Eylül 2021 Sonu Portföy Durumu

Eylül 2021 Sonu Portföy Durumu

30 Eylül 2021 0 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar,

Bir ayın daha sonuna geldik. Ciddi manada yatırıma başlayalı 39 ay olmuş. Eylül ayında işlerim nedeniyle piyasalara pek fazla zaman ayıramadım. Covid-19 vakaları stabil seyrediyor. Ülkemizde okullar yüz yüze eğitime başladı. Aktif vaka sayımız uzun süreden sonra azalıyor. Havalar henüz sıcak seyrediyor fakat kapalı ortamlarda geçirilen zaman arttıkça umarım vakalarda artış yaşamayız.

Finansal piyasalara baktığımızda Fed’in varlık alımlarını azaltma planları açığa çıkmaya başladı. Henüz başlangıç tarihi verilmese de azaltmanın 2022 ortasında tamamlanması öngörülüyor. Bu ay TCMB sürpriz bir faiz kararıyla 1 haftalık repo faizini 100 bp düşürerek %18 seviyesine getirdi. Kararın ardından usd/try’de sert hareketler yaşandı. Genel olarak borsada hacimsiz ve keyifsiz fiyatlamalar devam ediyor. Yıl sonuna doğru enflasyonda gerileme beklense de %16 seviyesinden aşağıda olacağını sanmıyorum. 

Rakamlara bakacak olursak SP500 geçen ayı 4529 puandan tamamlamıştı, an itibariyle ise 4356 puanda bulunuyor. Fed’in varlık alımı kararı sonrası az da olsa düşüş yaşandı. Dolar geçen ay 8.31 TL idi, bu ay ani yükselerek 8.89 TL’ye çıktı. BIST100 ise 1472 puandan başladığı eylül ayını 1406 puandan kapatmış oldu. CDS de yine sert yükselişle 364 puandan 426 puana sıçradı. 

Portföy durumuna gelecek olursak bu ay portföye sadece AKGRT’den gelen temettüler ile 1 lot EGEEN eklemesi yaptım. Devam eden testere piyasasında ekleme yapılabilecek şirketler olsa da biraz daha nakit biriktirmeye devam etmek istiyorum. Genel olarak şirketler hakkında kısa kısa yorumlar yapmam gerekirse,

Portföyümde en büyük paya sahip olan EREGL’de kömür fiyatlarıyla ilgili belirsizlik ve olumsuz hava devam ediyor. Ben bunun uzun vadede normalleşeceğini ve sorun olmayacağını düşünüyorum.

TOASO bu ayki yükselişler ile ikinci en büyük pozisyon haline geldi. Ay başında 42 tl civarında olan hisse bugün itibariyle 52 tl’den işlem görüyor.

HEKTS ve VESBE’de önemli bir değişiklik yok. HEKTS ay içerisinde Balıkesir Manyas’ta bir pet mama tesisi kuracağını açıkladı. Yatırım planlarını takip etmeye devam ediyorum.

EGEEN kötü fiyatlanmaya devam ediyor. İhracat rakamlarını ve ABD ağır kamyon satışlarını takip ediyorum. ABD senatosunda onaylanan 1.2 trilyon dolarlık altyapı paketinden hakettiği payı alacağını düşünüyorum ve tutmaya devam ediyorum.

ALKIM nihayet ay içinde yeni potasyum sülfat tesisini devreye aldı ve ilk üretimi gerçekleştirdi. Bu çeyreğe sınırlı etkisi olsa da 2022 için oldukça umutluyum. Kar marjları sodyum sülfata göre oldukça yüksek olduğu için şirketin brüt marjını artıracaktır.

DEVA hakkında söylenecek birşey yok. Bu karlılık seviyesine sahip bir şirketin bu çarpanları hak etmediğini düşünüyorum.

Sigorta şirketlerimde durum pek değişmedi. ANHYT 18 yaş altı BES paketi ile gelen kaynaktan payını almaya başladı. 

YATAS ve ISMEN’de pek değişiklik yok. Borsada hacimler biraz kıpırdandı. Son çeyrekte daha iyi olacağını umuyorum.

Güncel portföy durumu bu şekildedir. 

Bu ay 5000 adet AKGRT hissem için toplamda 1445 tl temettü aldım. Böylece bu yıl aldığım net temettü miktarı 43.857 tl oldu. Ayrıca ayın başında 36.25 usd eurobond kupon ödemesi aldım. Portföy pasif gelir üretmeye devam ediyor.


Eurobond tarafında bu ay US900123BG46 kodlu eurobonddan 1000 usd nominallik alım yaptım. Böylece toplam eurobond portföyüm nominal 31 bin usd’ye, yıllık kupon miktarı ise 2247.5 usdy’ye yükseldi. Maliyete göre kupon verimim %7.18 oldu. 

Güncel portföy durumu ve pasif gelirler bu şekildedir. Geçen ay olduğu gibi bu ay da nakit biriktirmeye devam ettim. BIST100’ün %4.5 değer kaybettiği eylül ayında toplam portföyüm tl bazında %1.61 değer kazanırken, usd bazında kayıp %5.02 oldu.  Yoksulluk sınırı 9931 tl’ye yükselirken finansal özgürlük oranım %51.37’ye geriledi. %100 olana kadar tasarruf ve yatırıma devam…

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu