İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ocak 2024 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 67 ay olmuş. Bu ayın yazısına önce global piyasalarla başlayalım. FED ocak ayı toplantısında beklendiği şekilde politika faizini sabit tutarak %5.25-5.5 aralığında bıraktı. Toplantı metninde ise %2 enflasyon hedefine vurgu yapılarak gerekli seviyeye ulaşana kadar sıkı para politikasına devam edileceği belirtildi. Şu anda piyasada en erken faiz indiriminin mayısta olabileceği konuşuluyor. Zaman içerisinde gelen verilerle bu değişecektir fakat yıl sonuna kadar en azında 3 adet faiz indirimi olması bekleniyor. Bu indirimlerin 25’er bp’den toplamda 75 bp olması durumunda yıl sonu faizinin %4 civarında oluşmasını bekleyebiliriz. Karar sonrası SP500 önce sert düşse de sonra toparlayarak kayıplarını geri aldı ve ayı 4845 puandan bitirdi.

Yurtiçi tarafta ise TCMB beklendiği gibi 250 bp artış yaparak politika faizini %45 seviyesine getirirken gerekli sıkılaşmanın büyük ölçüde tamamlandığı mesajını verdi. Bu haberin ardından borsa istanbul güçlü yükselişe sahne oldu ve ayı 8474 puandan kapattı. Piyasaların kapanmasının ardından ise TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifa haberi geldi. İlk başta ikinci bir Naci Ağbal vakası mı yaşanıyor paniği yaşansa da bu istifanın tamamen şahsi bir olaydan kaynaklandığı hem sn Erkan hem de sn Mehmet Şimşek tarafından vurgulandı. Erkan’ın yerine TCMB başkan yardımcısı bir başka cv’si güçlü isim olan Fatih Karahan’ın atanması, ekonomi politikasında bir değişiklik olmayacağı sadece isim değişikliğiyle devam edileceği beklentisini güçlendirdi. Yurtdışı kurumlar da önümüzde süreçte sıkı para politikasının devam edeceği beklentisini paylaşan raporlar yayınladı. Şahsi olarak ben de bu kadar sıkılaşmanın ardından bir politika değişikliği beklemiyorum. Umarım yıl sonunda enflasyonun kontrol altına alındığı ve istikrarın sürdüğü bir tablo görürüz.

Şahsi portföyüme gelecek olursak bu ay içerisinde #TOASO, #VESBE ve #EREGL hisselerine eklemeler yaparak ortaklık paylarımı artırdım. Bu eklemeler uzun bir süre sonra yaptığım ilk ciddi alım oldu. Bu alımlar 2024’te almayı beklediğim temettü miktarını %2 arttırdı. Ocak ayında hisse senedi portföyüm %9.5, toplam portföyüm ise %7.96 büyüdü. Dolar bazında büyüme ise %4.89 olarak gerçekleşti. Güncel portföy durumum bu şekildedir.

ABD tarafında bu ay eurobond kuponlarından gelen gelirler ile yeni etf alımları yaptım. Hem etf’lerim hem de hisselerim güzel yükselişler yaşadı. ABD piyasaları 2022 yılındaki kayıplarının tamamını geri alarak en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Eurobond tarafında bu ay alım yapmadım. Hem eşimle birlikte 2024 yılı beyan sınırına yakın olmamız hem de cds’lerin nispeten düşük olması nedeniyle gelen kuponları ABD etf’lerine yönlendirdim. Bu yıl yeni alım yapmazsam toplamda 6520 $ kupon geliri elde edeceğim.

Toparlayacak olursam,

Bu ay hisse senedi portföyüm %9.5, toplam portföyüm ise %7.96 büyüdü. Dolar bazında büyüme ise %4.89 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi önderliğinde her ne kadar sıkı para politikaları sürse de öngörülebilirliğin artmasını ve dezenflasyon sürecini önemsiyorum. Portföyümdeki şirketler genellikle borçsuz ve net nakitte bulunan şirketler olduğu için sıkı politikalar karşısında defansif konumdalar. 2025 yılından itibaren tekrar gevşemenin başlamasını beklerken borsa bunu mutlaka önden fiyatlayacaktır. O sürece kadar güvendiğim ve inandığım şirketlerin paylarını toplamaya devam edeceğim.

Küçük paylarına sahip olduğum şirketlerin hisse senetleri sayesinde finansal özgürlüğüme ulaştım. Bunun için dürüst yönetime sahip ve karlarını artırmak için gece gündüz çalışan tüm şirketlerime minnettarım. Pay piyasaları(borsa) bence bireylerin varlıklarını artırmaları ve hatta zengin olmaları için en etkili yollardan birisi. Umarım ülkemizde finansal okuryazarlık daha da artar ve pay piyasalarımız derinleşir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

8 Yorum

  1. Omer Omer 4 Şubat 2024

    Selamlar
    Teşekkürler. Siz temettü yatırımına önem veren bir metot kullanıyorsunuz. Ancak temettü ödemelerinde yüzde 10 stopaj söz konusu. Hisse senedi yoğun fonlar bu stopajdan muaflar. Temettü şirketleri yerine neden fon alımı yapmıyorsunuz? Yahut eregl gibi döngüsel şirketleri toplamak ne kadar yerinde bir strateji?
    Eleştiri olarak söylemiyorum sadece sizin yatırımınızın mantığını merak ediyorum. Teşekkürler

  2. Yunus Yunus 4 Şubat 2024

    Merhaba baytutumlu sizi takip ediyorum. Eurobond yatırımını 2 yıldır takip etmekteyim. Size göre daha az bir meblağ sahibiyim. Benimde getiri oranı %8,5. Sizin hesapladığınız gibi hesaplıyorum. Aynı yöntemi kullanmışız. Sormak istediğim bir husus var. Bazı kuponlara 1000$ üzerinde ödeme ile aldım ve bu kuponlardan biri 2026 diğeri 2030 tarihli. Bunları o döneme bekletirsem 1000$ ödeme alacağım. Sizce nominal değerinin üzerine çıkan bu kuponlardan ne zaman çıkılmalı. Benim planım bu iki kuponum cds değeri 700lerden alındığı için şu an daha da değerli olduğundan seçim sonrası olası döviz zıplaması ile satıp TR borsasına geçmek. Ancak bu Eurobond işinde satış stratejisine dair birkaç şey sizden duymak isterim.

  3. Yunus Yunus 4 Şubat 2024

    Selam. Eurobond yatırımını 2 yıldır takip etmekteyim. Size göre daha az bir meblağ sahibiyim. Benimde getiri oranı %8,5. Sizin hesapladığınız gibi hesaplıyorum. Aynı yöntemi kullanmışız. Sormak istediğim bir husus var. Bazı kuponlara 1000$ üzerinde ödeme ile aldım ve bu kuponlardan biri 2026 diğeri 2030 tarihli. Bunları o döneme bekletirsem 1000$ ödeme alacağım. Sizce nominal değerinin üzerine çıkan bu kuponlardan ne zaman çıkılmalı. Benim planım bu iki kuponum cds değeri 700lerden alındığı için şu an daha da değerli olduğundan seçim sonrası olası döviz zıplaması ile satıp TR borsasına geçmek. Ancak bu Eurobond işinde satış stratejisine dair birkaç şey sizden duymak isterim.

  4. reşat reşat 5 Şubat 2024

    Elinize sağlık kesenize bereket, yazı ve fikirlerinizden mütemadiyen faydalanmaya devam ediyoruz.Tesekkurler.

  5. GoldieSfr GoldieSfr 5 Şubat 2024

    Gene bol hisse salatalı gereksiz ayrıntılı bir portföy durumu yazısı. Bir önceki durum yazısına göre ana-temel oranlar daha da kırpılmış. Örneğin; ana varlıkların (altın-döviz-hisse senedi-eurobond) toplam portföy içindeki oranı yok. Önceleri finansal özgürlük oranı belirtiliyordu, şimdi o da yok. Bu neyin ketumluğu? Nazar değecek endişesi mi, anlamadım ki!

    • Mert Çetindor Mert Çetindor 24 Şubat 2024

      Müthiş bir portföy analizi olmuş. Hisselere ağırlık vermeniz de bizim için çok faydalı. Ana varlıkların portföy içindeki oranı olmaması da güzel olmuş . Finansal özgürlük oranı belirtmemeniz de çok faydalı. Gereksiz yorum yapanlara inat aynen devam edin lütfen. Binlerce insan faydalanıyor bu yazılarınızdan. Anlayamayanlar da anlama kapasitelerini arttırsın.

  6. Mehmet Mehmet 19 Şubat 2024

    Merhabalar,
    Excell task larinizi paylaşma imkaniniz var mıdır,

  7. Mert Çetindor Mert Çetindor 24 Şubat 2024

    Müthiş bir portföy analizi olmuş. Hisselere ağırlık vermeniz de bizim için çok faydalı. Ana varlıkların portföy içindeki oranı olmaması da güzel olmuş . Finansal özgürlük oranı belirtmemeniz de çok faydalı. Gereksiz yorum yapanlara inat aynen devam edin lütfen. Binlerce insan faydalanıyor bu yazılarınızdan. Anlayamayanlar da anlama kapasitelerini arttırsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir