Coast FIRE Nedir?

Coast FIRE Nedir?

4 Eylül 2021 3 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar,
Finansal özgürlük kavramı 2000’lerin başında Mr. Money Mustache takma adlı Peter Jonathan Adeney’in blogundaki paylaşımlarıyla geniş kitleler tarafından tanındı ve yayılmaya başladı. Başlangıçta yalnızca %4 kuralına bağlı matematiksel altyapısı ile birçok kaynakta yer bulan FIRE(financial independence retire early) yani finansal özgürlük erken emeklilik kavramı sonraki yıllarda dallanıp budaklanarak farklı isimler almaya başladı. LeanFIRE, FatFIRE, CoastFIRE, Barista FIRE, Slow FIRE gibi birçok çeşidi ortaya çıkan bu kavramın bugün Coast FIRE kısmını anlatmak istiyorum. Öyleyse başlayalım.

Coast FIRE, finansal özgürlük konseptine aşina olan çoğu kişinin bu kavramları araştırırken karşısına çıkmıştır. Öncelikle klasik FIRE kavramını hatırlayalım. Klasik FIRE %4 kuralına göre yıllık harcamalarınızın 25 katı büyüklüğünde bir yatırım portföyüne sahip olmanızı ve her yıl portföyünüzün %4’lük kısmı ile günlük harcamalarınızı karşılayarak herhangi bir ek gelir olmadan yaşayabileceğinizi ifade eder. Buradaki %4’lük kısım her yıl enflasyon oranında artırılmalıdır. Örneğin yıllık harcamalarınız 20 bin usd ise toplamda 500 bin usd’lik bir portföye sahip olmanız finansal özgürlük için yeterlidir. Her yıl 20 bin usd, dolar enflasyonu oranında artırılarak portföyden çekilebilir. 20 bin usd’yi pasif gelirlerden elde edebileceğiniz gibi hisse senedi ve tahvil satarak da günlük harcamalarınızı finanse edebilirsiniz.
Coast FIRE ise klasik FIRE’dan farklı olarak yıllık harcamalarınızın 25 katı kadar portföye sahip olmasanız bile erken emekli olabileceğinizi söyler. Peki nasıl? Önceki 20 bin usd örneğine geri dönersek, şu anki portföyünüz 100 bin usd olsun. Aylık olarak portföyünüze 1000 usd ekleme yapıyorsunuz ve yıllık usd bazında %10 reel getiriniz var. Enflasyon %3 yani nominal getiriniz %13 oluyor bu durumda. Bu şartlara sahip 30 yaşında olan ve 45 yaşında tamamen finansal özgür olma hedefindeki bir birey 120 bin usd’lik bir portföye ulaştığında artık tasarruf etmesine gerek kalmadan sadece yatırımlarının yıllık büyümesiyle 45 yaşında 500 bin usd portföy büyüklüğüne ulaşacaktır. Yani bir nevi “coast” ederek yani akışına bırakarak ekstra para eklemesi yapmadan hedefine varacaktır.
Coast FIRE için hesaplama formülü oldukça basit. Ayrıca rakamları girerek otomatik hesaplatan siteler de var. Klasik formülü paylaşacak olursam,
(Coast FIRE rakamı) = (yıllık harcama) / ( para çekme yüzdesi * (1 + n)^t )
Burada para çekme yüzdesini %4 alıyoruz. n yatırımlarınızın yıllık reel büyüme yüzdesi t ise klasik FIRE’a ulaşmak istediğiniz yıl olarak alınmalıdır. Yukarıdaki örneğe geri dönersek,
Coast FIRE rakamı=(20.000/(0.04*(1+0.1)^15)
                           =119.700 usd olmaktadır.
Yani şu anda 120 bin usd portföyü bulunan ve para biriktirmeyi kesen ve sadece aylık harcamaları kadar para kazanan birisi 15 yıl içinde finansal özgür olmaktadır. Böylece o nefret ettiğiniz ve sabah giderken ayaklarınızın geri geri gittiği işinizi bırakıp yarı zamanlı bir işe başlayabilirsiniz. Ya da kendi işinizi kurarak sevdiğiniz aktivitelerden para kazanmayı deneyebilirsiniz. Belki daha az kazanacaksınız fakat zaten sizin artık tasarruf etme zorunluluğunuz yok. Sadece aylık harcamalarınızı 15 yıl boyunca karşılamak durumundasınız.
Eğer kendiniz hesaplamak istemiyorsanız otomatik hesap yapan şu sitenin linkini bırakıyorum.
https://walletburst.com/tools/coast-fire-calc/
Bir önceki örnekte 100 bin usd’lik portföye sahip hayali kahramanımız yalnızca 2 yıl içerisinde Coast FIRE rakamına ulaşacak ve belki de hayallerine merhaba diyecek.
Sizin Coast FIRE rakamınız nedir? Hayallerinizin peşinden koşacak cesaretiniz var mı?
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bay Tutumlu