Mayıs 2023 Sonu Portföy Durumu

Mayıs 2023 Sonu Portföy Durumu

1 Haziran 2023 8 Yazar: Bay Tutumlu

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 59 ay olmuş. Nisan ayı itibariyle seçim gündemi piyasaları ve günlük yaşamımızı tamamen etkisi altına almıştı. Nihayet 2. turun sonunda belirsizlik sona erdi ve cumhur ittifakı parlamentoda çoğunluğu alarak seçimin galibi oldu. Bu, mevcut yönetim ve ekonomi politikalarının büyük oranda devam edeceği anlamına geliyor. Buna birazdan değineceğim.

Global piyasalarda mayıs ayı genel olarak yatay geçti. FED mayıs ayında faizleri bir kez daha 25 bp artırarak %5.25 seviyesine çıkardı. Her toplantıdan önce bu sefer pas mı geçecek yoksa artırmaya devam mı edecek tartışması yaşansa da FED politikasından taviz vermeyerek planlı faiz artışlarına devam ediyor. Bunun sonucunu da alıyor diyebiliriz. Mayıs ayında ABD enflasyonu uzun bir aranın ardından %5’in altına indi ve resmi olarak reel faiz ortamı oluştu.

FED’in bu politikasının yan etkisi olarak resesyonu gösterebiliriz. ABD’de hizmet sektörü haricinde neredeyse tüm sektör PMI’ları uzun süredir daralma gösteriyor. Kömür, petrol, çelik gibi birçok emtiada daralmanın sonucunda meydana gelen talep azalması nedeniyle fiyat düşüşleri görüyoruz. Bu durum bu sektörlerdeki üreticiler için kötü haber anlamına geliyor. Resesyonun tam olarak neresindeyiz kimse tam olarak söyleyemese de 2023 yılı içinde herhangi bir faiz indirimi olasılığının çok az olduğunu düşünüyorum.

Yerel piyasalarda ise seçim belirsizliğinin sona ermesinin ardından sınırlı da olsa yükseliş görüldü. BIST100 endeksi mayıs ayında %5.82 artarak 4887 puana yükseldi. Dolar/TL’de beklendiği gibi yükselişe geçti ve an itibariyle 20.80 TL civarında bulunuyor. Son birkaç haftada oluşan kapalı çarşı ve merkez bankası arasındaki kur farkı da büyük ölçüde kapanarak eşitlendi. Bundan sonraki süreçte borsanın geleceğini yeni kabinenin ekonomi ve faiz politikasının belirleyeceğini düşünüyorum. Düşük faiz yüksek enflasyon politikasına devam edilirse BIST’in yakın dönemde reel getiri potansiyelini düşük görmekle birlikte borsadan pozitif ayrışan sektörler de olacaktır. 2023 için otomotiv, yan sanayi, havacılık, ulaştırma ve perakende sektöründeki şirketlerin güçlü bilançolar açıklamasını bekliyorum.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, mayıs ayında DEVA hisselerimin tamamını satarak TBORG ve ALARK alımı yaptım. TBORG’da beklediğim potansiyel henüz gerçekleşmese de ALARK aldıktan itibaren %18 değer kazanarak yükselişini sürdürdü. Ayrıca ay içerisinde ISMEN ve ALARK şirketleri temettü ödemesi yaptı. ISMEN temettüleri ile tekrar aynı hisseden alarak ortaklık oranımı artırmayı tercih ettim.

Güncel hisse senedi portföyü bu şekildedir. Otomotiv ve enerji portföyün neredeyse %60’ını oluşturmaya devam ediyor. Katıldığım birkaç ufak halka arzı miktarlar düşük olduğu için burada göstermedim.

ABD hisse ve etf tarafında bu ay düzenli alımlara devam ettim. Fiyatlar beklediğim seviyelerin üzerinde olsa da daha da yükselebileceği ihtimalini gözden kaçırmıyorum ve düzenli alım yapmaya devam ediyorum. Bu ay 20 adet SCHD, 20 adet SPYG ve 3 adet VOO alımı gerçekleştirdim. Bu alımlar neticesinde 2023 yılı temettü miktarı 193 usd’ye yükseldi. Güncel temettü verimim %2.25 civarında.

Eurobond tarafında seçimin ikinci tura kalmasıyla sert yükselen cds’lerden faydalanmak amacıyla yüklü alımlar yaptım. Hatta ABD etf tarafı için ayırdığım nakitin bir kısmını da eurobond alımı için kullandım. Toplamda mayıs ayında 7 adet eurobond alımı yaparak toplam eurobond portföyünü 79 bin usd’ye, yıllık muhtemel kupon gelirini de 6208 usd’ye çıkarmış oldum. Nisan ayında ise kupon gelirim 428.75 usd olarak gerçekleşti.

Toplam portföy bu ay TL bazında %7.33, usd bazında ise %0.46 büyüdü. Güncel finansal özgürlük oranımız ise %98.3 olarak gerçekleşti. Portföy dağılımı %63 hisse senedi ve etf, %23 eurobond, %14 ise diğer araçlardan(altın, döviz, bes vb) oluşuyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu