Eylül 2022 Sonu Portföy Durumu

Eylül 2022 Sonu Portföy Durumu

1 Ekim 2022 8 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada finansal özgürlük için tasarruf ve yatırıma başlayalı tam 51 ay olmuş. Hayatımda ilk defa bir amaç için bu kadar uzun süreli hazırlık ve çalışma içerisindeyim. 20’li yaşlarımda da tasarruf ve birikim kültürü içerisinde olsam da paramı nasıl çoğaltacağımı ya da nasıl reel getiri elde edeceğimi bilmiyordum. Robert Kiyosaki’nin nakit akışı ölçüm çeyreği kitabında bahsettiği çalışan(employee) kısmındaydım yani. Yatırımcı(investor) kısmına nasıl geçeceğimi ya da nelerin aktif nelerin pasif varlık olduğundan habersizdim. 20’li yaşlarının başında bulunan ve bu bilince erişmiş genç arkadaşların ne kadar şanslı olduklarını tahmin edemezsiniz. Eğer bu kişiler iş becerilerini ve dolayısıyla gelirlerini reel anlamda artırabilirler ve bu gelirlerinden en az %50 oranında tasarruf edip yatırıma dönüştürebilirlerse 30’lu yaşlarının finansal özgür olmamaları için hiç bir neden yok.

Eylül ayı piyasalar açısından yine hareketli geçti. FED klasik şekilde faiz artışlarına devam ediyor. Bu ay da beklendiği gibi 75 bp artış yaparak faiz oranlarını %3.25 seviyelerine taşıdı. Faiz artışlarına paralel olarak ABD piyasalarında düşüşler gördük. En garantili yatırım aracı olarak görülen ABD uzun vadeli tahvillerine talep arttığı için riskli varlıklardan kaçışlar görmeye devam edeceğiz gibi duruyor. Ayrıca gayrimenkul piyasasında gecikmeli de olsa düşüşler görmeye başladık. 30 yıllık mortgage faizleri %7’ler seviyesine çıktı, dolayısıyla insanların ev alma iştahlarında düşüş gözlemliyoruz.

Ukrayna-Rus savaşı da etkinliğini sürdürüyor. Rusya’nın doğalgaz kozunu oynamasıyla Avrupa yeni gaz anlaşmaları yaparak kış için hazırlık yapmaya çalışıyor. Rusya geçtiğimiz günlerde tek taraflı olarak Ukrayna!ya bağlı 4 şehri ilhak ettiğini duyurdu. Bu karar hiçbir Avrupa ülkesi tarafından tanınmasa da fiili olarak bu bölgelerin Rusya kontrolüne girdiği aşikar. Öte yandan yerel piyasalara baktığımızda ise yine faiz indirimi yapılan bir ayı geride bıraktık. Artık enflasyon ve politika faizinin bir bağlantısı kalmadığı için bu konuda yorum yapmıyorum. Eylül ayında yıllık enflasyon %80 civarına geldi. Kış aylarında baz etkisiyle düşmesi beklense de kısa vadede %50 seviyelerinin altına gelmesini beklemiyorum. 2023 yılında seçim sürecine girmemizle birlikte iktidarın değişip değişmeyeceğine bağlı olarak politika faizi, borsa ve enflasyon üçgeninde hareketli aylar yaşayacağımızı düşünüyorum.

Kişisel portföyüme gelecek olursak, bu ay hisse senedi portföyüm %8.35 değer kazandı. BIST100’ün %0.25 arttığını göz önüne alırsak güzel bir yükseliş olduğunu söyleyebilirim. Yükselişi sırtlayan, değer kazancıyla portföyde %24’lük bir paya ulaşan HEKTS oldu. Ayrıca KMPUR, OTKAR ve ALKIM hisselerim de değer kazanan diğer hisseler oldu. Bu ay portföye sadece 15 adet TUPRS eklemesi yapabildim. Güncel hisse senedi portföyüm bu şekildedir.

Eurobond tarafını bu ay oldukça hareketli geçirdim. Toplamda 8000 usd nominallik alım yaptım. Bu alımları 2 adet olan bireysel emeklilik hesaplarımdan bir tanesini bozarak gerçekleştirdim. Bundan sonra tek bes ile devam edeceğim. Alım yaptığım eurobondlar sırasıyla US900123BJ84, US900123AY60 ve USM88269US88 oldu. Böylece toplam eurobond portföyünü 52.000 usd, yıllık kupon gelirimi ise 3747.25 usd seviyesine taşımış oldum. Aylık bazda ortalama 312 usd yani güncel kurla asgari ücretin üzerinde kupon geliri elde ediyorum.

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Bu ay toplam portföyüm tl bazında %7.81, usd bazında ise %5.95 büyüyerek 4.035 mn tl seviyesine ulaştı. Ay içerisinde de twitterdan paylaştığım üzere son milyona sadece 5 ayda ulaşmış olduk. Bu, başlangıçta hayal bile edemeyeceğim bir büyüklüktü fakat 4.5 yılın ardından gerçek oldu. Ayrıca portföyüm usd bazında da rekor tazeledi ve 217.895 usd’ye ulaştı. Usd bazında finansal özgürlük oranım %58.11 olurken yoksulluk sınırı bazında ise %57 olarak gerçekleşti. %100’e ulaşana kadar tasarruf ve yatırıma devam..

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu