Mayıs 2021 Sonu Portföy Durumu

Mayıs 2021 Sonu Portföy Durumu

28 Mayıs 2021 24 Yazar: Bay Tutumlu


Herkese selamlar,

Bir ayı daha geride bıraktık. Ciddi manada yatırıma başlayalı 35 ay olmuş. 17 günlük kapanma evresinde azalttığımız  ve 4 hanelere indirdiğimiz vaka sayıları ile yaz dönemine girmiş bulunuyoruz. Ülkemizde cari açığı azaltıcı en büyük etkenlerden biri olan turizm gelirlerinin bu yıl geçmiş yıllar kadar kuvvetli olmasa da etkisini göstermesini bekliyorum. Ben de bugün itibariyle bir süreliğine tatile çıkacağım. Kontrollü normalleşmenin tüm dünyada artık daha fazla konuşulduğu zamanlara gelmiş bulunuyoruz. Birçok ülkede aşılanmış vatandaşların maske ve sosyal mesafe olmaksızın bir araya gelmesine izin veriliyor. Birçok ülkede restoran ve cafeler açılmış durumda. Umarım aşılanma haziran ayında daha da hızlanır ve biz de o seviyelere ulaşabiliriz. Şimdi mayıs ayı içerisinde piyasaların genel durumu ne olmuş bakalım.

Yurtdışı piyasalarda iyimserlik devam ediyor. Her ne kadar açıklanan yüksek enflasyon verileri endişe yaratsa da şimdilik FED’in varlık alımlarını azaltacağına dair bir emare yok. SP500 geçen ayı 4187 puandan kapatmıştı, şu anda ise 4213 puanda bulunuyor. Dolar/TL ay boyunca inişli çıkışlı bir grafik izlese de yine ay sonu yükselişini yaptı ve 8.30 seviyesinden başladığı ayı 8.56’dan kapattı. BIST100 ise nisan sonunda 1397 puanda iken an itibariyle 1422 civarlarında. CDS hafif düşüşle 418’den  400’e indi ve ayı öyle kapattı.

Tüm dünyada COVID sonrası başlayan hammadde ve çip krizi devam ediyor. Çelik fiyatları Çin’de hükümet baskılarıyla hafif konsolide olsa da Avrupa’da ve ülkemizde yüksek fiyatlar devam ediyor. Çip tedarik sıkıntısında da son günlerde azalma olduğunu ve bazı fabrikaların tekrar üretime başladığını okudum. Emtia fiyatlarının artmasıyla oluşan maliyet enflasyonu yılın ikinci yarısında etkili olacaktır.

Her ne kadar bu alanda yatırımım olmasa da bu ay içinde kripto piyasalarındaki gelişmeleri de takip ettim. Yakın zamandaki boğa piyasasında en yüksek seviyelerini gören bitcoin ve diğer altcoinler kısa zamanda sert düşüşler yaşadılar. Son birkaç günde tekrar tepki yükselişleri görüyoruz. Bu kadar volatil hareket eden ve 7×24 devam eden bir piyasada olmak istemediğim için kripto yatırımım yok. Bu alandaki birçok yatırımcı ve trader da uyku düzenlerinin bozulduğundan şikayet ediyor. Yastığa kafamı koyduğumda kendimi rahat hissetmediğim hiçbir yatırım aracını ne kadar para kazandırıyor olursa olsun portföyüme almayı düşünmüyorum.

Portföy durumuna gelecek olursak, bu ay fazla hareket etmediğim bir ay oldu. Katıldığım HEKTS bedellisi dışında yaptığım işlemler,

DEVA 250 lot alış

ANHYT 450 lot satış

AKGRT 500 lot satış oldu.

DEVA’dan bilanço sonrası olumlu bir hareket bekliyordum fakat piyasa şimdilik fiyatlamamaya devam ediyor. Olsun, bende sabırdan daha bol bir şey yok:) Bunun dışında genel olarak borsada düşük hacimler ve keyifsiz fiyatlamalar devam ediyor. Faizlerin %19 ve ülke olarak genel algının kötü olduğu bir ortamda insanlar daha farklı yatırım araçlarına yöneliyorlar. 3 yıllık yatırım hayatımda bunun gibi hatta daha kötü dönemler gördüğüm için artık alışkınım. 2018-2019 arasındaki yatay testere piyasasında da insanlar borsa hakkında kötü konuşuyorlardı. Önemli olan belirli bir stratejiyi bıkmadan sabırla devam ettirebilmek. Böyle dönemlerde tasarrufun önemi de bir kat daha artıyor. Düşüşlerde ve yatay dönemlerde borsa bazen aylarca toplama şansı verebiliyor. Başkaları korkarken alım yapmak ve bunu sürdürebilmek kolay değil fakat başardığınızda ödülü de büyük oluyor. 

Güncel portföy durumu bu şekildedir. Bu ay portföy geçen aya göre TL bazında %0.28 değer kazanırken, usd bazında ise %3.06 değer kaybetti.

Eurobond tarafında bu ay işlem yapmadım. CDS tam alım sınırım olan 400 civarında geziniyor. Muhtemelen önümüzdeki ay da bu seviyelerde kalırsa bir miktar alım yapabilirim. Bu ay içerisinde 2 eurobonddan toplamda 294 usd kupon geliri elde ettim. Böylece kupon miktarı aylık harcamalarımızın yarısını karşılamış oldu. Bir bu kadar daha eurobond biriktirebilirsem temettü gelirine ihtiyaç duymadan geçinebilirim belki:)

Güncel pasif gelir ve portföy durumu bu şekildedir. Toplam portföyüm bu ay yine yatay seyretti. Yüksek faiz ortamında patinaja devam ediyoruz:) Yoksulluk sınırının 9219 TL’ye yükselmesiyle finansal özgürlük oranım %53.41’e düştü. %100 olana kadar tasarruf ve yatırıma devam…

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu