Herkese selamlar,
Bir ayı daha geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 36 ay yani tam 3 yıl olmuş. Haziran ayını ülkemizde azalan vaka sayıları ve tüm dünyada gevşetilen Covid-19 önlemleri ile geçirdik. Sağlık bakanlığı tarafından yürütülen kapsamlı aşılama kampanyaları ve yaş sınırının da kaldırılmasıyla hızlı bir aşı süreci içerisine girdik. Bu hızla devam edilirse 3 ay içinde tüm nüfusun %70’i aşılanmış olacak. Böylece toplumsal bağışıklığı da elde etmiş olacağız. Her ne kadar delta varyantı denilen ve daha bulaşıcı olduğu söylenen bir mutasyon olsa da varolan aşıların bu varyanta karşı etkili olduğu belirtiliyor. Yazın etkisiyle artan bağışıklığı da düşünürsek umarım bu yaz pandeminin etkilerini hissettiğimiz son yaz olur diye ümit ediyorum.
Ülkemizde 1 temmuz itibariyle kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırılıyor. Sokağa çıkma ve seyahat yasakları kaldırıldı. Ayrıca cafe, restoran ve sinema gibi toplu yerlerde de kişi sınırlaması olmayacak. Hepimizin normalleşmeye fazlasıyla ihtiyacı olduğunu düşünürsek umarım tekrar vaka artışı yaşamadan bu süreci yönetebiliriz.
Finansal piyasalara baktığımızda ise durgunluğun ve bekleyişin hakim olduğu bir piyasa var desek yanlış olmaz sanırım. Borsada düşük hacimler ve keyifsiz fiyatlamalar devam ediyor. Bu ay hisse senedi hesabıma fazla bakmadığım ve kendimi kitaplara verdiğim bir ay oldu:) Sn Ergun Unutmaz’ın çevirisiyle ”Warren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması” ve Burton Malkiel’in ”Borsada Rastgele Seyir” kitabını okudum. Merkez bankası bu ay da beklendiği gibi faizi değiştirmedi. Tahminim son çeyreğe kadar faiz indirimi pek olası görünmüyor. Enflasyonun da yaz döneminde normalde düşüşe geçmesi gerekirdi fakat bekleyip göreceğiz.
Genel piyasa rakamlarına bakacak olursak, Haziran ayına 1420 puandan başlayan BIST100 ay sonunda 1356 puanda bulunuyor. SP500 ise ay başında 4213 puanda idi, şu anda ise 4293 puanda bulunuyor. USD/TRY ise yükselmeye devam etti ve 8.56’dan başladığı ayı 8.70 civarından kapatmış oldu. CDS ise şaşırtıcı bir şekilde 400 civarında 382’ye indi. Borsadaki düşüşle paralel olarak CDS’in yükselmemiş olması bu ay dikkatimi çekti ve acaba geçici bir düşüş mü sorusunu sormama sebep oldu.
Hisse senedi portföyümde bu ay ufak oynamalar dışında fazla değişiklik yapmadım. EREGL hisselerimin bir kısmını satarak YATAS aldım. Twitter’da YATAS hakkında bir inceleme yazısı yazdığım için burada detayına girmiyorum. Uzun vadede büyüme hedefleri olan bir şirket, zamanla portföyde oranını da artırabilirim. Onun dışında ayın son işlem gününde VESBE temettülerini aldık, 2 temmuzda hesaba geçecek. Geçen ay da yazdığım gibi borsada testere piyasası yaşıyoruz. Önemli olan bu sıkıcı ve hacimsiz günlerde oluşan fırsatları elimizden geldiğince ve nakitimiz olduğu müddetçe değerlendirebilmek.
Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay portföy geçen aya göre TL bazında %2.95, usd bazında ise %4.52 değer kaybetti. BIST100’ün %4.51 düştüğü bir ayda eurobond portföyü az da olsa koruma sağlamış oldu.
Eurobond tarafında bu ay da işlem yapmadım. Aslında bir miktar vadesiz dövizim vardı fakat hisselerdeki ucuzluğa dayanamayarak oraya aktardım:) Bu ay kupon geliri de olmayınca eurobond açısından da tatsız geçmiş oldu.
Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay ilk defa toplam portföyüm bir önceki aya göre TL bazında ekside kapattı. Yoksulluk sınırının 9331 Tl’ye yükselmesiyle de finansal özgürlük oranım %51.21’e düşmüş oldu. %100’e ulaşana kadar tasarruf ve yatırıma devam…
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bay Tutumlu
Hocam merhaba. Moral ve motivasyon kaynağımsınız. 🙂 Hayırlı kazançlar.
Çok teşekkür ederim. Bu ayın yazısına yorum gelmeyince acaba yoruma kapattım mı diye düşündüm bir ara:)
Size de bol kazançlar.
Uzun vadeci muhallim bey in dediği gibi Motivasyon Kaynağımızsınız👏Twitter veya clubhouse üzerinden sesinizi de duyabilirsek cok memnun oluruz😊
Teşekkür ederim eksik olmayın:) İnşallah bir gün yaparız twitter space.
Ah o ismen yok mu o ismen. Dolar bazında eridi bitti 🙁 . Emeklerinize sağlık. Aslında finansal özgür olmuş durumdasınız . Umarım dolar bazlı da özgürlüğe en kısa sürede ulaşırsınız. Öyle sanıyorum ki hiç ekleme yapmasanız dahi 10 yıl sonunda dolar bazlı özgürlüğe ulaşmış olursunuz. Darısı başımıza.
Son 6 ay benim için zarardan başka bişey olmadı. Açık pozisyonlarım ile dolar bazlı %5 zarardayım. Kapattıklarım sayesinde toplamda %36 karı koruyorum neyse ki. Yanlış zamanda toplu yapılan alım bu zararın en büyük sebebi. Belki bunu okuyanlar dikkate alır. Toplu alım portföy büyüklüğünüzün büyük bir kısmına denk geliyorsa ciddi zarar ettirebiliyor.
Sevgiler & Saygılar.
Jumalus
Merhaba sn Jumalus,
Evet maalesef son 6 aydır yerimizde sayıyoruz. Fakat bu dönemleri 2018 in ikinci yarısı ve 2019'da da yaşamıştık. Hepsinin sonunda da önceki zararları telafi eden yükselişler gördük. Yeter ki pozisyonumuzdan emin olalım ve sabırla bekleyelim. Piyasa bazen oldukça nanik depresif davranabilir.
Finansal özgürlük konusuna gelince, şu anda pasif gelirlerim ile temel harcamaları finanse edebiliyorum fakat matematiksel olarak da 300 kuralına göre yeterli sermayeyi biriktirip kafam rahat olsun istiyorum. Yoksa yüksek temettü verimi kovalayıp finansal özgürüm demek biraz abes olur.
Sevgiler, saygılar benden.
Bol kazançlar dilerim.
Sadece hisseler için ödediğiniz rakam bile müthiş bir tasarruf/birikim örneği.Benim de bu civarlarda olmam lazımdı ama çok uzaktayım. Sayenizde olabileceğini görüyorum.
Merhaba, teşekkür ederim yorumunuz için. Blog yazmamdaki amaçlardan biri de bu yola baş koymuş benim gibi finansal kölelere yol gösterici olmak. Umarım başarılı olabilirim. Mutlu bayramlar dilerim.
merhaba, aklimi kurcalayan bir konu var, matematige kafam cok basmadigi icin size sormak istedim 🙂 mesela benim elimde 70 lot eregl var 4 lotunu eregl temettusu ile aldim ama tabi ki banka onun temettu parasi oldugunu bilmiyor. ben bu durumda temettu gelirini katip kendi maliyetimi nasil hesaplarim bankadaki maliyetten farkli ve daha dusuk olacak sekilde 🙁 cok aptalca oldu belki ama sizin metodunuzu bilmek istedim. simdiden tesekkur ederim.
bir de hektas eksi maliyete nasil geldiniz, bedelli/bedelsiz ile oldu sanirim?
Selamlar sn Beyenpe,
Bir şirketten temettü aldığınızda bunu maliyetinizden düşmeniz gerekir. Çünkü o şirkete yatırdığınız paranın bir kısmını geri almış oldunuz. Bundan sonra bu gelen para sizin için herhangi bir paradan farksızdır. Aynı hisseyi alabilirsiniz, bu durumda maliyetiniz temettü sonrasına göre bir miktar artar. Ya da başka bir hisse alabilirsiniz bu durumda da yine o hissedeki maliyetiniz artar. Bu işlemi benimki de dahil olmak üzere aracı kurumlar doğru hesaplayamıyor, bu nedenle kendi hesabımı excelde tutuyorum. Eksi maliyet ise şu şekilde, çok yükseldiğini düşündüğünüz bir hissede kar satışı yaparsanız ve koyduğunuz paradan daha fazla miktarda parayı dışarı çıkarırsanız artık o hissedeki maliyetiniz eksidir. Umarım anlatabilmişimdir:)
Örnet verecek olursam, Bir hissenin fiyatı 10 tl olsun. sizin 1000 payınız var. Toplamda bu hisseye 10000 tl yatırmışsınız. Hisse başı 1 tl brüt yani 0.85 tl net temettü aldığınızda toplam aldığınız temettü 850 TL olur. Yani artık bu hissedeki maliyetiniz (10000-850)/1000=9.15 tl. Siz aldığınız temettü ile 9 tl temettü sonrası fiyattan 94 tane hisse alabilirsiniz. Bu durumda maliyetiniz 10000/1094= 9.14 tl olur.
cok cok tesekkur ederim, cok nazik ve yardimseversiniz, saygilar ve bol kazanclar!