2020 Yılı Değerlendirmesi ve 2021 Hedeflerim

2020 Yılı Değerlendirmesi ve 2021 Hedeflerim

12 Aralık 2020 11 Yazar: Bay Tutumlu

Herkese selamlar.

Her açıdan olağanüstü bir yılı geride bıraktık. Ekonomiler küçüldü, piyasalara inanılmaz paralar sürüldü, pandemi hala yayılmaya devam ediyor. Bundan yıllar sonra geriye dönüp baktığımızda hatırlanacak en farklı yıllardan biri olacağı kuşku götürmez. Eminim ki birçok kişi 2020’nin bitmesini dört gözle bekliyordur. Birçok kişi için felaket olarak nitelendirilebilecek bu yıl borsa yatırımcıları için ise altın bir yıl oldu. En azından pandemi döneminde satmayıp sabredebilenler için. 2.5 yıldır devam eden finansal özgürlük yolculuğumda en hızlı ayı piyasasından boğa piyasasına dönen dönemi yaşamış olduk. Şimdi 2019 sonunda koymuş olduğum hedeflere bakalım.

1. 18000 TL ileriye dönük temettü geliri elde etmeliyim.

Buna 2019 biterken zor bir hedef olarak bakıyordum. Fakat ucuza aldığım hisse senetleri ve yatırım amaçlı aldığım evi satmam bunu oldukça kolay hale getirdi. Bu yıl içerisinde yaptığım strateji değişikliği ile artık temettü odaklı yatırım yapmasam da temettü gelirine önem veriyorum. Bu yılı 19.809 TL ileriye dönük temettü geliri ile kapatıyorum. Tabiki bu 2020 temettülerinin hesabımdaki lot sayısına göre hesaplanmış hali. Bu yıl temettü dağıtımının karların %25’i ile kısıtlanması temettü yatırımcılarını zor duruma soksa da şirketlerim bir yıl boyunca çalışıp didindiler ve 2021 yılında bu rakamın oldukça üstünde bir temettü geliri hedefleyeceğim. 

2. 1800 usd(10.000 TL) eurobond kupon geliri elde etmeliyim.

Bu hedefe de hem usd bazında hem de TL bazında ulaştım. TL’nin değer kaybı ile 1800 usd artık 10 bin TL’den fazla ediyor maalesef. Her ne kadar kısa vadede iyi gibi görünse de usd bazlı paramız erimeye devam ediyor. Bu yıl toplamda 1848.75 usd kupon geliri elde ettim. Şu anki kurla yaklaşık 14533 TL yapıyor.

3. Toplam 45.000 TL pasif gelir elde etmek ve son 12 ay harcamalarımın tamamını pasif gelirlerim ile karşılayabilecek duruma gelmeliyim.

Bu hedefe maalesef ulaşamadım. Temettü kısıtlaması ve evi satmam, ayrıca enflasyondan dolayı harcamalarımın artması etkiledi. Bu yıl toplamda 34.343 TL pasif gelir elde ettim. Son 12 ay harcamalarım ise 50.376 TL olmuş. Pasif gelir/harcama oranım %68.17 seviyesinde.

4. 15 adet kitap okumalıyım.

Buna kıl payı da olsa ulaşmayı düşünüyorum. Yıl sonuna kadar okumam gereken 1 kitap daha var:) Bu yıl okuduğum kitaplar;

The Power of Habit-Charles Duhigg

Nudge-Richard Thaler

Brain Maker-David Perlmutter

Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler-Sinan Canan

Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı-Dale Carnegie

İkigai:Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı-Hector Garcia Puigcerver

Mülksüzler-Ursula K.Le Guin

Para Harekatı-Yaşar Erdinç

İki Şehrin Hikayesi-Charles Dickens

Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı-Charles Mackay

Karışıklığın Karmaşası-Joseph De La Vega

Palto-Gogol

Tüfek Mikrop ve Çelik-Jared Diamond

Çavdar Tarlasındaki Çocuklar-J.D.Salinger

5. 75 kg altında sabit durmalı ve düzenli egzersizlere devam etmeliyim.

 Bunu da başardım diyebilirim. Şu anda 75.8 kg ile sınırda olsam da egzersizlere devam ediyorum:)

6. Ek gelir elde etmek için online iş imkanlarını araştırmalıyım.

Bu konuda pek bir aşama katedemesem de ek danışmanlık işlerimden bir miktar gelir elde ettim. Tabiki bu gelirler de finansal özgürlük fonuna eklendi:)

Şimdi gelelim 2021 hedeflerine;

1. 50.000 TL temettü geliri elde etmeliyim. Temettü konusunda yine iddialı bir hedef koyuyorum. Üstelik bu yıl portföye ekleyecek sabit bir varlığım da yok, bakalım ne yapacağız:) Nasip diyip devam edelim.

2. 2500 usd(20.000 TL) eurobond kupon geliri elde etmeliyim. CDS’ler böyle devam ederse eurobond alımlarım da seyrekleşecek. 2019 ve 2020’nin başındaki gibi ucuza eurobond alma imkanları giderek kısıtlanıyor. Bu yıl geçen yılın üzerine 650 usd daha ekleyerek 2500 usd kupon geliri elde etmeyi hedefliyorum.

3. Toplam 70.000 TL pasif gelire ulaşmak. Geçen yıl olmadı fakat bu yıl temel harcamalarımı pasif gelirlerim ile karşılayabilmeyi umuyorum.

4. Toplam 20 adet kitap okumak. Kitap sayısını da biraz artırıyorum.

5. 75 kg altında durmak ve egzersizlere devam etmek. Bu hedefi değiştirmiyorum, daha düşük bir kilo beni oldukça zorlayacak.

6. Genel olarak yıl boyunca mutluluk seviyemi 10 üzerinde 7’nin üzerinde tutmak. Bu hedef tamamen subjektif fakat 2020 yılında geçirdiğimiz zor günlerden sonra mutluluğun insan hayatında ne kadar önemi olduğunun farkına vardım. Her ay sonu raporunda mutluluk seviyemi paylaşarak ilerlemeyi görmüş olacağım. Özellikle Türkiye gibi her ay başka bir politik ve ekonomik olayın yaşandığı bir coğrafyada gerçekleştirmesi zor bir hedef olarak duruyor.

Benim 2021 hedeflerim böyle. Sizde durumlar nasıl? 2020 hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bay Tutumlu