Herkese selamlar. 2025 1. Çeyrek bilanço analizlerine FROTO ile devam ediyorum. Ford portföyümde ciddi bir ağırlığa sahip ve yakından takip ettiğim bir şirket. Öncelikle ilk çeyrek faaliyet verileriyle başlayalım.
Faaliyet Rakamları
İlk çeyrekte Türk otomotiv pazarı %7 daralırken en büyük düşüş ağır vasıtalar tarafında gerçekleşti(%25) Ford Otosan ise daha dirençli durarak ve pazar payını artırarak %3 satış daralması yaşadı.Toplam pazarda şirket 3. Sıradan 2. Sıraya yükseldi. Tüm segmentlerde kapasite kullanım oranı %71 oldu.
İhracat tarafına baktığımızda ise Avrupa’da toplam pazar %2 civarında daralırken Ford Otosan’ın en büyük pazarı olan İngiltere %10 daralma gösterdi. Şİrketin yurt dışı satış adetleri %4 azalarak 140 bin oldu. Bu dönemde Ford %19.3’lük pazar payıyla liderliğini sürdürdü.
Genel olarak baktığımızda daralan otomotiv pazarına ve artan rekabete karşın şirket satışlarını ve kapasite kullanım oranını nispeten yüksek tutmayı başardı. Bunu da marjlardan bir miktar feragat ederek gerçekleştirdi. Buraya birazdan değineceğim.
Gelir Tablosu ve Marjlar
İlk çeyrekte yukarıda da belirttiğim gibi rekabetçi fiyatlandırma ortamı, Avrupa’da talep azlığı ve yeni Puma ve E-Courier’ın üretime geçiş döneminde olması nedeniyle geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre marjlarda bir miktar gerileme gerçekleşti. Brüt kar %24 azalırken brüt kar marjı %10.6’dan %8.6’ya geriledi.
Favök tarafında ise %20 azalış gerçekleşirken FAVÖK marjı %1.3 azalarak %7.8 oldu. Araç başına favök 1856 euro olurken net kar marjı %3.2 daralarak %4 seviyesine geldi.
Çeyreklik marjlarda ise bir miktar düzelme var. 2024 son çeyrekte dibi gören brüt marj ve favök marjı tekrar yükselme eğiliminde.
Bilanço ve Nakit Akış Analizi
Bilanço ve nakit akışı tarafında olumlu sinyaller var. Şirket bu çeyrekte işletme faaliyetlerinde 30 milyara yakın nakit akışı elde etmiş. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde bu rakam 14.8 milyar idi. Yatırım faaliyetlerine yaklaşık 4 milyar TL harcanmış(1.Ç.24’te 9.2 milyar TL idi), artık şirket büyük yatırımlarının sonuna geliyor. Sırada bu yatırımlarından nakit elde etmesi var. Şirketin nakit ve nakit benzerleri çeyrek sonu itibariyle 49 milyar TL’yi aşmış durumda.
Bu çeyrekte ayrıca ciddi borç azalması gerçekleşmiş. Net borç 2.7 milyar eurodan 2.2 milyar euroya gelmiş durumda.
Sonuç ve Beklentiler
Şirket 2025 yılı beklentilerinde değişikliğe gitmedi. Satış adetlerinin bu yıl %10 artmasını bekliyorlar. Favök marjının da %7-8 aralığında kalması durumunda yıl sonu favök rakamının da buna benzer bir artış göstermesini beklerim.
Ford Otosan pazarın daraldığı ve rekabetin arttığı bir ortamda marjlarından bir miktar feragat ederek satış adetlerini artırmayı başarıyor. Güçlü nakit pozisyonu sayesinde yılın ikinci yarısında bir temettü daha beklentimi sürdürüyorum.
2025 yılında Euro kurunun artmaması, artan işçilik maliyetleri ile birlikte ihracatçı şirketlerin zorlanması çok normal geliyor bana. Döviz üzerindeki baskılama işçilik maliyetlerinin döviz bazlı yüksek kalması anlamına geliyor malesef. Umarım yakın zamanda ekonomik toplanma gelir. Faizin yüksek olduğu ortamda yatırımlarda yavaşlıyor, piayasalar durma noktasına gelebiliyor.