bir tik yuksek getirisi var zaten izah etmissiniz yazinizda. kiyas yaparak bir degerllendirme yaparmisiniz lutfen. tesekkurler
Onceki yazılardan cevaplanmamış bir alıntıdır // CDSler ayni kalsa bile asllinda en basta odedigimizin cok altinda fiyata satiyoruz elimizdeki eurobond’u. 1389a alinan bondu 1000e satiyoruz. yani 1000 dolari 10 yilligina baglayip 798 dolar net kar aliyoruz. Bunun yerine emlak alip kira geliri elde etmek yada o 1000 dolari BIST30da herhangibir hisseye yatirmak daha mantikli degilmi? yani Bist30un en kotu getirili hissesi bile bu verdiginiz eurobond orneginden kat kat getiri saglar sanki. Goremedigim bir sey mi var hocam? Eurobond neredeyse vadellimevduat gibi birsey bir tik yuksek getirisi var zaten izah etmissiniz yazinizda. kiyas yaparak bir degerllendirme yaparmisiniz lutfen. tesekkurler
Konuya pek hakim değilim anlamak için okuyorum.Arayıpta bulamadıgım açıklayıcı çok güzel bir kaynak olmuş çok teşekkürler. Benimde anladığım benzer .. Kabaca 10 yıllık bir sürecte çok daha kısa dönemlerde cok daha fazla yatırım aracı ile daha fazla kazanılabilinecek bir rakam olarak düşünüyorum. kur yükselirse karın daha fazla artıyor ama ana parayı geri aldığında kur düşerse zarar edebiliyorsun. Tabi usd olarak aldığın için yine paran usd kalıyor ama yatırım için bir şekilde bozman gerekiyor. Bu yatrımı agresif olmayan parasını bankada TL de tutan birisi için az miktarlı para ile ileriye dönük sabit getirili bir yatırım amacı olarak görmeliyiz değil mi?Hatta kur düşük iken faizi düşük olsa bile vade tarihinde kur yüksekse daha çok kazanırma ihtimali mevcutmudur ? teşekkürler
Ben de iki kez yazmama rağmen gayet karmaşık yazdım diye dertlendim, sanırım konu biraz karışık 🙂 aydınlatıcı cevabınız için teşekkür ederim.
Min 200000usd ve katlari seklinde temin edilen eurobondlar demissiniz. Banka bu miktarlarda alip musterisine 1000usd olacak sekilde mi satiyor tam anlayamadim.
Yanlis anlamadiysam, tek yatirim aracim eurobond olursa, kupon gelirim 40000TL ustu olsa da vergilendirmeye tabi olmuyor ama sadece beyan etmem gerekiyor?
Merhaba Murat bey, eğer sadece eurobond yatırımınız varsa kupon geliri 2019 yılı için 40 bin tl'yi, 2020 için ise 49 bin tl'yi geçerse beyan etmeniz gerekiyor. Beyan sonucunda da güncel vergi dilimine göre %20-40 arası vergi çıkar.
22.000 TL’ye kadar %15
49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası %20
120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, fazlası %27
600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, fazlası %35
600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, fazlası %40
Evet bankalar toplu alıp bir miktar komisyon koyarak parçalı olarak satıyorlar.
Tesekkurler. Sizin portfoyunuzde onemli yuzdenin 'Eurobond' yerine 'Hisse Senedi' olmasındaki sebeplerden biri bu mu? (Riski dağıtmanın yanında)
Oyle ise Eurobond stratejiniz, yıllık kupon toplamının hiçbir zaman beyan limitini aşmaması üzerine mi kurulu? Yoksa 27% oranı belli bir kazancı yakaladıktan sonra göz yumulabilir olur mu sizce?
Kusura bakmayın sorduğum detaylardan dolayı. Dolar mevduat hesabımdaki parayı dogru bir yatırıma yönlendirebilmek istiyorum.
Eurobondlarda şu anki kura göre vergiye tabi olmadan max sahip olunabilecek miktar %7 ortalama kupon oranı ile yaklaşık 100 bin usd. Fakat bu kadar sınıra yaklaşmaya gerek yok bence. Belli bir miktardan sonra(örneğin 60 bin) eşimin üzerinden devam edeceğiz.
Merhaba,
Isbankası'nın eurobond fiyat listesinin 'notlar' kısmında bazı eurobondlar için faiz değişikliği olacagi soyleniyor. Bu sık karşılaşılan bir durum mu? Eger oyle ise vade tarihindeki toplam kazancı on gormek imkansız oluyor değil mi?
Merhaba, benim çok sık gördüğüm bir durum değil. Neden böyle yapıyorlar onu da bilmiyorum açıkçası. Tek bir kupon ödemesinin oranı değiştiği için toplam kazancı çok fazla etkilemez diye düşünüyorum.
Merhaba hocam sizin paylaşımlarınızdan sonra, eurobon hakkında bankalardan bilgi almaya çalıştım. İnanın şube müdürleri dahil hiçbir çalışanın eurobond hakkında bilgileri yok. 23.12.2023 vadeli satış fiyatı: 104.09, alış fiyatı 106.34 eurobond aldım. Bildiğim vade sonuna kadar beklersem elime iyi bir faiz geliri geleceği. Bu alış satış fiyatları iki bankada farklı olmasına rağmen getiri her iki bankada da aynıydı galiba. (İş ve vakıf)
Ben eurobondu 104.09 dan mı almış oldum.
26 martta kupon ödemesi ile tekrar eurobond almak daha mantıklı galiba.
Vadesine kadar beklemeyi düşünüyorum. Ancak vadesinden önce bozdurmanın avantajlı olduğu dönem olmuyormu.
Oluyorsa, fiyat 104.9 un üzeri rakama satarsam mı avantaj oluyor.
Biraz karışık oldu galiba.
Selamlar, öncelikle hayırlı olsun. Maalesef işi bilen birisine denk gelmezseniz işiniz zor. Genellikle eurobond konusunda bilgisi olan bir danışmana denk gelmek mümkün olmayabiliyor. Siz 106.34'ten aldınız eurobondu. 23 haziranda 36.25 usd kupon alacaksınız. Bundan sonra da 6 ayda bir aynı kuponu almaya devam edeceksiniz vade sonuna kadar. Vade sonunda da 1000 usd olarak bondu geri alacaksınız. bu arada eurobondun değeri aldığınız fiyatın üstüne çıkarsa kar amaçlı satabilirsiniz fakat vergi ödemek durumunda kalırsınız.
Eurobond alırken bunu ilk çıktığıbzaman mı almamız gerekiyor hiç bir kupon ödemesi kaçırmamak için yoksa vadesinin yarısına gelmiş olanı mı almalıyız. Birde yeni çıkan eurobond ları nasıl takip edebiliriz nerden anlayabiliriz yeni çıktığını
Eğer eurobondda vade sonunu beklersek vergi beyanında bulunmamız gerekiyor mu?
Vade sonunu beklerseniz alım satım kazanç vergisi çıkmaz. Vade sonu hangi yılsa o yılın kupon kazançları+iskontolu-primli olma durumuna göre oluşan kar zarar üzerinden vergi ödersiniz.
Bononun itfasındaki iskonto tutarı da vergi mevzuatı yönünden “faiz” geliri olarak kabul edilmektedir.
Örneğin; nominal tutarı 1.000 USD olan bono 982 USD alış maliyeti ile iktisap edilmişse vadede 18 USD gelir söz konusu olacaktır. Itfa tarihindeki TCMB döviz alış kurunu 14,50 olarak varsayarsak 261 TL faiz geliri elde edilmiş olmaktadır. Bu tutar beyan sınırı altında ise 2022 için 70 Bin TL. beyanname verilmeyecektir.
merhaba benim sorumda şu diyelim ki eurobond u 100 usd nominal değerde aldık ,yıllık kupon ödemesi %10 ,aldıktan 5 yıl sonra 100usd nominal değeri olan eurobond un piyasa değeri 200usd oldu şimdi bize ödenecek olan kupon ödemesi 100usd üzerinden mi yoksa kupon ödeme tarihindeki 200 usd olan değer üzerinden mi yapılacak
Selamlar kupon ödemeleri nominal değer üzerinden yapılır. Yani eurobondun fiyatı ne olursa olsun 100 usd üzerinden kupon alırsınız.
Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Bu konu bana da hep çok karışık gelmiş bir konudur..
Şimdi ziraat bankasından iki eurobond üzerinden soru sormak istiyorum.
US900123CA66 vadesi 23.03.2023 vadeye kalan gün sayısı 882 alış fiyati alış fiyatı 94.71 alış oranı 5.74 satış fiyatı 97.15 satış oranı 4.64
Örneğin ben bunu şimdi 947 dolara alıyorum her 6 ayda bir 57.4 dolar kupon mu alıyorum? Elimde olsaydı şu an 971.5 dolara satiyordum ama vadeyi beklersen 1000 dolar alıyorum doğru mu? Eğer buraya kadar doğruysa Peki bu satış oranı ne onu da anlatır mısınız? Birde vadesine 1157 gün kala. Fonun satış fiyatının 104.95 olması onun daha çok kupon alacak olmasından mı kaynaklanmaktadır? Teşekkür ederim
Oldukça detaylı anlatmışsınız ama ben tam anlayamadım. İşbankası 630 ve 668 kodlu Eurobondların vadeleri ve faiz oranları birbirine yakın iken neden fiyatları bu kadar farklı? https://www.isbank.com.tr/eurobond-fiyatlari
Bir tanesi üzerinden anlatabilir misiniz? En avantajlıyı seçme kriteri nedir?
Teşekkürler.
Bileşik getirileri yakın ama kupon faizleri oldukça farklı. Birinde yüksek kupon pahalı tahvil, diğerinde düşük kupon ucuz tahvil alıyorsunuz.
İşbank'tan dolar ödeme yaparak Eurobond alabilir miyiz? Hayır ise hangi bankadan alınabilir?
Is bankasi, teb, garanti, ziraat gibi bircok bankadan eurobond alabilirsiniz.
Bay tutumlu bu soruyu da yanıtlar misiniz rica etsem??
Şu an İşbankası da bulunan 637 nolu eurobondu detaylandırabilir miyiz?
. 637 -25/03/2027 USD S.F.T. 25/03/2021 128 3.000 6 Ay 1,030.000 1,047.000 5.2800
Kupon faizi 3 yazıyor
Yani 6 ayda bir 30 dolar mı alacağız?
Bileşik getiri son kısımda 5.28 yazıyor burayı tam anlamadım.
Onun dışında 1030$ ve 1047$ fiyatlar var. Şu an bu eurobondu alsam 1047 dolara alacağı satsam 1030 dolara satacağım doğru mudur?
Tüm eurobondları karşılaştıracağım bir site vardı?
Tefas da bulamadım karışık geldi, Mobilde liste kendini güncellemesi yada yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Uzun zamandır yazılarınızı severek takip ediyorum, öncelikle çok teşekkürler. Eurobond yatırımına geçen ay eurobond fonu aracılığıyla başladım. Bu bağlamda size 3 sorum var, müsait bir vaktinizde fikrinizi alabilirsem çok sevinirim:
1. Eurobond fonuna yatırım yapmak fonlardaki gelir vergisi kesintisi sebebiyle tamamen mantık dışı mıdır sizce?
2. Türkiye'nin borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiği senaryoda, bütün bond'lar için mi bu durum geçerli olur sizce, tarihte bir örneği var mıdır? Mesela elimdeki 10 farklı bond'dan 7'si iflas edip 3'ü hala geçerliliğini koruyabilir mi?
3. CDS'in ani yükseldiği günlerde(örneğin MB görev değişimi haftası) İş Bankası eurobond alımıma "stok yetersiz" hatası vererek izin vermiyor. Bunu yaşıyor musunuz siz de? Bu dolandırıcılığa nasıl karşı koyabiliriz 🙂
Çok teşekkür ederim şimdiden vaktiniz için.
Merhaba Alp bey,
Ben teşekkür ederim yorumunuz için, yazıların faydalı olmasına sevindim. Sorularınıza gelirsek,
1. Eurobond fonları minimum alım miktarının altında(1000usd) yatırım yapmak isteyenler için faydalı olabilir. Ben fonların başka bir artı yönünü göremiyorum. Vergi kesintisi, kupon alamıyor olmanız ve yıllık yönetim ücretleri beni uzak tutmaya yetiyor.
2. Modern dönemde(eurobondlar ihraç edilmeye başladıktan sonra) Türkiye hiç default olmadı. Tarihe bakarsak ise ABD bile 3-4 kez borçlarını odeyemeyecek duruma düşmüş. Türkiye de 60'lı ve 70'li yıllarda birkaç kez bunu yaşamış. Eğer bir ülke default olursa benim düşünceme göre eurobond ayrımı yapılmaz ve alacaklilar ile masaya oturur. Tamamen ödememe durumu olmaz fakat borç yapılandırma ve kupon erteleme durumları olabilir. İnşallah yaşamayız.
3. Iş bankasının bu fiyaskolarindan sonra teb'e geçtim rahat ettim, sizi de beklerim:)
Merhaba, yazı için emeğinize sağlık. 100 birimlik bir eurobondu 95 birime satın alır ve vade sonunu beklersek aradaki 5 birimin vergisi ödeniyor mu? Yoksa vade sonunda alış-satış fiyatına bakılmaksızın vergi ödemesinden muaf mı oluyor?
Hocam şöyle bir örnek durum varsayalım bir kişi 10 milyon TL değerinde %5 faiz oranında 3 yıllık eurobonda parasını yatırıp sadece dönem faiz gelirlerini alıp vadesinden önce eurobondu bozmadıgi takdir de dönemsel getirisi ne kadar olur(brüt gelir ne vergisi ne kadar olur) ikincisi de 3.yilin sonunda vade bittiğinde 10 milyon TL değerinde alınan kupon( örneğin alış 102 satış 105) ne kadar nakit ödemesi yapılır ne kadar vergi ödenir?
Şimdiden ilginiz için çok teşekkür ederim. Biraz eurobond ve benzeri yatırım araçları konusunda tecrübem yok tam anlamıyla bu tür enstrümanları da öğrenmek istiyorum. Tekrar teşekkür ederim
doların sabit oldugunu varsaydım
Twitterda da sormuşsunuz burdan da yanıtlayayım. Aradaki iskonto farkı kupon olarak değerlendirilir. Eğer beyan limitini geçmiyorsanız herhangi bir vergilendirme olmaz.
Merhabalar,
Çok faydalı yazınız( ve diğer yazılarınız) için teşekkür etmek istedim. Çok kapsamlı ve faydalı bilgiler vermişsiniz. Ayrıca soru soran arkadaşlara verdiğiniz cevaplarda pratik kısmını da tamamlamış adeta yazılarınızın. başarılarınızın devamını dilerim.
Rica ederim Cem bey faydalı olmasına çok sevindim. Bol kazançlar ve başarılar dilerim.
hocam su sorularımı cevaplama sansınız var mı benim için çok önemli.
Örnek bir eurobond üzerinden bakalım isterseniz. Örneğin iş bankasında mevcut olan 671 kodlu ve 2024 vadeli eurobond üzerinden gidersek şu anda alış fiyatı 1056 usd. 10 milyon tl=1.2 milyon usd yaklaşık. 1.2 milyon usd ile bu eurobonddan yaklaşık 1136 adet alabilirsiniz. Toplamda yıllık kupon miktarınız ise yıllık 72136 usd olur. Bu kadar yüksek bir kupon ödemesiyle direkt olarak en üst dilimden vergilendirilirsiniz. Örneğin 2021 yılı kupon ödemesi esnasında usd kuru 8.5 olsun. Toplamda elde ettiğiniz yıllık geir 613156 TL olur. Güncel vergi dilimlerine göre ödeyeceğiniz vergi ise 199294 TL olur. Yani elinize vergiden sonra 413861 TL geçer. Alımınızın yıllık basit getirisi 413861/10000000=%4.138 olur.
Güncel vergi dilimlerini de ekliyorum alta kontrol edebilirsiniz.
24.000 TL'ye kadar
15%
53.000 TL'nin 24.000 TL'si için 3.600 TL, fazlası
20%
130.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL (ücret gelirlerinde 190.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL), fazlası
27%
650.000 TL'nin 130.000 TL'si için 30.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL'nin 190.000 TL'si için 46.390 TL), fazlası
35%
650.000 TL'den fazlasının 650.000 TL'si için 212.190 TL (ücret gelirlerinde 650.000 TL'den fazlasının 650.000 TL'si için 207.390 TL), fazlası
40%
Hocam lütfen yardımcı olun,1000$ aldim,8.35 den,bununla da eurobond aldim havadan 295 tl gitti neden böyle oldu
Banka $ kuru alis 8,30 satış 8,35
1000 $ aldım,16 tl vergi verdim,bu $ ile eurobond aldim,eurobond alış masrafim 949$,bugunku degeri 931$,-18$ fark var hesapladım ettim 222 tl gibi bir masraf çıktı(kuru 8.35 den hesapladim(18×8.35=150,3))ama benim paramdan 295 tl gitti,73.7 tl nereye gitti
8350-8300=50 tl makas farki
16 tl döviz vergisi
18$ eurobond(949-931)$ 8.35 olarak hesaplasam=150,3 tl
Ama benden 295 tl gitti,cidden hocam yardımcı olursanız çok makbule geçer
Açıkçası emin değilim. Alım satım marjı dışında ekstra bir ücret kesilmemesi gerekir. İş bankası ve tebde en azından böyle.
Teşekkürler hocam
anladım hocam çok teşekkür ederim iliginiz için peki hocam kuponların vadesi doldugunda alış 1054 satış 1069 burada vade dolunca ödenecek gelir vergisi de aynı bu şekilde mi vergilendirilecek 2.si diyelim ki vade tamamlandığında kur 8.3den 16.6e cıktı misalen dolayısıyla 10 milyon tlye alınmış kupon 20 milyon tl oldu denebilir mi ? ve bu durumda ne kadar vergi öderim ? teşekkür ederim iliginiz için tekrar
Eğer vade sonuna kadar beklerseniz kur farkları vergilendirilmiyor. Eğer beklemeden satış yaparsanız sattığınız fiyatı o günkü TCMB kurundan TL'ye çevirerek elde ettiğiniz karı buluyorsunuz. Daha sonra alış satış arası farkı TÜFE oranında endeksleyerek ree karı bulup vergisini ödüyorsunuz. Bu hesap biraz karmaşık olduğu için ya vade sonuna kadar satmamayı ya da bir mali müşavire danışmanızı tavsiye ederim.
Selamlar eski bir yazı artık ama umarım sorumu görürsünüz.
Teb ya da İşbankası'ndan Eurobond aldıktan sonra kuponları dolar hesabına yatırcakları için dolar hesabının yıllık ya da aylık hesap işletim ücretleri var mıdır ? alacağımız 35 dolar'ı da hesap işletim ücreti olarak vermeyelim.
Teşekkür Ederim, elinize sağlık.
24.000 TL'ye kadar %15 vergi ödüyoruz.
Hiç bir avantajı kalmıyor gibi.
Üç kuruş kazanacağız derken devlet vergi adı altinda parayı alıyor.
Şurayı okuyana kadar 10k doları 1000' er 1000' er bölerek eurobond yapacaktım.
Vazgeçtim.
Merhaba, eurobondlarda 2021 yılı için 53 bin tllik kupon gelirine kadar stopaj sıfırdır. Yani beyan zorunluluğu yok. Bundan sonra elde ettiğiniz gelirler için vergi dilimleri oranında vergilendirilirsiniz. Benim orda yazdığım genel vergi dilimleridir.
Merhaba mesajınızı çok geç gördüm fakat yine de yazayım. Teb ve iş bankasında herhangi bir ücret alınmıyor. Diğer bankaları bilmiyorum.
Selamlar,
Eurobond alırken hükümetin bazı söylemleri ve seçimde muhalefetin kazanması durumu gelecek için sizi korkutmuyor mu? Yani böyle bir durumda kupon ödemelerinin yapılamama endişesi taşıyor musunuz?
Bu arada benimde eurobond yatırımım var, ancak daha fazla almaya çekiniyorum.
Sevgiler
Selamlar,
Ben mevcut konjonktürde seçimi muhalefet kazanırsa cdsin düşeceğini düşünüyorum. Bu da eurobond fiyatlarını yükseltir. Ödeme konusunda ise sorun olmaz, Türkiye 2001 krizinde dahi eurobond kuponlarini ödemiştir.
Sizden bilgilenmek adına bu konuda yardım istesem, uygun olur mu?
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selamlar, umarım her şey yolundadır.
