Ocak 2024 Sonu Portföy Durumu

Ocak 2024 Sonu Portföy Durumu

4 Şubat 2024 8 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 67 ay olmuş. Bu ayın yazısına önce global piyasalarla başlayalım. FED ocak ayı toplantısında beklendiği şekilde politika faizini sabit tutarak %5.25-5.5 aralığında bıraktı. Toplantı metninde ise %2 enflasyon hedefine vurgu yapılarak gerekli seviyeye ulaşana kadar sıkı para politikasına devam edileceği belirtildi. Şu anda piyasada en erken faiz indiriminin mayısta olabileceği konuşuluyor. Zaman içerisinde gelen verilerle bu değişecektir fakat yıl sonuna kadar en azında 3 adet faiz indirimi olması bekleniyor. Bu indirimlerin 25’er bp’den toplamda 75 bp olması durumunda yıl sonu faizinin %4 civarında oluşmasını bekleyebiliriz. Karar sonrası SP500 önce sert düşse de sonra toparlayarak kayıplarını geri aldı ve ayı 4845 puandan bitirdi.

Yurtiçi tarafta ise TCMB beklendiği gibi 250 bp artış yaparak politika faizini %45 seviyesine getirirken gerekli sıkılaşmanın büyük ölçüde tamamlandığı mesajını verdi. Bu haberin ardından borsa istanbul güçlü yükselişe sahne oldu ve ayı 8474 puandan kapattı. Piyasaların kapanmasının ardından ise TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifa haberi geldi. İlk başta ikinci bir Naci Ağbal vakası mı yaşanıyor paniği yaşansa da bu istifanın tamamen şahsi bir olaydan kaynaklandığı hem sn Erkan hem de sn Mehmet Şimşek tarafından vurgulandı. Erkan’ın yerine TCMB başkan yardımcısı bir başka cv’si güçlü isim olan Fatih Karahan’ın atanması, ekonomi politikasında bir değişiklik olmayacağı sadece isim değişikliğiyle devam edileceği beklentisini güçlendirdi. Yurtdışı kurumlar da önümüzde süreçte sıkı para politikasının devam edeceği beklentisini paylaşan raporlar yayınladı. Şahsi olarak ben de bu kadar sıkılaşmanın ardından bir politika değişikliği beklemiyorum. Umarım yıl sonunda enflasyonun kontrol altına alındığı ve istikrarın sürdüğü bir tablo görürüz.

Şahsi portföyüme gelecek olursak bu ay içerisinde #TOASO, #VESBE ve #EREGL hisselerine eklemeler yaparak ortaklık paylarımı artırdım. Bu eklemeler uzun bir süre sonra yaptığım ilk ciddi alım oldu. Bu alımlar 2024’te almayı beklediğim temettü miktarını %2 arttırdı. Ocak ayında hisse senedi portföyüm %9.5, toplam portföyüm ise %7.96 büyüdü. Dolar bazında büyüme ise %4.89 olarak gerçekleşti. Güncel portföy durumum bu şekildedir.

ABD tarafında bu ay eurobond kuponlarından gelen gelirler ile yeni etf alımları yaptım. Hem etf’lerim hem de hisselerim güzel yükselişler yaşadı. ABD piyasaları 2022 yılındaki kayıplarının tamamını geri alarak en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Eurobond tarafında bu ay alım yapmadım. Hem eşimle birlikte 2024 yılı beyan sınırına yakın olmamız hem de cds’lerin nispeten düşük olması nedeniyle gelen kuponları ABD etf’lerine yönlendirdim. Bu yıl yeni alım yapmazsam toplamda 6520 $ kupon geliri elde edeceğim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay hisse senedi portföyüm %9.5, toplam portföyüm ise %7.96 büyüdü. Dolar bazında büyüme ise %4.89 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi önderliğinde her ne kadar sıkı para politikaları sürse de öngörülebilirliğin artmasını ve dezenflasyon sürecini önemsiyorum. Portföyümdeki şirketler genellikle borçsuz ve net nakitte bulunan şirketler olduğu için sıkı politikalar karşısında defansif konumdalar. 2025 yılından itibaren tekrar gevşemenin başlamasını beklerken borsa bunu mutlaka önden fiyatlayacaktır. O sürece kadar güvendiğim ve inandığım şirketlerin paylarını toplamaya devam edeceğim.

Küçük paylarına sahip olduğum şirketlerin hisse senetleri sayesinde finansal özgürlüğüme ulaştım. Bunun için dürüst yönetime sahip ve karlarını artırmak için gece gündüz çalışan tüm şirketlerime minnettarım. Pay piyasaları(borsa) bence bireylerin varlıklarını artırmaları ve hatta zengin olmaları için en etkili yollardan birisi. Umarım ülkemizde finansal okuryazarlık daha da artar ve pay piyasalarımız derinleşir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu