İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mayıs 2020 Sonu Portföy Durumu

Bugün itibariyle 2020’nin beşinci ayını geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 23 ay olmuş. Nisan ayında başlayan sakinlik mayısta da devam etti diyebiliriz. Ülkemizde nispeten azalan vaka sayıları ile birlikte, normal hayata dönüşün sinyalleri verilmeye başlandı. 1 Haziran itibariyle iller arası seyahat yasakları kaldırıldı. Restaurant ve cafeler hizmet vermeye başlayacak. Ayrıca yine haziran içerisinde öncelikle yurt içi olmak üzere uçuşların tekrar başlaması gündemde. Ülkemizde hayat normale dönme aşamasında iken, bazı ülkelerde virüs henüz tepe noktasına ulaşmış değil. Özellikle Brezilya, Rusya ve Hindistan vaka sayısında geriden gelip birçok ülkeyi geride bıraktılar. Her ne kadar normale dönüş sinyalleri görülse de en azından yıl sonuna ya da aşı bulunana kadar bir şekilde hayatımızı etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

Piyasalar da virüs konusundaki iyimserlikten nasibini aldı. SP500 neredeyse COVID-19 krizindeki tüm kayıplarını geri alarak 3000 puanın üzerine çıkmayı başardı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ABD GSYH verileri ilk çeyrekte ABD ekonomisinin %5 küçüldüğünü gösterse de piyasa bunu gözardı etmeye devam ediyor. Son 2,5 aylık süreçte işsizlik başvurusu yapan kişi sayısı 40 milyon oldu. Piyasaya dağıtılan paranın etkisi sonucu artan likiditenin borsalara gelmesiyle özellikle small cap hisselerde ciddi yükselişler görmeye devam ediyoruz. Açığa satışın da yasak olması neticesinde bazı şirketler ederlerinin çok üzerinde fiyatlamalara sahne oluyor. Yılın ilk çeyreğinde borsaya 250 bin yeni yatırımcının girdiği açıklandı. Bu yatırımcıların büyük çoğunluğunun sermayesi 0-100 bin TL arasında. Bu süreçte piyasaya giren ve görece düşük finansal okuryazarlık ile iyi paralar kazanan bu kesimin içinden özellikle üçüncü çeyrekte birçok mağdur çıkabileceğini düşünüyorum. BIST100 101.110 puandan başladığı Mayıs ayını %4 civarında yükselişle 105.520 puandan kapattı. USD/TRY Nisan ayını 6.99’dan tamamlamıştı, Mayıs sonunda ise 6.82 seviyesinde bulunuyor. Gram altın ise 383 liradan başladığı Mayıs ayının son işlem gününde 379 liradan fiyatlanıyor. Mayıs ayında petrol fiyatlarından da yükselişlere sahne olduk. Şu anda Brent Petrol 36 dolar civarından işlem görmekte.
Portföy durumuna gelecek olursak Mayıs ayına 231.008 liradan başlayan hisse senedi portfoyüm şu anda 258.920 lira seviyesinde bulunuyor. Mayıs ayında piyasalar her ne kadar durgunsa, portföyüm de bir o kadar hareketli idi. Özellikle tavan serilerinin başladığı günlerde portfoyümde en fazla paya sahip olan ALKIM hissesinde sert hareketler yaşandı. %506 oranında bedelsiz sermaye artışı yaptıktan sonra sirketin hisse fiyatları adeta roketleyerek 19 liralara kadar çıktı. Burada birçok etmen var tabiki fakat ederinin çok üzerine spekülatif olarak çıkan hisse fiyatları beni rahatsız etti ve 15-19 TL arasından hisselerimin yaklaşık %40’ını satarak maliyetimi sıfırın altına indirdim. Elde ettiğim nakiti de ucuz gördüğüm diğer hisselerime dağıttım. Daha sonrasında da beklenen oldu ve fiyatlar aniden düşerek birçok kişiyi mağdur etti. Portföyümdeki diğer hisseler görece sakin bir ay geçirdiler. HEKTS yeni bir şirket satın almak için görüşmelere başladığını duyurdu. Özellikle ihracat yönü kuvvetli olan bu şirketin HEKTS’a güç kazandıracağı aşikar. Virüsün hafiflediği beklentisi ve yasakların gevşemesiyle TOASO ve TUPRS hareketlendiler. Diğer şirketler henüz sakinliğini koruyor.
Bu ay yaptığım alımlar;
TOASO 360 lot
PETKM 800 lot
TUPRS 85 lot
KORDS 489 lot
ANHYT 250 lot
EREGL 150 lot
ALKIM 72 lot
JANTS 150 lot
EGEEN 1 lot
SODA 140 lot
GLDTRf 5 lot
Satışlar ise;
ALKIM 1859 lot olarak gerçekleşti.
Toplamda 28.992 TL’lik satış, 34.771 TL’lik alım yaptım. Özellikle ucuz kaldığını düşündüğüm hisselerde ek alımlar yapmaya çalıştım. Bu ay portföyde yeni bir hisse görüyorsunuz. Bir süredir araştırdığım ve sürekli artan faaliyet karı, düzgün yönetimi ve artan ihracat oranı ile beğendiğim JANTS’dan ortalama 54.2 TL fiyatla 150 lot alım yaptım. Ben aldıktan sonra rahat durmadı tabi, yükselmeye devam etti:) Bu yüzden daha fazla alım yapma fırsatını elde edemedim. İleriki aylarda fiyatın daha uygun hale gelirse ekleme yapmayı düşünüyorum. Ayrıca portföye çerezlik miktarda altın fonu ekledim. En azından ev hanımları ile portföyümüzde ortak bir enstrüman olsun:)
Güncel portföy durumu bu şekildedir. Yine portföy devir hızı yüksek bir ay oldu fakat bu sefer suç bende değil, dengesiz yükselen ALKIM’de:) Maliyetimi sıfırlamaya çalışırken biraz fazla satış yaptığımdan dolayı maliyetim -0.83 liraya düştü. Bu nedenle temettü verimi ve kar yüzdesi kısımlarını mutlak değer olarak aldım. Bu aydan itibaren raporlarda hisse maliyetlerime de yer vereceğim. Özellikle yeni başlayan yatırımcıların yanlış yönlenmemesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca temettü verimini cari fiyattan değil de maliyete göre belirtmenin daha mantıklı olduğuna karar verdim.
Böylece 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarı 12.692 TL oldu.
Eurobond tarafında bu ayı pas geçtim. Elimde yeterli miktarda vadesiz döviz yoktu, özellikle son gelen kambiyo vergisinden sonra eurobond alımlarını da daha seyrek yapmaya karar verdim. Mümkün olduğunca dolar alım satım komisyonu vermek istemiyorum. CDS ler yüksek seyretse de ay sonuna doğru biraz gevşedi ve şu sıralar 540 seviyelerinde.
Böylece 12 ayda elde edeceğim toplam pasif gelir miktarı 37.458 TL oldu. Son 12 aylık pasif gelir/harcama oranım %78.85’ten %79.99’a yükseldi. Şu anki harcamalarımı baz alırsak 292 günlük özgürlüğümü satın almış durumdayım. USD bazlı finansal özgürlük seviyem %36.62 yoksulluk sınırı bazlı seviye ise %39.30 oldu. Doların bu ay nispeten değer kaybetmesiyle rahat bir nefes aldık. Portfoyüm ilk defa 100 bin dolar sınırını geçti. Berkshire Başkan Yardımcısı Charlie Munger şöyle diyor:
“İlk 100 bin çok zordur ama bunu yapmak zorundasınız. Her yere yürüyerek mi gidersiniz, yoksa kuponlarla alınan şeyleri mi yersiniz, umrumda değil… İlk 100.000$’ı biriktirmek için bir yol bulun. Ondan sonra ayağınızı gazdan biraz çekebilirsiniz.” Sanırım artık birazcık ayağımı gazdan çekebilirim:)
Güncel pasif gelir durumu ve portföy durumu aşağıdadır. Bu ay endeks fazla değer kazanmasa da portföyümdeki bazı hisselerin kazançları sonucu borsa tarafında %12.5 civarında bir büyüme oldu. Eurobond tarafında doların değer kaybı dışında değişme olmazken toplam portföy büyüklüğü %4.96 oranında arttı. TL bazında geçen ayı 669.403 liradan kapatmıştık, bu ay 700 bin barajını geçerek 701.462 liraya ulaşmış olduk. Dolar bazında ise aylardır patinaj çeken portföy sıçrama yaparak %7.65 değer kazancı ile 102.800 usd seviyesine ulaştı.

Finansal özgürlük için tasarruf ve yatırıma devam…
Bay Tutumlu

İlk yorum yapan siz olun

  1. Tutumlu Tutumlu 30 Mayıs 2020

    Benimde gayrimenkul ve nakit portföyüm 600 bin tl'ye ulaştı çok şükür ama yine de yetersiz.Satsam ancak iki tane ev alıp kiraya verebilirim oda aylık 3000 tl bile etmiyor.Sanırım 1 milyon olana kadar bekleyeceğim en az.Arsayı satmadıkça değerleniyor şimdi de villar projesi geliyor bölgeye 😀

  2. MuratAkin MuratAkin 30 Mayıs 2020

    Eurobond alımında bahsettiğiniz bankaların aynı ürün için alış/satış fiyatlarında değişiklikler oluyor.Özellikle seçtiğiniz bir kurum var mı?

  3. SerkanE SerkanE 30 Mayıs 2020

    Merhaba tutumunuza sağlık.Hiç eurobond yada tahvil gibi enstrümanlar almadım.Bankalarin satisinda bulunanlara Bakiyorum yalnız ne kadar ödeyeceğim ve vade sonunda ne kadar alacağım anlamıyorum.Elimde dolarım var bunu Eurobond yapmak istesem herhangi bir masrafı vergisi oluyor mu ,ve bu dönem eurobond almak avantajli midir. Ülke faiz düşürüyor ama inanıyorum ki kısa zaman sonra bizim yöneticiler de artık pes diyecek ve faizleri arttiracaklar ,o zaman eurond değeri epey düşer mi.eurobond alma dönemi var mıdır. ve Türkiye nin mi eurobondunu alıyorsunuz ,herhangi bir moratoryum da eurobondlariniz risk taşımiyor my

  4. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 30 Mayıs 2020

    Merhaba sn Tutumlu, hayırlı olsun. Evet günümüzde 600 bin bile küçük para sayılıyor. Tasarruf ve yatırıma devam:)

  5. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 30 Mayıs 2020

    Merhaba Murat Bey, Eurobond yazımı okuyabilirsiniz orada yazmıştım. İş bankası ve teb kullanıyorum genellikle.

  6. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 30 Mayıs 2020

    Merhaba, 32 yaşındayım. 41 yaşında emekli olmayı hedefliyorum.

  7. MuratAkin MuratAkin 30 Mayıs 2020

    Ifade etmek istedigim, bankalar fiyatlari kendi mi belirliyor onu merak ettim.

    a-Her banka alis fiyatlamasini kendi belirliyor ise >> alim oncesi hepsinin karsilastirmasini yapmak gerekecek,

    b-Fiyatlar global olcude o gun ve saat icin sabittir ise >> calistigimiz herhangi bir bankadan islemi gerceklestiririz.

  8. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 30 Mayıs 2020

    Anladım şimdi demek istediğinizi. Bankalar fiyatları kendileri belirliyor fakat uçurum yok fiyatlar arasında. 1000 usd nominallık bir eurobondda 2-3 usd belki oynar. Büyük miktarlarda alacaksanız önemli olabilir.

  9. MuratAkin MuratAkin 30 Mayıs 2020

    Tesekkuler. Peki bu konuda bilginiz var mı? Bankayı aradan cıkarmanın bir yolu, 200000 usd uzerinde yatirim yapabilecek olsak mesela.

  10. Unknown Unknown 31 Mayıs 2020

    Emekliligi bilmem ama 10 sene daha bu performansi gosterirseniz kesin dolar milyoneri olursunuz! Tebrikler

  11. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 31 Mayıs 2020

    Çok teşekkür ederim, inşallah. Dolar milyonerliği beklentilerimi aşan bir başarı olur benim için.

  12. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 31 Mayıs 2020

    Bildiğim kadarıyla ihraç dışında eurobodları toplu olarak almanın bir yolu yok. Hazine eurobond ihraç edeceği zaman ise sadece kurumsal yatırımcılar alabiliyor, yani bankalara muhtacız.

  13. Oblomov Oblomov 31 Mayıs 2020

    iyi gunler hangi sirket hangi ay temettu vermis ve temettu verumi yillar gore nasilmis bunu nereden takip edebilirim.

  14. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 1 Haziran 2020

    Merhaba, iş yatırımın hisse görüntüleme sayfasında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

  15. sahibisi sahibisi 2 Haziran 2020

    merhabalar ben de eurobondda vade olayını tam anlayamadım. mesela dolar bazında olanlar senede iki defa faiz ödemesi yapıyor. bunu eurobondun tarihine göre mi yapıyorlar? mesela 21 haziranda vadesi olan bi eurobond 21 haziran ve 21 aralık ta ödeme mi yapıyor? veya ben 21 haziran vadesi olan eurobonu bugünden alsam 21 haziranda bana faiz ödemesi mi yapacaklar? yapacaklar sa 20 günlük mü yoksa 6 aylık mı faiz alacağım?

    bir de vadeler 5 yıl yazıyor çoğu yerde ama 2023 vadeli olanları görüyorum işbankasının sitesinde.
    mesela 944.000 bankanın alışı/956.000 bankanın satışı

    veya 1,062.000/1,079.000
    ben bankanın satış fiyatından aldıktan sonra vade sonunu bekledim diyelim. vade sonunda hangi fiyat benim fiyatım olacak?

    bir de 956 yazan fiyat 956usd mi?
    şimdiden teşekkür ederim

  16. MuratAkin MuratAkin 2 Haziran 2020

    Merhaba,
    Dolar bazli eurobondlar senede 2 defa odeme yapiyor ve sizin satinalma tarihinizden bagimsiz. Yani zaten kupon odemelerinin ne zaman yapilacagi – her eurobond icin ayri bir tarih olmak uzere – belli.
    Is bankasi diyor ki, gel bugun 956 usd uzerinden al, ben sana 2023'de 1000 usd vereyim. (Ayrica senede 2'ser defa topladiginiz kupon faizlerini de hesaba katalim toplam kazanc hesabinda)
    Bankanin 2023'te odeyecevi deger olan 1000 usd'ye "Nominal" deger deniyor. Her bond tipinde bankanin size satis fiyati degisse de ( orn. 1032, 854, 956….) vade sonunda elinize gecen nominal deger oluyor.
    Arama motorunda " vakifbank eurobond hesaplamasi" yazarsaniz, cikan arayuzde cok net gorebilirsiniz yatiriminiza karsilik gelen kazanci.

  17. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 2 Haziran 2020

    Murat Bey çok güzel açıklamış, bana söz bırakmamış:)

  18. Unknown Unknown 2 Haziran 2020

    Merhaba,
    Yazınız için teşekkür ederim. Kodu US900123CL22 olan bond'un fiyatı (sanırım temiz fiyat) 14 Nisanda 89,25 iken 1 Haziranda 95,47 imiş. Benzer vadeli US900123CP36'da da 14 Nisan 1 Haziran arası yüzdesel olarak benzer fiyat değişimi olmuş. Eurobond'ların tek tek fiyatlarını incelemek yerine fiyatlarını takip edebileceğimiz genel bir endeks var mı?
    Bir de ilk bahsettiğim bondu 14 Nisanda yaklaşık 892 dolara alacaktık, 1 Haziranda ise yaklaşık 954,7 dolara. Her iki durumda da alacağımız kupon tutarları ve vade sonundaki tutar aynı mı olacaktı ve dolayısıyla 14 Nisanda almak çok daha uygun mu olacaktı? Eurobond yatırımını öğrenmeye çalıştığım için soruyorum Çok temel olduysa kusura bakmayın lütfen Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim

  19. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 3 Haziran 2020

    Merhaba, bahsettiğiniz bondu incelemedim fakat bunları hisse senedi gibi düşünün anlık olarak fiyatları değişebiliyor. Nisandan hazirana kadar cds ler düştüğü için eurobond fiyatları arttı. Bu da sizin potansiyel kazancınızı azalttı. Her iki durumda da kuponlar ve vade sonundaki alacağınız para aynı. Sadece alış fiyatınız değişti. Bu da elde edeceğiniz getiriyi etkiler tabi. Cds ler yüksek iken almak çok avantajlı.
    Saygılar.

  20. Adsız Adsız 15 Haziran 2020

    Ev için kira çarpanınız muhteşem. Daha önce sordum sanıyordum ama mobilin azizliği olsa gerek, tekrar sormak isterim. Eviniz apart, eşyalı tarzı bir yatırım mı? bu oranı tutturmak zor olsa gerek

  21. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 18 Haziran 2020

    Merhaba teşekkür ederim. Evet evim 1+1 eşyalı bir evdi fakat yakın zamanda satışını yaptım kendime göre iyi bir fiyattan. Tamamen likit oldum diyebilirim artık 🙂

  22. Adsız Adsız 26 Eylül 2020

    Yatırım alanında yeniyim sorum basit ise kusura bakmayın bununla birlikte alkim hissesindeki eksi maliyeti tam anlayamadım. Bilgi verebilir misiniz rica etsem? Teşeekkür ederim.

  23. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 27 Eylül 2020

    Merhaba, kar satışları sonrası yatırdığınız para kadar hisseyi satıp dışarı çıkardıysanız maliyetiniz sıfırlanmış demektir. Daha sonra aşağıdan tekrar alıp lot sayısını artırabilirsiniz. Böylece maliyet tekrar yükselir. Veya hiç ekleme yapmadan sıfır maliyetli hissenizden sonsuza kadar temettü alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir