Herkese selamlar.
Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 53 ay olmuş. Yavaş yavaş beşinci yılın da sonuna yaklaşıyoruz. Bu süreç içerisinde piyasanın aşırı karamsar günlerini de gördük, geçtiğimiz iki ayda olduğu gibi aşırı coşkulu olduğu günleri de. En son aralık 2020 sonu portföy raporunda buna benzer bir durumu dile getirmiştim. O zaman düşen faiz oranları ve aşırı likiditenin borsaya yönelmesi hikayesi vardı. Şimdi ise globalden bağımsız olarak yerelde negatif reel faiz ortamında gidecek yeri olmayan sermayenin borsaya akışını izliyoruz. Bu sürecin seçim öncesine denk gelmesi de siyasi aktörlerin borsa hakkında yorumlar yapmasına neden oldu. Tüm bu karmaşık ve kaotik süreçte makro piyasalardan çok fazla etkilenmeden kendi portföyüme odaklanmaya çalışıyorum.
Bu arada şu konu yanlış anlaşılmasın. Makro piyasalardan etkilenmiyorum demek takip etmiyorum anlamına gelmiyor. Şirketlerimin satış yaptıkları pazarlardaki resesyon belirtileri, sektörün globaldeki durumu vb. parametreleri takip ediyorum. Demeye çalıştığım şey FED’in ya da ECB’nin faiz artışlarının hızını, süresini, nihai faiz oranları gibi kontrol ve tahmin edemeyeceğim süreçleri kullanarak piyasa zamanlaması yapmaya çalışmıyorum. Özellikle ülkemiz borsasında hareketler çok ani ve hızlı gerçekleşiyor. 5-6 ay hatta 1 yıl yatay giden piyasa bir anda hareketlenip 2-3 hafta içerisinde inanılmaz bir alfa yaratabiliyor. Eğer nakitteyseniz ve bu 3 haftayı kaçırdıysanız reel getiriniz epey düşebiliyor. Bu nedenle kaliteli ve ucuz şirketlerde düzenli alım yapıp piyasanın bunu görmesini beklemek bana göre en mantıklı ve az riskli seçenek.
Bu ay ABD tarafına baktığımızda zirveyi gördükten sonra düşüşe geçen enflasyon rakamlarının ardından yükselen bir borsa performansı gördük. Ekim ayında 3500’lü seviyelere kadar gerilemiş olan SP500 kasım ayını %2’lik hafif bir yükselişle kapattı ve an itibariyle 3952 puanda bulunuyor. Yılbaşına göre ise hala %17.6 geride bulunuyor. FED bu ay da sürpriz yapmadı ve 75 bp faiz artışı yaparak faiz oranlarını %3.75-4 aralığına taşıdı. Açıklanan tutanaklarda ise faiz artış hızının yavaşlayabileceği ve muhtemelen bir sonraki artışın 50 bp olabileceği beklentisi ağırlık kazandı.
Yurtiçi tarafında ise sürpriz olmadı ve Merkez Bankası 150 bp indirim yaparak faiz oranlarını %9’a getirdi. Reel piyasa ile pek ilgisi kalmayan ve çoğu kişinin takip dahi etmediği faiz oranları ancak kredi kartından nakit avans çekenleri ilgilendiriyor gibi görünüyor:) Aşırı yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları, ayrıca doların sabit kalması/tutulması borsaya olan ilgiyi aşırı derecede artırdı ve pay piyasaları ilk defa 3 milyon yatırımcı barajını geçmiş oldu. Bu süreçte borsaya giren yatırımcı(!) kitlesi 2020 sonunda olduğu gibi popüler hisselerde yoğunlaştı ve bu hisselerin aşırı fiyatlanmasına neden oldu. Ay ortasından sonra ise oldukça çalkantılı bir piyasa gördük. Özellikle BIST30 hisselerinden SASA ve HEKTS başta olmak üzere birçok popüler hissede volatilite üst düzeydeydi.
Kişisel portföyüme gelecek olursak bu ay hisse senedi portföyüm geçen ayın da üzerinde değer kazanarak yeni rekorlara imza attı. Yükselişi sırtlayan EGEEN, TUPRS, VESBE, ISMEN, KMPUR ve OTKAR oldu. Ay içerisinde twitterdan yazdığım üzere fiyatın aşırı yükselmesi nedeniyle HEKTS hisselerimin tamamını kademeli olarak sattım. Gelen kaynak ile FROTO, PARSN ve SAHOL hisselerini ekledim. Ford Otosan’ı elektrik araç yatırımları ve Romanya fabrikasından gelecek katkı nedeniyle beğeniyorum. Parsan’ın ise sahip olduğu varlıklar ve gelecekte üreteceği karlılık nedeniyle ucuz fiyatlandığını düşünüyorum. Sabancı Holding ise geçtiğimiz ay yenilenebilir enerji sektöründe birçok yatırım açıkladı. An itibariyle 2.6 fk’da ve gelecek potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Güncel portföy durumu bu şekildedir.
Eurobond tarafında bu ay yalnızca bir alım gerçekleştirebildim. Ay ortasından itibaren CDS’ler düşmeye başladı ve an itibariyle 526 civarında bulunuyor.(Kaynak Eren Kuru twitter) Toplam eurobond portföyüm 62 bin usd, yıllık kupon gelirim ise 4446 usd civarında bulunuyor.
Bu ay hem hisse portföyü hem de toplam portföy geçen ayın da oldukça üzerinde bir büyüme sergileyerek tüm zamanların en yüksek seviyesini geliştirdi. Güncel portföy dağılımım %77.8 hisse senedi, %19 eurobond ve %3.2 diğer varlıklardan oluşuyor. Finansal özgürlük ve erken emeklilik için planladığım ideal portföy dağılımı %70 hisse senedi, %25 eurobond ve %5 nakit şeklindeydi. Şu anda ideal portföy dağılımına oldukça yakın durumdayım. Yıl başından beri toplam portföyümün TL bazındaki büyümesi %189, usd bazında ise %101 olarak gerçekleşti. Finansal özgürlük oranım ise %92’yi geçerek yine tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. %100’e ulaşana kadar tasarruf ve yatırıma devam..
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bay Tutumlu
Portföy büyümesi muazzam;Önceki aya göre %42, yıl başına göre %189 büyüme ve az kalan $375K hedefi.Harkülade, gönülden tebrikler.
Darısı başımıza 🙂
Merhaba,
Sizi ilgiyle takip ediyorum, Hektaş konusundaki tutumunuz dolayısıyla da güvenim daha da arttı. Çok teşekkür ederim emeğiniz için.
Bir sorum olacak, bu CDS seviyesinde bu dönemde Eurobond alımını tercih edecek misiniz yoksa beklemeye mi geçtiniz? Çok teşekkürler.
Merhabalar, midas uygulamasındaki sizin yapmış olduğunuz temettü listelerini gördüm. Adınızı da orada ilk defa gördüm. Google dan aratınca bu site çıktı. Hangi uygulamayı kullanıyorsunuz hisse işlemleri için? Onu soracaktım. Teşekkürler.