Eurobond fiyatları ile ilgili bir sorum olacak,
US900123AL40 kodlu bond'un fiyatı şu anda 1368$ ve 2030 vadeli
Bondların vade sonu tarihleri yaklaştıkça nominal fiyatlarına yaklaşıyor mu? Örn: 1368$ fiyatlı bond, 2025 tarihinde 1100$ civarlarına gelir mi? Yoksa fiyatlardaki tek kriter CDS midir?
Vergilendirilirken aldığımız maaş da eurobond ile birlikte mi vergilendiriliyor yoksa ikisi ayrı ayrı mi vergilendiriliyor ? Örnek verecek olursam diyelim ki 2021 yılında 250 bin TL maaş geliri elde ettik ve 250 bin TL de eurobond geliri elde ettik. Ikisi birlikte 500.000 TL olarak mı vergilendirilir yoksa her iki gelir de ayrı ayrı 250 bin TL olarak mı vergilendirilir? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim
Garanti Bankasına bakıyorum şimdi, sadece 2 tane görebiliyorum. US900123CJ75 ve US900123CB40.
Açıkcası biraz şaşırdım bu kadar az seçeneğin olmasına. Bana bağlı bir şey mi acaba diye merak ediyorum şimdi.
Garanti Bankası'ndan şu an 1000$'a Eurobond alamıyorsunuz, bir hata mı alıyorsunuz siz de?
Garanti bankasında zamanında ben de problem yaşamıştım. Min alım 1000 usd görünüyor fakat izin vermiyordu. Görüştüğüm birkaç arkadaş 1000 usd görünmesine rağmen aslında 5000 usd olduğunu söylediler.
Merhaba hocam, ölüm halinde eurobondlar ne olur? Miras hukuku hakkinda bilginiz var midir? Mirascilarim nasil bir hak iddia ederler
Merhaba, ölüm halinde eğer vasiyet bırakmadıysanız tüm hisse senedi ve tahviller(eurobondlar da birer tahvildir) yasal mirasçılarınıza aktarılır. Burada veraset ve intikal vergisi gündeme gelebilir. Daha detaylı bilgi için herhangi bir SMMM'ye danışabilirsiniz.
Cok tesekkur ederim hocam cevabiniz icin sagolun
Merhaba ne kadar güzel bir site yaratmışsınız. Tebrik ve teşekkür ederim ki bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşmış sorulara da cevap vermişsiniz.
Ben de sorayım bari. Okurken biraz bilgi sahibi oldum galiba. Eurobondlardan ben de almak isterim. Faizlerin yüksek döneminde almak daha karlı demişsiniz yanlış anlamadıysam. Mart da ki FED kararını mı beklesem yoksa öyle vergiyle falan da uğraşmadan alına bilecek örnek vermeniz mümkün mü? Yada ben seçecek olursam limit ve vade olarak neleri dikkate almalıyım?
Umarım çok zor sorular sormamışımdır. Siz yine de yatırım tavsiyesi olmadan cevap verisiniz :))
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, Cuma günü 37K$'lık Eurobond aldım, Mart ortasında da kupon ödemesi vardı, şimdi fark ediyorum ki Eurobond'u satmak istesem 35K$ ediyor. CDS arttığı için bu fiyat azalışı ile karşılaşıyorum? 4 ay önce aldığım 1800 dolarlık Eurobond da 1720$'a düşmüş.
Selamlar.
Vergilendirmede aşağıdaki maddeye göre diğer gelirler de toplanarak bildirim yapılıyor. 2021 yılı için Eurobond kazanç limiti 70.000 ama temettülerin de eklenmesi gerekiyor. Bu durum sizin genel planınızda vergi yükünüzü arttırmıyor mu?
Eurobond faiz gelirleri G.V.K. geçici 67. maddedeki stopaj rejimine tabi olmadığı için, yıllık esasta gelir vergisi beyanına konu olur. Başka gelirler (Örneğin; yurt dışı faiz, temettü, gayrimenkul satış karı, kira vb gibi) nedeniyle beyan yapıldığında da bu beyana eklenirler.
Hemen hemen tüm bankalarda eurobond satışı var minimum 1.000 dolar olarak satılıyor. Örneğin o vadede fiyatlar 88 dolara düşmüşse 880 dolara alabiliyorsunuz. Bazıları 3.000 bazıları 5.000 dolar olarak satılıyor. İnternet şubesinden yatırım hesabınız var ise online alabilirsiniz. Bazen eurobondlar tükeniyor ama Garantide her zaman var.
Merhaba eurobond aldım , aldığım fiyattan aşağı düşersemi zarar ediyorum, yada cds esmi takip edeceğim, takibi nasıl yapılır
Merhaba, evet doğru. Tüm menkul kıymetler aynı başlık altında vergilendiriliyor ve istisna harici elde edilen gelirler toplanıyor. Fakat vergi kişisel olduğu için menkul kıymetleri farklı aile bireyleri üzerinden alırsanız yasal olarak vergiden kaçınmış olursunuz. Bizim örneğimizde eurobondlar eşimin üzerinde olduğu için ayrıca hesaplanıyor. Bunun dışında ortak hesap açıp buradan alım yaparsanız da limit ikiye katlanıyor. Göz önünde bulundurabilirsiniz.
Hocam bu sene Tüfe kur artışının çok üzerinde, bu durum devam ettiği sürece alış satış farkından vergi çıkması mümkün gözükmüyor doğrumudur? diyelim alımdan 8 ay sonra elden çıkardım, o 8 ayın Tüfe'si baz alınır doğru mudur? birde bu beyan usulü ile mi vergilendiriliyor, yoksa banka hesaplayıp satış esnasında stopajmı kesiyor??
Hocam bu sene Tüfe kur artışının çok üzerinde, bu durum devam ettiği sürece alış satış farkından vergi çıkması mümkün gözükmüyor doğrumudur? diyelim alımdan 8 ay sonra elden çıkardım, o 8 ayın Tüfe'si baz alınır doğru mudur? birde bu beyan usulü ile mi vergilendiriliyor, yoksa banka hesaplayıp satış esnasında stopajmı kesiyor??
Evet, aldıktan sonra elde tuttuğunuz süre boyunca işleyen tüfe esas alınır. Ödeme bir sonraki yılın mart ayında beyan usulü ile yapılıyor, stopaj kesilmiyor.
Merhaba, bireysel emekilik sepetimde 100 tlyi aşkın eurobond (Vet kamu dış borçlanma fonu) var. Son dönemde ciddi zarar ettirdi. Bu fondan kaçmalı mıyım beklemeli miyim?
Merhabalar,
Öncelikle yazınızı çok beğendim. Emeğinize sağlık. Size cevaplarda ve internette bulamadığım bir konuyu sormak isterim. Örneğin yıl içerisine farklı aylara dağılmış şekilde farklı aylarda elime kuponlar geçiyor diyelim. 2022 yılı içerisinde elde ettiğim toplam kupon gelirleri hangi tarihteki kura göre ₺'ye çevrilerek 70000₺' yi geçip geçmediği hesaplanıyor. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, kupon gelirlerini tlye çevirirken o günkü mb kurunu esas almanız gerekiyor. Bu nedenle beyan limitini geçme ihtimaliniz varsa kupon aldığınız günleri bir excel tablosunda tutup hesap yapmanızda fayda var.
Syg.
Merhaba, şu anda cdsler 2001 krizinden sonraki en yüksek seviyelerinde. Bu nedenle fonların zarar yazması çok normal. Önümüzdeki dönemde cds'in böyle gitmeyip düşeceğini öngörüyorsanız alım yapmaya devam edip maliyet düşürebilirsiniz. Cds'in bu seviyelerde kalması oldukça tehlikeli, ben orta ve uzun vadede düşeceğini düşünüyorum.
Syg.
merhaba, ben vakıfbank üzerinden eurobond almak istediğimde karşıma 3 4 tane eurobond listesi çıkardı ama nedense alma aşamasının son kısmında onayla dediğimde "almak istediğiniz tutarda ürün bulunmamaktadır" diye uyarı verdi geriye her döndüğümde bir eurobondun listeden çıktığını gördüm en sonunda hiç biri karşıma çıkmadı. alamak istediğim tutar 20.000 usd olmasına rağmen bu uyarıyı aldım her defasında. banakaya soruyorum kimse bir cevap veremiyor. bu neden olabilir sizce? yani ben paramla dahi eurobond alamayacak mıyım?
bankanın stoğunda yok sa bu uyarıyı verir
Merhaba yaklasik bir yildir sizi takip ediyorum blogunuz cok faydali cok sey ogrendim. Tesekkur ederek baslamak istiyorum sorularima 🙂 Bugun 2047 vadeli 700 dolarlik Eurobond aldim. CDSler 800lerde suan 2035 yilinda CDSler dustu ve elimdeki Eurobondun fiyati 1400$ oldu ve satmaya karar verdim vadeden once yine 1000$ mi alacagim yoksa 1400 mu? tam olarak anlamadigim nokta Eurobondlarin tek kari kuponlar mi? Yoksa bahsetigim fiyat artisindan faydalanabilecek miyim? Yani sadece kuponlarsa 1000 dolara ortalama yillik 100 dolar alacagiz, CDSlerin yukselmesi uygun fiyata dusmesi yuksek fiyata almamiza sebep oluyor baska bir esprrisi yok deegilmi? Cok karisik oldu kusura baakmayin umarim gorursunuz mesajimi. Birde 2047 cok mu uzun vadeli? onu nasil ayarlamak lazim?
Merhaba teşekkür ederim yorumunuz için. Eğer vadesinden önce eurobondu satmak isterseniz o anki piyasa satış fiyatı üzerinden satabilirsiniz. Verdiğiniz örnekte eurobond 1400 usd olduysa bu fiyattan satma hakkınız var. Eğer vade sonuna kadar beklerseniz elinize 1000 usd nominal geçecektir. Eurobondu temettüleri usd bazında sabit bir hisse senedine benzetebiliriz.
Merhaba hocam yoorumlara bakmiyorsunuz sanirim am yine de sorayim: 14 haziran’da CDSlerin tepesinde Euro bond alddim iki gun once artiya gecti +30 dolar ama suan 0’da kar/zarar paritesi. CDSller yaklasik 100 puan dusmesine ragmen nasil hala ayni fiyat olabilirki? neden CDS duserken kar da dusuyor? Tesekkurler
Selamlar tekrar, alım satım arasında %1.5 kadar makas olduğu için ancak artıya geçmiş olabilir bondunuz. Tavsiyem uzun vadeli bir yatırım olan eurondu aldıktan sonra fiyat takibi yapmamanızdır.
Eyvalla tesekkur ederim bakiyorum surekli 😊 ama birakacagim bakmayi.😊 sizin ilk basladiginiz gunlerdeyim suan cok bilgim yok o yuzden sorularim size gereksiz gellebillir kusura bakmayin. okuyup-izleyip ve sizin gibi uzun suredir hem maddi hemde psikolojik olarak guclu portfoyler olusturup gelecege emin adimllarla yuruyenlerin tecrubelerinden istifade etmeye calisarak basladim yatirrima ama sanki biraz tepelere denk geldim ozellikle borsada. Borsadatti taktiginiz biraz yukselen yada hikayesi gucsuzlesen sirketleri degistirebiliyorsunuz gecmisten baktigimda. Yazilar yazacaginizi soylediniz dort gozle beklliyorum😊 finansal ozgurlugunuze en kisa zamanda ulasmaniz dilegiyle.
Hocam selamlar,
son aldığınızdaki eurobonddaki bileşik getiri oranını ben hesaplayamadım. Bileşik getiri oranı nasıl bulabiliriz? Tweetinizi ve benim hesaplamamı iletiyorum.
14 Tem
US900123AY60 kodlu ve 2036 vadeli eurobonddan 735 usd karşılığında 1000 usd nominallik alım yaptım. Bileşik getirisi %11.29 oldu. 2036 yılına kadar her 6 ayda bir 34.375 usd kupon alacağım.
bu yıl bir tane daha kupon varsayıyorum, o zaman vade bitimine kadar 29 defa 34,375 geliriniz olacak; 29×34,34375=997 dolar
vade sonunda 1000 dolar alacaksınız; yani toplam anapara 735 iken vade sonunda 1997 dolar alacaksınız.
ben burada toplam faiz geliriniz 1997-735=1261 dolar gibi hesaplayıp, buradan geriye bir bileşik faiz oranı hesaplıyorum. yıllık %7-%8 arası bir değer buluyorum.
sizin ifadenizdeki bileşik getiri ile bileşik faizi mi karıştırıyorum.
İyi günler bugün 2043 vadeli eurobonddan 66.691USD fiyattan 100.000 adet aldığımızı varsayalım ve itfa tarihine kadar elimizde tutalım itfa tarihi geldiğindeki son kupon ödemesi ile beraber hesaba yatan miktar 102.437USD bizim Alışımız 66.691USD aradaki fark nasıl vergilendirilecek cevabınız için şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar
eurobond almak ülkenin risk priminin düşeceğini öngermek ile aynı şey. CDSi shortluyoruz. Eğer CDS yükselmeye devam ederse elindeki eurobondların değeri düşüyor. vadeden önce satılırsa zarar tabiki bu durumda olacaktır.
merhabalar,
öncelikle kıymetli paylaşımlarınız ve tüm sorulara sabırla ve özenle verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkürler. eurobond yatırımları hakkında detaylı bilgi veren türkçe içerikler çok fazla değil.
açıkçası bankaların yatırım danışmanları dahi çok fazla bilgi sahibi değiller. nette araştırma yaparken yazılarınıza rastladım ve çok faydalı oldu. ancak cevabını bulamadığım bir kaç unsur var. sırası ile sorsam zaman bulduğunuzda yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum.
1) diyelim ki 10 yıl vadeli bir eurobon aldık ve diyelim ki bileşik fazi (alış faiz oranı) %10. bu eurobondu vadesinin bitmesini beklemeden diyelim ki 3. yılın sonunda sattık. bu durumda %10’luk bileşik faiz getirimiz yanar mı yoksa elimizde tuttuğumuz 3 yıl için bileşik faizimizi alabiliyor muyuz? bir başka değişikle bileşik faizi alabilmek için eurobondu vade sonun kadar elimizde tutmak zorunda mıyız?
2) uzun vadeli eurobondlarda asıl amaç pasif gelir elde etmek ise ve bu pasif gelir kupon ödemeleri olduğuna göre bir eurobondu alırken kupun faiz oranının mı yüksek olmasına dikkat etmeliyiz yoksa bileşik faiz (alış faiz oranı) oranının mı? uzun vadede hangisinin yüksek olması avantajdır?
3) Özellikle takip edip yatırım yapmamızı önerebileceğiniz eurobondlar var mı var isi ISIN kodlarını paylaşmanız mümkün müdür?
Yanıtlarınız için şimdiden çok teşekkürler. Diğer yatırım araçları ile ilgili paylaşımlarınızı da ilgi ile takip ediyoruz. Saygılar.
Sayın T. Akyüz
1) Bileşik faiz değil getiri olarak düşünürseniz kafanızda daha net oturur sanırım durum. 3. yılda satış yaparsanız sattığınız tarihe kadar 5 ya da 6 kupon ödemesi almış olacaksanız. Bunun haricinde ana paranıza yıllık %10’luk bir faiz uygulanmayacak. O yüzden faizin yanması gibi bir durum söz konusu değil. Vadesinden önce satış yaptığınızda Eurobond fiyatı eğer alış tutarının altına inmişse zarar etme durumunuz olabilir.
2) Burada tercih tamamen size kalmış. @Bay Tutumlu üstad şu cevabında aslında durumu açıklamış;
“Bileşik getiriyi yıl değil de gün bazında hesaplamak gerekir çünkü tüm bondların kupon ödeme tarihleri aynı değil ve birikmiş faiz olayı da var. Şöyle bir hesap yapalım. 15.01.2030 vadelı bondun vade sonuna bugün itibariyle 3518 gün var. Şu anda bu bondun satış fiyatı is bankasında 1389 dolar. Vade sonunda 1000 dolar alacagız ve her 6 ayda bir 59,375 dolar kupon ödemesi yapılacak. Bu bondun kalan kupon sayısı 20 yani 20×59,375=1187,5 dolar kupon alacaksınız. Vade sonunda ise 1000+1187,5=2187,5 dolar elinize geçecek. Burdan elde edeceğiniz kar ise 2187,5-1389=798,5 dolar. ((798,5/3518)x365)/1389=%5.96 bu eurobondun basit getirisidir.
Fakat iş bankasında bileşik getiri kısmına bakarsanız %6.91 görürsünüz. Bu da kuponların tekrar geri yatırılması ile oluşabilecek muhtemel bileşik getiriyi gösteriyor.
Umarım anlatabildim, biraz karışık oldu:)”
Eğer asıl amacınız pasif gelir elde etmek ise dönemsel kupon ödemeleriyle tekrardan Eurobond almayacağınızı ve bu parayı harcayacağınızı öngörüyorum. Bu nedenle bileşik faiz olayına bence çok takılmayın. Yukarıda verilen örnekte 1389 dolar ile eurobond alımı yapılarak vade sonun 1000 olarak ana paranızı geri alıyorsunuz. Ama kupon ödemelerine bakıldığında vade sonunda 798,5 dolar kar elde etmiş oluyorsunuz. Bazı eurobondların ise satış fiyatı nominal tutarın altındadır. Yukarıdaki örnek üzerinden hesaplama yapmak gerekirse eurobondun satış fiyatı 873 olsun. 15.01.2030 vadeli bu bondun vade sonuna bugün itibariyle 3518 gün olduğu belirtilmişti. Ama bu bondun kupon ödemesi 59,375 değil 37,285 olsun. Alacağınız kupon sayısı 20. Vade sonunda 1000 dolar alacağız ve her 6 ayda bir 37,285 dolar kupon ödemesi yapılacak. Bu bondun kalan kupon sayısı 20 yani 20×37,285=745,7 dolar kupon alacaksınız. Vade sonunda ise 1000+745,7= 1745,7 dolar elinize geçecek. Burdan elde edeceğiniz kar ise 1745,7-873=872,7 dolardır. Vade sonunda ikinci senaryoda ilk senaryoya göre toplamda 74,2 dolar daha fazla gelir elde etmiş oluyoruz. İkinci senaryoda dönemsel kupon ödemeleri neredeyse %63’e düşmüş gözükse de iskontolu alım sonucunda elde ettiğimiz kar tutarı 74,2 dolar artmıştır. Kişisel görüşüme göre 1. örnekte bahsedilen eurobondun bileşik faizden faydalanmak isteyen, gelen kupon ödemelerini yeterli miktara ulaştığında tekrardan sisteme dahil etmeyi düşünen; 2. örnekte bahsedilen bondun ise alacağı kupon ödemelerini ihtiyaçlarını gidermede kullanacağı pasif bir gelir olarak gören ve/veya CDS Risk primleri ve Amerika Tahvil fiyatlarında meydana gelebilecek değişiklikler sonucunda primli olarak elden çıkartabileceğini öngören yatırımcılar için uygun olduğunu düşünüyorum. (Ülke CDS risk primleri, Amerika tahvil oranları, yıllık beyan limiti, gelir vergisi dilimleri ve vergi muafiyeti, kur farkı vb faktörler yapacağınız yatırımın sonucunu belirlemede önemli rol oynamaktadır.)
Sonuç olarak yukarıda belirtilen örnekler tamamen hayal ürünü olup herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Finansal destek taleplerinizle ilgili lütfen görüş belirtmeye yetkili uzmanlara danışınız.
Hocam selamlar vergilendirme TL üzerinden olduğu için eurobond bozulduğunda teldeki aşırı değer kaybı nedeni ile yüksek vergiler çıkabilir ben mi yanlia düşünüyorum. Bu konu hakkındaki yorumunuz nedir?
Eurobondlar için hala garanti üzerinden minimum alım 1000 dolar mıdır? Bunları görebileceğim bir yer var mı acaba?
Selamlar Bahadır bey,
Garanti’de şu anda 1000 dolar ve katları şeklinde alabilirsiniz. Tüm bankalar için Görebileceğiniz bir yer yok maalesef.
Sayın hocam selamlar, bana kattığınız verim inanılmaz seviyede. Uzun zamandır takip ediyorum sizi. Beni süreli araştırmaya ittiniz ve sayenizde çok geliştirdim kendimi. Size bir soru sormak istiyorum. Benimde bir miktar eurobondum var. CDs puanımız için en son kaçları görmesini düşünüyorsunuz?
Selamlar Özkan bey,
Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Cds konusunda ben 200 altını göreceğimizi düşünüyorum fakat 150 ve altı zor. Cds tarafından çok abd tahvillerinde bir hareket bekliyorum.
Sayın Hocam Sevgiler, Eurobondlar yabancı kurumlardan mesela ibkr vb üzerinden alabiliyormuyuz. ?