İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi(2023 Güncel)

Herkese selamlar,

Genellikle finansal özgürlük ve yatırım ile ilgili paylaşımlar yapan biri olarak bugün farklı bir konu ile karşınızdayım. Genellikle önemsenmeyen ve nasıl olsa ilerde bakarız diyerek ertelenen bir konu olan vergi mevzuatını ele alacağım. Öncelikle bu yazı tüm gelir tiplerini içeren kapsamlı bir rehber değil, yalnızca kendi yatırım yaptığım araçları ve birkaç çok bilinen yatırım enstrümanını ele aldığım ve örneklerle açıkladığım bir paylaşım olacak. Daha detaylı bilgiler için gelir idaresi başkanlığının broşürünü incelemenizi tavsiye ederim. Öyleyse başlayalım.

Finansal özgürlüğe ulaşmak amacıyla hisse senedi ve eurobondlara yatırım yapıyorum. Bu yazının da ana konusu bunların vergilendirilmesi olacak. Şunu da belirtmek istiyorum. Burada elde alacağım hususların tamamı tam mükellef gerçek kişiler için geçerlidir. Dar mükellef iseniz yani yılın 181 günü veya daha fazlasını yurt dışında geçiriyorsanız sizin için vergi sisteminde bazı farklılıklar olacaktır. Aşağıda bahsettiğim tüm hesaplar 2023 yılında elde edilen gelirler için geçerlidir. 2023 rakamları belli oldu fakat gib vergi rehberi henüz yayımlanmadığı için yukarıda verdiğim broşür linki 2022 yılına aittir. Öncelikle menkul kıymet olarak nitelendirilen kalemlerin tespiti ile başlayalım.

Aşağıda sayılan kazanç ve iratlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde, menkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır:
• Hisse senedi kâr payları ve iştirak hisselerinden doğan kazançlar,
• Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen kâr payları,
• Her nevi tahvil faizleri (Devlet tahvili, Hazine bonosu, eurobond,
özel sektör tahvili, yabancı menşeli tahvil vb.),
• Alacak faizleri,
• Mevduat faizleri (Döviz tevdiat hesaplarının anapara kur farkları
gelir sayılmaz),
• Katılım bankalarının ödediği kâr payları,
• Repo gelirleri,
• Borsa para piyasasından (BPP) elde edilen faiz gelirleri,
• Varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira
sertifikalarından elde edilen gelirler,
• Sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından, sigortalılar ve bireysel
emeklilik katılımcılarına yapılan irat ödemeleri.

Öncelikle stopajı kaynağında kesilen ve hiçbir surette beyan edilmeyecek varlıklar ile başlayalım.

Beyan edilmeyecek varlıklar

  • Mevduat faizi
  • Repo kazancı
  • Borsa yatırım fonları
  • Altın gümüş vs emtia fonları

Bu kazançlarda stopaj yani vergi kaynağında kesildiği için beyan söz konusu değildir.

8400 TL’yi geçince beyan edilecek varlıklar

Bu konuda birçok detay var fakat kısaca şu gelirler yıllık 8400 TL’yi geçince beyan edilmelidir.

  • Yurt dışı hisse senedi ve tahvil kazançları(kar payları vb)
  • Off-shore bankacılığından elde edilen faiz gelirleri

Görüldüğü üzere yurt dışı menkul kıymetlerde beyan limiti oldukça düşüktür. Aracı kurumunuzun yurt içinde veya yurt dışında faaliyet göstermesi arasında bir fark bulunmamakta, her durumda 8400 TL’yi geçen kazançlarınızı beyan etmeniz gerekmektedir. Bu gelirler için 8400 TL limit her biri için ayrı ayrı değil, gelirlerinizin toplamı üzerinden hesaplanmaktadır.

150.000 TL’yi geçince beyan edilecek varlıklar

  • 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş dövize veya başka bir varlığa endeksli tahvil ve hazine bonusu faizleri(2006 sonrası tahviller beyan edilmeyecektir. TL cinsinden tahviller beyan edilmeyecektir)
  • Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar payları(temettüler)
  • Yurt dışına ihraç edilen döviz cinsinden kira sertifikaları
  • Eurobond kupon gelirleri

Burada temettüler konusuda bir parantez açalım. Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar paylarının yarısı vergiden istisnadır. Yani yıl içerisinde beyana tabi başka geliriniz yok ise ve elde ettiğiniz brüt temettü miktarının yarısı 150.000 TL’yi geçiyorsa beyan etmek durumundasınız. Burada beyana tabi diğer gelirlere yukarıda yazdığımız 8400 TL ve 150.000 TL’yi geçince beyan edilmesi gereken gelirler dahildir. 

Yani beyana tabi 120.000 TL kar payı+40.000 TL eurobond kuponunuz mevcutsa toplam miktar 150.000 TL’yi geçtiği için ikisi için de beyan vermek zorundasınız. İlerde daha detaylı bir örnekleme yapacağım.

Hazine Eurobondları Faiz Kazançları

Hazine eurobondu kuponlarında ise herhangi bir istisna söz konusu olmayıp yıl içerisinde beyana tabi başka bir geliriniz yoksa, elde ettiğiniz kupon geliri 150.000 TL’yi geçtiğinde tamamını beyan etmeniz gerekmektedir. Eurobond kuponları usd veya eur cinsinden olduğundan dolayı kupon ödemelerini TL’ye çevirirken, ödeme günündeki TCMB döviz kurunu esas almanız gerekiyor. Bu gelirlerde stopaj söz konusu değildir yani kaynağında herhangi bir kesinti olmaz. 

Burada önemli bir noktaya dikkat etmek istiyorum. İtfa yani vade sonunda oluşan anapara kur farkları gelir sayılmamaktadır ve son yılın kupon miktarına eklenmektedir. Yani iskontolu aldığınız bir eurobondun vade sonunda alacağınız nominal geri ödemesi ile aradaki fark alım satım kazancı değil kupon ödemesi olarak sayılmaktadır. Örneğin, 900 usd’ye aldığınız, yıllık %7 kupon ödemeli bir eurobondun vade sonuna denk gelen yılda kupon miktarı 1000-900=100 usd+70 usd=170 usd olarak hesaplanacaktır. Primli eurobondlarda da aynı şekilde vade sonundaki anapara farklarını kupon miktarınızdan düşebilirsiniz.

Hazine Eurobondları Alım Satım Kazançları

Hazine eurobondlarında alım satım kazançlarında ise istisna ya da beyan sınırı olmayıp elde edilen tüm gelirler beyan edilmektedir. Burada bazı özel durumlar mevcut. 01.01.2006 yılı öncesinde ihraç edilen hazine eurobondlarının alım satımlarından elde edilen kazançların 129.000 TL’si vergiden istisna olarak değerlendirilmektedir. Bu istisna tutarını aşan bir kazanç elde edilmesi durumunda sadece aşan kısmın beyan edilmesi gerekmektedir.

01.01.2006 yılından sonra ihraç edilen eurobondlarda ise herhangi bir istisna mevcut olmayıp elde edilen kazançın tutarı ne olursa olsun beyan edilmesi gerekmektedir. Eğer eurobondu aldığınız tarihle sattığınız tarih arasında Yİ-ÜFE %10’un üzerinde gerçekleşmiş ise endeksleme yapabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse aldığımız tarihteki eurobondun maliyetini TL’ye çevirip üfe endeksi kadar artırarak günümüze taşıyoruz. Sattığımız tarihteki TCMB kuru ile satış rakamımızı çarparak çıkan farkı bir sonraki yıl beyan etmemiz gerekiyor. Daha detaylı bilgi ve üfe endekslerine ulaşmak için gelir idaresi başkanlığının vergi rehberini inceleyebilirsiniz.

Özel Sektör Eurobondları Faiz Kazançları

Özel sektör eurobondlarının kupon ödemelerinde ise vade süresine göre değişen oranlarda stopaj kesintisi uygulanmaktadır. Vadesi 1 yıldan kısa olanlarda %7, 1-3 yıl arasında olanlarda %3, 3 yıldan uzun eurobondlarda ise %0 stopaj kaynağında kesilir. Bireysel yatırımcılar tarafından bu menkul kıymetlerden 2023 yılında elde edilen brüt faiz gelirinin, diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratları için belirlenen beyan sınırını (2023 yılı için 150.000 TL) aşması durumunda tamamının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Gelirin beyan sınırının altında kalması durumunda ise beyan edilmesi söz konusu değildir.

Özel Sektör Eurobondları Alım Satım Kazançları

Özel sektör eurobondları alım satım kazançları hazine eurobondları ile aynıdır. Tam mükellef gerçek kişilerin 1 Ocak 2006 tarihinden sonra aldıkları söz konusu tahvilleri 2023 yılında satmaları durumunda, kazancın Türk lirası bazında hesaplanması gerekir. Bu kazancın hesaplanması sırasında endeksleme yönteminin kullanılabilmesi için ise Yİ-ÜFE farkının %10’un üzerinde olması şartı vardır. Bu durumda satış kazancı, satış bedelinden endekslenmiş maliyet bedelinin çıkarılması şeklinde hesaplanacaktır.

Gelir Vergisi Matrahından İndirilebilecek Kalemler

  1. Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla; mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri.
  2. Beyan edilen gelirin %10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle kanıtlanması şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları,
  3. Makbuz karşılığında yapılan çeşitli yardım ve bağışlar(detaylarına vergi rehberinden ulaşabilirsiniz)

Bunlar dışında birkaç indirim kalemi daha mevcut fakat herkese hitap etmediği için burada paylaşmıyorum. Detaylarını merak eden okuyucular vergi rehberine bakabilir.

Beyannamenin Verilme Şekli

2023 yılında elde edilen menkul ve gayrimenkul sermaye iradlarına ait gelirlerin bir sonraki yılın mart ayının son gününe kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Elektronik ortamda beyan vermek isteyen mükellefler hazırbeyan sistemini kullanabilmektedir. Verilen beyan sonucunda çıkan vergi iki taksit halinde ilk taksit 1 Nisan 2024, ikinci taksit ise 31 Temmuz 2024 tarihinde olacak şekilde ödenecektir.

2023 yılı için vergi dilimleri aşağıda belirtilmiştir.

Örnekler:

Örnek-1 Sadece Kar Payı Geliri

İlk örneğimizde sadece temettü geliri elde eden bir gerçek kişiyi ele alalım. Bu mükellef 2023 yılı için elde ettiği brüt temettülerde 300 bin TL’ye kadar herhangi bir beyan vermeyecektir. Örneğin 150 bin TL brüt temettü geliri elde ettiğimizi varsayalım. Bunun yarısı yani 75 bin TL, 150 bin sınırının altında olduğundan herhangi bir beyan söz konusu değildir ve kesilen stopaj nihai vergi olarak kalır. 

İkinci örnekte ise 350 bin TL brüt temettü geliri elde ettiğini düşünelim. Bunun %10’u olan 35 bin TL’si stopaj olarak kesilmektedir(yatırım ortaklıkları ve gyo’lar hariç). 175 bin TL’nin istisna olan yarısı çıkarıldıktan sonra güncel vergi dilimine göre gelir vergisi 33.250 TL yapmaktadır. Ödediğimiz 35 bin tl stopaj 33.250 TL’den yüksek olduğundan 35.000-33250=1750 TL vergi iadesi alma hakkımız bulunmaktadır.

Örnek-2(Sadece eurobond kupon geliri)
İkinci örnekte ise sadece eurobond kupon geliri elde eden bir kişiyi düşünelim. 2023 yılı için hesaplanan kupon geliri 150 bin TL’nin altında ise herhangi bir vergi ödemeyecektir. 150 bin TL’nin üzerinde örneğin 180 bin TL kupon geliri elde ettiysek tamamını beyan etmemiz gerekmekte ve güncel vergi dilimine göre 34.600 TL vergi ödemesi çıkmaktadır.

Örnek-3(Temettü ve eurobond kupon geliri)

Kendi durumumu da özetleyen üçüncü örnekte ise hem kar payı hem de eurobond kupon geliri elde eden bir gerçek kişiyi düşünelim. 2023 yılı içerisinde elde ettiğimiz brüt temettü 250 bin TL, eurobond kupon geliri de 50 bin TL olsun. Brüt temettülerin yarısı vergiden muaftır yani beyan sınırı hesabında 250/2=125 bin TL temettü hesaba katılacaktır. Toplam beyana tabi gelirimiz 125+50=175 bin tl olmaktadır. Görüldüğü üzere temettü ve eurobond kuponları ayrı ayrı beyan sınırının altında kalsa da tüm menkul ve gayrimenkul sermaye iratları toplandığında beyan sınırı olan 150 bin TL’yi aştığı için tamamı beyan edilecektir. Vergi durumuna bakacak olursak, toplam matrah olan 175 bin TL için ödememiz gereken tutar 33.250 TL’dir. Bu rakamdan 25.000 TL stopaj düşüldüğünde ödenecek net vergi 8250 TL olmaktadır. 

Örnek-4(Yurtdışı temettü ve eurobond geliri)

Son olarak çok sorulduğu için yurtdışı temettü ve eurobond geliri elde edilen bir kişinin vergi durumunu da kısaca özetlemek istiyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi yabancı hisse senetlerinden elde edilen temettü gelirlerinde beyan alt limiti 2023 yılı için 8400 TL’dir. Biz 2023 yılı içerisinde 100 bin TL brüt yabancı temettü ve 60 bin TL eurobond kupon geliri elde etmiş olalım. ABD hisse senetlerinden elde edilen temettü gelirlerinde ABD ile olan ikili anlaşmalar gereği %20 stopaj kesilmektedir. Bu stopajı çifte vergilendirilmeyi önleme kapsamında beyan edeceğiniz gelir verginizden mahsup edebilirsiniz. Burada kritik nokta vergi kanununda bu mahsubu yapabilmek için yabancı ülkede ödenen verginin ödendiğinin tevsik edilmesi(belgelendirilmesi) gerekmektedir. Burada vergi uzmanı sn Mehmet Bingöl’ün şu yazısında önerdiği şekilde mükellefin adının ve ödenen verginin gösterildiği aracı kurumdan alınacak yazının yeterli olacağı anlaşılmaktadır. Bu durumda 100 bin TL’den ödenen 20 bin TL stopajı toplam hesaplanan 29.200 TL gelir vergisinden düştüğünüzde 9200 TL vergi ödenmesi gerekmektedir.

Bazı öneriler ve kapanış

Finansal özgürlük pesinde koşan ben ve benim gibi kişilerin vergi mevzuatını detaylı bir şekilde öğrenmeleri önem taşıyor. Haklarımızı bilmek ve ve gereksiz yere vergi ödememek için her yıl vergi rehberini incelemek ve değişen hususları takip etmek faydalı olacaktır. Bu yazıda gayrimenkul gelirlerinin vergilendirilmesine girmedim. Hem yazı çok uzayacaktı hem de karışık hale gelecekti. Eğer kira geliri elde ettiğiniz bir gayrimenkulunuz varsa vergi rehberi ve gelir idaresi başkanlığının websitesini incelemenizi tavsiye ederim. Ayrıca bu tip işlerle uğraşmak için vaktiniz ve yeterli bilginiz yoksa bir SMMM veya vergi uzmanına danışmanızı öneririm. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

32 Yorum

  1. MuratAkın MuratAkın 21 Ocak 2023

    “ Primli eurobondlarda da aynı şekilde vade sonundaki anapara farklarını kupon miktarınızdan düşebilirsiniz.” kısmındaki yaklaşımı ilk defa duydum. Bir başka seçenek, fazla ödenen primin vade sonu beklemeksizin her yıl kalan kupon sayısına paylaştırılmasıydı. Sizin önerinizi takiple, bu yıl 1100 temiz fiyat ödediğim eurobondu 5 sene sonra 900 ödeyerek alırsam, vade sonu birbirine mahsup edip 0 ekstra vergi hedefleyebilirim.

    • Furkan Demir Furkan Demir 21 Ocak 2023

      Örnek 1 in ikinci kısmında 350 bin TL brüt temettü alan kişinin ödemesi gereken vergi 33250 TL nasıl oluyor anlayamadım hocam. Beyan edilecek kısmı 175 bin TL oluyor. Bu hangi gelir dilimine göre hangi oranda vergilendirilmesi gerekiyor? Tam olarak formül nedir?

      • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 21 Ocak 2023

        Merhaba Furkan bey,
        Şöyle izah edeyim. Dediğiniz gibi 175 bin tl matrah var. Güncel vergi dilimine göre bu rakam üçüncü vergi dilimine denk geliyor. Bu durumda 175 bin TL’nin 150 bin TL’si için 26.500 TL, fazlası için %27 vergi alınıyor. 175-125=25 bin TLx0.27=6750 TL
        26.500+6750=33.250 TL yapıyor.
        Umarım anlatabilmişimdir.

        • H. H. 30 Ocak 2023

          175-125=25* bu işlem yanlış sanırım hocam. 175-150=25 mi yazmak istediniz ?
          Bu kafa karıştırıyor.
          Birde ayrıca kendime ait temettü yatırımım var. Eşimin hesabına da eurobond alımları yapmak istiyorum vergi dilimine girmemek adına. Sizce mantıklı mıdır ?

  2. Ergn7 Ergn7 21 Ocak 2023

    Verdiğiniz eurobond örneğinde 149k geliri olan insan gün sonunda 180k geliri olandan daha çok kazanıyor. Tasarrufu cezalandıran, halkına düşman bir ülkeyiz gerçekten.

    Ödediğimiz kiraları, faizleri gider olarak gösterebilir miyiz?

    • cuneyt cuneyt 22 Ocak 2023

      mevzuat olarak tam emin olmasam da , sahis sirketi acip ( faalliyet alanlarina bakmak lazim ) elektrik,su gaz faturlarini gider olarak gosterebilirsiniz bence

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 24 Ocak 2023

      Merhaba,
      Maalesef vergi sistemimizin adil olduğunu söylemek zor. Bu nedenle kuralları bilip buna göre hareket etmek durumundayız. Bahsettiğiniz gibi eurobondlarda beyan sınırına kadar herhangi bir yükümlülük çıkmazken limiti geçtiğiniz anda yüklü bir vergi ödemek durumunda kalıyoruz. Gider gösterme kısmına gelirsek, yazıda bahsettiğim kalemler dışında menkul kıymet gelirlerinde herhangi bir matrah azaltımı yapamıyoruz. Eğer menkul kıymetleri kişi değil de şirketiniz üzerinden alırsanız bu giderleri düşebilirsiniz fakat bu sefer de kdv ya da kurumsal vergisi gibi vergilere maruz kalacaksınız. Tercih sizin.

  3. aykut asil aykut asil 22 Ocak 2023

    Selamlar 2021 mart ayinda 204.380 bin dolar verip, Da57 kodlu Eurobondu 220 bin nominal aldim
    şimdiki degeri 181.000 dolar
    2022 de 13100 dolar kupon ödemesi aldım
    satıp yeni çıkan eurobondu almak istiyorum
    soru 1 satarsam vergi çıkar mı? ne kadar çıkar

    • MuratAkin MuratAkin 22 Ocak 2023

      Yi ufe hesabi yapmak lazim. Ben merak edip kendi yatirimimi hesapladim ve vergi cikmamasina ragmen vade sonunda zararda oluyorum. Unutmayin yeni Eurobonddan sadece 181000 nominal alabilirsiniz. Vade sonunda da57 220000$ verecekken yeni eurobond 181000 verecek. Aradaki ekstra kupon geliri bu kayibi karsilar mi hesap etmeniz gerekli. Sizin durumunuzda da57’yi iskontolu aldiginiz icin vade sonunda bir de vergi odeyeceksiniz. Bunu da hesaba katmak gerekli.

  4. Caner Caner 22 Ocak 2023

    Hocam son zamanlarda yeni uygulamalar vasitasiyla ABD borsalarina yatirim yapan yatirimcilarin sayisi cogaldi ve halen cogu kisi elde edilen kazanctan nasil vergilendirilecegini bilmiyor. hatta bir cok kisi de sirf bu zorluktan dolayi yatirim yapmaktan cekiniyor. bununla ilgili de bir makale yayinlamaniz mumkun mudur?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 24 Ocak 2023

      Merhaba Caner bey,
      ABD borsalarına ben de önümüzdeki süreçte yatırım yapmayı planlıyorum. Yazıda yurt dışı temettü gelirleriyle ilgili bir bölüm var, okumuşsunuzdur muhtemelen. Bunun dışında önümüzdeki yıl beyanname dolduracağım zaman kendi tecrübelerimi de içeren bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.

  5. Celil Taktak Celil Taktak 23 Ocak 2023

    Temettü dışında amerikaya ne vergi veriyoruz? Finansalyazar sitesinde abd ye kazançtan vergi yok, sadece temettü olayında var demiş ama sizin yazıda göremedim.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 24 Ocak 2023

      Merhaba Celil bey,
      ABD hisse senedi ve etflerinden elde edilen temettü gelirlerinden %20 stopaj kesiliyor. Bunun dışında eğer 2023 yılı için 8400 Tl’den fazla temettü elde ettiyseniz bunu bir sonraki yıl beyan edip vergisini ödemeniz gerekiyor. Bu beyan sırasında ABD tarafına ödediğiniz %20 stopajı vergiden düşebiliyorsunuz.
      Alım satım kazançlarında ise herhangi bir alt limit olmayıp kazanç ne olursa olsun bir sonraki yıl beyan edip vergisini ödemek durumundasınız.

      • Baran Baran 26 Eylül 2023

        Bunu hisse başına mı değerlendirmek gerekli yoksa tüm portföyden mi? Örneğin 1000$’a x adet A hissesi aldım. 1500’den sattım. Toplam param 1500$, bu parayı da başka bir hisseye yatırdım. Aşağıdaki 2 opsiyonda beyan işlemi değişiyor mu?
        – Bu hisse %50 düştü ancak satmadım. Porföyde 250$ zarar var, yine de ilk satıştan alınan kar üzerinden sene sonu beyan verilmeli mi?
        – Bu hisse %50 düştü ve pozisyonumu kapattım. Şu anda sene sonu bakiyemde 250$ zarardayım. Yine de beyan edilmeli mi?
        Teşekkürler.

  6. Burak Burak 24 Ocak 2023

    Merhabalar, öncelikle elinize sağlık, son derece açıklayıcı bir yazı olmuş. Benim sorum 2006 tarihinden önce ihraç edilen eurobondların vergilendirilmesiyle ilgili. US900123AW05 eurobondunun ihraç tarihi 24.01.2005. Bu tahvilden elde ettiğimiz kupon gelirlerini vergi hesabına katmıyor muyuz? Teşekkürler.

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 24 Ocak 2023

      Merhabalar Burak bey,
      01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilen eurobondların alım satım kazançlarında 2023 yılı için 129.000 TL istisna var. 129.000 TL üzerindeki kazançlarınızı beyan etmek zorundasınız. Kupon gelirlerinde ise diğer eurobondlarla bir fark bulunmamaktadır. 2023 yılı için toplam kupon geliriniz 150.000 Tl’yi geçerse beyan edeceksiniz.

  7. Z Z 1 Şubat 2023

    Mart’ta bu yazı ATH yapar 🙂

  8. Emre Emre 3 Şubat 2023

    8400 tl limiti 84.000 tl değil mi? Belki ben yanlış gördüm.

  9. ENGİN YALÇINKAYA ENGİN YALÇINKAYA 22 Şubat 2023

    Merhabalar,
    Benim 21.04.2020 tarihinde almış olduğum 23.12.2023 vadeli Eurobondum var. (İlk defa aldım). Şimdiye kadar istisna tutarını geçmediğini düşündüğüm için herhangi bir beyanda bulunmadım. (Acaba doğru mu yaptım?) Fakat bu sene 23.06.2022 tarihinde 2102,50 USD ve 23.12.2023 tarihinde tahsil etmiş olduğum toplam 4205 USD kupon gelirim için acaba beyanda bulunmam gerekiyor mu? Yazılarınızı dikkatle okudum, internette de bolca araştırma yaptım fakat bazı yerlerde istisna tutarı 70.000 TL olarak gözüküyor. Ayrıca sahip olduğum hisse senetlerinden cüzi bir miktar temettü gelirim var. (2022 için toplam 2500 TL kadar) Başkaca herhangi bir beyan edilecek gelirim yok. Bulunduğum çevrede bu sorumu sorduğum muhasebeciler de maalesef doyurucu bir cevap veremediler. (Eurobond vergilendirmesine pek hakim değiller). Zaman ayırıp beni aydınlatabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür eder finansal özgürlük yolculuğunuz da sonsuz başarılar dilerim

  10. orhan orhan 23 Şubat 2023

    150 Bin TL beyanname verme sınırı 2023 yılı bittikten sonra yeniden değerleme oranında arttırılacak mıdır?
    örneğin 31 Aralık Sonu itibariyle %50 enflasyon ile bu oran 225bin TL mi olacaktır yoksa nihai kesin limit 150bin TL midir?
    Teşekkürler
    Orhan

  11. Emrah Emrah 24 Şubat 2023

    Merhaba, Hazine ihraçlı Eurobond’ların alım satım karının herhangi bir limit olmadan beyan edilmesi gerektiğini yazmışsınız. Doğru mu anladım emin olamadım. Ben 1000 nominallik bir kağıt aldım sadece diyelim 1 yıl sonra 1008e sattım. 8 dolar için beyanda mı bulunmam lazım?

  12. onur onur 3 Mart 2023

    Merhaba Bay tutumlu yazılarınızı zevkle takip ediyorum, sorum şu 2022 yurt dışı temettü toplam brüt gelirim o günün merkez bankası alış kuruna göre hesaplayınca 6301tl bundan %15 vergi dilimine giriyorsam şayet (3800tl üzeri gelir), türkiye’de 945tl vergi ödemem lazım fakat ben zaten abd ayağına %20 stopaj olarak 1260tl kesinti yemişim şimdi ben ne beyan edeceğim vergi olarak bunun mahsubunu nasıl yapacağım kafam çok karıştı!

  13. EKİM EKİM 15 Mart 2023

    Merhaba
    2022 yılında alınan USD 2 adet Eurobond dan 1 er kez kupon faizi alındı 5.250-usd . (mayıs ayında Eurobond alındığı için 2 ci kuponları gerçekleşmedi)
    Oluşan 2 adet faizi , hesaba geçtiği günden TC döviz alış kurundan hesapladım. 70.000-TL yi geçtiği için beyanda bulunmam gerekiyor?
    Benim sormak istediğim konu , yapılacak bu işlem doğru mudur. Uluşan faizi o günkü kurdan TL çevirip beyanda bulunmak.
    Teşekkürler

  14. Ercan Ercan 19 Mart 2023

    2022 yılı için eurobond faiz gelirimiz 70.000 TL yi aşıyorsa beyan etmemiz gerekmiyor mu ? Siz 150.000 TL yazmışsınız bu noktayı açar mısınız

    • Hüseyin Tamay Alabay Hüseyin Tamay Alabay 9 Ekim 2023

      2022 yılı için beyan sınırı 70.000 TL 2023 için 150.000 Tl

  15. Oguzhan B Oguzhan B 21 Mayıs 2023

    Merhabalar. Konut olarak kullanılan bir evin kira geliri de varsa eğer eurbond kupon gelirlerinin vergilendirilmesi açısından bunu da dahil etmeli miyiz? Yoksa kira geliri vergisi ayrı ödendiğinden eurbond kupon gelirlerini hesaplarken bu konut kira gelirini hesaba katmamak mı gerekir? Tesekkürler.

  16. Ege S Ege S 10 Ekim 2023

    Sayın bay tutumlu,
    Paylaşımınız için teşekkürler. Bir türlü cevap bulamadığım bir soru var son örneğiniz ile alakalı. Bu örnekte her ikisi de beyan sınırını aştığı için beyan vermişiz. Peki eurobond faiz gelirlerimiz beyan altı ancak yurtdışı temettü gelirlerimiz beyan üstü ise bu durumda ikisini de beyan etmemiz gerekecek mi? Yoksa bunlar farklı kategoriler mi? Örneğin eurobond ve kira gelirleri toplanıyor beyan haddi için ve aşarsa tamamı vergileniyor. Eurobond ve yurtdışı temettü de toplanacak mı? Tüm kılavuzları inceledim ancak cevap bulamadım. Belki siz biliyorsunuzdur.

  17. alib. alib. 5 Aralık 2023

    hocam selamlar bir sorum olucak

    1-yabancı hisse temettü geliri
    2-yabancı hisse alım satım kazancı
    3-eurobond alım satım kazancı
    4-eurobond faiz geliri
    5-bist temettü

    tüm bunların matrahının toplamının 150k yı geçmemesi ve 2 numaralı matrahın negatif getirisi 1 ve 3 ün pozitif toplamından fazla olması senaryosunda
    1-2-3 numaralı detaylar beyan için birlikte düşünülebilir mi? daha açıkçası 2 numaradan edilen zarar 3 ve 1 in toplamından fazla ise mahsup edilebilir mi veya kesinlikle beyan edilmesi gereken detay hangisidir?

    • Bay Tutumlu Bay Tutumlu Yazar | 17 Aralık 2023

      Merhaba Ali bey,
      ALım satım gelirleri ve temettü/eurobond gelirleri birbirinden mahsup edilemiyor. Eğer alım satım kazancı ve zararı varsa bunları mahsup edebilirsiniz.Yurtdışı temettü gelirlerinde ise 8400 TL ve üzerinde geliriniz varsa beyan edilmesi gerekir.

  18. Mert Çetin Mert Çetin 9 Ocak 2024

    Bu faydalı bilgiler için size çok çok teşekkür ediyorum. Vergi konusu KY için çok kafa karıştırıcı olabiliyor. Bulunduğum ilde mali müşavirler de bu konulara çok hakim değildiler. Ancak ben elimden geldiğince araştırıp geçen sene vergimi ödedim. Şimdi bu bilgiler eşliğinde baktığımda pek çok hata yaptığımı farkettim. Sormak istediğim konu şu.

    Eurobond yatırımına başladığımda bu konuya hiç hakim değildim ve ilk aldığım eurobondları çok primli aldığımı farkettim. Nominal olarak yatacak tutar beni ciddi anlamda zarara sokacaktı. O yüzden primli de olduğunu düşündüğüm için bir eurobondu sattım. Bu sene mart ayında beyanname vereceğim ancak bugun okuduğum bir vergi uzmanı yazısında primli alınan eurobondlarda vade süresi dolmadan erken satış gerçekleşirse ilk alımdaki kirli fiyatla nominal fiyat arasındaki farkın anapara reeskontu olarak düşülebileceği yazıyordu. Eğer bu düzeltmeyi yaparsam vergi ödememe durumum var. Bu bakımdan size danışmak istiyorum.

    Bu yazıda Ana para reeskontunda uygulanan 3 yöntemden bahsedilmiş. ( 1) fazladan ödenen anapara zararının tamamının söz konusu kupon faiz gelirinden mahsup edilmesi 2) fazladan ödenen ana para zararının kalan taksitlerden bölünerek düşülmesi….
    3. yöntem ise size sormak istediğim konu.
    “Buna göre kıymet satılmadığı müddetçe A Kişisinin elde edeceği kupon faizinden fazla ödenen anapara zararı olan miktar mahsup edilmez. Ancak bu kıymet vadesinden önce satılırsa söz konusu fazladan ödenip katlanılan maliyetin indirimi mümkün olabilecektir. Aksi takdirde kıymetin itfaya kadar elde tutulmasında bu tutarın indirimi hiçbir zaman mümkün olamayacaktır. Bu uygulama nadir görülse de kendi içinde savunulabilir argümanları yok değildir.”

    Kendimden örnek vermem gerekirse

    XS1909184753 kodlu eurobond

    Kirli Fiyat € 11.891,00
    Temiz Fiyat € 11.427,13
    Nominal Fiyat üzeri Ödeme € 427,13

    Bu eurobondu vadesinden önce sattım. Bu 472 euroluk fazladan ödemeyi nasıl düşeceğimi bir türlü bulamadım. Bu ödemeyi indirim kalemlerinde ne şekilde göstermem lazım sizce? Satış günündeki kura göre mi belirtmem gerekiyor ? Hazır beyanda hangi bölümde ve hangi başlık altında bu zararımı gösterebilirim?

    Çok teşekkür ederim

  19. Sefa T. Sefa T. 9 Mart 2024

    Merhaba yazınızda bahsettiğiniz “Stopaj ile kesilen vergi miktarı” bilgisini Hazır beyan sisteminde nereye girebiliyoruz? Bu konuda bilginiz var mı acaba?
    menkul sermaye iratları bölümünde 626 Yurtdışından elde edilen kar payları seçeneğinide Gayrisafi irat kısmına brüt temettü tutarını girdim. Ancak kesilen %20 stopaj için bir bilgi bulamadım?

  20. Ozan Ozan 13 Mart 2024

    Paylaşımınız için teşekkürler, Bu excelin bir linki veya bize de gönderebileceğiniz bir kopyası mevcut mu? Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir