Bugun sizlere https://www.flexibleretirementplanner.com/wp/ adresinden indirip denemeler yaptığım esnek emeklilik hesaplama programini tanitacagim. Simdiye kadar gordugum ve kullandigim emeklilik hesaplamalari icerisinde acik ara en detayli ve ozenli hazirlanmis olani diyebilirim. Yaziyi daha kolay anlasilsin diye ekran goruntuleri ile destekleyecegim.
Burada doldurulmasi gereken satirlari kirmizi ile isaretledim. Enflasyondan minimum etkilenmek adina, portfoyu ve birikimlerimi dolar bazinda hesaplayacagim. Dolayisiyla dolar enflasyonunu %3 aldim. Su anki yasim 31, emeklilik yasim 40. Portfoy buyuklugum toplam 85 bin usd. Yillik ortalama 20 bin usd biriktirip, birikimimi yillik usd bazinda %9.6 getiri orani ile destekliyorum. Erken emeklilikten sonra yilda ortalama 15 bin usd harcamayi hedefliyorum. Buna gore olmasi gereken portfoy buyuklugum 375 bin usd civarinda. Bir onceki yazimda “bucket strategy” yani kova statejisi ile emeklilik sonrasi nakit akisimi nasil saglayacagimi anlatmistim. Sag ustte investing style bolumunden kendi risk alginiza gore getiri oranlarini degistirebilirsiniz. Benim sectigim risk orani ortalama ustu yani above average. Daha riskli ya da risksiz getiri oranlari secerek hesaplama yapabilir ya da custom secerek getiri oranlarini kendiniz girebilirsiniz.
Program cok detayli diye bahsetmistim. Kurcaladiginiz her yerinden farkli bir ozellik cikiyor 🙂 Sag ustte additional inputs bolumunden emeklilikte ekstra bir yerden gelecek paraniz varsa(ek gelir, normal emekli maasi ya da hayat sigortasi vs) buraya girebilirsiniz. Benim ornegimde 53 yasindan itibaren normal emekli maasina hak kazaniyorum. Burada da yillik 5 bin usd olarak yillik tahmini emekli maasimi girdim. Settings bolumunde bircok detayli ayar da mevcut fakat hepsini burada anlatirsam cok uzun surecegi icin bir kismini sizin kesfetmeniz icin birakiyorum. Tum bilgileri girdikten sonra ust kisimda Run sekmesine tiklayarak senaryoyu calistiriyoruz.
Bu grafikte gecen yillar boyunca beklenen getiri oranlari ile portfoyun durumunu gorebilirsiniz. Barlarin uzerine mouse ile geldiginizde o yil portfoy buyuklugu ne olmus gorebiliyoruz. Gordugunuz gibi senaryonun basari orani %93. Bu beklenen getiri oranlari ve harcama durumu ile orantili olarak degisen bir rakam. Harcamalarinizi dusurur ya da getirinizi artirirsaniz bu oran yukselecek ve %100 e yaklasacaktir.
Detayli gorunum sekmesine geldiginizde her yil, portfoyden ne kadar para cekilmis, ne kadar getiri olmus ve basari yuzdesini detayli olarak gorebiliyorsunuz. Bu anlamda diger hesaplama araclarina gore cok daha ince ayar yapabilmenizi sagliyor.
Simdilik anlatacaklarim bu kadar. Sensitivity analysis gibi detayli modulleri de var programin, bu kisimda getiri oranlari, enflasyon oranlari gibi bircok parametreyi degistirip analiz ettirebiliyorsunuz. Bu anlamda bana cok buyuk faydasi oldu diyebilirim. Finansal ozgurluk yolunda plani olan herkesin indirip denemesi gereken bir uygulama olarak goruyorum.
Okudugunuz icin tesekkur ederim.
Bay Tutumlu
Merhaba,
Yine güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Para birimini nerden değiştirdiğimizi bulamadım. Her seferinde TL olarak hesaplıyor.
Siz nasıl yaptınız acaba?
Kolaylıklar.
Merhaba, mesajınızı yeni gördüm. Sanırım işletim sisteminizin diline göre belirliyor para birimini. Değiştirme imkanı görebildiğim kadarıyla yok.