İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakko Tekstil 2025 1. Çeyrek Bilanço Analizi

Herkese selamlar.

2025 ilk çeyrek bilanço analizlerine bir başka şirketim olan Vakko tekstil ile devam ediyorum. Geçtiğimiz 2 yılda oldukça zor zamanlar geçiren tekstil sektörünün kötü gidişatından Vakko da haliyle etkilendi. Bu analizde sadece bu çeyreği değil topyekün bir yıla bakarak bir bakış açısı oluşturmaya çalışacağım. Daha öncesinde şirket hakkında bir inceleme ve tarihçe yazısı hazırlamıştım, isteyenler okuyabilir.
https://www.getmidas.com/midasin-kulaklari/sen-sapkadan-esarba-bir-basari-hikayesi-vakko-tekstil-p-44028

Öyleyse başlayalım.

Sektör verileri

2023 ortasından itibaren başlayan ve halen devam eden sıkılaşma sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden birisi tekstil oldu. Her ay açıklanan sektörel PMI verilerinden bunu takip edebiliyoruz. Genellikle en fazla daraln sektörler arasında ilk 3 sırada yer alıyor. Değerli TL politikası, finansman maliyetlerinin yüksekliği gibi sebeplerden dolayı tekstil sektörü, en fazla konkordato ve iflasın yaşandığı sektörlerden birisi oldu. Peki Vakko bu sektörün orta üst segment oyuncularından biri olarak bu gelişmelerden nasıl etkilendi?

Şirket Faaliyetleri-PMI Daralmasının Vakko’ya Somut Yansımaları

Türkiye lüks perakende pazarı, ekonomik zorluklara rağmen büyümeye devam ediyor. Euromonitor’un lüks mallar raporu ve Research and Markets’in kişisel lüks raporu, 2024’te pazarın çift haneli büyüdüğünü, ancak yüksek enflasyon ve faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskıladığını belirtiyor. Turizmin canlanması, özellikle İstanbul’da lüks harcamaları destekliyor. 

Buna rağmen Vakko’nun satış gelirleri 2025 ilk çeyrekte reel olarak(enf. Muhasebesi uygulanmış) %5 daraldı. Brüt marj geçtiğimiz yıla göre hafif gerileyerek %52’den %50.5’ geldi. Lüks segment tüketici gücü nispeten “yapışkan” olsa da genel talep soğuması yine de şirket faaliyetlerini etkiliyor. Hasılattaki düşüşe paralel olarak, brüt karda da %7,8’lik bir azalış yaşandı. 

Vakko kendi tesisinde “kısmi üretici”, ama koleksiyonlarının büyük bölümünü yerli-yabancı fason üreticilere yaptırıyor. Kapasite fazlası oluşunca dikim süreleri kısaldı, dikim fiyat teklifleri geriledi. Bunun sonucunda brüt marj geçtiğimiz yıla göre daralmış olsa da 2024 son çeyreğe göre %4.5’lik bir artış var. 

Yine ISO PMI raporlarında bahsi geçen bir başka husus ise girdi maliyetleri. Bir bölümü iptal olan ipek, yün ve aksesuar gibi ürünlerin maliyeti döviz kuruna göre artış gösteriyor. Şirket bu riski türev araçlarla(forward kontratları vb.) kısmi olarak hedge etmeye çalışıyor. Bunun sonucunda satışların maliyeti geçtiğimiz yıla göre %2 azalmış, bu olumlu.

Olumsuz olan kısım ise pazarlama, satış ve dağıtım giderleri. Şirketin gider kalemleri içinde en büyük paya sahip olan pazarlama giderleri geçtiğimiz yıla göre sınırlı artık göstermiş olsa da esas faaliyet karını negatife çekmeye yetti. Burada en büyük kalemler 916 milyon TL ile personel giderleri. Personel sayısı bu çeyrekte hafif azalarak 2850’den 2841’e gerilemiş. Şirket muhtemelen buradan tasarruf etmeye çalışıyor.

Esas faaliyet karından net kara doğru inmeye devam ettiğimizde geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl daha az finansman gideri yazılmış ve bu da vergi öncesi karı artırmış. Bunun yanısıra net parasal pozisyon kazançları daha az gerçekleşmiş, bu da veri öncesi karı düşürmüş. Bunları nihayetinde çok önemli kalemler olarak görmemekle beraber dönem karının pozitif olması yine de algı açısından olumlu. Şirketin esas sorunu sıkılaşma döngüsünden dolayı düşen satışları ve görece sabit giderlerinin(personel maaşları vb) fazla olması sonucu esas faaliyet marjının düşmesi.

Pazardaki Küçük-Orta Oyuncuların İflas/Konkordato Durumları Vakko’yu Nasıl Etkiler?

Tekstil sektörü 2024 ve 2025’te en fazla konkordato ve iflas yaşanan sektörlerden birisi olarak göze çarpıyor. Kapasite fazlası ve acil nakit ihtiyacı içindeki atölyeler, lüks markalarla uzun vadeli işbirliği için daha rekabetçi fiyat / daha esnek vade sunabilir. Ayrıca iflas eden üreticilerin nitelikli ustaları ve niş kumaş tedarikçileri boşa çıkıyor. Bunun yanında küçük-orta ölçekli butik markaların AVM mağazaları kapanınca, Vakko veya Vakko Outlet segmenti avantajlı kira koşullarıyla premium lokasyonları kapma şansına sahip olabilir. Bütün bunlar sektörel bir canlanma olmasa dahi şirketin marjlarını olumlu yönde etkileyebilecek gelişmeler.

Vakko markası, Türkiye’de modanın en büyük söz sahiplerinden biri olup, müşteri kitlesine prestijli bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyor. Bu nedenle mağaza adet büyümesinden çok niteliğe önem veriyorlar. Bu konumunu korumak ve daha da güçlendirmek isteyen şirket, kendisine pozitif katkı sağlayacağını düşündüğü lokasyonlarda bulunma stratejisini benimsiyor. Mart ayında 750 metrekarelik son mağazalarını Yunanistan’ın Atina şehrinde açtılar. Bir turizm şehri olan Atina’da bu mağazanın açılması önemli. 

Sonuç ve beklentiler

Fırsatlar

Şirket, sektördeki rakiplerine nazaran daha sağlam bir finansal yapıya sahip. Bilançoya baktığımızda da kaldıraç oranı oldukça düşük, şirket özkaynakları kuvvetli. 2024’te lüks tüketim segmentinde büyüme yaşandığını da biliyoruz. Bu nedenle şirketin satışlarındaki düşüşe geçici bir durum olarak bakmak daha doğru olacaktır. 

Vakko, yalnızca moda perakendesinde değil, aynı zamanda yeni sektörlere (yeme-içme, turizm) açılarak ve dijital kanallara yatırım yaparak büyüme yolları arıyor. Vakko Bistrot ve Vakko Hotel gibi girişimler markaya yeni müşteriler kazandırabileceği gibi mevcut müşterilerin harcama sepetini de büyütebilir.

Riskler

Şirketin en büyük sorunu değerli TL ve yüksek faizler. Özellikle kredi kartlarındaki taksit sınırlaması ve ürün fiyatlarının dolar bazında dahi yüksek kalması satışları aşağı çekiyor. Lüks sektöründe olsa dahi tüketici davranışları buna göre belirleniyor. Yine de turizm sezonunun açılmasıyla birlikte varlıklı tüketicilerin bulunduğu İstanbul, Atina gibi turizm bölgelerindeki satışların artmasını bekleyebiliriz.

Bir başka risk ise şirketin yüksek stoklu çalışması. 2025 ilk çeyrek bilançosuna göre stoklar 6.4 milyar TL ve toplam varlıkların yarısı kadar. Vakko, geniş ürün gamıyla her sezon yeni koleksiyonlar sunsa da moda trendlerini yakından takip etmesi gerekiyor. Aksi takdirde ürünlerin satılamama ve elde kalma riski doğabilir. Lüks segmentte müşteri beklentileri yüksek olduğundan Vakko’nun moda trendlerini iyi takip etmesi ve inovasyona yatırım yapması gerekiyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir