İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Finansal Ozgurlugun Asamalari

Finansal ozgurluk cogumuzun ulasmak istedigi fakat ulasmasi da bir o kadar kolay olmayan bir hedef. Pek cok kisi bu yola bas koyduktan sonra, kimisi kisisel nedenlerle, kimisi ise motivasyon kaybi nedeniyle yari yolda birakmak zorunda kaliyor. Onyillar alabilen bu surecte motive olabilmenin onemini anlatmaya gerek yok sanirim. Ilk 6 ay-1 yil boyunca yapilan arastirmalar, okunan kitaplar sonucu yatirimlar duzene sokulunca kisinin icinde bir bosluk hissi olusabilir. Cunku artik sabretmesi ve bankadaki hesabinin buyumesini izlemesi gerekecektir. Iste bu asamada motivasyon kaybini onlemek icin kilometre taslari koymak onemli. Bir excel tablosu olusturup, ay ay harcamalarinin ve yatirimlarinin durumunu kontrol etmek, kisiye hala direksiyonun basinda oldugunu hissettirecek ve boylece kisinin heyecani kaybolmayacak. Birazdan paylasacagim finansal ozgurlugun 10 asamasi, temel kilometre taslari olup kisi bunlarin disinda ara hedefler de belirleyip takip edebilir. Ne kadar sik araliklarla hedef belirlenirse, kisinin motivasyonunun kaybolmasi o kadar zor olur.

 

Finansal ozgurlugun 10 asamasi:

  1. Finansal Bagimlilik

Bu asamada hala borclarimiz yuzunden para biriktiremiyoruz. Net varlik=Varliklar-Borclar olduguna gore, bu asamada borclarimiz net varligimizdan fazla. Finansal ozgurluk kavramini yeni kesfetmisiz ve en kisa surede borclarimizi odemek icin var gucumuzle calisiyoruz.

  1. Net Varlik Pozitif

Bu asamada artik borclarimizin bircogunu odedik ve net varligimiz pozitife cikti. Hala ogrenmeye, kitap okumaya ve yatirim konusunda kendimizi gelistirmeye devam ediyoruz. Henuz yatirima baslamadik cunku oncelikli hedefimiz yuksek faiz odedigimiz borclarimizdan kurtulmak.

  1. Finansal Stabilite

Bu asamada yuksek faizli borclarimizi tamamen odedik ve isimizin saglamligina gore 1 ay ile 1 yil arasinda degisebilen bir acil durum fonu olusturduk. Bunun amaci isimizi kaybedersek, yeni bir is bulana kadar bize yetecek miktarda para biriktirmek. Kamuda calisan kisiler bu asamayi 1 ayla sinirli tutabilirken, riskli bir iste calisanlar 1 yila kadar cikartabilir.

  1. Borclardan Tamamen Kurtulmak

Bu asamada tum borclarimizi(mortgage dahil) odemis bulunuyoruz. Yurt disinda mortgage faizleri cok dusuk oldugundan(ABD’de yillik %3.5 civari), bu borclar cok onemsenmiyor ve kimi durumlarda finansal ozgur olana kadar bu borclar odenmeye devam edebiliyor. Ulkemizde ise ev kredileri nispeten yuksek oldugundan bu borclari bir an once odemeye calismak, mumkun oldugunca uzun vadeli ev kredisi cekmemek onemli. 

  1. 1 Yillik Giderlerimiz Kadar Para Biriktirmek

Bu asamada artik 1 yillik giderimiz kadar para banka hesabimizda veya yatirim hesabimizda duruyor. Patronun davranislarini begenmezsek isten istifa edebilir ya da risk almak istersek kendi isimizi kurabiliriz. Finansal ozgurluk dedigimiz kavramin ilk temellerini burada atiyoruz.

  1. 5 Yillik Giderlerimiz Kadar Para Biriktirmek

Bu asamada artik ekonomi ve finans dunyasi, yatirim konularini yalayip yutmus bir birey olarak 5 yillik giderimiz kadar miktari biriktirmis durumdayiz. Hala finansal ozgurluk icin onumuzde cok yol var fakat bu asamada istersek isi birakip 1 yilligina dunyayi gezebiliriz, ozgurluk bizim elimizde.

  1. 10 Yillik Giderlerimiz Kadar Para Biriktirmek

Altinci hedefin uzerine devam ediyoruz. Tahminen, tasarruf oraniniza gore finansal ozgurluk yolculuguna baslayali 3 ile 10 yil arasi bir zaman gecmis. Artik bu noktadan sonra basarili olamamaniz cok zor cunku Sn @JordanKamuran’in deyimiyle genlerinize islemis 🙂 Simdiden finansal ozgurlugunuz hayirli olsun!

  1. Finansal Guvenlik

Bu asamaya yurtdisinda LeanFIRE deniyor. Yani, yatirimlarinizdan gelen pasif gelir temel harcamalariniza yetecek konuma gelmissiniz demek. Temel harcamalardan kasit; barinma,yemek,ulasim gibi harcamalar. Eglence, seyahat gibi masraflari disarda tutuyoruz. Bu asamada isterseniz isinizi birakip yari zamanli yan isler yaparak gecinebilir, isterseniz hic calismayip harcamalarinizi piyasalarin durumuna gore azaltip artirarak yasamaya devam edebilirsiniz.Rakam olarak verecek olursak yillik harcamalarin 15 ile 20 kati arasi diyebiliriz.

  1. Finansal Ozgurluk

Bu asama, hepimizin ulasmak istedigi ana hedef olarak, yillik harcamalarimiz kadar miktarin pasif gelirlerimiz ile karsilanmasini ifade ediyor. Bu pasif gelir; temettu, tahvil getirisi, kira getirisi olabilir. Bu asamada artik ister calismayi tamamen birakip, emekliligin tadini cikarabilir; isterseniz ise keyif amacli istediginiz isle ugrasabilirsiniz. Kar amaci gutmeyen organizasyonlarda gonulluluk yapabilir, tarim ve bahceyle ugrasabilir, yelkenli ile dunya turu bile yapabilirsiniz. Kisacasi ,  “The world is your oyster..” 

  1. Finansal Bolluk

Bu asama opsiyonel fakat yatirim kararlariniz isabetli ise, portfoyunuz siz yaslandikca buyumeye devam edecek ve bir yerden sonra artik tum ihtiyaclarinizi karsiladiktan sonra bile paraniz artacak. Bu asamaya finansal bolluk diyoruz. Isterseniz bu parayi bagislayabilir, isterseniz degisik luks aliskanliklar edinebilirsiniz 🙂 

Finansal ozgurluk yolculugunuza baslayali ne kadar oldu? Siz hangi asamadasiniz?

Okudugunuz icin tesekkur ederim.

 

Bay Tutumlu

5 Yorum

  1. Mustafa A. Mustafa A. 11 Mayıs 2021

    Merhabalar hocam. Bloğunuz çok güzel, en başından başlayarak buraya kadar geldim. Muhtemelen okumaya da devam edeceğim. Emekleriniz için teşekkürler.
    Finansal özgürlük adımlarından galiba 5 yıllık harcaman kadar varlığın olsun kısmındayım. Ana yatırım enstrümanımın gayrimenkul olmasını düşünüyorum. Şöyle ki;
    Türkiye'deki enflasyon oranları yüksek olduğu için faiz oranları yüksek ve doğal olarak yüksek olan enflasyon da evin fiyatını artırıyor. Tabi sizin aldığınız kira da artıyor. Şayet ev kredisini maksimum yani evin eksper değerinin %80 ile alırsanız 20x peşin koymanıza rağmen enflasyondan dolayı olacak değer artışından 100x faydalanacaksınız. Anaparanız enflasyon*5 şeklinde büyüyecek, kira çarpanına ve şehrin gelişme akslarına uygun bir daire alındığı takdirde buna ekstradan değer artışı da dahil olur. Ben ana yatırımımı bu şekilde yapmayı planlıyorum. Finansal piyasalar ile tanışmam 2 ay olduğundan ve kendimi yetkin görmediğimden dolayı da fonlar aracılığı ile yatırım yapıyorum. Bunlara ek olarak bir de az bir miktar değerli maden ile portföyümü tamamlamayı düşünüyorum. Sizce yanlış düşündüğüm veya göremediğim bir taraf var mı? Saygılar.

  2. Bay Tutumlu Bay Tutumlu 14 Mayıs 2021

    Merhabalar Mustafa bey,
    Teşekkür ederim blogun faydalı olmasına çok sevindim. Öncelikle tebrikler ciddi bir miktarda capital biriktirmişsiniz. Şimdi önemli olan bu anaparayı enflasyonun üzerinde büyütebilmek. Ben gayrimenkulden pek anlamıyorum fakat sizin de yazdığınız gibi lokasyonun çok önemli olduğu dile getiriliyor. Krediyle gayrimenkul yatırımının riski şu, siz eğer gelecekte günümüzden daha yüksek faizlerle karşılaşacağımızı düşünüyorsanız şu anda kredi çekip ev alabilirsiniz. Fakat gelecekte daha düşük faizler karşımıza çıkarsa yüksekten çektiğiniz kredi başınızı ağrıtabilir. Ben hep özkaynaklarımız ile yatırım yapma taraftarıyım fakat gayrimenkulde bu pek mümkün değil ilk maliyetten dolayı. Ne yaparsanız yapın bence portföyü çeşitlendirmeye bakın. Sadece hisse, sadece fon ya da gayrimenkul sizi risk altında bırakır. Gayrimenkul oldukça defansif olduğu için bir yandan fon yatırımı yapabilirsiniz aylık. Kiranızı da enflasyondan daha yüksek oranlarda artırabilirseniz finansal özgürlük sizindir:)
    Şimdiden bol kazançlar dilerim.

  3. Mali Mali 16 Ağustos 2022

    Merhaba, düzensiz bir yatırımcı olarak sürekli lattedenborsaya ve sizin blogunuzu takip ediyorum ama hala düzenli yatırımcı olamadım :))
    Siz bir ricam olacak kullandıgınız exel ve programları paylaşabilir misiniz. Hatta kullanımları hakkında bir blog yazısı olsa mükemmel olur 🙂

  4. Sandman Sandman 8 Ekim 2022

    merhaba Sayın Bay tutumlu,
    blogunuzun tamamını okudum, hikayem şu şekilde ; 21 yıl aralıksız çalışırken ve ülkenin önemli şirketlerinden birisinde orta kademe yönetici iken bir sabah sebepsiz yere işsiz kaldım, şimdilik kendimi idare eden bir işte çalışıyorum, tabi gelirimiz ciddi oranda azaldı, bu olay finansal bağımsızlık düşüncesini aklıma soktu ve üzerinde çalışmaya başladım, sizi buldum, harika işler başarıyorsunuz, yolunuz açık olsun,
    geri blidirm olarak bence siteyi biraz toparlamak lazım ; yeni başlayanlara öneriler, bilgi deneyim yazıları, portföy gelişimi, gibi ana sınıflara ayırmak faydalı olur, blogunuz çok büyümüş, bir de içinde çok önemli öğretiler var, sizden öğrenmek isteyen de çok insan var,
    saygılar sunarım

  5. Emre Emre 30 Ekim 2022

    Asgari ucretin 5.500₺ oldugu bu ulkede 11.000₺ emekli maasi yillik 250.000₺ temettu aliyorum 70.000eurobondan yillik%6=4.200$ (1$=18.70₺) kupon gelirim var. Toplam portfoyum 6.000₺ civarinda ( sasa, eregl, vesbe, aksen, yukselen, kordsa, kontr, hektş) hem buyume hem temettu hem eurobond yatirimim var bu durumda bile enflasyondan korkuyorum ve kendimi guvende hissetmiyorum… bu asamada bu ulkede psikolojimizi nasil yonetmeliyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir