Şubat 2023 Sonu Portföy Durumu

Şubat 2023 Sonu Portföy Durumu

1 Mart 2023 4 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı tam 56 ay olmuş. Şubat ayı nasıl geçti, ne yaptım hiç hatırlamıyorum. Ayın başında yaşanan deprem felaketi zaman kavramını yitirmeme neden oldu. Bölgede yaşayan depremzedelerin acılarını dindirmemize imkan yok fakat eşimle birlikte elimizden geldiğince maddi manevi destek olmaya çalıştık. Umarım bir daha böyle felaketler yaşamayız. Bundan sonraki süreçte büyük şehirlerden özellikle de İstanbul’dan tersine göçün başlayacağını düşünüyorum. Daha şimdiden sosyal medyada birçok kişinin anadoluda ev baktığını, imkanı olanların ise arsa alıp ev yaptırmayı planladığını görüyorum.

Deprem felaketi önümüzdeki dönemde öne çıkabilecek sektörlerde de değişiklik yaşanmasına neden oldu. Kısa vadede inşaat, çimento ve yapı şirketleri bu bölgenin yeniden yapılanması kapsamında büyük rol oynayacaklar.

Bunun yanında global piyasalarda iyi geçen ocak ayının ardından şubatta geri çekilmeler gördük. FED’in faizleri beklenenden uzun süre yüksek tutabileceği beklentisi ağırlık kazanırken SP500 ocak ayı kazançlarının bir kısmını geri vererek ay sonunda 3970 puana kadar geriledi. Yılbaşından bu yana getirisi %3.82 olarak gerçekleşti. Dolar geçen ayı 18.81 TL’den kapatmıştı, an itibariyle 18.88 TL civarında seyrediyor. Gram altın ise 1155 TL’den başladığı şubat ayını 1114 TL’den bitirdi. BIST100 endeksi ise ocak ayındaki sert düşüşün ardından biraz olsun toparlayarak an itibariyle 5290 puanda bulunuyor. Yılbaşından beri değer kaybı %6.5 civarında.

Kişisel portföyüme gelecek olursak şubat ayında pek fazla hareket etmedim. Kişisel tasarruflarım ile TUPRS ve ISMEN’de eklemeler yaptım. ABD borsaları tarafında ise ilk parti etf alımlarımı gerçekleştirdim. Buradaki stratejim şu şekilde olacak. ABD tarafı için belirlediğim tutarı 9 parçaya böldüm. Almayı planladığım etfler için fiyat seviyeler belirledim. İlk parti alımda portföyün 1/9’u ile 3 adet etf alımı gerçekleştirdim. Bu etflerin tanıtımlarını çok yakında twitter hesabım üzerinden yapacağım. Belirlediğim diğer alımları ise fiyatlar hedeflediğim seviyelere gelirse 3 birim ve 5 birim olmak üzere iki ayrı parçada yapacağım. Eğer önümüzdeki 2 aylık süreçte beklediğim seviyeler gelmezse düzenli 1’er birimlik alımlara devam edeceğim.

Güncel hisse senedi portföyüm şu şekildedir.

ABD etf portföyüm ise şu şekilde gerçekleşti. Burada lot başı temettü rakamlarını son verdiği çeyreklik temettüyü 4 ile çarparak elde ettim. Önümüzdeki dönemde yeni temettü açıkladıklarında bu rakamı güncel tutacağım.

Eurobond tarafına gelecek olursak bu ay US900123DG28 kodlu eurobonddan 1000 usd nominallik alım yaptım. Böylece toplam eurobond portföyüm 72 bin usd’ye, yıllık muhtemen kupon gelirim ise 5528.5 usd’ye yükseldi. Aylık 1 asgari ücret kadar kupon geliri elde ediyorum. Hiç fena değil, ne dersiniz?

Toplam portföyüm bu ay TL bazında %4.73, usd bazında ise %4.34 büyüyerek neredeyse 2023 başı ile eşit seviyeye geldi diyebilirim. Güncel finansal özgürlük oranımız ise %104 olarak gerçekleşti. Portföy dağılımı %67 hisse senedi ve etf, %19 eurobond, %14 ise nakit ve nakit benzerlerinden(altın, döviz vb) oluşuyor.

Bilanço döneminin içerisindeyiz ve şirketler bilançolarını ve temettülerini açıklamaya devam ediyorlar. Bu yıl çoğu şirket kırılgan ekonomik yapıdan kendilerini korumak için düşük oranda temettü dağıtmayı tercih ediyor. Dağıtılmamış karları şirket kendi içinde yükek ROIC ile değerlendirebilirse benim için uygundur. Bunun dışında şirketler yüksek enflasyon nedeniyle düşük kalan ödenmiş sermayelerini bedelsiz artış yoluyla artırmayı tercih ediyor. Bu, normalde yatırımcı açısından bir fark oluşturmasa da psikolojik açıdan piyasayı olumlu etkilediğini söyleyebiliriz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu