İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YEMEK MASRAFLARINI NASIL AZALTIRSIN?

 

Ulkemizde gida masraflari barinma ve ulasim ile birlikte en cok para harcadigimiz alanlarin basinda geliyor. Ister sehirde ister sehir disinda yasayalim bir sekilde hayatimizi surdurebilmek icin temel gida maddelerine bagimli durumdayiz. Bu konuda kendimden ornek vermem gerekirse, istanbulun nispeten orta gelir duzeyine sahip bir semtinde yasiyorum. 2 kisilik bir aile olarak son 12 aylik gida masraflarimizin ortalamasi 832 tl. Giderim var uygulamasi uzerinden tum harcamalarimi takip ettigim icin bu kadar kesin konusabiliyorum 🙂 Bu rakam cogu orta duzel beyaz yakali calisanlarin harcamalarindan hayli dusuk durumda. Peki bunu nasil basardim, madde madde uzerinden gecelim.

 

  1. Kesinlikle sebze-meyve alisverislerini pazardan yapiyoruz. Ihtiyacimiz kadar olan urunleri aliyor ve asiriya kacmiyoruz.

  2. Migros-carrefour ve bilimum marketlerin kampanyalarini takip ediyorum. Evin market kampayalarini takip etme gorevlisi olarak haftalik migros kampanyalarini ezbere sayabilirim:) Bu da ihtiyacimiz olan urunleri daha ucuza alma imkani sunuyor.

  3. Disarda mumkun oldugunca az yemek yemek. Eskiden haftada 1 olan disarda yeme rituelimizi bu yil 2 haftada bire dusurduk, cogunlukla da ozel gunleri tercih ediyoruz. 

  4. Haftalik yemek hazirlamak. Isin en onemli puf noktasi burada. Esim de ben de 8-17 calistigimiz icin isten eve geldigimizde yemek yapmak buyuk sikinti. Bunu, pazar gunu ogleden sonrasini yemek yapma zamani olarak ilan ederek astik. Cogunlukla 3 ya da 4 cesit yemek yapiyoruz. Eger hafta ici olur da yemegimiz biterse carsamba ya da persembe gunu bir cesit daha hazirliyoruz.  Bu konunun redditte buyuk fanlari var ve her pazar boy boy yemek resimleri paylasiliyor. https://www.reddit.com/r/MealPrepSunday/

  5. Esim de ben de kahvaltimizi evden goturuyoruz. Sabah 5 dakikada hazirladigimiz domates-peynir-zeytin-haslanmis yumurta bize gayet saglikli bir kahvalti yapma imkani sunuyor.

  6. Ben ogle yemeklerimi evden goturuyorum. Esimin ise ogle yemegi isyerinden ucretsiz oldugu icin yemek masrafimiz 0.( yaziyla sifir :))

  7. Icki ve sigara kullanmiyoruz ve nadiren disarda kahve iceriz. Evde moka potum var ve gayet iyi anlasiyoruz. Ayrica yesil cay ve su en sevdigim iceceklerden. Kola ve diger gazli icecekleri tuketmiyoruz.

  8. Her ay mutlaka toplu olarak et aldigimiz bir kasabimiz var ve buzlukta muhafaza ettigimiz etleri pazar gunu pisiririz. Ne pisirecegimizi cumartesi gununden kararlastiririz ve ona gore pazar alisverisi yapariz.

  9. Butun bunlari yaparsaniz aylik gida masrafinizin 1000 Tlnin altinda kalmamasi icin hicbir neden yok. Ustelik bu 1000 tlye disarda yenen yemekler de dahil.

 

İlk yorum yapan siz olun

  1. Adsız Adsız 25 Mayıs 2020

    pişirdiklerinizi nasıl saklıyorsunuz?

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 25 Mayıs 2020

    Merhaba, buzdolabinda 4 gune kadar pismis yemeklerinizi saklayabilirsiniz. Biz genellikle pazar gunu yapip persembeye kadar yiyoruz. Cuma gunu de disarda yemek yemeyi tercih ediyoruz.

  3. Sertug Sertug 25 Mayıs 2020

    Kavanozlara konserve gibi saklanacak yemeklerden yapıp 4 ya da 5 öğünü tek seferde pişirmiş oluyoruz. Nohut, kurufasulye, pilav gibi tahıllar çok güzel oluyor. Is yerinize de götürebiliyor olmak da en güzeli 🙂

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 25 Mayıs 2020

    Evet gercekten de guzel oluyor.Benim bolmeli cam bir kabim var ise goturmek icin, onu kullaniyorum. Mikrodalgada isitmasi ve temizligi cok rahat.

  5. Diomedas Diomedas 5 Aralık 2021

    Merhaba, 2021 yılının ikinci yarısında ortalama gıda masraflarınızda nasıl bir değişim olduğunu merak ettim. Aylık gıda giderleri için belirlediğiniz güncel bir tavan rakam var mı? Teşekkürler.

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 15 Aralık 2021

    Merhaba, evet 2021'de ciddi bir harcama artışı oldu. Emeklilikte 250 usd civarında bir miktar belirlemiştim bunun altında kalmaya çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir