İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ocak 2021 Sonu Portföy Durumu

Herkese selamlar,

Bugün itibariyle ocak ayının son işlem gününü geride bıraktık. Pandemi gölgesinde geçen bir 2020 yılının ardından büyük ümitlerle girdiğimiz 2021’in de pek o kadar parlak geçmediğini söylememiz gerekiyor. Aşılama başladı fakat yeteri kadar hızlı şekilde ilerleyemiyor. Ülkemizde ve dünyada vaka sayıları tekrar artışa geçti. Hafta sonu ve akşamları sokağa çıkma yasakları biraz durumu hafifletse de hızlı ve etkili bir aşılama için biraz daha bekleyeceğiz gibi görünüyor.

Ocak ayı finansal piyasalar açısından kasım ve aralığın devamı gibi oldu. Boğa piyasası tüm hızıyla devam ediyor. BIST100 endeksi uzun vadeli ortalamalarından hayli uzaklaşmış durumda. Bu hafta çarşamba günü sert bir düşüş yaşamış olsak da piyasa erken toparladı ve yükselişe kaldığı yerden devam ediyor. Şimdi ülkemizde ve dünyada piyasaların genel durumuna bakalım.

BIST100 endeksi geçen ayı 1479 puandan kapatmıştı. Bu ay içerisinde 1600 sınırına kadar yaklaşsa da ay sonu itibariyle 1473 puanda bulunuyor. SP500 ise 3742 puan ile başladığı ocak ayını 3736 puanla kapattı. USDTRY tarafında ise sakinlik devam ediyor. 7.44 ile başladığı ayı 7.30 ile bitirmiş oldu. Gram altın ise onsun değer kaybıyla 446 liradan 436 liraya kadar gerilemiş durumda. 

Bu yıl başında okuduğum birçok raporda BIST100 için 1700-1950 puan aralığında yıl sonu hedefleri veriliyor. Bu, eğer gerçekleşirse 3 yıl üstüste endeksin değer kazanacağı anlamına geliyor. En son 2003-2006 arası gerçekleşen bu olay tekrarlanırsa ülkemizde yeni bir dönemin başlayacağını düşünmek pek de yanlış olmasa gerek. Dolar ve altın da yıl içerisinde sakin kalmayı başarabilirse benim gibi finansal özgürlük yolunda hesaplarını dolar cinsinden yapanlar önemli bir avantaj elde edecek diyebiliriz. Ayrıca yıllar sonra da belki ev hanımlarını yenme şansımız olur, ne dersiniz:)

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay geçen ay kadar şaşaalı olmasa hisse senetleri açısından başarılı geçti. Yine pek fazla hareket etmediğim bir ay oldu. Tek bir al-sat hareketi yaptım ve başarılı oldum diyebilirim. 2.5 yıldır portföyümde bulunan SODA’lardan dönüşen 4.46 maliyetli SISE hisselerimi %82 karla 8.12’den satarak 4.71 maliyetle BNTAS aldım. Piyasa değeri düşük bir small-cap hissesi olduğu için pek fazla yorum yapmak istemiyorum fakat  bedelli sermaye artışı öncesi de dikkatimi çeken bir şirket idi. Gelecek vizyonu ve yatırım planlarını beğendiğim bir şirket olduğu, fiyatı da bana makul geldiği için portföye eklemek istedim. Bunun dışında VESBE, ISMEN ve EREGL’de ufak eklemeler yaptım. 

Güncel hisse senedi portföyü bu şekildedir. Bu ay toplam 4003 TL’lik iki temettü ödemesi aldım. Geçen yıl gelen kısıt nedeniyle temettü dağıtamayan ALKIM ve EGEEN bu yılın ilk haftasında söz verdikleri temettüleri dağıttılar. Yıl sonu bilançoları da yavaş yavaş açıklanmaya başlandı. Yılın en sevdiğim zamanı olan temettü dönemi yaklaşıyor 🙂 Bu yıl bir aksilik olmazsa güzel bir temettü geliri elde etmeyi hedefliyorum.

Eurobond tarafında bu ay da işlem yapmadım. CDS uzun süredir 300 bp civarında dolaşıyor. Bu süreci nispeten ucuz olduğunu düşündüğüm için döviz toplamak için kullanacağım. Gelecekte olası bir krizde vadesiz döviz stoğumu hazır tutmak istiyorum. Toplamda 238 usd kupon geliri elde ettiğim bir ay oldu. Şu anda aylık elde ettiğim ortalama kupon gelirleri neredeyse asgari ücretin yarısına erişmiş durumda. Bu tahviller vade sonuna kadar fiyatları ne olursa olsun bana aynı nakit akışını sağlayacaklar.

 

Fon tarafında bu ay alım yapmadım. 1.04 maliyetli NNF fonunu tutmaya devam ediyorum. Getirisi de hiç fena değil bana göre.

 

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay hisse senedi portföyü %12.52 toplam portföy ise %10.37 artış gösterdi. USD bazında artış ise doların hafif düşmesiyle % 12.24 oldu. Finansal özgürlük seviyem ilk defa %50’nin üzerine çıktı. 2.5 yıldan biraz fazla bir zamanda %50’ye ulaşmak benim için hayal bile edilemeyecek kadar güzel bir başarı. 2020 boğa piyasası ne kadar büyük oranda yardımcı olsa da bana göre Türk varlıkları hala ucuz ve orta-uzun vadede yüksek getiri vaadetmeye devam ediyor. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun

  1. Adsız Adsız 29 Ocak 2021

    Merhaba Sayın Tutumlu, bazı kurumlar portföyde temettü gelirlerini maliyetten düşmüyor siz nasıl hesaplıyorsunuz?
    CDS ciddi oranda düştü eurobond almak için uygun vakit olmayabilir ancak yine de nakit akışı için vade sonuna kadar bekleyerek yatırım yapmak istersek tercih ederken nelere dikkat etmemiz gerekir.
    Paylaşımlarınız için teşkkürler.
    saygılar.

  2. Adsız Adsız 29 Ocak 2021

    Paylaşım ve yatırım sabrınız için sizi kutluyorum. İki yıldır tasarruflarımla tek bir hisseye (BİM) yatırım yapıyordum. Sizin gibi deneyimli yatırımcıların paylaşımları sayesinde portföyümü son üç ayda çeşitlendirmeye başladım. Umarım hedeflerinize ulaşırsınız

  3. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 30 Ocak 2021

    Merhaba ben tüm alım satım işlemlerini investing.com üzerinden, portföy maliyetini, tablo ve grafikeri ise google sheets üzerinden takip ediyorum. Her alım ve satımı kaydettiğim için maliyet hesaplaması kolay oluyor.
    Eurobond konusuna gelince şu anda vadesiz usd birikirme aşamasındayım. Eğer sizin elinizde hazırda döviz varsa ve bir yerden giriş yapmak istiyorsanız bence toplu alım için uygun olmayan zamanlar. Düzenli her ay alım ise ortalama maliyet yapma açısından daha makul olabilir. İlerde cds daha da düşebilir bu da mümkün. Ben yakın geçmişte daha ucuz fiyatlara alım yaptığım için şu an elim gitmiyor açıkçası:)

  4. Adsız Adsız 31 Ocak 2021

    Merhaba hocam severek takip ediyorum. Oldukça yol gösterici bir blog ve twitter hesabınız var. Teşekkür ederim.

    Döviz, altın ve mevduat gibi yatırım araçlarını kullanıyorum ama hisse senedi ve fonlarına da yatırım yapmak istiyorum. O nedenle daha yolun çok başındayım. Özellikle temettü emekliliği kavramını öğrenince ilgim daha fazla artmaya başladı.

    Ancak maliyetler konusunda anlaşılır bilgiler edinemedim. İlk alış ve 3 ayda bir tutma bedeli gibi maliyetler konusunda bilgi verebilir misiniz?

  5. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Şubat 2021

    Merhaba, çok teşekkür ederim mesajınız için. Maliyetler konusunda neyi kastettiğinizi anlayamadım. Hisse senedi saklama ücreti vb mi bahsediyorsunuz yoksa başka birşey mi?

  6. Adsız Adsız 1 Şubat 2021

    Merhaba, tebrik ederim portfoyunuzu. Buyuk bir ilgi ile takip ediyorum blogunuzu. Hisse ederi hesaplama konusunda biraz gelistirmek istiyorum kendimi. Siz bu konuda hangi yontemi kullaniyorsunuz? Nasil hesaplayacagim konusunda kaynak onerebilir misiniz?

  7. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Şubat 2021

    Merhaba, çok teşekkür ederim. Hisse ederi hesaplama oldukça geniş ve subjektif bir konu. Birçok yöntem var. İndirgenmiş nakit akımları metodu, net aktif değer metodu, piyasa çarpanları metodu gibi birçok yöntem kullanabilirsiniz. Ben daha basit ve TR'ye uygun olduğunu düğşündüğüm piyasa çarpanları metodunu kullanıyorum. Bu, aslında göreceli bir değerleme. Şirketinizi benzer sektördeki diğer şirketlerle kıyaslıyorsunuz. FK, FD/FAVÖK, PD/Satışlar, PEG rasyosu gibi oranlar kullanarak iskonto oranını hesaplamaya çalışıyorum.
    Genel anlamda temel analizle ilgili bir kaynak arıyorsanız ücretsiz kaynak olarak Yaşar Erdinç'in youtube videolarına bakabilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=4DOby5w9jgs&t=5534s
    https://www.youtube.com/watch?v=xHdTBxFz_CI&t=2971s

    Ücretli olarak isterseniz yine Yaşar hocanın uygulamalı hisse değeri hesaplama eğitimi var borfinde onu tavsiye ederim.

    https://www.borfin.com.tr/egitim/Icerik.aspx?ID=6714&UrunID=2299&kampanyakod=TVRWRUVB3UtS

  8. Adsız Adsız 3 Şubat 2021

    ben de tereddüt edenlerdenim. ancak faizler düşmeye başladığında (misal Q3'de) eurobond fiyatları daha da artar mı ? o yüzden eurobond alım için kötünün iyisi zamanlarda olabilir miyiz ?

  9. Adsız Adsız 3 Şubat 2021

    Merhaba,

    Blogunuzu yaklaşık üç aydır takip ediyorum, yatırıma yaklaşımımı tamamen değiştirdi ve birçok kaynak takip etsem de sizinkinin kutup yıldızım olduğunu söyleyebilirim. Bunun için çok teşekkürler öncelikle. Birkaç sorum olacaktı izninizle, vakit bulduğunuzda yanıtlayabilirseniz sevinirim:

    1) Emeklilik portföyünüzü nasıl yönettiğinizden bahsettiğinizi hiç görmedim, tüm portföyün içinde yine fena olmayan bir payı olduğunu düşündüğümüzde (bende de öyle şu anda) burada tüm portföyü yönetirken uyguladığınız stratejiyi mi uyguluyorsunuz acaba? (%65 hisse %35 eurobond gibi) Burada fonlar çok iyi yönetilmediği için ve yıllık portföy değiştirme hakkı sınırlı olduğu için yeterince efektif değerlendiremediğimi hissediyorum.

    2) Portföyünüzü oluştururken mid-cap'lere daha çok ağırlık verdiğinizden söz ediyorsunuz. Bunun şu anki boğa piyasasıyla da ilişkisi var mı acaba? Kabul edelim ki ten-bagger'lar ancak bu gruptan çıkıyor, ama piyasa birazcık bozsa küçük şirketlerde görünüm daha da etkilenir mi gibi bir endişem var. Özetle, sene sonuna doğru endeksin biraz daha yavaşladığı durumda da doğru hisseleri seçmek kaydıyla bu stratejiyi sürdürür müydünüz merak ettim.

    3) FIRE hesabını yoksulluk sınırı üzerinden yaptığınız için hep aklıma takılan şöyle bir soru var. Finansal özgürlük sınırını geçtikten sonra, yine birikim yaptığımız ve bu hedefe koştuğumuz dönemdeki tutumluluk seviyesini koruyacağımızı mı varsayıyoruz burada? Ve buna bağlı olarak, eğer sizin için özel değilse, maaşlı işinizi FIRE sınırını geçtikten sonra da bir güvenlik marjı bırakmak için bir süre sürdürüp sürdürmeyeceğiniz merak ettim. Tabii ki bu soru biraz özel olduğu için cevap vermemenizi anlayışla karşılarım 🙂

    4) Peter Lynch kitaplarında insanın en azından ikamet ettiği eve sahip olmasının önemli olduğundan bahsediyor, sizin yaklaşımınız burada biraz farklı. Bu yaklaşımın sizce Türkiye'deki yatırım ortamında mı geçerliliği pek yok, yoksa sizin kişisel tercihleriniz mi sizi gayrimenkul tarafından uzaklaştırıyor? Ara sıra birikimimin büyük çoğunluğuyla oturacağım bir ev alıp almamak konusunda gidip geliyorum, dolayısıyla fikrinizi merak ettim.

    Çok teşekkür ederim tekrar, selamlar.

  10. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Şubat 2021

    Merhaba,
    Öncelikle teşekkür ederim. Böyle mesajlar gördükçe yazmaya ve paylaşmaya olan şevkim daha da artıyor. Çok güzel sorular sormuşsunuz hangisini önce yanıtlayacağımı bilemedim:) Sıradan başlıyorum.
    1. Emeklilik portföyümü aktif yönetmiyorum. Yeni mezunken girmiştim ve yıllardır değiştirmedim. 56 yaşına gelince bakarız 🙂
    2. Portföyümü oluştururken Warren Buffett'tan esinlenmiştim fakat zaman geçtikçe Peter Lynch stiline daha çok ağırlık verdiğimi farkettim. O da küçük ve nispeten hızlı büyümeye müsait hisseleri seçerdi. Ben onun kadar riskli olmayan fakat çok da garantici olmayan bir strateji belirlemeye çalışıyorum. Her yıl enflasyonun üzerinde temettüsünü artırabilecek 4-5 köklü şirket ve bunların yanında temettü dağıtmayan fakat her yıl en az %30 büyüme potansiyeli olan small ve midcap 4-5 şirket şu anki stratejim diyebilirim. Şu anda memnunum fakat insan hayatı boyunca öğrenen bir yapıya sahip, ben de öğrendikçe kendimi yenilemeye çalışıyorum.
    3. FIRe için örnek hesabım vardı belki gözden kaçırdınız. Hem yoksulluk sınırı hem de usd bazında iki ayrı hesabım var.
    https://www.baytutumlu.com/2020/05/finansal-ozgurluk-planim-bugun-daha.html
    Şu anda iki hesabın da neredeyse yarısı kadar harcıyoruz. Finansal özgürlük yolculuğuna çıktığımızdan beri eşimle beraber harcamalarımızı her kuruşuna kadar kaydettiğimiz için bir sürpriz beklemiyorum. Fakat yine de %25'lik bir emniyet payı bırakmıştım, yazıda var.
    4. Ben gayrimenkulu şu yüzden istemiyorum. Finansal özgür olduktan sonra İstanbul'da yaşamak istemediğim ve şu anki kiram çok makul bir rakam olduğu için krediyle ya da nakit olarak bir ev alma planım yok. FIRE'dan sonra muhtemelen memleketimde küçük bir arazi alıp içine ev yaptırma planlarım ve hayallerim var. Bakalım yaşayıp göreceğiz 🙂
    Size de bu yolculukta başarılar ve bol bol sabır diliyorum.

  11. Erkam Erkam 16 Şubat 2021

    Merhaba,
    Uzun süredir ben de blogunuzu yakından takip ediyorum. Hisse seçimlerinizi ve portföy dağılımınızı oldukça başarılı buluyorum, bunun için tebrik ederim 🙂
    Bugün kuşlu sitede gördüğüm bir konuyu size de sormak istedim.
    Bazı hisselerde hedef lotlarınıza ulaşmadan ciddi kar oranları görünüyor. Bu hisselerde maliyet artacak çekincesiyle alımları durduruyor musunuz?
    Sonrasında dönüp bakınca bunlara ekleme yapılabilirmiş demiyor musunuz 🙂
    Bu konu benim de başıma geldiği için sormak istedim 🙂

    Teşekkürler

  12. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 16 Şubat 2021

    Merhaba,
    Teşekkür ederim umarım faydalı olabiliyorumdur. Bazı hisselerde evet ciddi kar oranlarına ulaştım. Bununla ilgili bir yazı da paylaşmıştım. Eğer hisse hedef fiyatıma ulaşmadıysa kar oranına bakmadan alıma devam ediyorum. Burada tabi insan psikolojisi devreye giriyor. Davranışsal finansla ilgili kitaplar okuyarak kendimi terbiye etmeye çalışıyorum. Çünkü biliyorum ki en büyük karlar erken sattığımız hisselerden değil sabırla yıllarca beklediğimiz hisselerden gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir