İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şubat 2021 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar,

Bir ayı daha geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 32 ay olmuş. Zaman gerçekten çok hızlı akıyor. Bazen bu iyi birşey mi diye düşünüyorum. İş ve ev arasında mekik dokurken ömrümüzü tüketiyoruz. Özellikle bu pandemi sürecinde sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte evlere daha fazla hapsolduğumuzdan dolayı içinde bulunduğumuz kapanı daha iyi görebiliyorum. Finansal özgürlüğü de en çok bu nedenle önemsiyorum. Vaktimin tümünün bana ait olması nasıl bir duygu hatırlamıyorum desem yeridir, o kadar uzun zaman oldu. İş hayatına atıldığımız günden itibaren hep bir koşuşturmaca içindeyiz. Gerçekten bazen durup hayatın akışını izlemeyi ve hiçbir şey yapmadan günler, haftalar geçirmeyi özlüyor insan. Neyse daha fazla uzatmadan piyasaların durumuna gelelim.

Bu ay finansal piyasalar açısından ocak ile benzer başlasa da ayın sonuna doğru tüm dünyada panik satışları derinleşti. Geçen ayı 1479 puandan kapatan BIST100 endeksi, ay içerisinde 1574 puana kadar çıksa da buralardan tutunamadı ve ayı 1471 puan seviyesinden bitirmiş oldu. SP500 ise 3736 puandan başladığı şubat ayının sonunda 3803 puanda bulunuyor. Dolar/TL 7.30 ile başladığı ayda 6.90 seviyelerini görmüş olsa da son haftadaki hızlı yükselişle an itibariyle 7.47 seviyelerinde bulunuyor. Gram altın ise 436 liradan başladığı ayı 415 liradan kapattı.
 
Portföy durumuna gelecek olursak bu ay meydana gelen en büyük değişiklik arabayı değiştirmek oldu. Yaklaşık 6 yıldır kullandığım 2005 model arabamı satarak 2017 model bir arabaya terfi ettim. Genel olarak nakit tutmadığım için, bu alımı yapmak için fon portföyünün tamamını ve hisse portföyünden bir miktar satış yaptım. Zaten gayri resmi olarak fon portföyünü araba alımı için biriktiriyordum diyebilirim:) Fon tarafında %50 civarında bir karım oldu. Hisselerde ise nispeten pahalı olduğunu düşündüğüm hisselerde satış yaptım. 
 
Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay birçok şirket bilanço ve temettü tarihlerini açıkladı. Yılın en sevdiğim ikinci zamanı bilanço dönemi, en sevdiğim zamanı ise temettü dönemi. Mart ayı kendi açımdan oldukça bereketli geçecek diye düşünüyorum. Bu yılki hedefim olan 50 bin TL temettüye ulaşabilecek miyim göreceğiz:)
 
Eurobond tarafında bu ay da işlem yapmadım. Ayın son haftasında ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselme eğilimi göstermeye başladı. Böyle devam ederse ve cds biraz artarsa eurobond alımı için makul seviyelere gelebiliriz. Uzun vadeli bondlarda %7 ve üzeri bileşik getiri oranları benim için makul alım yerleri olduğu için oralarda kademeli olarak alım yapabilirim. Bu ay toplamda 254 usd kupon ödemesi aldım.

Yazının başında da bahsettiğim gibi fon portföyünün tamamını araç alımı için kullandım. İlk alımlarıma fonun kurulduğu ağustos ayında başlamıştım. Bu kadar kısa sürede %50 kazanç gerçekten güzel oldu. Bu vesileyle NNF fonuyla bizi tanıştıran sn Yaşar Yıldırım ve Yunus Şahin’e teşekkür etmek istiyorum.

 
Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Ay sonundaki satışlara rağmen genel portföy ayı TL bazında %2.02, usd bazında ise %0.32 artışla tamamladı. Finansal özgürlük seviyem ise yoksulluk sınırının yükselmesiyle geçen aya göre gerileyerek %52.34 oldu. %100 olana kadar sabırla tasarruf ve yatırıma devam ediyorum.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Bay Tutumlu
 

 

 
 

İlk yorum yapan siz olun

  1. Unknown Unknown 26 Şubat 2021

    Bay tutumlu hocam merhabalar affınıza sığınarak nacizane bi sorum olucak. Acaba en az temettü veren hissenizi boşaltıp yerine hem fiyat olarak ucuz ve hem de temmettü olarak yüksek olana geçiş yapsanız daha cazip değil mi 50.000 tl temettü hedefi için 👍

  2. bigbossares bigbossares 27 Şubat 2021

    Merhaba, bu kayıtlar için Excel haricinde bir program, uygulama var mı? Aldığımız tarihler, aldığımız fiyatlar vs gibi?

  3. bigbossares bigbossares 27 Şubat 2021

    Bir de her ay mı alım yapıyorsunuz? Yoksa piyasaya göre düşüşlerde mi alım yapıyorsunuz?

  4. Zamantı Zamantı 28 Şubat 2021

    Merhabalar hocam, ALKIM temettü 0,44 tl olması lazım

  5. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, portföyümde temettü ve büyüme hisselerini dengede tutmayı hedefliyorum. Eğer büyümesi yavaşlamış yüksek temettü veren hisselere ağırlık verirsem portföy büyümesinden fedakarlık etmem gerekir. Şu anda yüksek temettüye ihtiyacım yok.

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, kayıtlarımı google tablolarda tutuyorum. Portföy alım satımlarını ise investing.com'un ücretsiz portföy hazırlama bölümü var, oradan takip ediyorum.

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Mümkün olduğunca her ay alım yapmaya çalışıyorum az da olsa.

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, ocak ayında verdiği temettüyle beraber 0.76 TL.

  9. Unknown Unknown 28 Şubat 2021

    Teşekkürler değerli yorumunuz için takipteyiz efendim 😇

  10. Adsız Adsız 28 Şubat 2021

    marhabalar
    EGEEN maliyetinde yanlışlık var mı?

  11. Adsız Adsız 28 Şubat 2021

    merhabalar
    her yıl aldığınız lot başı temettü miktarını toplayarak mı kayıt tutuyorsunuz. yani geçen sene lot başı 0,5 olsun bu sene 0,7 bunları toplayarak 1,2 olarak mı temettü veriminizi takip ediyorsunuz?

  12. Adsız Adsız 28 Şubat 2021

    Bay tutumlu merhaba,

    Piyasalardaki olumsuzluk ile beraber eurobond fiyatlarında görülen düşüşlerin etkileri vadeye göre değişiyor mu? Yani potansiyel bir krizde kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli eurobondların mı daha fazla düşmesi beklenir? Bu durum neye göre değişkenlik gösterir?

    Teşekkürler.

  13. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, Egeen'de kar satışı yaptığım için maliyetim düştü.

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, temettüleri yıllık takip ediyorum. Temettü verimini o yıl aldığım temettüyü hisse maliyetime bölerek buluyorum.

  15. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Şubat 2021

    Merhaba, evet değişiyor. Eurobondlarda vade uzadıkça volatilite artar. Yani uzun vadeli bondların fiyatları daha sert dalgalanır. Ben vade sonuna kadar satmayı düşünmediğim için sadece alış fiyatımın uygunluğuna odaklanıyorum.

  16. Adsız Adsız 28 Şubat 2021

    Cevap için çok teşekkürler.

    Eurobond tarafında devamlı kademeli alım yerine kur düşüşlerinde döviz toplayıp kriz zamanında daha yoğun alış yapmak bana daha mantıklı gibi geliyor. Ülkemiz konjonktürünü de düşünürsek bu fırsat en azından 2-3 yılda bir gelir diye düşünyorum. Son örnekler Brunson krizi Ağustos 2018 ve koronvirüs Mart 2020. Böyle bir yaklaşıma yorumunuz ne olur?

    Bol kazançlar.

  17. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Mart 2021

    Evet vadesiz dövizi ucuzdan toplamayı başarabilirseniz cds'in yükseldiği ya da abd tahvil faizlerinin yükseldiği zamanları bekleyip güzel fiyatlara eurobond alabilirsiniz. Ben o kadar sabırlı olmadığım için kendime belirli bir min getiri oranı belirledim. Bu rakamın üzerinde alım yapıyorum ve ortalama maliyet oluşturuyorum.

  18. Unknown Unknown 2 Mart 2021

    Merhaba, Eurobond alımını hangi kurumdan yapıyorsunuz? Pek çok banka küçük tutarlarda satış yapmıyor. Tşk.

  19. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Mart 2021

    Selamlar teb ve iş bankası kullanıyorum. İkisinde de 1000 usd ve katları şeklinde işlem yapabiliyorsunuz.

  20. Alper Özdişçi Alper Özdişçi 6 Mart 2021

    Merhaba, Tebrikler baytutumlu. Umarım hep birlikte bu zorlukları yeneceğiz. Şöyle bir konu var aklımda şimdi araç aldınız hayırlı olsun. Konut da araba da ihtiyaç ve birikimlerimizi ve yillarımızı alıyor bunlara sahip olmak. Şimdi bizler hisse döviz altın yada fon da kazanç sağlıyoruz veya başka bir şekil de ama geçen sene Ocak ayın da 160 bin e lansman i yapılan araç şimdi 330 bin. Orta uzun vade ye bakalım SUV araçlara 5 sene 8 sene önce 130-200 bin bandında aynı aracın yeni modelleri 500 bin ve üzeri marka araçlarda rakam milyona yaklaştı. Uzun vadede yenmemiz gereken enflasyon canavarı kendimi bildim bileli var. Yıllar geçtikçe bu araçlara binemez hale geldik. Konut desen bakiyorum bir çok kişi merkezlerden çok uzağa gitmek durumunda kalıyor. İzmir ksk deyim yıkılıp yeni inşa edilen 2+1 bir daire eğer 90 metrekare civarında ise 800 binden başlıyor fiyatlar. 3 artı 1 aynı yerlerden 130 metrekare bir daireyi 1,5 milyon civarı alabilirsiniz.
    Ev sahipleri eski kiracısı çıksın diye bakıyor. İnanın 1arti 1 eli yüzü düzgün bir daire 2 000 den aşağı değil. Kendi oturdugum yerde 2017 Ağustos da 11400 civarı olan kiralar şuan aynı ay sağlam kiracıya 2500 e hemen kiralanır durumda 3000 isteyenler var.
    Çok da uzatmadan yatırımlarımızı uzun vadede bu gerçek enflasyonun üzerinde buyutmeliyiz. Son ve can alıcı sorum geliyor. 10 yıl emek verdik ve bu süre sonunda tam artık finansal ozgurluk geldi dediğimiz yıl ülkedeki ekonomik koşullar bozulursa portföy bir yılda yüzde 50 gerilerse ve geleceğe dair bir olumlu projeksiyon ongoremiyorsak nasıl bir duruma düşeriz. Sonuçta uzun vadeli yatırım realize edilmediği sürece herşey kağıt üstünde. Yanıt için teşekkür ederim. Sorununun ücretli çalışan ve daha en başta milyonları olmayan. Aylık geliri 20 30 bin olmayan bir çok kişi için önemli olduğunu düşünüyorum. Yolumuz açık olsun sevgiler…

  21. Adsız Adsız 6 Mart 2021

    Merhaba,

    Eurobond alırken banka bunu stoklarından karşılıyor ve bize satıyor orası tamam. Ancak biz elimizdekini satmak istediğimizde de her koşulda alıcı oluyor mu? Yani satmak istediğimiz zaman alıcı bulmakta sorun yaşayacağımız bir durum oluşma ihtimali var mıdır?

  22. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 7 Mart 2021

    Merhaba, evet satmak istediğinizde her zaman alıcı bulabilirsiniz.

  23. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 8 Mart 2021

    Merhaba,
    isminizi bilmiyorum fakat son 5-7 yılda Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu çok güzel anlatmışsınız. Bahsettiğiniz şeylerin hepsi doğru ve gerçek. Fakat bu hep böyle değildi. 2003-2010 arasına bakarsanız bir küresel kriz yaşanmasına rağmen çok daha refahı yüksek bir ülke durumundaydık. Burada yakın geçmişe odaklanmak çok doğru olmayabilir. Uzun vadeli bir plan yapmazsak dediğiniz gibi enflasyona yenik düşeriz.

    Bu açıdan ben finansal özgürlük portföyünde farklı enstrümanlara yer verilmesini savunuyorum. Sadece hisse ya da sadece döviz yeterli değil Son 3 yılda olduğu gibi dolarizasyonun yükseldiği yıllar olacağı gibi türk lirasının da değerli olacağı yıllar gelecektir. Bu açıdan her şekilde hisse senetlerinin ağırlıkta olduğu fakat diğer çeşitlendirici yatırım araçlarının da olduğu(eurobond, altın hatta gayrimenkul) bir portföy oluşturulmalı. Bir küresek krizde hisse senedi portföyünüz %50 değer kaybedebilir, gayet doğaldır. Fakat uzun vadede şirketler yerlerinde ve faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu geçici fiyatlamalar realize olmanın aksine ucuz fiyatlardan alım yapmanın bir fırsatıdır. Fakat halihazırda finansal özgürseniz ve çalışmıyorsanız nakit akışı sağlayabileceğiniz yollar olmalı. İşte eurobond kuponları ve kira gelirleri burada devreye girecek. Hisselerinizi ucuza satmak zorunda kalmadan oradan gelecek nakit akışı ile geçinecek hatta düşükten hisse alacaksınız. Bu konudaki detaylı planıma şu yazımdan ulaşabilirsiniz.

    https://www.baytutumlu.com/2020/05/finansal-ozgurluk-planim-bugun-daha.html

    Unutmayın ki uzun vadede her zaman ticaret yapan ve karını artıran işletmelere ortak olanlar en yüksek kazancı elde ederler. Sizin de yolunuz açık olsun, sevgilerle.

  24. Hilal Hilal 11 Mart 2021

    Sadece Türkiye borsasından mı işlem yapıyorsunuz? Yurtdışı borsalarda işlem yapmayı hiç düşündünüz mü? TL enflasyonunun yüksek olması nedeniyle TL üzerinde uzun vadeli borsa yatırımı beni hep tedirgin ediyor açıkçası, sanki akıntıya karşı yüzüyormuşuz gibi. SPX endeksi ya da ETF'lere yatırım konusunda ne düşünüyorsunuz?

  25. Adsız Adsız 15 Mart 2021

    Merhabalar, sorması ayıp olabilir ama harcamalarınızı yıllık nasıl 51000'de tutuyorsunuz. Kaç kişilik masrafınız bu? Kira dahil mi? Bu konu hakkında da yazınız bulunuyor mu?

  26. Adsız Adsız 22 Mart 2021

    Bay tutumlu merhaba,

    Eurobond faizleri yükseldiği için biriktirdiğim USD ile alış yapacağım. İş bankası kullanıyorum, burada getiri ve dönemsel kupon faizi olarak iki ayrı oran var. İkisinin arasında tam olarak ne fark var? Bizim asıl bakmamız gereken getiri kısmı değil mi?

    Teşekkürler.

  27. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 23 Mart 2021

    Merhaba, evet bakmanız gereken getiri kısmıdır. Bazı bankalarda bileşik getiri bazılarında ise sadece getiri olarak yazar. Hayırlı olsun bol kazançlar.

  28. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 23 Mart 2021

    Merhaba, 2 kişilik harcamalar ve kira dahil değil. İstanbulda yaşıyorum. Bu konuyla ilgili olmasa da yemek ve ulaşım masraflarıyla ilgili 2 adet yazım var onlara bakabilirsiniz.

  29. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 23 Mart 2021

    Merhaba, yatırım yaparken borsa ya da ülke ayrımı yapmıyorum. Neresi ucuz ise oraya yatırım yapmaya çalışıyorum. Şu anda BIST oldukça ucuz olduğu için burdayım. Eğer SP500 beklediğim seviyelere gelirse alım yapabilirim.

  30. Adsız Adsız 25 Mart 2021

    Merhaba,

    Blogu baştan sona okudum ve oldukça faydasını gördüm, emeğinize sağlık.

    Finansal özgürlük, portföy yönetimi, riskleri dağıtmak ve eurobondlarda yatırım stratejisi konularında gerçekten pratikte uygulanabilir yararlı bilgiler olmak ile birlikte hisse senedi seçimleriniz ve hisselerinizdeki ağırlıkların değişimi gibi konulardaki açıklamalarınız benim için biraz havada kaldı. Yaklaşımınızı anladım ancak hisse özelinde alımların dayandığı argümanlar kafamda eksik gibi. Hisse senedi alım kriterleri yazınız güzel ancak pratikte uygulamak için çok teorik buldum.

    Yaptığınız değişiklikleri temel açıdan biraz daha detaylı anlatabilirseniz bence yeni kişiler için çok daha faydalı olabilir. Ayrıca Deva ve Alkim'de olduğu gibi bilanço analizleri çok öğretici olabilir. Özellikle portföye yeni dahil olanlarda.

    Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, paylaşımlarınız çok değerli ve ilgi ile takip edeceğim. Yazdıklarımı eleştiriden ziyade sadık bir okuyucunuzun size bir geri dönüşü kapsamında kendince fikirleri olarak görmenizi rica ederim.

    Bol kazançlar.

  31. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Mart 2021

    Merhaba, öncelikle teşekkür ederim. Blogumun baştan sona okunması beni oldukça mutlu etti. Her zaman kendimi geliştirmeye ve geçmişte yaptığım hatalardan ders almaya çalışıyorum. Bu nedenle geçmişte aldığım bazı kararlar ve yaptığım hamleler şu anda mantıksız geliyor olabilir. Bunu ben de farkediyorum hatta bununla ilgili bir yazı bile yazmıştım, geliştirmeye çalıştığım yönlerim adında.

    Pratikte zaten bu kriterler hiçbir zaman katı kurallar olarak almıyorum. Öyle olsa temettü vermeyen BNTAS ve INFO gibi hisseleri alamazdım. Sadece gelecekte karını artıracağını ve büyüyeceğini düşündüğüm şirketlere yatırım yapmaya çalışıyorum. Bilanço analizleri güzel fakat objektif veriler dışında kişisel yorumlara girmek ve değerleme yapmak dolaylı da olsa yatırım tavsiyesi olarak algılanabileceğinden dolayı bundan kaçınmaya çalışıyorum. Daha çok finansal özgürlük kavramının kendisine ve yatırımın psikolojik yönlerine odaklanmaya çalışıyorum. Ayrıca blogun da ismi olan tasarruf ve tutumluluk konusunda paylaşımlar yapıyorum.
    Bu blog benim kişisel günlüğüm gibi. Herhangi bir maddi beklentim olmadığı için bazen aylarca yazmadığım olabilir:) Bazen de kafama esip haftada birkaç yazı da paylaşabilirim. Umarım yıllar sonra geriye dönüp baktığımda hatalarımdan ders almış ve finansal özgürlüğe ulaşmış birisi olarak okuyuculara faydalanabilecekleri bir kaynak bırakmış olurum.

  32. zufuk zufuk 30 Mart 2021

    Merhabalar,aylar önce burada konuşmuştuk yorumlar üstünden %80e yakın portföyle tek bir borsada ülke ve kur riski almanızla ilgili… Bu günler sanırım çok zor geçiyordur,ben saçımı başımı yolardım herhalde o yüzden de bu içinde yaşadığımız değişken ülkenin borsasına güvenmiyorum zaten…size sabırlar diliyorum…

  33. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 28 Nisan 2021

    Merhabalar sn zufuk,
    Tek ülke riski aldığım doğru fakat bu günlerin zor geçtiği konusunda yanılıyor olabilirsiniz. Günlük fiyatlara bakarak etkilenme kısmını aştım artık. Size başka ülke piyasalarında başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir