Herkese selamlar.
Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 66 ay olmuş. Aralık ayıyla birlikte oldukça volatil geçen 2023 yılını tamamlamış olduk. 2023’ün genel muhasebesini 2023 yılı değerlendirmesi yazımda anlattığım için burada tekrar paylaşmayacağım, dileyenler o yazıyı okuyabilir.
Aralık ayına bakacak olursak global piyasalarda Noel etkisinden dolayı nispeten sakin geçen bir ay olduğunu söyleyebiliriz. Aralık ayında %4 civarında daha yükselen Sp500 endeksi yılı da %24.6 yükselişte 4769 puandan kapattı. Bu ayki toplantıda faizi %5.25-%5.5 aralığında sabit bırakan FED’in önümüzdeki süreçte artık indirimlere ne zaman başlayacağı küresel tarafta piyasalar açısından belirleyici olacak. Güncel durumda enflasyon %3.1 seviyesinde. Enflasyonu kontrol altında tutmak için uzun bir süredir reel faiz veren FED’in en azından ikinci çeyreğin sonuna kadar bu şekilde devam etmesi bekleniyor.
Yerel piyasalarda ise aralık ayı sert düşüşlere sahne oldu. BIST100 endeksi geçtiğimiz ayın kazançlarının tamamını geri vererek yılı 7542 puandan kapattı. TCMB faiz oranlarını beklendiği şekilde 250 bps artırarak %42.5 seviyesine taşıdı. Tıpkı FED tarafında olduğu gibi TCMB’nin de faiz artışlarında zirveye çok yakın olduğu konuşuluyor. Ocak toplantısında muhtemel bir 250 bps artışın ardından %45 ile zirveyi göreceğimizi düşünüyorum. Dolar/TL yükselmeye devam ederek yılı 29.48 TL’den kapattı. Altın ise global karışıklıklardan nasibini almaya devam ediyor. Kasım ayında 2078 $ ile tarihi zirvesini gören ons altın an itibariyle 2069 $ seviyesinde.
Kişisel portföyüme gelecek olursak, 2023 yılı her ne kadar BIST100 endeksini geçmiş olsam da $ ve enflasyon karşısında yeterince reel getiri elde edemediğim bir yıl oldu. Hem genel piyasanın durumu hem de portföyümdeki döngüsel şirketlerin döngülerinin alt noktalarına yakın olmalarından dolayı TL bazında %61.5, $ bazında ise %2.53 getiri ile finansal özgürlük yolculuğuna başladığımdan beri en düşük yıllık büyümeyi kaydettim. Tabi 1 yıl ile değerlendirme yapmak oldukça yanlış. 5 yıllık CAGR hesabı yaptığımda TL bazında %106, $ bazında ise %46.4 yıllık getiriye sahip olduğumu görüyorum. Uzun vadede bu rakamların bile ulaşılması imkansız olduğunu bildiğim için ortalamaya dönmek hayalkırıklığı yaratmadı.
Güncel portföy durumu aşağıdadır. Aralık ayında herhangi bir alım satım işlemi yapmadım.
ABD tarafında bu ay etf’lerimden temettü gelirleri elde ettim. Gelen temettüler ile aynı etf’lerden alarak ortaklık oranlarımı artırdım. Hem etf’lerim hem de hisselerim güzel yükselişler yaşadı. Zamanla bu portföye eurobond kuponlarından gelen nakitlerle ekleme yapmaya devam edeceğim.
Eurobond tarafında bu ay da alım yapmadım. Cds geçtiğimiz aydan beri ciddi geri çekilerek 284 puana kadar geriledi. Bu da eurobond fiyatlarını yukarı çekiyor. Eurobond getirileri %7.5’ların bile altına indi. Bu seviyelerden eurobond almak için iştahlı değilim. Gelen eurobond kuponlarının harcamadığım kısımları ile ufak ufak etf toplamaya devam edeceğim. Bu yıl toplamda ise 5168 $ ile geçtiğimiz yılın %76 üzerinde kupon geliri elde ettim.
Toparlayacak olursam,
Bu ay toplam portföyüm TL bazında %3.5, $ bazında ise %5.4 küçüldü. Finansal özgürlük oranım ise %108.5 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi politikalarıyla birlikte düşen cds primleri ve artan öngörülebilirliğin sonucunda ülkemize doğrudan ve dolaylı yatırımların artmasını bekliyorum. Özellikle yerel seçim sonrası siyasi baskının da azalmasıyla ekonomi yönetiminin daha etkin kararlar alması beklenebilir. Şu anda BIST100 6 civarında bir fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Bunun önümüzdeki 5 yılda 10-12 civarına gelmemesi için bir sebep göremiyorum.
Gelinen süreçte 2023 aralık ayı itibariyle cds 280 bp altında ve uluslararası değerlendirme kuruluşlarından not artırımları beklentisine girdik. Bu sürecin de aksi bir siyasi hamle olmaması durumunda en azından 2025 yılına kadar devam etmesini bekliyorum. Önce faizlerde zirveyi göreceğiz, ardından indirimler başlayacak. Bu süreçte önce tahvil piyasasına ardından da hisse senetlerine doğrudan girişler olması olası. İyi yönetilen, borçluluk durumu makul ve büyüyen şirketler 2024 ve sonrasında da karlılıklarını koruyacak, bu da hisse fiyatlarına yansıyacaktır. Tüm bunlar olurken inandığım ve geleceğine güvendiğim şirketlerde sıkı sıkıya oturmaya devam edeceğim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bay Tutumlu
Öncelikle teşekkürler paylaşım için. “BIST100’ün önümüzdeki 5 yılda 10-12 civarına gelmemesi için bir sebep göremiyorum.” yorumunuz için birkaç şey yazmak istedim. Hazine ve Maliye Bakanı ve MB başkanının durumlarını nasıl görüyorsunuz? Para politikaları açısından başarılı oldukları ve çok çalıştıkları ortada fakat siyasi açıdan başarısız oldukları da bir gerçek. Yani daha açık söylemek gerekirse daha önce defalarca yaşanan “görevden alınma” veya “affını isteme” olaylarının olmama ihtimalini olma ihtimalinden düşük mü görüyorsunuz? Ben BIST100’ün FK’sının yükselmemesinin önünde tek ve en büyük engel olarak siyasi kararları görüyorum. Ve benim görüşüme göre önümüzdeki 5 yılı bu bakan ve başkanlarla bitirme ihtimalimiz yok. Sizin bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum.
Hocam bu yorumuma cevap yazmamışsınız ama son çıkan haberler ve söylentiler MB başkanının koltuğunun çok sağlam olmadığını gösteriyor. Ülkemiz için “görevden alınma” veya “affını isteme” olayları hep gündemde maalesef. Bunlar benim gözümde
“BIST100’ün önümüzdeki 5 yılda 10-12 civarına gelmemesi için.” tek sebep maalesef…
Merhabalar,
Siyasi Riskler konusunda size hak veriyorum. Fakat şunu da göz önüne almamız gerekiyor. Siyasi Riskler olmasaydı zaten 5-6 fiyat kazanç oranlarında olmazdık. Cds primimiz 700 lere kadar yükselmezdi.
Bu riskleri düzgün yöneterek başarılı olabileceğini düşünüyorum. Bu riski almak istemeyenler için 30 fkya ABD borsaları veya 15 fk ile Meksika borsası mevcut.
Son aylarda paylaştığınız portföy durum yazılarınız gereksiz ayrıntılarla dolu. “Şu hisseden şu kadar kar, şu kadar temettü, portföydeki oranı şu kadar” falan… Toplam portföyde kıymetli maden var mı, varsa oranı ne kadar? Nakit Döviz var mı? TL vadeli mevduat var mı? Bitcoin veya diğer kripto varlıklarda alım yapmayı düşünülüyor mu? Ya yatırım fonları..? Borsanın portföydeki ağırlığı azaltmak gerekmiyor mu? Bu soruların yanıtlarının hiçbiri yok. Varsa yoksa borsa! TR Borsası upuzun vadede reel olarak kaybettirir. Sonuçta TL bazlı bir yatırım. Portföyünüzde hiç esnek ve proaktif olamıyorsunuz, borsa ve biraz da eurobond tutuculuğunuz var. Yatırım çeşitlendirmesi oldukça vasat. Benim gözlemlediğim bu. Hisseler arasında ağırlık azaltma-artırma ince ayarları nafile, alternatif yatırım araçlarına ağırlık verip borsa ağırlığını azaltmak bene daha mantıklı olacaktır. Haliyle finansal özgürlük oranı düşer tabi.
Goldienin analizlerinin tam terisini yapan herkes kazanır :))) Borsa uzun vadede kaybettirir diyen birisinin yatırım falan yapmaması gerekir 🙂 Ben 18 tl den Ttrak aldım , Froto maliyetim 13 TL. Migros maliyetim 10 tl. Goldie gibi düşünseydim şu an fakir kalacaktım. Ama varlığımı borsaya yatırdım , şu an sadece temettülerle her sene ev alabile ek bir gelirim var . Ama o parayla da her sene eurobondlar aldım ve ciddi bir bond gelirim var. Goldie gibiler de böyle gelip yorum yazsın da eğlenelim…
Yapıcı eleştiri yapmak lazım.Aklına gelen herşeyi yazıp bu tarz bilgilendirici ve öğrentici insanları kırmamak gerekiyor.İllaki hatalarımız oluyor.Bunu güzel lisan ile ifade etmek tercih edilmeli.Biraz daha saygılı olmaya davet ediyorum.
elinize sağlık, umarım 2024 makul bir sene olur hepimiz için.
Merhaba, bende sizin yolunuzdan ilerliyorum. 2023 yılından itibaren daha bilinçli olarak düzenli yatırım ve kendimce doğru bir portföy yönetmeye çalışıyorum. Merak ettiğim bir konu vardı, bir çok istatistik vs. zaten mevcut ama sizin yönetiminizi de merak ettim. Belki daha önceden bahsetmiş olabilirsiniz ama denk gelmedim. Aylık olarak sadece maaş gelirim var ve sizce bunun % kaçı kenara konmalıdır. Bugün paylaştığınız twitter’ da giderleri kısmak şeklinde siz yazınca sormak istedim. Benim hedefim bu sene, yıllık gelirimin %60-65′ ni yatırımlara ayırmak. Geçen sene %55 ile bunu başardım. Bu konularda okuduğunuz kitap, video linkleri varsa paylaşabileceğiniz çok mutlu olurum. Teşekkürler, çok selamlar.
Merhabalar Tayfun bey,
Ben finansal özgürlük hedefleniyor ise en azindan %50 tasarruf oranı hedeflenmeli diye düşünüyorum. Benim başlarda %70-80 aralığında idi sonrasında gevseyerek %40-50 civarına indi.
Merhaba,
%8.39 oranını nasıl hesapladınız? Exceldeki formülü rica etsem iletebilir misiniz?
Teşekkürler
Merhabalar Onur bey,
Alınan yıllık kupon/maliyet=%8.39
Merhaba baytutumlu sizi takip ediyorum. Eurobond yatırımını 2 yıldır takip etmekteyim. Size göre daha az bir meblağ sahibiyim. Benimde getiri oranı %8,5. Sizin hesapladığınız gibi hesaplıyorum. Aynı yöntemi kullanmışız. Sormak istediğim bir husus var. Bazı kuponlara 1000$ üzerinde ödeme ile aldım ve bu kuponlardan biri 2026 diğeri 2030 tarihli. Bunları o döneme bekletirsem 1000$ ödeme alacağım. Sizce nominal değerinin üzerine çıkan bu kuponlardan ne zaman çıkılmalı. Benim planım bu iki kuponum cds değeri 700lerden alındığı için şu an daha da değerli olduğundan seçim sonrası olası döviz zıplaması ile satıp TR borsasına geçmek. Ancak bu Eurobond işinde satış stratejisine dair birkaç şey sizden duymak isterim.
Merhaba, aylık alımlarınızdaki dağılımı nasıl yapıyorsunuz? hepsinden eşit miktarda alımlar mı yoksa uyguladıgınız bir farklı yöntem var mıdır? tesekkurler.
Merhaba,
ABD borsasından aldığınız temettülerin vergilendirilmesi ile ilgili süreç hakkında da detaylı bir yazı yazmanız mümkün müdür ? 2024 için beyan sınırı 13.000 tl sanırım. Bir muhasebeci ile mi çalışmak gerekir? temettü yattığı tarihteki kura göre m, hesaplama yapılıyor? Yazılarınız için teşekkürler, finansal özgürlüğün gerçek olabileceğini görmek motivasyon açısından çok önemli. 🙂